ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Τί πραγματικα συμβαίνει με τον φετινό Ολυμπιακό;

 




Ζούμε σίγουρα την πιο περίεργη αγωνιστική σεζόν, με ειδικές συνθήκες για όλες τις ομάδες. Αυτό όμως το γνωρίζετε ήδη. Η επιρροή του COVID19 στον αθλητισμό είναι τεράστια και πλην του Ολυμπιακού έχει αλλάξει τα δεδομένα και στα υπόλοιπα μεγάλα ελληνικά κλαμπ. Αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα, έλλειψη σταθερής απόδοσης και συνεχείς απουσίες ποδοσφαιριστών, είναι τα πιο χαρακτηριστικά φαινόμενα.

Διανύοντας λοιπόν τον μήνα Δεκέμβρη και με το πέρας της φάσης των Ευρωπαϊκών ομίλων, ο περσινός πρωταθλητής Ελλάδος έχει διχάσει με την εώς τώρα πορεία του. Διότι αφενός πέτυχε τον στόχο της Ευρωπαϊκής συνέχειας (μέσω της πρόκρισης στους 32 του Europa League), πλην όμως του γεγονότος ότι σημείωσε πέντε σερί ήττες. Και ενώ παράλληλα στα εγχώρια συνεχίζει πρώτος και ακάθεκτος, ο ίδιος ο προπονητής διατυμπανίζει συνέχεια ότι οι ποδοσφαιριστές του δεν έχουνε πιάσει ακόμα την επιθυμητή απόδοση. Σε συνάρτηση όλων αυτών, η κοινή γνώμη των φιλάθλων έχει διχαστεί, καθώς από την μία βλέπουν την ομάδα εντός στόχων, από την άλλη γίνονται θεατές κάποιων εμφανών αγωνιστικών προβλημάτων. Για να αναλύσουμε επί ορθής βάσεως το ζήτημα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι στον σχεδιασμό της ομάδας κάποια πράγματα έγιναν σωστά, ενώ άλλα όχι. Διότι στην ζωή και στον αθλητισμό δεν είναι όλα άσπρο μαύρο.

Υπόθεση αριστερού και δεξιού οπισθοφύλακα:



To πιο πολυσυζητημένο ζήτημα των ημερών. Κυριαρχεί η κοινή γνώμη ότι έπειτα από την παραχώρηση του Τσιμίκα και την αποχώρηση του Ομάρ ο Ολυμπιακός έχει χάσει την κινητήρια του δύναμη. Η άποψη αυτή δεν διαφέρει πολύ με την πραγματικότητα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο 24χρονος Σερραίος διεθνής δέχθηκε πρόταση από τους πρωταθλητές Αγγλίας με την διοίκηση των ερυθρόλευκων να τον παραχωρεί με καμάρι. Απολύτως λογικό. Ωστόσο η υπόθεση Ομάρ διαφέρει. Ο τέως αρχηγός σκεφτόταν από τα Χριστούγεννα το ενδεχόμενο φυγής του, με το συμβόλαιο του να λήγει και τον ίδιο να αναζητά μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές. Στο Φάληρο προσπαθούσαν με συνεχείς διαπραγματεύσεις να τον πείσουν να ανανεώσει, του προσέφεραν μία τίμια αύξηση, με τον ίδιο να τα ξεχνά όλα μόλις έφτασε η πρόταση της Γαλατά. Τα λεφτά των Τούρκων δεν ανταγωνιζόντουσαν και ο ίδιος "χαιρέτισε" ευγενικά. Όσον αφορά τους αντικαταστάτες;

Δύσκολο ζήτημα αυτό για τον Ολυμπιακό. Πρώτη κίνηση η απόκτηση του Χοσέ Χολέμπας, του οποίου ο κύκλος στην Γουότφορντ είχε κλείσει προ καιρού, με τον ίδιο να κλείνει συνεχώς το μάτι προς Ελλάδα. Ο Ελληνογερμανός αποκτήθηκε εξ αρχής με την λογική του έμπειρου, δυναμικού οπισθοφύλακα, ο οποίος θα αγωνίζεται ως αλλαγή και θα δίνει ποιοτικές λύσεις στις αναμετρήσεις πρωταθλήματος. Η υπόθεση που ουσιαστικά κυνηγούσε ο Ολυμπιακός την μεγαλύτερη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν αυτή του Ζαϊντού (ο οποίος τα πηγαίνει περίφημα στην Πόρτο). Δυστυχώς η υπόθεση δεν του "έκατσε" και κινήθηκε σε άλλες λύσεις. Εκεί φάνηκαν όμως τα αργά αντανακλαστικά του τμήματος scouting στην συγκεκριμένη θέση, καθώς back up αξιόλογες επιλογές δεν εμφανίσθηκαν. Kαι ξαφνικά η έκπληξη! Τελευταία μέρα του παραθύρου ο Βινάγκρε στον Πειραιά. Ένας αθλητής που χαρακτηρίστηκε ως η μεταγραφή του καλοκαιριού και μέχρι τώρα έχει δημιουργήσει τρομερούς πονοκεφάλους στον Μάρτινς. Διότι ο νεαρός συμπατριώτης του όχι μόνο δεν αντεπεξέρχεται ποιοτικά, αλλά δημιουργεί και προβλήματα με την απαθή συμπεριφορά του. Έτσι η ομάδα αναγκάζεται να πορεύεται με τον τίμιο πλην όμως μεγάλο Χολέμπας.

Όσον αφορά την θέση του δεξιού οπισθοφύλακα τα πράγματα είναι πιο απλά. Αποχώρησε ο ταχυδύναμος Ομάρ και αποκτήθηκε ο τεχνίτης, παίχτης τακτικής Ραφίνια. Ένα βαρύ όνομα, με τεράστιες παραστάσεις του οποίου η απόδοση έχει παρεξηγηθεί. Ο Βραζιλιάνος στατιστικά και μόνο αν το δει κανείς, έχει γεμάτη συνεισφορά στο γήπεδο, με πλήρη νούμερα. Δεν είναι όμως Ομάρ. Δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα ανεβοκατέβει όσες φορές χρειαστεί την πτέρυγα, διότι πολύ απλά δεν έχει την ταχύτητα του Νορβηγού. Ωστόσο ο πρώην αθλητής της Μπάγερν παρέχει σίγουρες, καλές μεταβιβάσεις και βάθος στην άμυνα. Πολύ πιο επιθετικογενής παίχτης μπορεί να χαρακτηριστεί ο νεαρός Ντρέγκερ, ο οποίος αποκτήθηκε από την Πάντεμπορν και έχει δείξει μερικά ωραία στοιχεία στο παιχνίδι του. Ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει αγωνιστικά λεπτά, όμως σίγουρα στην πορεία θα μπει στην εξίσωση.

Ζήτημα απουσιών:


Μπορεί το θέμα αυτό να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα όλων των συλλόγων παγκοσμίως, αλλά στον Ολυμπιακό φαίνεται εντονότερα. Διότι οι ερυθρόλευκοι αγωνίζονται σερί με σπασμένα τα φρένα από τον Αύγουστο του 19'. Ενάμιση χρόνο συνεχόμενα καλείται να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε τρεις διοργανώσεις, γεγονός που από μόνο του απαιτεί την ετοιμότητα ολόκληρου του ρόστερ. Ιδίως όταν απαιτείται να αντιμετωπίσεις Ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις. Ε λοιπόν οι Πειραιώτες αποτέλεσαν ακόμη ένα θύμα του COVID19 με κρούσματα μέσω εθνικών ομάδων, αλλά και τραυματισμών λόγω συνεχών υποχρεώσεων.

Οι δύο στράικερ των ερυθρόλευκων ξεκίνησαν να νοσούν την ίδια ακριβώς εβδομάδα, με τον Χασάν να μην έχει επανέλθει ακόμα. Ημερολογιακά η ομάδα στερήθηκε την ύπαρξη επιθετικού σε δύο κρίσιμες αναμετρήσεις. Στο ντέρμπι αιωνίων και στην αναμέτρηση με την Σίτι. Και αν με τον Παναθηναϊκό δεν του στοίχισε λόγω της ποιοτικής διαφοράς ρόστερ, στην Ευρώπη τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στην αναμέτρηση του Καραϊσκάκης με τους Πολίτες οι γηπεδούχοι δεν μπορούσανε πραγματικά να γεμίσουν την αντίπαλη περιοχή. Συνεχίζοντας στο κομμάτι της δημιουργίας δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η απουσία του Ματιέ Βαλμπουενά. Ο "μαέστρος" της δημιουργίας των ερυθρόλευκων ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και απουσιάζει για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Η έλλειψη του Γάλλου γίνεται διακριτή στο επιθετικό κομμάτι, καθώς υπάρχει έντονη δυσκολία παραγωγής φάσεων, γεγονός που σημειώθηκε στις αναμετρήσεις με Μαρσέιγ και Πόρτο. Τέλος υπήρξαν οι απουσίες των Καμαρά και Μπα. Του πρώτου στοίχισε περισσότερο καθώς η ένταση του έλλειψε από τον αγωνιστικό χώρο και χρειάστηκαν κάποιες αναμετρήσεις για να επανέλθει. Του δεύτερου καλύφθηκε ευκολότερα, με τον Σισέ να βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο και να καλύπτει αξιόλογα την θέση του στόπερ. Το γεγονός είναι ένα και δεν αλλάζει. Οι διεθνείς υποχρεώσεις των Αφρικάνων αθλητών του Ολυμπιακού, έβλαψαν σε μεγάλο βαθμό το ομοιογενές σύνολο.

Μία ματιά στα θετικά της φετινής σεζόν:


Κώστας Φορτούνης. Τεχνικά ίσως ο ποιοτικότερος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Μετά από ένα χρόνο και κάτι επέστρεψε σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς. Η διχόνοια που είχε δημιουργηθεί με τον Πέδρο Μάρτινς φαίνεται να έχει λυθεί και ο Τρικαλινός κουβαλάει όλο το φορτίο στην πλάτη του. Ελέω έλλειψης Βαλμπουενά ολόκληρο το δημιουργικό κομμάτι περνάει από τα πόδια του. Μετράει ήδη έξι ασίστ σε οκτώ αναμετρήσεις και δείχνει να πατάει καλά.

Γιαν Εμβιλά. Ίσως η μόνη θέση που καλύφθηκε ιδανικά από τους ερυθρόλευκους. Με τον Γκιγιέρμε να διακατείχε νευραλγικό ρόλο στις επιτυχημένες σεζόν του Ολυμπιακού, ο νεοαποκτηθέντας Γάλλος δείχνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ άμυνας και κέντρου, τοποθετείται ακριβώς σε εκείνο το σημείο και όλο το χτίσιμο ξεκινά από τα πόδια του. Παράλληλα ο πρώην άσος της Σεντ Ετιέν αποκτήθηκε για τις εξαιρετικές του μεταβιβάσεις, κομμάτι του παιχνιδιού του που έχει εφαρμόσει σε μεγάλο βαθμό και φέτος. Πολύ αθόρυβη δουλειά, αναντικατάστατος, ενώ έχει διανύσει και τα περισσότερα χιλιόμετρα για τους ερυθρόλευκους στην μέχρι τώρα Ευρωπαϊκή πορεία.

Αποτελεσματικότητα στα εγχώρια. Το έργο αυτό πιστώνεται στον Πέδρο Μάρτινς. Μπορεί η ομάδα να δείχνει μια ταχύτητα κάτω σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ωστόσο με σωστή διαχείριση, το ρόστερ φαντάζει πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Σε αυτό έχει πατήσει ο Πορτογάλος και με ορθό τακτικό παιχνίδι έχει καταφέρει να κρατά τα ηνία της καλύτερης άμυνας και επίθεσης στην διοργάνωση. Μοναδικό πταίσμα η ισοπαλία στα Γιάννενα, σε ένα ξεκίνημα που όλοι οι διεκδικητές έχουν στραβοπατήσει με υποδεέστερους αντιπάλους. Νίκες με Άρης και Παναθηναϊκό, ενώ τα ντέρμπι με τους δικεφάλους ακόμα εκκρεμούν. Αν καταφέρει να αποσπάσει θετικά αποτελέσματα στις δύο αυτές αναμετρήσεις τότε θα μιλάμε για τον ιδανικό πρώτο γύρο.

Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι ο φετινός Ολυμπιακός στερείται ταχύτητας, ωστόσο σίγουρα έχει να προσφέρει πολλά. Ο κορμός είναι σχεδόν ο ίδιος με την περσινή επιτυχημένη χρονιά. Λάθη έγιναν στον σχεδιασμό της ομάδας ωστόσο η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Πιθανών να πραγματοποιηθούν κάποιες προσθήκες τον Ιανουάριο, με προαπαιτούμενο να είναι λίγες και στοχευμένες. Το θετικό είναι ότι η ομάδα βρίσκεται περίτρανα μέσα στους στόχους της. Σε αυτό θα πρέπει να πατήσουν οι ερυθρόλευκοι, να βρουν το κομμάτι της ψυχολογίας και να δουλέψουν σκληρά ώστε να καλύψουν τις όποιες αστοχίες έχουν εμφανίσει στην φετινή σεζόν. Όσον αφορά την επιτυχία ή την αποτυχία, νωρίς είναι ακόμα. Υγεία να έχουμε και τον Μάη θα είμαστε εδώ να κάνουμε την κριτική.


ΥΓ. Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε παγκοσμίως, η συνέχιση του ποδοσφαίρου αποτελεί μία ένεση χαράς. Η ψυχολογία όλων περνάει κρίση, όμως ο αθλητισμός δίνει οξυγόνο σε αυτές τις μέρες που όλοι δοκιμαζόμαστε. Να αγαπάτε τις ομάδες σας και να είστε πιο ελαστικοί κριτές της φετινής σεζόν. Το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με το πως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους με υγειά και πολύ χαρά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code