ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο ρόλος του προπονητή αναπτυξιακών ηλικιών

Σήμερα πήρα την πρωτοβουλία να γράψω ένα άρθρο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, που πηγάζει από το κομμάτι της ζωής, που με εμπνέει πιο πολύ. Το ποδόσφαιρο και την προπονητική.


Ο ρόλος ενός προπονητή


Ο προπονητής στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να έχει μεριμνήσει για τα πάντα. Είναι ο ψυχολόγος, φίλος, πρότυπο, σύμβουλος, συντονιστής για τα παιδιά. Τα χαρίσματα του; 
Ευγενικός, ηθικός, δίκαιος, ρεαλιστής. 
Θα πρέπει να εμπνέει τα παιδιά και να έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη των συνεργατών και των γονέων. Όπως ένας μαέστρος κρατάει καλά οργανωμένη την ορχήστρα του, έτσι και ο προπονητής φροντίζει να εμπλέκεται στα προβλήματα των παιδιών, να κατανοεί την ψυχοσύνθεσή τους και να δίνει λύσεις. Θα πρέπει πάντα να εκμαιεύει την απάντηση από τους μικρούς...
Τι σημαίνει αυτό; Ο μηχανισμός κάτω από τον οποίο ένα παιδί μαθαίνει, αποτελεί κατά βάση τις ερωτήσεις εκείνες που το προβληματίζουν, το βάζουν σε σκέψη και με πολλές βοήθειες φτάνουν στην τελική σωστή απάντηση.
Υπάρχει λάθος για τα παιδιά; Εννοείται πως όχι... Τίποτα δεν κάνουν λάθος, απλά δεν γνωρίζουν! Ευθύνη του σωστού προπονητή είναι και αυτή! Πάνω από όλα στην αναζήτηση αυτή θα σφάλλει και ο ίδιος. Ωστόσο, θα ψάξει τρόπους να προσεγγίσει πιο σωστά τα θέματα στα οποία δουλεύει.

Όμως το σημαντικότερο...

Ο προπονητής εκτός από αθλητές βγάζει και ανθρώπους! Χτίζει χαρακτήρες! Εμπνέει συμπεριφορές! Δημιουργεί κι αυτός βάζοντας το λιθαράκι του σε έναν αθλητή του μέλλοντος, όπου και να φτάσει, με τελικό σκοπό να γίνει ευτυχισμένος!

Για αυτόν τον λόγο, μην τον υποτιμάτε, αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του... Άλλωστε όπως και τα παιδιά βελτιώνονται μέσω αυτού, έτσι και ο προπονητής αυξάνει την δική του απόδοση μέσω των ίδιων των παιδιών!

Τελικά είναι σπουδαίος ο ρόλος του προπονητή;
Ναι... Και είναι ένας ρόλος ευθύνης πάνω απ' όλα!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code