ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Τι έχει αλλάξει στο All-Star Game ;

 
Τις προάλλες έβλεπα το All-Star Game του 2003.
Michael Jordan, Kobe Bryant, Tracy McGrady, Allen Iverson, Shaq, Garnett, Carter, Nash κι άλλα φοβερά ονόματα του τότε μπασκετικού κόσμου. 
Ομολογουμένως, ήταν ένα εκ των κορυφαίων παιχνιδιών που θυμάμαι να έχω δει. Όχι απλώς λόγω ονομάτων-παιδιά ειλικρινά ήταν ματσάρα.
Το βλέπεις και είναι κατά 90% ρεαλιστικό παιχνίδι NBA από θέμα σοβαρότητας.
Κι όμως, κάποτε και τα all-star game(s) ήταν ανταγωνιστικά ματς. Τώρα, ενδεχομένως και με ακόμη περισσότερα "μεγάλα" ονόματα στις 12άδες, τα ματς κοντεύουν να φτάσουν τους 200 πόντους.
Το τελευταίο παιχνίδι αποτελεί εξαίρεση, στις τελευταίες του στιγμές κυρίως, καθώς είχε πάρει μια ανταγωνιστική μορφή. Ίσως και λόγω γοήτρου και σεβασμού προς τον Kobe.
Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως το All-Star Game έχει χάσει εδώ και (κάποια) χρόνια την αίγλη του.
Όταν κάποιος εντελώς άσχετος του αντικειμένου του NBA ακούσει ότι οι 24 καλύτεροι παίκτες του πρωταθλήματος σχηματίζουν ομάδες και πάίζουν μεταξύ τους, θα περιμένει να δει το σημαντικότερο ματς της χρονιάς. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να ισχύει ποτέ βέβαια. Το NBA έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιον, ώστε η Regular Season, τα ντέρμπι των Χριστουγέννων και το All-Star Game να αποτελούν πρόδρομο για τα playoffs κι εκείνα με τη σειρά τους για του τελικούς. Ουσιαστικά, σε μία "βαρετή"-που δεν είναι-σεζόν 82 παιχνιδιών, αυτό που σε κρατά ξάγρυπνο μέχρι τους τελικούς, είναι τα ματς μεταξύ των καλύτερων ομάδων και το All-Star.
Κι εγώ λατρεύω το μπάσκετ, αλλά δε θα κάτσω ξύπνιος στις 4 τα χαράματα για να δω Hawks-Pelicans ποτέ…ΠΟΤΕ.
 Το All-Star Game είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πόλος έλξης για το NBA, έπειτα απ'τους τελικούς. Και ναι, το κατατάσσω υψηλότερα απ' τα playoffs ως γενική ολότητα, γιατί όλα, μα όλα, τα παιχνίδια των playoffs θα τα δουν ελάχιστοι-ενώ ο καθένας θα ξενυχτίσει για να δει το All-Star Game.
Το All-Star Game είναι τόσο ισχυρός θεσμός που κάθε χρόνο ξενυχτάμε, βλέπουμε το παιχνίδι, αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο ξενυχτίσαμε μόλις τελειώσει κι έπειτα περιμένουμε για έναν χρόνο το επόμενο.
Τι άλλαξε όμως και δεν το ευχαριστιόμαστε ;
Η απάντηση είναι προφανής. Οι παίκτες δεν παίζουν πλέον σοβαρά. Η ερώτηση "γιατί;" που επακολουθεί είναι κάπως πιο δύσκολη.
Νομίζω πως γι' αυτό ευθύνεται η έξαρση της τεχνολογίας. Η τεχνολογία είναι που μετατρέπει το NBA από άθλημα σε προϊόν εταιρείας marketing. Η τεχνολογία είναι επίσης όλες οι επιστημονικές αναλύσεις πάνω στο πόσο πρέπει να παίζει ένας παίκτης και πόσο να ξεκουράζεται.
Η τεχνολογία είναι τα πάντα. Και ο λόγος που οι παίκτες δεν παίζουν τόσο καλά κρύβεται κάπου εκεί. Το πιθανότερο είναι να τους επιβάλλεται να παίζουν έτσι. Γιατί ; γιατί το NBA δεν το διαχειρίζονται χαζοί άνθρωποι. Το NBA είναι επιστήμη μαθηματικών, στατιστικών και πιθανοτήτων. 
Το All-Star Game είναι (πλέον) ένα απ' τα πιο υπερτιμημένα και καλοπληρωμένα show του πλανήτη. Αν ήταν ποδοσφαιριστής θα ήταν ο Carroll της Λίβερπουλ. Και το "κακό" με το All-Star Game είναι ότι θα το δεις ό,τι κι αν γίνει, όποιος κι αν λείπει. Φέτος έλειπαν πάρα πολλοί All-Stars, γιατί δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Μπορείς όμως να περιορίσεις τις πιθανότητες να συμβούν, με το να παίζουν οι παίκτες "χαλαρά" στο All-Star Game και με το να επιτρέπει ξεκούραση στους παίκτες στη διάρκεια της Regular. Αυτό που τους νοιάζει πιο πολύ και θα εκτοξεύσει το προϊόν είναι τα νούμερα και το ενδιαφέρον στους τελικούς. Άλλο να λείπει ο Curry απ' το All-Star Game κι άλλο ένας τελικός με τραυματισμένους τους καλύτερους παίκτες. 
 Προφανώς και αν γλυτώσει κάποιος τον τραυματισμό στο All-Star game, έχει πολλές πιθανότητες να τραυματιστεί αλλού. Οι πιθανότητες πάντοτε θα υπάρχουν όσο παίζουν άνθρωποι. Το NBA όμως, ως εταιρεία, για να παράγει έργο, οφείλει να περιορίζει τις "αναποδιές" του.
Θέλετε μια απόδειξη ακόμη ότι το NBA οριοθετεί το πόσο σκληρά θα παίζουν οι παίκτες στο All-Star Game;
Προσπαθεί να το κάνει πιο ενδιαφέρον με θεσμικούς τρόπους. Βάζει αρχηγούς να επιλέγουν παίκτες, βάζει σκορ-στόχο, το μετατρέπει σε φιλανθρωπική οργάνωση.
Αν ήθελε πραγματικά να το κάνει ενδιαφέρον, θα επέβαλλε να παίξουν με κανονικούς ρυθμούς.
Δεν το κάνει όμως. Και μεταξύ μας ;
Καλά κάνει. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code