ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Εθνική: O ηγέτης με το 10 και μία σταθερή ενδεκάδα


 Ήσυχο βράδυ για την Εθνική στο Κισινάου. Όλα πήγαν εντός προγράμματος. Μία αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε ως πρώτος τελικός ενόψει Σλοβενίας, αντιμετωπίστηκε με αυτόν τον τρόπο και τα σύνθετα έγιναν απλά. Με δύο παιχταράδες που συνεργάστηκαν σωστά μεταξύ τους και καθάρισαν το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο. Και αυτό διότι ο μέχρι στιγμής θετικός Φαν Σιπ έκανε για πρώτη φορά την ζωή του ευκολότερη.

Χθες το βράδυ λοιπόν παρακολουθήσαμε μία Εθνική η οποία δεν εντυπωσίασε αλλά κατάφερε να πάρει εύκολα το ποθητό αποτέλεσμα. Άλλωστε θα πρέπει να αναλογιστούν οι ρετρολάγνοι, ότι ακόμη και στα πιο επιτυχημένα χρόνια της ομάδας, το θέαμα δεν ήτανε ποτέ χορταστικό. Όμως ποιος νοιάζετε; Με την Μολδαβία ο Ολλανδός προπονητής είδε συνοχή μεταξύ των γραμμών του, σωστές τοποθετήσεις και ανά περιόδους κάθετο ποδόσφαιρο. Αυτά και μόνο αρκούνε για να καθαρίσεις αναμετρήσεις με αντιπάλους αυτής της δυναμικής. Ωστόσο πρέπει να σταθούμε σε αυτό. Διότι τέτοιες νίκες είναι που δίνανε προκρίσεις στις κορυφαίες διοργανώσεις και τέτοιες νίκες είναι που στέρησαν βαθμούς τα τελευταία χρόνια στο εθνικό μας συγκρότημα. Ποιοί παράγοντες συνέβαλαν σε όλο αυτό;

Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στην βασική ενδεκάδα. Σε αυτήν λοιπόν αγωνίστηκαν ο βασικός τερματοφύλακας της Μπενφίκα Οδυσσέας ο οποίος δεν απειλήθηκε. Αριστερά και δεξιά Τσιμίκας και Μαυρίας, δύο οπισθοφύλακες οι οποίοι διαθέτουν επιθετικές αρετές και έχουν την ικανότητα να υπερφορτώσουν τις πτέρυγες, κάτι το οποίο και συνέβη. Στο κέντρο της άμυνας ο υποσχόμενος Χατζηδιάκος της Αλκμάρ, μαζί με τον βετεράνο Τζαβέλα της Αλάνιασπορ, ο οποίος με την εμπειρία του μπορεί να διαβάζει εύκολα αντιπάλους αυτού του βεληνεκούς. Ο άξονας καλύφθηκε από το δίδυμο που κουμπώνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Από την μία ο υψηλόσωμος Μπουχαλάκης ο οποίος στερείται ταχύτητας και αναχαίτισης, αλλά κερδίζει μονομαχίες στον αέρα και παρέχει κάθετο παιχνίδι. Δίπλα του το εργαλείο που λέγεται Ζέκα ο οποίος καλύπτει άριστα ακριβώς αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο Κρητικός μέσος. Για να δούμε όμως την μεσοεπιθετική τριάδα. Σε ρόλο καθαρού δεκαριού ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας ο οποίος πραγματοποιεί ακόμη μία εξαιρετική χρονιά στην Τουρκία. Για άλλη μία φορά έκανε την δουλεία του. Σκόραρε το δεύτερο γκολ, διέσπασε ουκ ολίγες φορές την άμυνα των Μολδαβών και δημιούργησε φάσεις για τους συμπαίκτες του. Στα δεξιά του ο Λημνιός της Κολονίας ο οποίος προσφέρει ταχυδύναμη στο παιχνίδι, ενώ στην θέση του στράικερ αγωνίστηκε ο υψηλόσωμος Παυλίδης. Λίγα πράγματα μέχρι στιγμής από τον νεαρό αθλητή της Βίλεμ, ο οποίος ωστόσο τα καταφέρνει καλά στην Ολλανδία και έχει κερδίσει προς το παρών ψήφο εμπιστοσύνης. Ξεχάσαμε κάποιον;

Σωστά. Ο Τρικαλινός μέσος με το 10. Σε μία χρονιά όπου Φαν Σιπ και Μαρτίνς έχουν βαλθεί να τον ξεχάσουμε, ο Κώστας Φορτούνης δηλώνει για ακόμη μία φορά δυναμικό παρών. Δεν έχει πρόβλημα με τον προπονητή του, ούτε ο Ολλανδός με αυτόν, για να προλάβουμε την παραφιλολογία που έχει δημιουργηθεί. Απλά ο Έλληνας άσος έχει σταθεί φέτος εξαιρετικά άτυχος. Με τον ίδιο να μην έχει καταφέρει να βρει σταθερή θέση στον Ολυμπιακό ελέω περσινού τραυματισμού και Βαλμπουενά, συναντά αντίστοιχα ακόμη ένα "εμπόδιο". Βλέπει στο αντιπροσωπευτικό σύστημα τον Τάσο Μπακασέτα να πετάει φωτιές και από πίσω τον Πέτρο Μάνταλο να διανύει εξαιρετική χρονιά. Όλοι στην ίδια θέση. Ο Φορτούνης όμως είναι ηγέτης. Δεν παραπονέθηκε όσο και αν τον πίεσαν οι δημοσιογράφοι να το κάνει, γνώριζε τους λόγους που τακτικά έμεινε έξω και μόλις του ήρθε η ευκαιρία την τράβηξε από τα μαλλιά. Έτσι στο 32 υποδέχτηκε την μπάλα στα πόδια του πήρε βήματα στο γήπεδο και με τρομερό σουτ εκτός περιοχής άνοιξε το σκορ. Ξεκλείδωσε το παιχνίδι. Στο 41' είπε πάμε να το τελειώσουμε και μοίρασε σωστά την μπάλα στον Μπακασέτα ο οποίος με την ποιότητα που διαθέτει δεν μπορούσε να αστοχήσει. Και δεν αστόχησε. Ο πρώτος αγώνας μετά από πολύ καιρό που βρήκε βασικό τον Κώστα συνοδεύτηκε με γκολ και ασίστ, δήλωσε παρών και πολύ δύσκολα θα μείνει εκτός ενδεκάδας στην καθοριστική αναμέτρηση της Τετάρτης.

Ένα σχόλιο για το τέλος. Ο Τζον Φαν Σιπ κάνει δουλειά και σίγουρα έχει ποδοσφαιρική παιδεία. Το ζήτημα είναι ότι προφανώς πριν την ανάληψη του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος δεν γνώριζε πολλά για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Άργησε πολύ να καταλήξει σε ένα σταθερό σχήμα, με συγκεκριμένα πρόσωπα και αυτό σε μεμονωμένες περιπτώσεις στοίχισε. Ωστόσο φαίνεται πως καταλήγει σιγά σιγά σε έναν σταθερό κορμό ποδοσφαιριστών που θέλει να αγωνίζονται. Ο Μπακασέτας δήλωσε χθες ότι έχει προπονηθεί πολλές φορές με τον Φορτούνη και γνωρίζονται αγωνιστικά από την Τρίπολη. Είναι κρίμα αυτοί οι δύο υπερταλαντούχοι ποδοσφαιριστές να μην αγωνίζονται μαζί στην ενδεκάδα, ιδίως από την στιγμή που μπορεί να λειτουργήσει. Ιδίως απ' την στιγμή που δεν υπάρχει πληθώρα επιλογών από καθαρόαιμα εξτρέμ. Βέβαια ο Φαν Σιπ σίγουρα γνωρίζει καλύτερα και βλέπει τι πρόκειται να αποδώσει περισσότερο. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Ένας σταθμός έμεινε. Νίκη με την Σλοβενία στην Ριζούπολη!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code