ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Περί Ισότητας των Φύλων

 

Ημερίδα διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής.

Συνεχίζονται οι δράσεις από κοινού με το Γραφείο της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων. Η εκδήλωση που διεξήχθη είχε τίτλο «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό: Ανοίγοντας τον Δρόμο». Πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτώβρη στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Βασική ομιλήτρια ήταν η Ανδρούλα Βασιλείου, πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρθηκε στην «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό – Όνειρο ή πραγματικότητα;». Από τη μια σημείωσε κάποια περιστατικά ανισότητας στο χώρο που δραστηριοποιήθηκε, από την άλλη έδειξε το μεγάλο περιθώριο δράσης για βελτίωση. Επιπλέον, εισηγήθηκε διάφορες ενέργειες αντιμετώπισης των ανισοτήτων, όπως η προσέλκυση γυναικών στην άθληση.

Παράλληλα, παρενέβησαν άτομα εμπλεκόμενα με τον αθλητισμό που έχουν βιώσει την ανάγκη για ισότητα. Συγκεκριμένα, πήραν το λόγο οι παρακάτω:

Δρ. Εβελίνα Γεωργιάδου - «Στοχεύοντας στην ισότητα: εμπειρίες εντός και εκτός Κύπρου από τον χώρο του αθλητισμού».

Άννα Κυπριανού - «Η θέση της γυναίκας στην αθλητική ηγεσία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον χώρο του αθλητισμού».

Ρούλα Κατσαμπή Κωνσταντίνου - «Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων στον αθλητισμό; Με ποιο κόστος από το ‘ασθενές’ φύλο;»

Νίκος Χατζηνικολάου - «Ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, μύθος ή πραγματικότητα;».

Χρυσταλλένη Τρικωμίτη - «Ξεπερνώντας τα φυλετικά στερεότυπα».

Άντρη Σάββα - «Θετικά μέτρα προώθησης της ισότητας: ποσοστώσεις».

Επίσης, ο Σπύρος Νεοφυτίδης, πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό, είπε για τα δυο τελευταία περιστατικά σχετικά με την έλλειψη ισότητας. Το πρώτο αφορά την Εθνική ποδοσφαίρου γυναικών και το δεύτερο την ομάδα πετοσφαίρισης γυναικών. Φυσικά, δίνουν το έναυσμα να θεσμοθετηθούν κανονισμοί διασφάλισης της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης. Μέσω της ημερίδας αναδείχτηκαν τα πιο κάτω συμπεράσματα: 

  • Η αρχής της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς και όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.
  • Στη διάσταση της «Κοινωνικής Ευθύνης», οι Κυπριακές Ομοσπονδίες πήραν τη χαμηλότερη βαθμολογία.
  • Το Δ.Σ. της ΚΟΠ αποτελείται από 19 μέλη, όλοι άντρες. Εκτός αυτού, υπάρχει ειδική Επιτροπή που ασχολείται με το γυναικείο ποδόσφαιρο, η οποία είναι ανδροκρατούμενη.
  • Ανισότητα στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών προκύπτει ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα.
  • Τα δεδομένα ερευνών από τις αθλητικές ομοσπονδίες καταδεικνύουν πως οι άντρες καταλαμβάνουν ψηλότερες θέσεις από τον αναμενόμενο μέσο όρο, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα κέντρων λήψης αποφάσεων.
  • Στο σχεδιασμό του ΚΟΑ για το 2018, δεν γίνεται κανένας απόλυτος διαχωρισμός ανάμεσα σε αθλητή και αθλήτρια. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code