ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΠΑΟΚ: Γενναία η απόφαση της παραμονής Φερέιρα, απαιτούνται οι προσθήκες!

Ο Θανάσης Μαγκλάρας στηρίζει την παραμονή του Φερέιρα, αναδεικνύει την απαίτηση που υπάρχει για μεταγραφική ενίσχυση στο δικέφαλο του βορρά, ενώ έχει και υστερόγραφα.



Καλησπέρα σας. Επιστρέφουμε στην ανάλυση των ρόστερ των ομάδων που τερμάτισαν πέρυσι στην πρώτη 6αδα της ελληνικής Super League και στρέφουμε την προσοχή μας στο δευτεραθλητή ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς κακά τα ψέματα προέρχονται από μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους ίδιους, τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε την περσινή σεζόν με μεγάλο στόχο την είσοδο στο Champions League, που για λεπτομέρειες δεν απέκλεισε τον μεγάλο Άγιαξ. Όλοι αυτό που αναμέναμε, μαζί και εγώ, είναι πως θα δούμε έναν δυνατό ΠΑΟΚ που θα επιβάλλει το παιχνίδι του, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Αμπέλ Φερέιρα. Λάθη σίγουρα έγιναν στον αγωνιστικό σχεδιασμό, παίκτες σίγουρα μετά το αήττητο πρωτάθλημα και το βάρος που κουβάλησαν στις πλάτες τους ήταν ομολογουμένως «άδειοι», όμως αυτό που ακολούθησε δεν το περιμέναμε.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, ακόμα και στο διάστημα που βρισκόταν πρώτος και διατηρούσε το αήττητο, είδαμε έναν ΠΑΟΚ ασύνδετο και με μεγάλα προβλήματα, τόσο επιθετικά όσο και ανασταλτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμπέλ Φερέιρα ξεκίνησε τη σεζόν με το αγαπημένο του 4-4-2 και την ολοκλήρωσε με το 3-5-2, θέλοντας τουλάχιστον η ομάδα του να διατηρεί το μηδέν στην άμυνα και μπροστά να βρίσκει το γκολ με την ποιότητα που διαθέτει.

Σίγουρα η σχέση των δύο πέρασε από σαράντα κύματα. Σίγουρα έγιναν λάθη εκατέρωθεν. Όμως ο ΠΑΟΚ στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν είχε την ποιότητα να κάνει τα βασικά, τουλάχιστον αγωνιστικά, και να πάρει τη δεύτερη θέση. Ακόμα πιο σίγουρα αυτή η θέση δεν τον ικανοποιεί. Οι παίκτες του Φερέιρα ένιωθαν απογοητευμένοι και έβαλαν στόχο η νέα σεζόν να είναι διαφορετική. Είμαι 100% υπέρ της παραμονής του Πορτογάλου στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Πρέπει να του δοθεί και άλλος χρόνος να δουλέψει και κυρίως να του δοθεί ηρεμία, που είναι δυσεύρετη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και περισσότερες ποιοτικές λύσεις, γιατί λύσεις είχε ο ΠΑΟΚ αλλά όχι ποιοτικές.

Στα συν του Αμπέλ Φερέιρα, στα μάτια μου, είναι η αξιοποίηση των ταλέντων που υπάρχουν στην ακαδημία του ΠΑΟΚ. Ο Πάμπλο Γκαρσία τα τελευταία χρόνια έχει χαράξει μια πολιτική στην Κ19 του ΠΑΟΚ και αυτή η πολιτική έχει αποφέρει σημαντικά ταλέντα, τα οποία όμως πρέπει να αξιοποιηθούν. Οι Τζόλης και Μιχαϊλίδης είναι αυτά τα παραδείγματα, είναι σημαντικά πρότζεκτ και πρέπει να πάρουν όχι απλά ευκαιρίες, που συνηθίζουμε να λέμε σε αυτή τη χώρα, αλλά ΕΥΘΥΝΕΣ. Αυτή η σκέψη που παρουσιάζω φάνηκε και στην εκπληκτική εμφάνιση του ΠΑΟΚ, τουλάχιστον για τα πρώτα 30 λεπτά, με την Μπεσίκτας. Ο Τζόλης δύο γκολ και μία ασίστ. Ο Μιχαϊλίδης πολύ καλές επεμβάσεις, κυρίως χαμηλά γιατί ψηλά δείχνει να έχει πρόβλημα προς το παρόν. Το σχόλιο μου για αυτό το ματς είναι πως αντιμετώπισε πολύ έξυπνα το ματς ο Φερέιρα, μπλόκαρε την ανέτοιμη Μπεσίκτας και τη χτύπησε στο τρανζίσιον, με τρεις από τους τέσσερις της άμυνας να είναι νεοφερμένοι και να μην έχουν την απαραίτητη χημεία, συν να προσθέσουμε και τα αργά χαφ της Μπεσίκτας.

Σημαντική προσθήκη για τον ΠΑΟΚ μέχρι τώρα ο Σβαμπ. Ο Αυστριακός μου θυμίζει αρκετά το Μίσιτς, ο οποίος θα αργήσει να επιστρέψει και να του ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας περαστικά και είναι δυνατός σε αυτό το δύσκολο αγώνα. Ο Σβαμπ λοιπόν είναι ένα χαφ με πολύ καλή πάσα. Δύσκολα θα δούμε να κάνει λάθος σε μεταβίβαση. Σε αυτά που υστερεί είναι η ταχύτητά του και το μαρκάρισμα που δεν είναι από τα δυνατά του σημεία. Για να μην παρεξηγηθώ, δε λέω ότι θα είναι τρύπα στον άξονα ο Σβαμπ, αλλά δεν είναι ο «σκύλος» που θα μπει στον άξονα για να «καταπιεί» χιλιόμετρα, αλλά ένας πιο ντελικάτος παίκτης.

Ας δούμε όμως τα δεδομένα και τα ζητούμενα στο φετινό ρόστερ του ΠΑΟΚ αναλυτικά:


  • ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μια θέση αρκετά «γεμάτη» για τον ΠΑΟΚ. Αυτό που έβγαινε από το ρεπορτάζ στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου είναι πως ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί για ενίσχυση στον άσο. Υπάρχει ενδιαφέρον και από Ισπανική ομάδα για τον Πασχαλάκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και ίσως αυτό να έπαιξε ρόλο για να δούμε βασικό το Ζίβκοβιτς στο ευρωπαϊκό ματς. Στο ρόστερ επέστρεψε και ο Μελίσσας από το δανεισμό του, με τον νεαρό Μπουργάνη να ολοκληρώνει την τετράδα των τερματοφυλάκων. Οι δύο τελευταίοι είναι προς παραχώρηση αν έρθουν προτάσεις.
  • ΠΛΑΓΙΑ ΜΠΑΚ: Εδώ υπάρχει η πρώτη ιδιορρυθμία στο φετινό ρόστερ του ΠΑΟΚ. Προσωπική μου άποψη είναι πως σιγά σιγά, και αφού ο εξασφάλισε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τη φετινή σεζόν, ο Αμπέλ Φερέιρα θα εγκαταλείψει τη διάταξη με τρεις στην άμυνα και θα επιστρέψει στο 4-4-2. Αναφέρω τη λεπτομέρεια αυτή γιατί αν διατηρηθεί το 3-4-3 τότε υπολογίζεται και ο Λημνιός στη θέση του δεξιού μπακ-χαφ που θα παίρνει όλη την πλευρά. Διαφορετικά υπάρχουν για τη θέση του δεξιού μπακ οι Μάτος και Ροντρίγκο Σοάρες, με τον δεύτερο να δείχνει πως έχει το προβάδισμα. Στο ρόστερ επέστρεψε και από το δανεισμό στο Βόλο ο Λύρατζης, που ίσως δούμε να παίρνει ευκαιρίες. Στο αριστερό άκρο της άμυνας εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ και είναι η θέση άμεσης ενίσχυσης. Ο Γιαννούλης είναι απελπιστικά μόνος, με τον νεαρό Τσαούση να βρίσκεται αρκετά πίσω προς το παρόν. Επίσης διατηρούνται πολύ ζωντανές οι πιθανότητες να αποχωρήσει ο Δημήτρης Γιαννούλης, καθώς για τον διεθνή άσο υπάρχουν επίσημες προτάσεις, όπως αυτή των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τη Νιούκαστλ.
  • ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Το σημείο του γηπέδου όπου ο ΠΑΟΚ στα μάτια έχει τη μεγαλύτερη πληρότητα, όχι μόνο όσον αφορά το ρόστερ του, αλλά και όσον αφορά κάθε ρόστερ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Διαθέτει πέντε παίκτες ανά πάσα στιγμή βασικούς. Σίγουρα οι Βαρέλα και Κρέσπο, όταν είναι στο 100%, έχουν το απόλυτο προβάδισμα, όμως και ο Ίνγκασον είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, καθώς και η πίστη στους Μιχάι και Μιχαϊλίδη είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό. Να θυμίσουμε εδώ πως επέστρεψε από το δανεισμό του και ο Μιχόγιεβιτς, που δύσκολα όμως θα παραμείνει στο ρόστερ.
  • ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΧΑΦ: Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ στην έναρξη της σεζόν. Είναι μεγάλο και γιατί η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, σύμφωνα με όσα βγαίνουν από ρεπορτάζ και σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, αλλά και γιατί είναι ο χώρος του γηπέδου που καταγράφονται οι μεγάλες απουσίες για την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος δεν μπορεί να υπολογίζει στους μακροχρόνια τραυματίες Γιόσιπ Μίσιτς, ο δανεισμός του θα ανανεωθεί και επίσημα άμεσα, και Ντόουγκλας Κόστα, που αναρρώνει από τη ρήξη χιαστού. Έφυγε από την ομάδα το συμβόλαιο βαρύδι του Βέρνμπλουμ, με τον Σουηδό να μην καταφέρνει λόγω και των τραυματισμών του, να δείξει το σπουδαίο του ταλέντο. Ήρθε ο Στέφαν Σβαμπ με τον Αυστριακό, όπως προείπα, να δείχνει καλή εικόνα και να έχει σωστή μεταβίβαση. Ο Εσίτι παραμένει στο ρόστερ, όμως δε δείχνει να λογίζεται για βασικός αν και είναι το μοναδικό καθαρόαιμο αμυντικό χαφ του ΠΑΟΚ. Επίσης ο Ελ Καντουρί δείχνει και φέτος να λογίζεται από τον Φερέιρα για τη θέση «8». Αυτό μας οδηγεί στο ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν καθαρό κόφτη για τον άξονα του, που θα αναλάβει να μπει στο γήπεδο και να καταγράψει χιλιόμετρα, καλύπτοντας και τις αμυντικές αδυναμίες των Σβαμπ, Ελ Καντουρί, που λογίζονται αυτή τη στιγμή για βασικοί. Οι Μπαλογιάννης και Βρακάς καθώς και ο Μουλέν πιθανότατα δε θα παραμείνουν στην ομάδα.
  • ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ ΧΑΦ: Άλλη μία θέση του γηπέδου που θα την καθορίσει το σύστημα που θα επιλέξει ο Αμπέλ Φερέιρα. Αν επιστρέψει στο 4-4-2 δεν μας έχει δείξει πως ο δεύτερος στην επίθεση θα είναι ένα καθαρό φορ, αλλά ένας παίκτης σαν τον Πέλκα. Οπότε στην περίπτωση αυτή ο ΠΑΟΚ θα έχει μόνο τους Πέλκα και Μπίσεσβαρ για αυτό το ρόλο, με τον πρώτο να δείχνει πως βρίσκεται ένα κλικ μπροστά και τη μεταγραφή στη θέση αυτή να είναι για εμένα κάτι παραπάνω από δεδομένη.
  • ΕΞΤΡΕΜ: Η θέση της αποκάλυψης και της μεγάλης επιστροφής στον ΠΑΟΚ. Να εξηγηθώ. Θεωρώ τον Τζόλη ένα τεράστιο πρότζεκτ για τον ΠΑΟΚ, μακάρι το παιδί να συνεχίσει να δουλεύει όπως το κάνει μέχρι τώρα, να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ και μέσα στο γήπεδο να είναι ηγετικός. Ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που πρέπει να του βγάλει όλα αυτά τα στοιχεία και έχει αποκλειστική ευθύνη. Ο μικρός, σύμφωνα με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα λογίζεται κυρίως για τα αριστερά. Είναι μια θέση που ο ΠΑΟΚ θα προβεί δεδομένα σε μεταγραφική ενίσχυση, καθώς έφυγαν οι Λάμπρου (δανεικός στην Τβέντε) και Στοχ, που αποδεσμεύτηκε. Στο δεξί άκρο της επίθεσης του ΠΑΟΚ είναι αυτό που έγραψε προηγουμένως, η μεγάλη επιστροφή. Θεωρώ μεγαλύτερη απώλεια για τον ΠΑΟΚ την περασμένη σεζόν τον Λέο Ζαμπά. Μεγαλύτερη και από αυτή του Κρέσπο. Ο Βραζιλιάνος είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με ταχυδύναμη και τεχνική. Στοιχεία που δύσκολα τα βρίσκεις σε παίκτη και έλειψαν δεδομένα από τον ΠΑΟΚ, όπως και το «ένας με έναν» του Ζαμπά, που θα βοηθούσε σημαντικά στις κλειστές άμυνες. Μόλις ο Βραζιλιάνος είναι και σωματικά έτοιμος θα είναι σαν μεταγραφή για το δικέφαλο του βορρά. Επίσης για τα δεξιά υπάρχει και ο Λημνιός, για τον οποίο όμως ακούγονται έντονα σειρήνες από την Τουρκία, χωρίς μέχρι τώρα επίσημη πρόταση. Βλέπω και αρκετά πιθανή την ενίσχυση του ΠΑΟΚ στη συγκεκριμένη θέση.
  • ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μια θέση που ταλαιπώρησε πέρυσι την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα. Υπάρχουν δύο παίκτες που σίγουρα αποτελούν αυτό που λέμε σταθερές. Όμως ο ΠΑΟΚ είχε την ατυχία να τους έχει και τους δύο σε άσχημη κατάσταση. Άκπομ και Σβιντέρσκι στην ουσία μοιράστηκαν τη σεζόν, με τον Πολωνό να ξεκινά ως βασικός και τον Άγγλο να παίρνει σειρά. Για τον Άκπομ υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες, όπως η Φενέρ και η Γουέστ Χαμ, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη κρούση προς τη μεριά των Θεσσαλονικιών. Οι δυο τους θεωρούνται δεδομένοι για τη νέα σεζόν αν παραμείνουν στο ρόστερ, πλαισιωμένοι από τον νεαρό Κούτσια, που σύμφωνα με όσα βγαίνουν από την ομάδα του ΠΑΟΚ είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχουν βγάλει οι ακαδημίες τους τα τελευταία χρόνια. Όλα βέβαια θα κριθούν στο γήπεδο. Αν υπάρξει αποχώρηση θα αποκτηθεί σίγουρα αντικαταστάτης, αν και εγώ δε θα αποκλείσω το σενάριο να δούμε μεταγραφή στη γραμμή κρούσης του ΠΑΟΚ ακόμα και αν παραμείνουν όλοι, με το όνομα του Bένταντ Ιμπίσεβιτς να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, αν και κατά την άποψη μου ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα φορ που να «γεμίζει» την περιοχή.
Υ.Γ. 1) Δεν έχω αναφέρει σε όλο το άρθρο το θέμα της πολυιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Είναι σίγουρα ένα θέμα που επηρέασε την ομάδα του Φερέιρα, όμως και πριν από αυτό δεν έπειθε και θα αρκεστώ στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Το σχόλιο μου όμως είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν δικάστηκε στην Ελλάδα ποτέ και αυτό το έδειξε και το CAS. Πρέπει να γίνει η δίκη σωστά και να επιβληθούν οι τιμωρίες αν κριθούν ένοχες οι δύο ομάδες. Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ αυτό, αν συμβεί, θα γίνει στο επόμενο πρωτάθλημα.

Υ.Γ. 2) Θεωρώ επίσης τεράστια την απώλεια του Μίσιτς. Όλος ο εγκέφαλος του ΠΑΟΚ ήταν στο συγκεκριμένο παίκτη και μακάρι να επιστρέψει γρήγορα στα γήπεδα και πάνω από όλα 100% υγιείς για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Υ.Γ. 3) Σωστή κατ' εμέ η στροφή του Σαββίδη σε πιο οικονομικούς παίκτες που μπορούν όμως να αποδώσουν περισσότερα. Εν μέσω πανδημίας ήταν και λογικό και αναγκαίο. Τα παχυλά συμβόλαια δεν βγήκαν σε όλες τις περιπτώσεις στον ΠΑΟΚ και το πάθημα πρέπει να γίνεται μάθημα.

Υ.Γ. 4) Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Βιεϊρίνια. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ θεωρώ πως αν υπάρξει προσωπική επαφή με τον Ιβάν Σαββίδη θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του. Τα δεδομένα δεν είναι υπέρ του σεναρίου αυτού, όμως οι ανατροπές είναι για να γίνονται.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code