ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Μονακό Diamond League: Ο Βασιλιάς του αθλητισμού επέστρεψε με ιστορικές επιδόσεις


Ένα ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ, 3 Ηπειρωτικά ρεκόρ, 2 ρεκόρ Diamond League, 9 Εθνικά ρεκόρ, 3 ατομικά ρεκόρ.

Μετά από περίπου 5 μήνες χωρίς αγωνιστική δράση – λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊου, και των μέτρων κατά της διασποράς του -  ο Στίβος επέστρεψε πανηγυρικά με ένα ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ, στο Μονακό, με Herculis Diamond League, παρουσία περίπου 5.000 θεατών, οι οποίοι φορούσαν μάσκες και απλώθηκαν σε όλο το Στάδιο.

Κορυφαία στιγμή, τα 5.000 μ., όπου ο Τζόσουα Τσέπτγκεϊ (Joshua Cheptegei), έκανε μια εξαιρετική κούρσα και τερμάτισε σε 12.35.36’’, καταρρίπτοντας για 2 δευτερόλεπτα παρά 1 εκατοστό την επίδοση του Κενενίσα Μπέκελε (Kenenisa Bekele) από το μακρινό 2004.

Ο νέος Παγκόσμιος πρωταθλητής των 10.000μ., των 5.000 μ. αλλά και του ανωμάλου δρόμου, από την Ουγκάντα, αποτελεί φαινόμενο και κατέχει πλέον μία θέση στο πάνθεον του Παγκόσμιου Αθλητισμού.  Ο ρυθμός που υιοθέτησε ο Τζόσουα Τσέπτγκεϊ (Joshua Cheptegei) ήταν απίστευτα δυναμικός και γρήγορος και μόνο ο Κενυάτης Νίκολας Κιμέλι (Nicholas Κimeli) τον ακολούθησε κατ’ελάχιστο. Να σημειωθεί ότι ο 24χρονος αθλητής – καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας – επέλεξε να μείνει στην πατρίδα του μαζί με τους προπονητές του και την οικογένειά του, τους οποίους κι ευχαρίστησε στις δηλώσεις του. Και στη συνέχεια τόνισε: «Χρειάστηκε αλλαγή νοοτροπίας για να συνεχίσω να έχω κίνητρα για φέτος, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι έπρεπε να μείνουν στο σπίτι. Κινητοποίησα τον εαυτό μου δυνατά, καθώς είχα το σωστό προπονητή. Συνήθως προπονούμαι στην Ευρώπη, αλλά η απόφαση μου για παραμονή στην Ουγκάντα, με την οικογένειά μου ήταν πραγματικά υπέροχη.».

Ξεχώρισε επίσης, ο Κενυάτης Τίμοθι Τσέριγιοτ (Timothy Cheruiyot) στα 1.500 μ., όπου τερμάτισε σε 3.28.45, απέχοντας μόλις 4εκ. από το ρεκόρ του. Ενώ ο 20χρονος Νορβηγός, Τζέϊκομπ Ινγκεμπριτσεν (Jakob Ingebrigtsen) ακολούθησε σε 3.28.68 καταρρίπτοντας κατά 13 εκατοστά την προ 7 ετών επίδοση του Mo Farah στο ίδιο Στάδιο, σημειώνοντας έτσι την κορυφαία ευρωπαϊκή επίδοση. Ο Νορβηγός, πρωταθλητής Ευρώπης, που ανέφερε πως δεν έχασε ούτε μια προπόνηση φέτος, βελτίωσε κατά 1,5 δευτερόλεπτο περίπου το ατομικό του κι έγινε ο 8ος διαχρονικά στο αγώνισμα. Τρίτος ο Βρετανός Τζέϊκ Γουϊτμαν (Jake Wightman), επίσης με νέο ατομικό ρεκόρ 3.29.47, ενώ σε 3.30.35 ακολούθησε ο δίδυμος Φιλίπ Ινγκεμπριτσεν (Filip Ingebrigtsen).

Το παιδί-θαύμα του επί κοντώ, ο 20χρονος Σουηδός, Αρμάντ Ντουμπλάντις (Armand Duplantis) κέρδισε με 6.00 μ. η οποία αποτελεί την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για φέτος. Δεύτερος ήταν ο Βέλγος Μπέν Μπρέντερς με 5.70μ ενώ τρίτος ήταν ο Φιλιππινέζος Ερνέστ Ομπιένα με την ίδια επίδοση.

Εξαιρετικός ο Ισπανός (Κουβανικής καταγωγής) Ορλάντο Ορτέγκα (Orlando Ortega), αθλητής του Αντώνη Γιαννουλάκη, στα 110 μ. με εμπόδια, πετυχαίνοντας 13.11, που είναι η κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Δεύτερος με ισοφάριση του ατομικού του ρεκόρ (13.14) ήταν ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής Άντριου Πότζι (Andrew Pozzi) και τρίτος, επίσης με ατομικό ρεκόρ, 13.18 ο Γάλλος Βίλεμ Μπελοσιάν (Wilhem Belocian).

Η Ουκρανία «κέρδισε» τις δύο πρώτες θέσεις στο ύψος των γυναικών. Νικήτρια το ανερχόμενο αστέρι και παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Γιαροσλάβα Μάχιουτσικ (Yaroslava Mahuchik) με 1.98. Την ακολούθησε η συμπατριώτισσα της Γιούλια Λεφτσένκο (Yuliya Levchenko) επίσης με 1.98. Την τριάδα έκλεισε η Ζανέλ Σκέπερ (Zanel Scheper) – από το μικρό κράτος της Καραϊβικής Αγία Λουκία - με καλύτερο άλμα στα 1.88.

Στα 800 μ. ανδρών, πρώτος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Αμερικανός Ντόνοβαν Μπρέιζιερ (Donavan Brazier) με 1.43.15, χρόνος που αποτελεί  την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο. Δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Μπράις Χόπελ (Bryce Hoppel) με 1.43.23 και τρίτος ο Καναδός Μάρκο Άροπ.

Σε χαμηλές πτήσεις η Γιουλινάρ Ρόχας (Yulimar Rojas) από τη Βενεζουέλα, η οποία ήταν η νικήτρια στο τριπλούν των γυναικών, με 14.27. Δεύτερη τερμάτισε η Βουλγάρα Γκαμπριέλα Πέτροβα (Gabriela Petrova) με 14.18 και τρίτη η Πατρίτσια Μαμόνα (Patricia Mamona) από την Πορτογαλία με 14.08.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 5.000μ γυναικών, Κενυάτισα Έλεν Όμπιρι (Hellen Obiriκέρδισε την πρώτη θέση, για 15η φορά, τρέχοντας πολύ γρήγορα και πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για φέτος, και ταυτόχρονα ρεκόρ μίτινγκ με 14.22.12. Δεύτερη ήταν Γκίντει με 14.26.57 που είναι και φετινό της ρεκόρ. Τρίτη ήταν η  Λάουρα Βάιτμαν με 14.26.57. όπου είναι και ατομικό της ρεκόρ.

Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στα 400μ εμπόδια ανδρών, Νορβηγός Κάρστεν Βάρχολμ (Karsten Warholm) έδειξε ότι φέτος βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, παίρνοντας μια ακόμα νίκη, και τερματίζοντας σε 47.10 που είναι και η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο και ρεκόρ αγώνων. Το προηγούμενο ανήκε στον Κέβιν Γιάνγκ από το μακρινό 1992. Δεύτερος ήταν ο Κουβανός Γιασμάνι Κοπέγιο (Yasmani Copello), που αγωνίζεται με τα χρώματα της Τουρκίας, με 49.04 και τρίτος ο Εσθονός Ράσμους Μάγκι (Rasmus Mägi) με 49.23.


Στα 3.000μ στίπλ ο Μαροκινός Σουφιάν Ελμπακαλί (Soufiane El Bakkali) κέρδισε, με την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, με 8.08.04. Δεύτερος ήταν ο Κενυάτης Λέοναρντ Μπέτ (Leonard Bett) με 8.08.78. και τρίτος ο Γάλλος Τζιλάλι Μπεντράνι (Djilali Bedrani) με 8.13.43.

Η Ολυμπιονίκης στα 1.000 μ. των γυναικών, Κενυάτισα Φέϊθ Κίπκεγκον (Faith Kipyegon)- που επέστρεψε στους στίβους μετά τη γέννηση του παιδιού της - τρέχοντας εκπληκτικά – «απείλησε» το παγκόσμιο ρεκόρ – και τελικά κέρδισε με 2.29.15, επίδοση που είναι νέο ρεκόρ Αφρικής, ρεκόρ αγώνων αλλά και καλύτερη επίδοση στον κόσμο για φέτοςΔεύτερη ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης Βρετανίδα Λάουρα Μιούιρ (Laura Muir) με 2.30.82, που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ, καθώς και νέο ρεκόρ Βρετανίας. Τρίτη τερμάτισε η Κιάρα Μαγκίν (Ciara Mageean) με 2.31.11 που είναι επίσης ατομικό της ρεκόρ και εθνικό ρεκόρ Ιρλανδίας.

Τα 400 μ. γυναικών ήταν υπόθεση των Αμερικανίδων, καθώς Λίνα Ίρμπι (Lynna Irby) τερμάτισε πρώτη με χρόνο 50.50 που αποτελεί και την καλύτερη φετινή επίδοση παγκοσμίως. Δεύτερη ήταν η Γουαντελίν Τζόνατας (Wadeline Jonathas) με 51.40. Ενώ τρίτη ήταν η Ολλανδή Φεμκε Μπόλ (Femke Bol) με 51.57.

Η κορυφαία στην Ευρώπη, Ελβετίδα Άγια Ντελ Πόντε (Ajla del Ponte) ήταν νικήτρια – πρώτη φορά σε Diamond League - στα 100μ γυναικών με 11.16. Δεύτερη ήταν η Αμερικανίδα Αλέια Χόμπς (Aleia Hobbs) με 11.28. Και τρίτη η Γερμανίδα Τζίνα Λουκενκέμπερ (Gina Lückenkemper) με 11.31 που είναι και καλύτερη φετινή της επίδοση.
Τα αδέρφια Λάιλς, Νώε και Ιωσήφ έκαναν το 1-2 στα 200μ ανδρών. Ο Νώε Λάϊλς (Noah Lyles) κέρδισε εύκολα τον αγώνα με 19.76 και τον Ιωσήφ (Josephus Lyles)να τον ακολουθεί με 20.30. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Γερμανός Ντένις Άλμας (Deniz Almas)όπου με 20.64 σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code