ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΑΕΚ: Πούλησε, ενισχύθηκε, διατήρησε τον κορμό, αλλά έχει δρόμο μπροστά της!

Ο Θανάσης Μαγκλάρας αναλύει τη μεταγραφική ενίσχυση της ΑΕΚ, τις κινήσεις που γίνονται στο ρόστερ με τα θέλω του Καρέρα, τις πωλήσεις που επιτέλους είδαν στην Ένωση, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Ζούμε ένα εντελώς διαφορετικό καλοκαίρι και στο ποδόσφαιρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας. Στην ΑΕΚ φρόντισαν μέχρι τώρα αυτό να το εκμεταλλευτούν και να το στρέψουν προς συμφέρον τους. Στα πέντε χρόνια της επιστροφής η Ένωση είναι μόλις το δεύτερο καλοκαίρι που διατηρεί τον προπονητή της (το πρώτο ήταν το 2017 όταν παρέμεινε ο Μανόλο Χιμένεθ και κατέκτησε το πρωτάθλημα), μόλις το δεύτερο που κάνει αξιόλογες πωλήσεις και μόλις το δεύτερο που το ρόστερ είναι έτοιμο κατά 90% στη διάρκεια της προετοιμασίας (πάλι μετά το 2017).

Η περσινή ταλαιπωρία και το πάθημα με τον Καρντόσο, έγινε μάθημα στην ΑΕΚ. Η ελλιπέστατη προετοιμασία, οι μη εναλλακτικές επιλογές παιχνιδιού από τον Πορτογάλο και οι λάθος κινήσεις σε πρόσωπα για να συμβάλλουν σε ένα μοντέρνο build-up παιχνίδι οδήγησαν την ΑΕΚ στο να μείνει εκτός στόχων από πολύ νωρίς. Εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο, εκτός πρωταθλήματος από το Νοέμβριο και μοναδικοί στόχοι για να υπάρχει κίνητρο στους παίκτες έμειναν το κύπελλο και η δεύτερη θέση. Η ομάδα του Καρέρα, μετά κόπων και βασάνων, αλλά και συνάμα δίκαια, έφτασε σε πέμπτο σερί τελικό με αξιώσεις να τον κατακτήσει, αν και όποτε γίνει. Η δεύτερη θέση χάθηκε εντός αγωνιστικού χώρου και στην Ένωση αποφάσισαν να μη την κυνηγήσουν στα χαρτιά.

Μετά την άφιξη του Μάσιμο Καρέρα είδαμε κάτι εντελώς διαφορετικό στο γήπεδο από την ΑΕΚ. Οι ίδιοι βασικά οι παίκτες έδειξαν πως η απαξίωση που είχαν υποστεί ήταν άδικη και εκτός πραγματικότητας. Ο Ιταλός κατέγραψε μόλις τρεις ήττες στον πάγκο της ΑΕΚ από τον περασμένο Δεκέμβριο και στην ουσία της έβγαλε όλα τα ποιοτικά της στοιχεία, καλύπτοντας αρκετές από τις αδυναμίες της. Είδαμε σε έναν νέο ρόλο το Μάρκο Λιβάια, με τον Κροάτη να κάνει εκπληκτικά παιχνίδια και επιτέλους ένας προπονητής τοποθέτησε τον Μάνταλο στη θέση που και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι του ταιριάζει γάντι, αυτή του εσωτερικού χαφ στο 4-3-3.

Από εκεί και πέρα ένα άλλο θετικό που πρόσδωσε ο Καρέρα στην ΑΕΚ ήταν ότι αξιοποίησε όλους τους διαθέσιμους παίκτες του και πήρε από τον καθένα το μέγιστο των δυνατοτήτων του, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Κλωναρίδης, Χουλτ). Είδαμε επίσης ότι ο Σβάρνας μπορεί να σταθεί σε μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, ως μια αξιόπιστη λύση στο ρόστερ. Ο Παουλίνιο ειδικά μετά τη διακοπή ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και δεν είναι παράλογο που βρίσκεται μπροστά από τον Μπακάκη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Ολιβέιρα αποτέλεσε μια σταθερά δείχνοντας τη τεράστια ποιότητά του, με μόνο ερωτηματικό τα μικροπροβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει ανά περιόδους.

Μεγαλύτερη μεταγραφή την περσινή περίοδο όμως κατ' εμέ και αυτό το πιστώνεται ο Δημήτρης Μελλισανίδης ήταν ο Ίλια Ίβιτς. Ο Σέρβος έχει δείξει και στο παρελθόν τα διαπιστευτήρια του και δεν είναι άγνωστη για αυτόν η θέση του τεχνικού διευθυντή. Κλήθηκε να αναλάβει ένα βαρύ φορτίο και σχεδόν ένα χρόνο μετά δείχνει πως τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Σίγουρα έχουν υπάρξει λάθη, όμως τα θετικά είναι περισσότερα. Πέτυχε με την πώληση του Μπάρκα τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία της ΑΕΚ και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Κατάφερε σε συνεργασία με τον αντζέντη του Οικονόμου, που είναι ο αντζέντης του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και ίσως να ήθελε να φτιάξει τη σχέση με την Ένωση, να πετύχει μια σημαντική πώληση και για τον Έλληνα άσο και για την ΑΕΚ. Η πώληση του Γιακουμάκη ήταν επίσης δικό του έργο, καθώς και οι τρεις μεταγραφές της Ένωσης που κάλυψε τα βασικά κενά της, δηλαδή οι Χνιντ (στόπερ), Ινσούα (αριστερό μπακ) και Ανσαριφάρντ (επιθετικός), πάντα φυσικά σε συνεννόηση με τον Μάσιμο Καρέρα.

Η ΑΕΚ ξεκινάει τη φετινή της περιπέτεια με πρωταρχικό στόχο την είσοδο σε ομίλους του Europa League (ξεκινώντας με αντίπαλο τη δευτεραθλήτρια Ελβετίας Σεντ Γκάλεν σε μονό παιχνίδι εκτός έδρας), μετά την περσινή της αποτυχία. Επόμενος στόχος είναι η διεκδίκηση του πρωταθλήματος, πράγμα που βγαίνει συνεχώς από τον οργανισμό ΑΕΚ και δεν ξέρω πως θα μπορέσει η ομάδα να καλύψει στους φιλάθλους της το ενδεχόμενο για τρίτη σεζόν να μείνει γρήγορα εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος. Να θυμίσω εδώ πως στην ΑΕΚ δημιουργούν μια ομάδα που ναι μεν θα διεκδικήσει τους τίτλους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως θα μπει στο νέο γήπεδο την επόμενη σεζόν, για αυτό γίνεται και η προσπάθεια ανανέωσης των Λιβάια και Ολιβέιρα, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν το επόμενο καλοκαίρι.

Πάμε όμως να δούμε πως έχει διαμορφωθεί το ρόστερ της ΑΕΚ μέχρι στιγμής, με μόνη προσθήκη να λογίζεται πλέον μια στο δεξί άκρο της επίθεσης. Έχω την αίσθηση πως αυτή θα γίνει ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση με το Βέρντε, που δεν καίγεται να φύγει αλλά στην Ένωση θα τον παραχωρούσαν αν ερχόταν μια ικανοποιητική πρόταση.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΑΕΚ:


  • ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Όπως αναφέραμε και πριν η ΑΕΚ πέτυχε τη μεγαλύτερη πώληση της ιστορίας της αυτό το καλοκαίρι (6 εκατομμύρια ευρώ) παραχωρώντας τον Βασίλη Μπάρκα στην Σέλτικ. Άλλη μια προσωπική επιλογή του Δημήτρη Μελλισανίδη, όταν το καλοκαίρι του 2016 ο Κετσπάγια είχε ζητήσει τον Λόρια. Αυτό που αποφασίστηκε στην Ένωση είναι πως δε θα γίνει μεταγραφή τερματοφύλακα και η θέση θα καλυφθεί από τους Τσιντώτα και Αθανασιάδη. Η γνώμη μου είναι πως ένας ακόμη τερματοφύλακας χρειαζόταν και από την ΑΕΚ αυτό που βγαίνει είναι πως τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη δεν θα υπάρξει μεταγραφή σε αυτή τη θέση. Επίσης υπάρχουν και οι νεαροί Γκίνης και Χατζηεμμανουήλ, που προπονούνται με την πρώτη ομάδα.
  • ΠΛΑΓΙΑ ΜΠΑΚ: Εδώ είναι η θέση που η Ένωση είναι ίσως η πιο πλήρης ομάδα στη πρωτάθλημα, από άποψη λύσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή. Από τα δεξιά οι Μπακάκης και Παουλίνιο, με τον δεύτερο να έχει προβάδισμα, και από αριστερά οι Λόπες και Ινσούα συνθέτουν μια πολύ αξιόλογη τετράδα ακραίων μπακ. Ο Αργεντινός πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ήρθε στη θέση του Χουλτ, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώθηκε, για να προσφέρει δυναμικότητα και καλύτερα μαρκαρίσματα, στοιχεία που έλειπαν από την ΑΕΚ με τον Πορτογάλο και τον Σουηδό στα αριστερά. Γενικά η Ένωση από την επιστροφή της στην Super League το 2015 πάντα αντιμετώπιζε θέμα με την αθλητικότητα της ομάδας, πρόβλημα που φαίνεται να προσπαθεί να λύσει. Επίσης για τα πλάγια μπακ υπάρχει και ο νεαρός Μιτάι, που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και στην ομάδα τον πιστεύουν πολύ. Αγωνίζεται στα αριστερά. Οι Γιαννούτσος και Βασιλαντωνόπουλος λογικά θα αποτελέσουν παρελθόν και δεν θα συνεχίσουν με τα κιτρινόμαυρα.
  • ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Η θέση για την οποία ακούστηκαν και γράφτηκαν πέρυσι τα περισσότερα σχόλια στην ΑΕΚ. Η περσινή επιλογή να πορευτεί η ομάδα με τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς, μέχρι τον Δεκέμβρη που ήρθε ο Λάτσι, αποδείχθηκε σίγουρα λανθασμένη. Η ποιότητα υπήρχε, όμως η εμπιστοσύνη δεν ήταν δεδομένη. Ο Τσιγκρίνσκι σίγουρα αποτελεί μια σταθερά και το ίδιο θα συμβεί και φέτος με τον Ουκρανό. Ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικός και φέτος όποτε θα είναι στο 100% θεωρώ ότι θα παίρνει φανέλα βασικού. Όμως το σχέδιο δεν είναι να παίξει σε όλα τα ματς, πράγμα που είναι και αδύνατο να συμβεί λόγω της ευπάθειας στους τραυματισμούς που παρουσιάζει. Ο Χνιντ ήρθε μέσω του scout του Ίλια Ίβιτς και τη σύμφωνη γνώμη του Μάσιμο Καρέρα ως μια επιλογή με προοπτική βασικού άμεσα. Ο Τυνήσιος είναι μόλις 23 χρονών και ήρθε να προσφέρει το δυναμισμό και τα στενά μαρκαρίσματα που έλειψαν από την Ένωση, όταν αποχώρησε ο Όγκνιεν Βράνιες. Ο Βόσνιος μετά την αποχώρηση του Οικονόμου είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει και να γίνει ο πέμπτος αμυντικός για τον Καρέρα. Όμως είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ δε θα μπει σε διαπραγματεύσεις για έναν παίκτη που η ομάδα του, εν μέσω επίσημων παιχνιδιών του δίνει άδεια για να ταξιδέψει στη χώρα μας. Ο Σβάρνας σίγουρα θα αξιοποιηθεί και φέτος, έχοντας και μία σεζόν παραπάνω εμπειρίας στα πόδια του, ενώ στο μυαλό του Καρέρα υπάρχει και ο 18χρονος Λάτσι, στον οποίο ο Ιταλός τεχνικός θέλει να δώσει αρκετές ευκαιρίες φέτος,
  • ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΧΑΦ: Ο χώρος του γηπέδου, που παραλίγο να φέρει τη μεγαλύτερη "αναστάτωση" στον Μάσιμο Καρέρα και στον αγωνιστικό του σχεδιασμό. Κακά τα ψέματα στην ΑΕΚ ξεκίνησαν το καλοκαίρι τους σκεπτόμενοι ότι με το 4-3-3 του Ιταλού δε θα χρειαστεί να γίνει μεταγραφή στον άξονα. Κάτι ο τραυματισμός του Σιμάνσκι, κάτι η ταλαιπωρία με τον Γαλανόπουλο μέχρι να υπογράψει, κάτι η παραλίγο πώληση του αρχηγού, Πέτρου Μάνταλου, έφεραν για μια βδομάδα τα πάνω κάτω. Ονόματα ακούστηκαν πολλά, όμως μετά από προσωπική παρέμβαση του Μελλισανίδη ο Γαλανόπουλος ανανέωσε με την Ένωση να διατηρεί στις τάξεις της ένα δικό της παιδί. Ο Μάνταλος παρέμεινε στην ομάδα με τους Άραβες να κάνουν πίσω και τώρα όλοι περιμένουν να γυρίσει και ο Σιμάνσκι. Η ΑΕΚ με το 4-3-3 χρειάζεται δεδομένα έξι χαφ. Οι Σιμόες και Γαλανόπουλος θα καλύψουν τη θέση «6» μπροστά από τα σέντερ μπακ. Οι Κρίστισιτς και Σιμάνσκι τη θέση του δεξιού εσωτερικού μέσου, ενώ ο Μάνταλος αυτή του αριστερού στο 4-3-3. Ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με το Σαμπανάζοβιτς, καθώς και με τους Μπότο και Μαχαίρα. Για τον τελευταίο ο Καρέρα θεωρεί πως μπορεί να παίξει το ρόλο του Μάνταλου στην ομάδα και για αυτό θέλει να τον ετοιμάσει. Λογικά ο Σάμπα και ο Μπότος θα παραχωρηθούν δανεικοί, για να έχουν και παιχνίδια στα πόδια τους. Γνώμη μου είναι πως η ΑΕΚ χρειάζεται έναν έτοιμο παίκτη για να κάνει αυτό που λέμε λαϊκά "τα ρεπό του Μάνταλου". Αυτή τη στιγμή πάντως ο παίκτης για αυτό το ρόλο υπάρχει, φαίνεται όμως να μην υπολογίζεται, παρόλο που τον έχει στην προετοιμασία ο Καρέρα. Είναι ο Νταβίντ Σιμάο. Εξελίξεις και με αυτόν αναμένονται άμεσα.
  • ΕΞΤΡΕΜ: Ίσως η θέση που θα γίνει μια ακόμα κίνηση για την ΑΕΚ στο μεταγραφικό παζάρι. Όπως προανέφερα ο Καρέρα καθιέρωσε τον Μάρκο Λιβάια στη θέση του αριστερού εξτρέμ. Ο Κροάτης δεν έχει τη ταχύτητα για αυτή τη θέση, έχει όμως την ποιότητα για να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ξεκινώντας από τα αριστερά, δίνοντας και πολύ χώρο για τον αριστερό μπακ. Ο Καρέρα ακολουθεί αυτό που κάνουν όλοι οι προπονητές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο επιλέγοντας για τα άκρα της επίθεσης έναν καθαρό εξτρέμ (winger) και ένα δεκάρι. Για αυτό και ο Κροάτης αγωνίζεται εκεί. Στη δεδομένη χρονική στιγμή και με βάση τα όσα συμβαίνουν στις προπονήσεις το μπακ απ του είναι ο Ενομπακάρε, ενώ έρχεται από πίσω και ο Καρακλάιτς. Ο Ενομπακάρε είναι εισήγηση του Καρέρα και ο Ιταλός θεωρεί πως μπορεί να εξελιχθεί σε έναν κομβικό παίκτη για την ομάδα, με τον ίδιο να αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις πίσω από το φορ. Στα δεξιά τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα με τον Βέρντε να υπολογίζεται αυτή τη στιγμή για βασικός και τον Αλμπάνη να είναι η επιλογή που του βάζει δύσκολα για την αρχική ενδεκάδα. Ο Έλληνας άσος βρίσκεται και στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου και δεν είναι απίθανη η ανανέωσή του. Στην ΑΕΚ γεμίζουν συνεχώς τη λίστα τους με παίκτες που αγωνίζονται στη δεξιά πλευρά της επίθεσης σε ενδεχόμενη αποχώρηση του Βέρντε. Βέβαια ξαναλέω δεν αποκλείω να γίνει κίνηση για την απόκτηση ενός ακόμη παίκτη, με τον Αλμπάνη τότε να ανανεώνει και να παραχωρείται δανεικός. Δανεικός θα δοθεί επίσης και ο Γιούσης.
  • ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Εδώ υπάρχει μια σημαντική αναβάθμιση για το ρόστερ της ΑΕΚ. Ο Ολιβέιρα σίγουρα παραμένει ο βασικός και αναντικατάστατος για τον Καρέρα, με τον Πορτογάλο στο διάστημα της σεζόν που ήταν εντάξει να δείχνει πως είναι ένα σύγχρονο φορ με καλή επαφή με τα δίχτυα. Η αναβάθμιση για την ΑΕΚ έρχεται στον αναπληρωματικό φορ. Αρκεί να τονίσουμε πως τα προηγούμενα έτη η ΑΕΚ ξεκινούσε με αναπληρωματικούς επιθετικούς τους Κρισάντους, Πεκχαρτ και Γιακουμάκη και τώρα ξεκινάει με έναν παίκτη που έχει συνδυάσει το όνομά του με τη λέξη γκολ, χωρίς υπερβολή. Ο Ανσαριφάρντ όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα ποιος είναι και να θυμίσουμε εδώ πως στη χειρότερη σεζόν του Ολυμπιακού την τελευταία δεκαετία, είχε βγει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Είναι πιθανό ο Ιρανός να μην έχει την ποιότητα του Αραούχο με τη μπάλα στα πόδια, όμως θα προσδώσει ένα μεγαλύτερο κορμί στην επίθεση, περισσότερα τρεξίματα και για εμένα προσωπικά καλύτερα τελειώματα. Ο Αραούχο έχει πετύχει αρκετά εντυπωσιακά γκολ, όμως ο Καρίμ έχει μεγαλύτερη συχνότητα με το σκοράρισμα. Ο Ευθύμης Χριστόπουλος από τις ακαδημίες της ομάδας θα έρχεται ως τρίτο φορ και δεν είναι απίθανο με τον Καρέρα στον πάγκο να πάρει ευκαιρίες. Να τονίσω εδώ πως σε ενδεχόμενο σχηματισμό 3-5-2, αυτός που θα είναι το δεύτερο φορ θα είναι σίγουρα ο Μάρκο Λιβάια, αλλά μόνο τότε θα λογίζεται για την κορυφή της επίθεσης ο Κροάτης.

Υ.Γ. 1) Για το θέμα Βράνιες τα έχουν πει όλοι και τα έχουν γράψει όλα. Συμφωνώ με την άποψη πως η ΑΕΚ δεν πρέπει να μπει σε διαπραγματεύσεις με τους Βέλγους για έναν παίκτη που ΔΕΝ υπολογίζει και θέλει να τον ξεφορτωθεί. Επίσης η Άντερλεχτ θέλει να πάρει την αποζημίωση, από την όποια ομάδα τη δώσει, για να δώσει τα χρήματα αυτά στο Βόσνιο, παράνοια. Ο ίδιος διαβεβαίωσε και πάλι τους ανθρώπους της ΑΕΚ πως θα βρει μόνος του τη λύση για να έρθει, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η ΑΕΚ είναι διατεθειμένη να τον περιμένει μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Υ.Γ. 2) Οι ανανεώσεις των Λιβάια και Ολιβέιρα είναι στο προσκήνιο για την Ένωση. Ο Κροάτης έχει ζητήσει ένα συγκεκριμένο ποσό από την ΑΕΚ, χωρίς όμως να έχει εκφράσει ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα να κατέβει. Η ΑΕΚ του προσφέρει απολαβές κοντά στο εκατομμύριο, με τα μπόνους να φτάνει στο 1,2. Αίσθηση μου είναι πως θα κλείσει θετικά η υπόθεση, για τον Λιβάια που παραλίγο να έχουμε παραλαβή-παράδοση του περιβραχιονίου από τον Μάνταλο. Θα μπει όμως και αυτός ως ηγέτης της ΑΕΚ στην Αγιά-Σοφιά. Ο Ολιβέιρα είναι μια διαφορετική περίπτωση και πολλά θα εξαρτηθούν και από την επιθυμία του να αγωνιστεί στο επερχόμενο Euro. Βλέπω όμως και αυτή η υπόθεση να κλείνει θετικά, διαφορετικά η ΑΕΚ θεωρώ πως θα κοιτάξει να πουλήσει και να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο.

Υ.Γ. 3) Αυτό που συμβαίνει με τον τελικό του κυπέλλου είναι μια πραγματική παρωδία. Στα μάτια ευθύνες έχουν όλοι, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Αυτό όμως που αποφάσισε η FIFA ήταν πραγματικά για γέλια. Θα δούμε έναν τελικό με τις ομάδες μισές, την ποιότητα να εκλείπει, γιατί βρισκόμαστε και σε περίοδο προετοιμασίας και απλά όποιος βγάλει τρεξίματα να είναι και αυτός που θα το κατακτήσει. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code