ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Λαμία: Το τελείωμα της διαδικασίας των play-out «προάγγελος» για τη νέα σεζόν!

Ο Θανάσης Μαγκλάρας κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το τι πρέπει να περιμένουμε από την ομάδα του Πετράκη ενόψει της νέας σεζόν, σχολιάζει τα μεταγραφικά σενάρια, τα δεδομένα και τα ζητούμενα για την κατάρτιση του ρόστερ, ενώ έχει και υστερόγραφα.

Η σεζόν μπορεί να ολοκληρώθηκε αγωνιστικά την περασμένη εβδομάδα αλλά τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και τα περισσότερα αναπάντητα. Αυτό που θα επιχειρήσουμε σήμερα είναι να δώσουμε απάντηση στα περισσότερα από αυτά και να βάλουμε κάτω το πλάνο που υπάρχει για τη νέα σεζόν.

Αρχικά η σεζόν για τη Λαμία τέλειωσε με ένα περιπετειώδη τρόπο, μετά την αλλαγή του προπονητή. Ο Γιώργος Πετράκης όμως στα μάτια μου μοιάζει ένας άνθρωπος που του αρέσει η δουλειά, την κάνει με μανία και αυτό είναι γενική παραδοχή, ενώ μου αρέσει η αύρα και η προοπτική που έχει δώσει στην ομάδα. Παράλληλα θέλω να δω και τις ιδέες του να εκτυλίσσονται στο χορτάρι, καθώς το ποδόσφαιρο που θέλει να περάσει στην ομάδα του είναι αρκετά μοντέρνο και με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να γίνει και αρκετά όμορφο.

Το 4-2-3-1 που χρησιμοποίησε και ο Πετράκης μετά τον Μάντζιο θα είναι το σύστημα και τη νέα σεζόν. Δε λέμε ότι δε θα δουλευτεί κάτι άλλο μην παρεξηγηθούμε. Αυτή θα είναι η βάση, που στη διάρκεια του αγώνα μεταλλάσσεται σε 4-4-2 για τις ανάγκες της τακτικής. Για αυτό χρειάζεται ένα φορ κουτιού με διάθεση για πρέσινγκ και ένας περιφερειακός επιθετικός που να μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας. Αυτό φάνηκε πιο καθαρά από όλα τα παιχνίδια στον αγώνα με τον Αστέρα στη Τρίπολη. Ο Μπιανκόνι με την κίνησή του να τραβιέται εκτός κουτιού όταν η Λαμία είχε τη μπάλα «κουβαλούσε» μαζί του και το ένα στόπερ. Με αυτό τον τρόπο άνοιγε ο χώρος για τη διαγώνια κίνηση των Ρόμανιτς και Αραβίδη, πράγμα που δημιουργούσε πολλούς χώρους και σύγχυση στην άμυνα των αντιπάλων.

Στην κατάσταση της άμυνας αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε από τη Λαμία τη νέα σεζόν είναι πολύ, μα πάρα πολύ, τρέξιμο. Προσοχή δε λέω ότι φέτος δε γινόταν αυτό. Αλλά το θέμα είναι να ξέρεις και τον τρόπο για να τρέξεις. Ένα πρεσάρισμα για να γίνεται σωστά και να έχει τη σωστή λειτουργία και απόδοση θέλει συστηματική κίνηση. Η ομάδα πρέπει να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και οι κινήσεις των παικτών να γίνονται ταυτόχρονα στο γήπεδο.

Το καλύτερο δείγμα και αυτό που θα δουλευτεί στην προετοιμασία είναι αυτό που είδαμε στο γκολ της Λαμίας στη Τρίπολη. Στη φάση αυτή βρίσκονται 6 παίκτες πάνω από τη μεσαία γραμμή για οργανωμένο πρέσινγκ. Οι παίκτες αν παρατηρήσετε το βίντεο ανοιχτά βρίσκονται σε ένα σχήμα πολυγώνου. Στο σημείο αυτό έχουν αποκλείσει τις πάσες προς πάσα κατεύθυνση κοντά και η μόνη λύση για να μη γίνει λάθος είναι η μακρινή μπαλιά. Αυτή δεν έγινε, έγινε πάσα κοντά, το κλέψιμο και παρόλο που η φάση βγήκε σε δεύτερο χρόνο το γκολ ήρθε. Επίσης θα έχει παρατηρήσει όποιος βλέπει τα παιχνίδια, επί Πετράκη, ότι πλέον η άμυνα δε γίνεται από 10 παίκτες. Η άμυνα διατηρεί τις δύο ζώνες άμυνας σε ευθεία και οι δύο επιθετικοί μένουν λίγο πιο ψηλά για να κρατούν πίσω τα στόπερ και ένα χαφ, το οποίο αφαιρείται από την ανάπτυξη του αντιπάλου.

Όλο αυτό για μένα είναι ένα πολύ δημιουργικό πλάνο, που με τα κατάλληλα υλικά στα χέρια του μπορεί να αλλάξει τη Λαμία που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια από μια ομάδα που βασίζεται στο μηδέν στην άμυνα. σε μια ομάδα που θα αμύνεται επιθετικά και με σταθερό σκοπό τη δημιουργία φάσεων στη γρήγορη μετάβαση.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ:


  • ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Με τους Επασί και Θεοδωρόπουλου να παραμένουν στην ομάδα έχοντας συμβόλαιο ο πρώτος και βρισκόμενος κοντά στην ανανέωση ο δεύτερος και με τον Κατσικά να έρχεται σαν τρίτος τερματοφύλακας, αυτή η θέση είναι ίσως η μοναδική που δε θα υπάρχει κινητικότητα στο μεταγραφικό παζάρι για τη Λαμία. Η μόνη πιθανότητα να γίνει κάποια κίνηση σε αυτή τη θέση είναι να αποχωρήσει ένας εκ των Επασί ή Θεοδωρόπουλου.
  • ΠΛΑΓΙΑ ΜΠΑΚ: Εδώ θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές με προοπτική την απόκτηση πλάγιων αμυντικών που θα μπορούν να προσφέρουν και επιθετικά. Αυτό δε σημαίνει ότι θα φύγει κάποιος από τους υπάρχοντες. Ας δούμε τα δεδομένα. Ο Βάντερσον ολοκληρώνει το συμβόλαιο του, αλλά είναι κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών να μείνει οπότε δε θα υπάρξει πρόβλημα στην ανανέωση. Ο Μπάχανακ το πιο πιθανό είναι ότι θα αποχωρήσει και θα αποκτηθεί κάποιος για τη θέση του. Στη δεξιά πλευρά ο Πετράκης έχει εισηγηθεί την παραμονή του Σκόνδρα, στον οποίο ασκεί έντονο πρέσινγκ η Παναχαϊκή και του έχει καταθέσει και πρόταση 45.000 ευρώ το χρόνο. Αν παραμείνει ο Σκόνδρας, τότε λογικά θα αποκτηθεί ένα δεξί μπακ με προοπτική βασικού και ο Ασίγκμπα θα αποχωρήσει.
  • ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Εκεί ήταν η πρώτη υπόθεση παίκτη του ρόστερ που ήθελε να ανανεώσει ο πρόεδρος και ο προπονητής της Λαμίας και δεν μιλάμε για άλλον από το Ντάνιελ Αντέτζο. Ο Νιγηριανός στόπερ έκανε άλλη μια εξαιρετική σεζόν με τη Λαμία και συνεχίζει να συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα στόπερ της κατηγορίας, πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι πρώτος στα διωξίματα στο πρωτάθλημα. Ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα είπε πως θα συνεχίσει με τη φανέλα της Λαμίας και απλά περιμένουμε τις ανακοινώσεις. Τον ίδιο δρόμο θα πάρει και ο Λουκάς Βύντρα, με τον πολύπειρο αμυντικό να παραμένει στην ομάδα της Φθιώτιδας μετά τη σπουδαία προσφορά του. Ο Τζανετόπουλος έχει συμβόλαιο και παραμένει στην ομάδα φυσικά. Ο Πλιάτσικας επίσης θα δώσει λύσεις αρχικά στο κέντρο της άμυνας και μετά στο δεξί άκρο σε έκτακτες περιπτώσεις. Η πρώτη μεταγραφή φαίνεται πως θα είναι για το κέντρο της άμυνας στη Λαμία, όπου θα κλέισει και τις θέσεις, με τον Απόστολο Σκόνδρα που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννενα να τα έχει βρει σε όλα με τη διοίκηση της Λαμίας.
  • ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΧΑΦ: Οι θέσεις αυτές του γηπέδου, είναι κατά τη γνώμη μου εκεί που η Λαμία χρειάζεται και τη μεγαλύτερη ενίσχυση. Η Λαμία χρειάζεται δύο χαφ το ένα να είναι 8αρι και αυτό που λέμε «κουμανταδόρος» στο κέντρο που θα αναλάβει να δίνει ηρεμία στην ομάδα. Το δεύτερο χαφ που χρειάζεται είναι ένας παίκτης πιο πολύ για τη θέση «10», όπου μετά και την αποχώρηση του Ταιρόνε δεν υπάρχει κανένας για αυτή τη θέση. Ο Βιγιάλμπα που αγωνίστηκε εκεί στη διαδικασία των play-out δεν έχει πείσει και παρόλο που έχει συμβόλαιο, λογικά θα αποχωρήσει. Από εκεί και πέρα ο Μπεχαράνο και ο Δημούτσος θα συνεχίσουν κανονικά στην ομάδα, με το Βολιβιανό να είναι η κολόνα και του χρόνου για τον άξονα της Λαμίας. Με το Μπουλούλη θα γίνουν συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του, ενώ υπάρχει και ο Καραγιάννης που θα πάρει ευκαιρίες. Για τη θέση «10» υπάρχει έντονη φημολογία τις τελευταίες ώρες ότι θα αποκτήσει ως δανεικό τον Κύπριο Γιάννη Γερολέμου από την ΑΕΛ Λεμεσού, που θεωρείται μεγάλο ταλέντο στην Κύπρο.
  • ΕΞΤΡΕΜ: Το κομμάτι αυτό θα είναι από τα βασικά που θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της Λαμίας, όπως αναφέραμε και πριν με τη διαγώνια κίνηση που θα γίνεται ώστε να συμμετέχουν στο παιχνίδι. Άλλωστε και ο Πετράκης στα πρώτα του παιχνίδια έδειξε να ρίχνει το βάρος στα άκρα και κυρίως στην πλευρά του Ρόμανιτς, για τον οποίο έχουν ξεκινήσει ήδη οι επαφές για να ανανεώσει για χρόνια και μάλιστα με ρήτρα αποδέσμευσης. Από εκεί και πέρα θα αποκτηθεί σίγουρα ένας παίκτης πίσω από το νεαρό Σέρβο, πιθανότατα κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία για να μπορεί να βοηθάει και ως βασικός. Στη δεξιά πλευρά ο Βασιλόγιαννης έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν και φυσικά ο προπονητής επιθυμεί την παραμονή του. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα αποκτηθεί και ένας εξτρέμ με προοπτική βασικού για το δεξί άκρο της επίθεσης. Να θυμίσουμε ότι έχει αποδεσμευτεί ήδη ο Σάλιακας, που χρησιμοποιήθηκε αρκετά σε αυτή τη θέση επί Πετράκη.
  • ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Εδώ γίνεται ένας κακός χαμός και η έκφραση αυτή δεν είναι καθόλου υπερβολική. Αρκεί μόνο να τονίσουμε πως κανένας παίκτης από αυτούς που αγωνίζονται στην κορυφή της επίθεσης δεν έχει εγγυημένο συμβόλαιο για τη νέα σεζόν. Ο πρώτος που είναι κοντά στην ανανέωση είναι ο Τάσος Καραμάνος και το θέμα αναμένεται να λήξει άμεσα. Για τονΧρήστο Αραβίδη και τον Μιγκέλ Μπιανκόνι έχει εισηγηθεί την παραμονή τους ο Πετράκης. Είναι δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία για το παιχνίδι της Λαμίας. Με το Βραζιλιάνο το πιο πιθανό είναι ότι θα ανανεώσει εύκολα. Ο Αραβίδης όμως δέχεται πιέσεις και από άλλες ομάδες και κυρίως από την Παναχαϊκή. Υπάρχει και ο Βλαχομήτρος που θέλει η Λαμία να του δώσει ευκαιρίες για τη νέα σεζόν. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Σάσι που δε δείχνει να υπολογίζεται και το πιο φυσικό είναι ότι θα αποχωρήσει, παρόλο που αγωνίζεται ως περιφερειακός επιθετικός και ο Πετράκης το χρειάζεται αυτό στην ομάδα. Ο Τσούκαλος δεν έχει συμβόλαιο για τη νέα σεζόν και ακόμα δεν υπάρχει οριστική εξέλιξη στο θέμα. Να τονίσουμε πως σίγουρα θα γίνει απόκτηση ενός παίκτη για να παίζει στο πλευρό του βασικού φορ και να έχει τη δυνατότητα για περιφερειακή κίνηση και ατομική ενέργεια, ώστε να φτιάχνει χώρους και μόνος του. Για αυτή τη θέση η Λαμία φαίνεται πως έχει βρει τον εκλεκτό της. Είναι ένας παίκτης που γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα και η Λαμία τον ήθελε τα τελευταία τρία χρόνια συνεχώς. Πρόκειται για τον Φράνκο Μάζουρεκ, μια εξαιρετική περίπτωση που αν αποκτηθεί θα δώσει ποιότητα αλλά και γκολ στη Λαμία.

Στα της προετοιμασίας τώρα. Αυτή είναι πιθανό να ξεκινήσει στις 8 Αυγούστου με τα απαραίτητα εργομετρικά και ιατρικά τεστ. Στις 3 Αυγούστου να θυμίσουμε ξεκινάει η μεταγραφική περίοδος με λήξη στις 3 Οκτώβρη. Η Λαμία θα παραμείνει για τέσσερις μέρες για προπονήσεις στην πόλη και μετά θα μεταβεί στο Καρπενήσι στις 12 Αυγούστου για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Η παραμονή της ομάδας θα γίνει σε ένα εκ των Montana Hottel ή Avaris.







Υ.Γ. 1) Στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας θέλουμε να τονίσουμε πως ο πήχης θέλουν φέτος να ανεβεί. Η δημιουργία μιας άκρως ανταγωνιστικής ομάδας που θα διεκδικήσει το πλασάρισμα στις θέσεις 8 και πάνω είναι το βασικό μέλημα.

Υ.Γ. 2) Ήταν μέρες γνωστό πως η Λαμία θα αποκτούσε τον μεσοεπιθετικό Βασίλη Πέλκα. Το θέμα φαίνεται όμως να παγώνει τις τελευταίες μέρες, γιατί στη Λαμία ψάχνουν κάτι καλύτερο για τη μεσοεπιθετική γραμμή.

Υ.Γ. 3) Ο Πετράκης έχει ήδη ζητήσει κάποια δικά του «θέλω» ενόψει της νέας σεζόν και η διοίκηση έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό. Μακάρι να του δοθεί χρόνος και τα κατάλληλα μέσα και θα δούμε ωραία πράγματα στον αγωνιστικό χώρο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code