ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η μεταμόρφωση του Βig Papa, η Ζενίτ και...ο Sykes!


Γράφει ο Αντώνης Παναγόπουλος

Kαιρό είχαμε να τα βάλουμε όλα στο...μπλέντερ και να συζητήσουμε εφ'όλης της ύλης για τον μπασκετικό Παναθηναικό. Ωστόσο με την Euroleague να βρίσκεται σε εξέλιξη, τη Basket League έκανε πρεμιέρα, ενώ υπάρχουν και άλλα φλέγοντα ζητήματα στην ατζέντα, όπως το φλέγον ζήτημα του γκαρντ. Αν δηλαδή θα παραμείνει ο Σάικς ή αν θα υπάρξει εισήγηση από τον Βόβορα για επιπλέον ''ψάξιμο'' στην αγορά, για την απόκτηση ενός καθαρού ''άσου'', ο οποίος στην ουσία θα πλαισιώνει τον Μποχωρίδη και τον Σαντ Ρος (με αστερίσκο) που αποτελούν αυτή τη στιγμή τους μοναδικούς χειριστές που διαθέτει το ''τριφύλλι''. Ένα- ένα όμως τα θέματα, θα τα βάλουμε σιγά σιγά σε σειρά. 

Η θεαματική αλλαγή του Παπαγιάννη

Aς ξεκινήσουμε από όσα έγιναν χθες. Ή μάλλον, με αφορμή αυτά που είδαμε στον αγώνα του Παναθηναικού κόντρα στη Λάρισα στο ΟΑΚΑ, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια ειδική μνεία στον Γιώργο Παπαγιάννη. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στη συνολική του αλληλεπίδραση με την υπόλοιπη ομάδα. Ο ''Big Papa'' δούλεψε πάρα πολύ το σώμα του κατά τη διάρκεια της καραντίνας και εμφανίστηκε...άλλος άνθρωπος στην καλοκαιρινή προετοιμασία του ''τριφυλλιού''. Έχασε 15 κιλά, έχασε όλο το περιττό λίπος και πλέον παρουσιάζεται πολύ πιο ευκίνητος και ταχύς στις αντιδράσεις του. Κακά τα ψέματα, όσο...πεζή κι αν μοιάζει η έκφραση, τα προηγούμενα χρόνια ο 23χρονος γίγαντας των ''πράσινων'' έμοιαζε με ''αργοκίνητο καράβι'' στην πλειοψηφία των αγώνων του Παναθηναικού. Πολύ αργός στις περιστροφές, αργές αντιδράσεις στα pick and roll, απίστευτα ευάλωτος στην άμυνα. Θα λέγαμε πως όλες του οι αντιδράσεις ήταν πάντοτε σε...λάθος χρόνο και στο συγκεκριμένο τομέα ήταν αρκετά κλικ πίσω από το επίπεδο της Ευρωλίγκας, παρότι ήταν ξεκάθαρο πως διαθέτει την πρώτη ύλη για να πρωταγωνιστήσει. 

Τι επίδραση είχε στον Παπαγιάννη η αλλαγή στο σώμα του; Πλέον έχοντας αποβάλλει το λίπος, έχει σκληρύνει, έχει βελτιώσει την ταχύτητά του και αυτό αρχίζει πλέον και φαίνεται στους αγώνες του ''τριφυλλιού''. Στον αγώνα με την Φενέρ, μπορεί MVP να ήταν ο Νέντοβιτς, ωστόσο πρέπει να απονείμουμε και τα εύσημα στον θηριώδη σέντερ της ομάδας του Γιώργο Βόβορα για τις πολύ καλές του άμυνες στο φινάλε του ματς και μάλιστα σε κοντούς παίκτες (κυρίως πάνω στον Λορέντζο Μπράουν που μέχρι εκείνη την στιγμή είχε φθείρει πάρα πολύ τον Παναθηναικό), καθώς και για τον τρόπο που σκέπασε τα καλάθια, για τον δυναμισμό που έμπαινε στα ριμπάουντ και υπήρχαν στιγμές που έμοιαζε απροσπέλαστος. Αυτό συνεχίστηκε και χθες, σε ακόμα σπουδαιότερη κλίμακα (με έναν λιγότερο σπουδαίο αντίπαλο). Ο Παπαγιάννης δεν ήταν απλά καλός, ήταν ασύλληπτος και έβαλε...μέσα στα καλάθια τους Θεσσαλούς. Δεν είναι μόνο οι 22 πόντοι και τα 6 ριμπάουντ, είναι και τα μπλοκ που κέρασε...αβέρτα τους αντιπάλους και η συνολική του συνεισφορά στην άμυνα. Και όλα αυτά σε έναν αγώνα που ο Παναθηναικός δεν ήταν σε καθόλου καλή μέρα και κάθε άλλο παρά εύρυθμη ήταν η λειτουργία του. 

Και αφού αναλύσαμε τι δίνει ο Παπαγιάννης στο ''τριφύλλι'', πάμε να δούμε και τι δίνει ο Βόβορας και η υπόλοιπη ομάδα στον Έλληνα ψηλό. Πέρυσι ο Big Papa πραγματοποίησε μια πολύ μέτρια σεζόν, μέσα στην οποία όμως πρέπει να τονιστεί πως η δομή που είχε αποκτήσει ο Παναθηναικός. Δηλαδή γκαρντ πολύ κοντά χωρίς έφεση στην άμυνα και με τραγική αντίληψη στο pick and roll, ένας Τόμας που αγνοούσε τις βασικές αρχές του box out και της αμυντικής συνέπειας, άφηναν τον Παπαγιάννη ''γυμνό'', να παλεύει με τις ήδη υπαρκτές, σχεδόν τρανταχτές αμυντικές του αδυναμίες. Ήταν εκ των προτέρων σχεδόν δεδομένο, πως η εξίσωση δε θα έβγαινε. Και πράγματι δε βγήκε. Φέτος ο Παναθηναικός εκπέμπει το ακριβώς αντίθετο. Μια περιφέρεια που ''δαγκώνει'' στην άμυνα, ένα ρόστερ που απαρτίζεται από πολυδιάστατους αμυντικά παίκτες (ακόμα και ο Νέντοβιτς καλύπτει τις υψομετρικές του αδυναμίες με ρεσιτάλ θέλησης), στα forward δεν υστερεί κανένας αμυντικά και έτσι ο Παπαγιάννης μοιάζει πλέον να προστατεύεται, να νιώθω πιο σίγουρος και να ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση. Και αυτό κλιμακώνεται παιχνίδι με το παιχνίδι. 

Θέλει να μεταβάλλει τις δικές του...ισορροπίες

Πάμε και λίγο στη μεθαυριανή μάχη του ''τριφυλλιού'' στην Αγία Πετρούπολη. Δεν μιλάμε για ένα παιχνίδι που μπορείς να το χαρακτηρίσεις ακριβώς ''must win''. Τέτοιο ήταν το ματς με τη Φενέρ στο ΟΑΚΑ και οι ''πράσινοι'' έκαναν τη δουλειά τους και με το παραπάνω. Ωστόσο, για να μιλάμε με ρεαλισμό, παιχνίδια σαν αυτό που θα δώσει η ομάδα του Γιώργου Βόβορα την Πέμπτη, μπορούν να σε εκτοξεύσουν, και σίγουρα αν θες να μιλάς για οχτάδα, σε αγώνες σαν αυτόν πρέπει να γίνονται υπερβάσεις. Οι ''πράσινοι'' έχουν κάνει ήδη μία, λίγο νοτιότερα, στη Μόσχα (ακόμα κι αν η Χίμκι έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα τη χρονιά), ''άγγιξαν'' και μια δεύτερη στη Βαρκελώνη και αν μη τι άλλο έδειξαν πως κανένας αντίπαλος δεν μπορεί να τους υποτιμάει. 

Η αναμέτρηση απέναντι στον...παλιό γνώριμο, Τσάβι Πάσκουαλ σίγουρα δε θυμίζει την περσινή μάχη με τη Ρωσική ομάδα. Τότε, η ανερχόμενη δύναμη του Ρωσικού μπάσκετ βρισκόταν σε διαδικασία recruiting, με σαφώς χαμηλότερες βλέψεις από φέτος. Αντιθέτως, φέτος παρουσιάζουν ένα σύνολο που μπορεί να σε χτυπήσει από παντού. H εντυπωσιακή τους ενίσχυση στην περιφέρεια με Πάνγκος και Μπάρον, οι σταθερές αξίες Ρίβερς, Πονίτκα και Γουίλ Τόμας στη θέση των φόργουορντ, καθώς και η κίνηση με τον Γκουντάιτις στη front line είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι να περιμένουμε από τη Ζενίτ. Θα βρίσκεται σίγουρα στις παρυφές της οχτάδας, ίσως λίγο χαμηλότερο, πιθανότατα όμως και λίγο ψηλότερα. Άλλωστε έδειξε τις προθέσεις της με τις δύο τεράστιες νίκες (όσο πρόλαβε να παίξει πριν χτυπηθεί από τα κρούσματα) στην Τουρκία επί της Εφές και στη Ρωσία κόντρα στη Μπάρτσα. Δηλαδή απέναντι σε δύο εκ των κορυφαίων ομάδων του θεσμού. 

Ποιο είναι το πλεονέκτημά της κόντρα στον Παναθηναικό; Παίζει πλήρης. Δεν ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, οι παίκτες που νόσησαν από κορωνοιό έχουν επιστρέψει, οπότε ο Πασκουάλ θα έχει κατά πάσα πιθανότητα όλα του τα όπλα διαθέσιμα. Ποιο είναι το αρνητικό; Ότι την Πέμπτη οι Ρώσοι συμπληρώνουν αισίως 20 μέρες από το τελευταίο επίσημο παιχνίδι τους, με ελάχιστες προπονήσεις στο μεσοδιάστημα, ελέω covid 19. Δηλαδή, ένα ζήτημα ρυθμού, ενδεχομένως ακόμα και χημείας, κάτι που ο Παναθηναικός, αναμφίβολα καλείται να εκμεταλλευτεί στο έπακρον. 




                                                       
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code