ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Οι Δικέφαλοι σε ευρωπαϊκή πτώση, με εμφανίσεις που τόνισαν τις αδυναμίες τους!


 Ο Θανάσης Μαγκλάρας σχολιάζει τις χθεσινές εμφανίσεις των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο Europa League, στέκεται στο γεγονός της αδυναμίας αντίδρασης, ενώ έχει και υστερόγραφα.


Καλημέρα σας, ελπίζω να παραμένετε όλοι υγιείς, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Παρασκευή σήμερα και χθες το βράδυ οι δύο δικέφαλοι στα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια, αντίκρισαν στο μέγιστο τις αδυναμίες να ξεγυμνώνονται από δύο ομάδες, όχι μεγαθήρια, που όμως έκαναν τα αυτονόητα στον αγωνιστικό χώρο. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν σεβάστηκαν το ποδόσφαιρο και αυτό τους τιμώρησε, γιατί πάντα είναι καλύτερος και αμείλικτος κριτής το ίδιο το προϊόν.

 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως και από το πρώτο, στη σειρά, παιχνίδι της ΑΕΚ. Από την κατάρτιση της ενδεκάδας φάνηκε το τι είχε στο μυαλό του ο Καρέρα για τη χθεσινή αναμέτρηση. Ο Ιταλός τεχνικός δεν είχε πλέον στο μυαλό του την ευρωπαϊκή συνέχεια, με τις ελάχιστες ελπίδες που είχε να περάσει. Αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν το παιχνίδι της Κυριακής με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι και το πρώτο λάθος. Δεν έχουν την πολυτέλεια οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη να επιλέγουν σε ποια παιχνίδια θα κάνουν ροτέισον και σε ποια θα αγωνιστούν με πλήρη ενδεκάδα. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πλέον, έχει γίνει αμείλικτο για τις ελληνικές ομάδες και η απουσία της Ένωσης για χρόνια από αυτό, της αφαίρεσε τη ταυτότητά της και την οδηγεί σε γκέλες. Η ΑΕΚ να θυμίσω εδώ, πως έχει να κερδίσει εντός έδρας στην Ευρώπη εδώ και δέκα(!) χρόνια, από τον αγώνα με τη Χάιντουκ Σπλιτ.

Πάμε τώρα στο αγωνιστικό σκέλος. Η ΑΕΚ στα πρώτα δέκα λεπτά της αναμέτρησης στον αγωνιστικό χώρο ήταν «παρίσταμαι και χαιρετίζω». Οι παίκτες της άμυνας αντέδρασαν λάθος σε κάθε φάση επίθεσης της Μπράγκα. Αυτό είναι απίθανο να συμβαίνει. Δε γίνεται επίσης να τα ρίχνουμε όλα στην έλλειψη συγκέντρωσης, πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχτούμε όσοι τα βλέπουμε απ' έξω και όσοι τα βλέπουν από μέσα, ότι κάποιοι παίκτες δεν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το επίπεδο. Ο Μιχάλης Μπακάκης βρίσκεται, δυστυχώς για την ΑΕΚ και την Εθνική ομάδα, σε διαρκή πτώση. Αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού και τον κορωνοϊό, ζητήματα που τον πήγαν πίσω και θα έπρεπε να οδηγήσουν τον Καρέρα να μη τον επιλέξει για ένα παιχνίδι με την Μπράγκα. Ο Χνιντ άργησε να βρει τα πατήματά του στο γήπεδο και από την πλευρά των δύο, ξεκίνησαν τα δύο πρώτα γκολ των Πορτογάλων. Είχαν την ποιότητα να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των δύο, συν τα λάθη του Τσιντώτα (έχει ευθύνη στο δεύτερο γκολ που περνάει η μπάλα κάτω από τα πόδια του, ενώ και στο τρίτο πέφτει πριν ΚΑΝ σουτάρει ο αντίπαλος, σε ένα σουτ κάκιστα εκτελεσμένο). Η ΑΕΚ έχει δεχθεί 13 γκολ σε 5 παιχνίδια και σε κάθε αποτυχία της Ευρώπης, όλοι στρέφονται μετά στο παιχνίδι του πρωταθλήματος, κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Η Ένωση, μετά τα δύο γκολ που δέχθηκε, θα λέγαμε ότι συνήλθε. Ανέβασε ψηλά τις γραμμές της, το πρέσινγκ (επιτέλους) ήταν συντονισμένο, τα λάθη από το διάστημα 15' έως το 40' περιορίστηκαν, και κατάφερε να βρει ένα γκολ και να χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες. Ο Ολιβέιρα είναι εδώ και καιρό σε κακή κατάσταση, όχι επειδή δεν είναι καλός παίκτης, απλά επειδή είναι φανερό πως το μυαλό του είναι εκτός ΑΕΚ. Ο Αλμπάνης παρά δύο φάσεις που δημιούργησε χάθηκε και πάλι στη γενική μετριότητα της ομάδας, στα περίπου 60' λεπτά που αγωνίστηκε. Στα θετικά η εικόνα του Γαλανόπουλου, που κέρδισε αρκετές μονομαχίες στον αγωνιστικό χώρο, ενώ και ο Μάρκο Λιβάια δείχνει να επιστρέφει στο επίπεδο που τον θέλουν και τον χρειάζονται όλοι στον οργανισμό ΑΕΚ. Οι αλλαγές σίγουρα δεν έδωσαν τα απαιτούμενα, όμως έγιναν σε ένα σημείο που το παιχνίδι είχε χάσει το ρυθμό του και όλοι περίμεναν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, με εξαίρεση τον Βασιλαντωνόπουλο, που σε ένα ακόμα παιχνίδι έδειξε καλά στοιχεία, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι όπου είχε και το γκολ στο τέλος. Επίσης η Μπράγκα κλείδωσε το ματς με έναν ιδανικό τρόπο, αφού μπήκε δυνατά και χτύπησε στα άκρα με σέντρες και σε στατικές φάσεις με σέντρες (τα σημεία που η ΑΕΚ έχει δεχθεί τα περισσότερα γκολ φέτος), στη συνέχεια κλείδωσε τον άξονα της Ένωσης, το μόνο κομμάτι που μπορεί η ΑΕΚ στην Ευρώπη να δημιουργήσει φάσεις στο επιθετικό τρίτο, διότι δεν έχει τα εξτρέμ για να αντιμετωπίσει μπακ υψηλού επιπέδου.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη μεριά, έχασε δικό του παιχνίδι. Το 5-4-1, μιας αδιάφορης ομάδας, έπρεπε να τον οδηγήσει σε παιχνίδι που να ξεκινάει τη δημιουργία του από τα πλάγια, όπως έπραξε στο γκολ της ισοφάρισης, και να συγκλίνει στο κέντρο για να δημιουργηθεί υπεραριθμία. Τα τρία χαφ του ΠΑΟΚ έχασαν το χώρο του κέντρου από τα δύο της Ομόνοιας και σε αυτό παίζει ρόλο το γεγονός πως η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία δε διαθέτει καθαρό κόφτη, το εξάρι που λέγαμε παλιά. Επίσης η χαλαρότητα στο πρέσινγκ από τους μεσοαμυντικούς οδήγησαν σε αντεπίθεση, κάθε κλέψιμο της Κυπριακής ομάδας στο χώρο του κέντρου. Όλες οι επιθέσεις μάλιστα της Ομόνοιας ξεκίνησαν από τον άξονα και το πρώτο γκολ και η φάση με το δοκάρι και το αδιανόητο πέναλντι του Ελ Καντουρί. 

Ο Δικέφαλος του βορρά είναι, επιθετικά, μια πάρα πολύ επικίνδυνη ομάδα. Αυτό που δεν έχει καταφέρει να βρει μέχρι τώρα, ούτε επί Φερέιρα, ούτε επί Γκαρσία, είναι η ισορροπία. Σε αυτό ευθύνεται και η αγωνιστική, κακή, κατάσταση που βρίσκονται οι ορισμένοι παίκτες. Ο Κρέσπο, που για καιρό αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της σωστής αμυντικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ βρίσκεται σε πτωτική πορεία και αυτό που παρατηρείται σε αρκετά παιχνίδια είναι πως τραβάει και την υπόλοιπη άμυνα μαζί του προς τα κάτω, στα παιχνίδια που αγωνίζεται. Ο Ουαγκέ είναι ένα καλό μπακ, αλλά μέχρι τώρα στο επιθετικό κομμάτι έχει δείξει αρετές και στην άμυνα αποτελεί μεγάλη τρύπα, ενώ και ο Γιαννούλης με τόσο καιρό αποχή, λόγω τραυματισμού και κορωνοϊού, έδειχνε χωρίς ανάσες και η επιλογή του χθες, περισσότερο τον εξέθεσε παρά βοήθησε την ομάδα του. Αυτό που σχεδόν κανένας δεν περίμενε χθες ήταν η αποκαρδιωτική εικόνα του Ελ Καντουρί. Είχα γράψει στο παιχνίδι μετά τη Λαμία, που ακολούθησε εκείνο της Ολλανδίας, ότι ο Ελ Καντουρί είναι ο πιο κομβικός παίκτης στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Αυτό φυσικά το είδαν και στην Ομόνοια, δεν είναι και κάτι κρυφό άλλωστε, και έφτασαν σε ένα σημείο να πέφτουν ακόμα και τρεις παίκτες πάνω του, με τον Τσιγγάρα και τον Σβαμπ, στις περισσότερες φάσεις να μένουν πίσω(!) από τα μαρκαρίσματα και να μη «βγαίνουν» να ζητήσουν μπάλα.

Στην ομάδα του Γκαρσία δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν με ορθολογικό τρόπο την εικόνα των Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Χρήστου Τζόλη. Οι δυο τους ακόμα και στη μέτρια μέρα είναι εκπληκτικοί και ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Πρέπει όμως να πλησιάσουν κοντά στην περιοχή, ειδικά ο νεαρός μεσοεπιθετικός, για να αποτελέσουν απειλή για τον αντίπαλο και στο χθεσινό παιχνίδι ο τεχνικός της Ομόνοιας έβαζε πάνω τους δύο παίκτες. Ο Σφιντέρσκι δεν τροφοδοτήθηκε και λογικά δεν απείλησε. Στο χθεσινό παιχνίδι, ίσως να ταίριαζε περισσότερο ο Τσόλακ. Ο Κροάτης θα μπορούσε να απειλήσει και στο ψηλό παιχνίδι, κάτι που ο Πολωνός δεν το έχει στο ρεπερτόριό του. Ένα ακόμα σημείο ανησυχίας είναι η μόλις μία φάση που έβγαλε ο ΠΑΟΚ, από στατικό χτύπημα, το δοκάρι του Κρέσπο. Είχαν θέμα στις στατικές φάσεις οι Κύπριοι και δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ, παρά τα πολλά κόρνερ και φάουλ που κέρδισαν οι παίκτες του γύρω από την περιοχή. Στο τέλος και με το αναγκαίο ρίσκο που πήρε ο Γκαρσία, ο ΠΑΟΚ έμεινε γυμνός στο αμυντικό κομμάτι. Χρησιμοποίησε στον άξονα ο Ουρουγουανός τεχνικός τους Ελ Καντουρί, Μουργκ και Μπίσεσβαρ, σκεπτόμενος τη μισή φάση που θα φτιάξουν για να γίνει γκολ, αλλά τελικά η μισή φάση που «χάρισαν» στο αμυντικό τρίτο έκανε τη ζημιά. Αποκλεισμένοι και οι δύο τώρα στρέφονται, αναγκαστικά και μόνο, στο ελληνικό πρωτάθλημα και πως θα μπορέσουν να φανούν ανταγωνιστικοί στον Ολυμπιακό, που παραμένει στα μάτια μου το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Υ.Γ. 1) Χωρίς εντός έδρας νίκη για 14 παιχνίδια η ΑΕΚ, σε φάση ευρωπαϊκών ομίλων.

Υ.Γ. 2) Ο ΠΑΟΚ, μετά τις τρεις χρονιές που «πέταξε» στην Ευρώπη, για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, πέταξε και τη φετινή που ήθελε να πράξει ένα step-up, σε έναν όμιλο στα μέτρα του.

Υ.Γ. 3) Η ΑΕΚ κινδυνεύει πλέον να μείνει με τρεις βαθμούς συγκομιδή φέτος στην Ευρώπη (στα ranking της UEFA) αν δεν πάρει, έστω, έναν βαθμό μέσα στη Λέστερ.

Υ.Γ. 4) Στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχουν χλευάσει τις προκρίσεις των ΑΕΚ και Ολυμπιακού κόντρα σε Βίντι και Ομόνοια αντίστοιχα και στη συνέχεια το πλήρωσαν. Karma is a bitch.

Υ.Γ. 5) Για τον Ολυμπιακό, που με ρωτάτε, δεν έχω ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς δεν είδα όλη την αναμέτρηση, και θα επανέλθω σε νέο άρθρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code