ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts






























Julian Nagelsmann: Ένας σύγχρονος «μαέστρος» σε μια υπέροχη συγχορδία!

Ο Θανάσης Μαγκλάρας επιστρέφει από την άδειά του ικανοποιημένος για την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη του UEFA Champions League, δικαιωμένος που θεωρεί τον Nagelsmann τον πιο ανερχόμενο προπονητή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Λίγες μέρες χαλάρωσης είναι απαραίτητες για όλους μας. Βέβαια όταν εν μέσω της όλης κατάστασης με την πανδημία γίνονται παιχνίδια, και τι παιχνίδια, για τους «8» του Champions League πόσο μπορούμε και εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι να χαλαρώσουμε; Θα δώσω εγώ την απάντηση. Ελάχιστα.

Το σημαντικότερο των ημερών για εμένα δεν είναι η εκπληκτική Μπάγερν Μονάχου, η τιτανοφάγος Λυών ή η ανατροπή της Παρί στα τελευταία λεπτά. Για εμένα το σημαντικό σημείο των ημερών είναι η πρόκριση της Λειψία και η «δικαιώση» που νιώθω επί προσωπικού επιπέδου, για τον Julian Nagelsmann, τον οποίο θεωρώ εδώ και τρία χρόνια τον πιο ανερχόμενο τεχνικό στην Ευρώπη και ένα πρόσωπο που θα μας απασχολήσει σίγουρα τα επόμενα χρόνια.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Ο NAGELSMANN;

Ο Γερμανός τεχνικός έχει γεννηθεί στις 23 Ιουλίου του 1987 στο Landsberg της Γερμανίας. Ξεκίνησε και αυτός, όπως και πολλοί άλλοι, με την προοπτική να γίνει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, σκέψη που και λόγω των τραυματισμών του εγκατέλειψε γρήγορα παρόλο που αγωνιζόταν ήδη με μεταγραφή στους μικρούς της Άουγκσμπουργκ. Άμεσα ξεκίνησε τις σπουδές για το business management. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις σπουδές στο Sport Science και τελικά κατέληξε να σπουδάσει και στη σχολή coaching.

Μέσα από τις τελευταίες σπουδές του επέστρεψε στην Άουγκσμπουργκ, αυτή τη φορά ως βοηθός του Τόμας Τούχελ στον πάγκο της Γερμανικής ομάδας. Το 2012-13 μετέβη στη Χοφενχάιμ για να στελεχώσει το προπονητικό τιμ και παράλληλα να αναλάβει τα ηνία αρχικά της U17 και μετέπειτα της U19, με την οποία πήρε και το πρωτάθλημα νέων το 2014. Στις 10 Φεβρουαρίου του 2016 γίνεται ο νεότερος προπονητής που αναλαμβάνει ομάδα της Bundesliga σε ηλικία μόλις 28 ετών. Ο Χουμπ Στέφενς λόγω προβλήματος υγείας δεν μπορούσε να συνεχίσει στον πάγκο των Γερμανών και οι διοικούντες της Χοφενχάιμ, που έβλεπαν την ομάδα τους στην προτελευταία θέση, συμφώνησαν για τριετές συμβόλαιο με τον Nagelsmann.

Αποτέλεσμα ήταν η ομάδα από τη 17η θέση και το -7 από τη 15η, που χάριζε τη σωτηρία, να νικήσει 7 από τα 14 εναπομείναντα παιχνίδια και να σωθεί πανηγυρικά. Την επόμενη σεζόν ο Γερμανός τεχνικός κάνει την έκπληξη με τη Χοφενχάιμ την οποία και οδηγεί στη 4η θέση του πρωταθλήματος και για πρώτη φορά στην ιστορία της στο UEFA Champions League. Στις 19 Ιανουαρίου του 2019, στην ήττα με 3-1 από τη Μπάγερν Μονάχου, ο Nagelsmann γίνεται ο νεότερος προπονητής που φτάνει τα 100 παιχνίδια στη Bundesliga. Πέρυσι το καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο με τη Λειψία, πετυχαίνοντας να κατακτήσει τη 3η θέση στην πρώτη του σεζόν στους «Ταύρους» και ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα στη σεζόν διεκδικούσε το πρωτάθλημα.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε προσφάτως πριν δύο χρόνια είχε έρθει αρχικά σε συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης για να αναλάβει τη τεχνική της ηγεσία, συμφωνία που ο ίδιος ακύρωσε γιατί δε θεωρούσε τον εαυτό του έτοιμο για αυτό το βήμα. Ο Γερμανός στα τέσσερα σκάρτα χρόνια ως προπονητής στη Bundesliga έχει καταγράψει 182 παιχνίδια με 81 νίκες 57 ισοπαλίες και 44 ήττες, μόλις 6 με τη Λειψία, έχοντας ένα σύνολο τερμάτων υπέρ του στα 364 και κατά του στα 249. Το ποσοστό του στις νίκες ανέρχεται στο 44,51%.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕΧΘΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ!

Όποιος τον γνωρίζει επί προσωπικού, μιλάει για έναν τελειομανή άνθρωπο που πολλές φορές γίνεται εμμονικός με ότι καταπιάνεται. Πέρα από αυτό αρκετοί είναι και εκείνοι που τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν αμετανόητο εγωιστή. Ο ίδιος νοιάζεται για την εξέλιξη του ίδιου και της ομάδας του, όπως έχει δηλώσει. Αρκεί να τονίσουμε πως στις προπονήσεις της Χοφενχάιμ χρησιμοποιούσε drone για να καταγράφει τις κινήσεις των παικτών του, καθώς και γιγαντοοθόνη, που είχε τοποθετηθεί στο μέσο του προπονητικού γηπέδου, για να βλέπουν οι παίκτες του τα λάθη τους στους αγώνες.

Δεν έκρυψε ποτέ ότι για τον ίδιο αποτελεί έμπνευση ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο τρόπος που αγωνίζονται οι ομάδες του. Τη μεγαλύτερη επιρροή όμως, όπως έχει παραδεχθεί, την πήρε από το μέντορά του στην Άουγκσμπουργκ τον Τόμας Τούχελ. Παράλληλα θεωρεί αξιοσημείωτη την ποδοσφαιρική εξέλιξη που δίνουν σε νεαρούς ποδοσφαιριστές οι Βιγιαρεάλ, Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ, ενώ ένας ακόμη προπονητή που εκτιμάει τη λογική του και τη φιλοσοφία του είναι ο Αρσέν Βενγκέρ.

Ο Γερμανός έχει μείνει μακριά από τα social media, σε αντίθεση με πολλούς από τους ανθρώπους της γενιάς του. Όταν ένα διάστημα προσπάθησε να δοκιμάσει τη δημιουργία ενός λογαριασμού στο facebook, έφτασε γρήγορα περισσότερους από 43.000 followers και το έκλεισε άμεσα. Ο ατζέντης του και προσωπικός σύμβουλος του Γιούργκεν Κλοπ, Marc Kosiscue, του τόνισε πως οι προπονητές δεν χρειάζονται να ασχολούνται με τα social media.

Να τονίσουμε εδώ πως μιλάμε για έναν θερμό υποστηρικτή της οικογένειας που έχει τονίσει πως, είναι σημαντικό και βοηθάει πολύ να επιστρέφεις το βράδυ στο σπίτι σου και να σε περιμένει η σύντροφός σου (Verona) και ο γιος σου (Maximilian). Οι επιρροές του μάλιστα στη ζωή του τον έχουν κρατήσει και σε απόσταση από τους δημοσιογράφους, με τους οποίους διατηρεί μόνο τις τυπικές επαφές. Δεν είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να γίνει αγαπητός για την προσωπικότητά του αλλά για τη δουλειά του.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ "RUN N' GUN"!

Το παιχνίδι του Τούχελ έχει επηρεάσει τον 33χρονο Γερμανό. Έχει δηλώσει ο ίδιος πως «θέλω να επιτίθεμαι και να πρεσάρουν οι παίκτες μου τους αντιπάλους στο αμυντικό τους τρίτο, γιατί έτσι μικραίνει η απόσταση που έχει να διανύσει η δική μου ομάδα για να σκοράρει». Προτρέπει τους παίκτες του να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και ευθύνες τόσο εκτός όσο και εντός γηπέδων. Τους δίνει το ελεύθερο να «βγάζουν» μόνοι τους τους αρχηγούς της ομάδας.

Πολύ υποστηρίζουν πως ο Nagelsmann αποτελεί έναν υπερόπτη προπονητή, που δεν δίνει ομαδικές ομιλίες (τα λεγόμενα team talks), που ανακοινώνει την ενδεκάδα λίγο πριν τους αγώνες και πιέζει ιδιαίτερα τους παίκτες του με το λεγόμενο Horseplay, το εκνευριστικό και σε συνεχή μεγάλη ένταση πρεσάρισμα που ζητάει. Ο ίδιος έχει να αντιπαρατάξει πως οι παίκτες του γνωρίζουν το πλάνο της ομάδας άπταιστα και δεν έχει να τους τονίσει κάτι πριν τους αγώνες. Βέβαια και οι υπόνοιες για έναν υπερόπτη προπονητή καταρρίπτονται, όταν ο ίδιος τόνισε πως «το να διεκδικείς το τίτλο στην ηλικία μου είναι ένα μεγάλο και ακόμα δεν είμαστε αρκετά καλοί για κάτι τέτοιο».

Ο 33χρονος διαχειρίζεται άριστα τους παίκτες του και τους εξελίσσει, με σπουδαιότερα παραδείγματα αυτά των Ντεμιρμπάι και Κράμαριτς στη Χοφενχάιμ και αυτά των Νκουνκού, Σάμπιτσερ και Βέρνερ στη Λειψία. Θέλει αρχικά να τους εξελίσσει σαν ανθρώπους και έπειτα να τους δίνει το κίνητρο και να τους κάνει πεινασμένους για να διεκδικούν συνεχώς περισσότερα.

Για να έρθουμε στο άμεσο διακύβευμα των ημερών. Η Λειψία αποτελεί στα μάτια μου ένα ανερχόμενο διαμάντι, ακόμα και μετά την απώλεια του Τίμο Βέρνερ. Μια ομάδα που εκτελεί φανταστικά το transision game και εκτελεί τους αντιπάλους δίχως έλεος. Η Λειψία πριν τον Nagelsmann στον πάγκο είχε συνηθίσει να αγωνίζεται με το κλασικό 4-4-2. Ο Γερμανός τεχνικός θέλοντας να διατηρήσει τη συνταγή που του πρόσφερε σημαντικές επιτυχίες στη Χοφενχάιμ, μετέτρεψε το σύστημα σε 3-4-1-2, που σε φάση άμυνας γίνεται 5-4-1. Με το σύστημα αυτό μετέτρεψε τον Σάμπιτσερ σε ένα σύγχρονο box to box μέσο, από έναν άχαρο ακραίο χαφ και τον Βέρνερ σε έναν all around σέντερ φορ και όχι απλά έναν παίκτη που περίμενε για να τελειώσει τις αντεπιθέσεις της ομάδας του.





Το ακριβέστερο παράδειγμα για να καταλάβουμε το παιχνίδι της Λειψία είναι ο αγώνας με τη Μπάγερν Μονάχου (0-0), τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Nagelsmann εγκλώβισε την ομάδα, που ομολογουμένως δε σταματάει να σκοράρει. Η Λειψία σφράγισε τον άξονα με το 5-4-1 της αμυντικής λειτουργίας, αναγκάζοντας τη Μπάγερν να αγωνιστεί από τα άκρα με τους ακραίους μπακ να είναι ολομόναχοι, καθώς οι εξτρέμ είχαν «κλείσει» κεντρικά. Η μπάλα συνεπώς γυρνούσε στα στόπερ και πάλι από την αρχή το ίδιο.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο που παρουσιάζει αυτή η ομάδα είναι ότι μπορεί να βγάλει κόντρα επίθεση με τρεις πάσες. Στη φάση της κατοχής θα περίμενε κανείς μια ομάδα που αναζητάει συνεχώς την κόντρα να πελαγώνει. Εδώ όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όπως βλέπετε και στο παρακάτω γράφημα, η Λειψία ξεκινάει ένα passing game για να εγκλωβίσει την αντίπαλη ομάδα στα άκρα του γηπέδου. Η αντίπαλη ομάδα κλείνει το γήπεδο και τότε με μία πάσα στα στόπερ και μία αλλαγή παιχνίδιου η Λειψία βρίσκει τον ελεύθερο παίκτη στην αντίπαλη πλευρά. Αυτός με τη σειρά του φέρνει τη μπάλα στον άξονα, όπου έχει κλείσει ήδη η αντίπαλη άμυνα, τα χαφ με τη σειρά τους μεταβιβάζουν τη μπάλα στον παίκτη που έχει μείνει ελεύθερος από τα αριστερά στο ύψος της περιοχής. Αριστούργημα.



Στον αγώνα με την Ατλέτικο η Λειψία, πέρα από τα στοιχεία του πρέσινγκ και της γρήγορης μετάβασης που διατήρησε, εφάρμοσε και το 4-2-3-1, λόγω και της απουσίας του Βέρνερ, για να σφραγίσει και να κλειδώσει τα μπακ της Ατλέτικο, πράγμα που το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μπάλα να έρχεται στον άξονα και τα χαφ να έχουν τεράστιες αποστάσεις από τα σέντερ φορ, κάνοντας την Ατλέτικο Μαδρίτης μια ακίνδυνη ομάδα με τις συνεργασίες να αγνοούνται.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΜΕΝΤΟΡΑ!

Ο Nagelsmann στα ημιτελικά του Champions League θα βρει απέναντί του τον μέντορα και δάσκαλο του Τόμας Τούχελ. Ο 33χρονος Γερμανός μετά τον αγώνα με την Ατλέτικο δήλωσε αρχικά πως δικαιούνται και αυτός και οι παίκτες του μία μπύρα για την επιτυχία τους και στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως «φυσικά και η Λειψία έχει ως στόχο να προκριθεί στο τελικό του Champions League». Δείχνει με τη στάση του πως θα αποτελέσει έναν δυνατό αντίπαλο για τα αστέρια της Παρί και μένει να δούμε αν για ακόμη φορά στην ιστορία του αθλητισμού ο μαθητής θα ξεπεράσει το δάσκαλο.




Υ.Γ. 1) 2/2 οι Γερμανικές ομάδες κόντρα στις Ισπανικές και 3 στους 4 τεχνικούς των ημιτελικών είναι Γερμανοί.

Υ.Γ. 2) Πρώτη φορά από το 1996 χωρίς Ισπανική, Αγγλική ή Ιταλική ομάδα στα ημιτελικά του Champions League. Δύο αγώνες ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, διαφορετικές σχολές που πάντα μας χάριζαν σπουδαία παιχνίδια.

Υ.Γ. 3) Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη για τη Μπάγερν Μονάχου, που φρόντισε να διορθώσει γρήγορα στη σεζόν το λάθος της με τον Κόβατς και έδειξε ότι σέβεται το ποδόσφαιρο σε αντίθεση με τη Μπαρτσελόνα που τα τελευταία χρόνια πηγαίνει από τη μία ποδοσφαιρική ασέβεια στην άλλη και η ώρα για ριζικές αλλαγές στο κλαμπ έφτασε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

Responsive Advertisement