ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Cas Stewart και Laura Montgomery: Οι γυναίκες της Γλασκόβης που άλλαξαν το σκοτσέζικο ποδόσφαιρο για πάντα


Είναι 22 χρόνια από τότε που η Cas Stewart και η Laura Montgomery δημιούργησαν το Glasgow City FC.

Οι γυναίκες αρνήθηκαν μια πορεία στο ποδόσφαιρο όσο μεγάλωναν. Οι δύο γυναίκες ήταν αποφασισμένες να αλλάξουν τα πράγματα για τις μελλοντικές γενιές κοριτσιών και νέων γυναικών.


Το πέτυχαν. Η πόλη της Γλασκόβης είναι η πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών της Σκοτίας.

Δημιουργήθηκε το 1998, ο σύλλογος κέρδισε το πρωτάθλημα στην εναρκτήρια περίοδο και πρόσφατα εξασφάλισε το δέκατο τρίτο εγχώριο τίτλο πρωταθλήματος διαδοχικά.

Αξιοσημείωτα, και ενάντια στις πιθανότητες για μια ερασιτεχνική πλευρά από τη Σκοτία , ο σύλλογος έχει φτάσει τους προημιτελικούς του Champions League δύο φορές.

Αύριο, ένα νέο ντοκιμαντέρ για το BBC ALBA αναφέρει την ιστορία τους. Οι γυναίκες που έχτισαν την πόλη της Γλασκόβης θα εμφανιστούν την Κυριακή 5 Απριλίου στις 21:00.


Η Laura, τώρα 44 ετών από την Clarkston, δήλωσε: «Ακόμη και ως νεαρό παιδί, δεν θα δεχόμουν ποτέ ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στα κορίτσια να κάνουν κάτι... ενώ όλοι το έχουν ως κανόνα αυτό, σίγουρα εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι έτσι και έθεσα να το αλλάξω".


Ο Cas, 53 ετών από την Newlands, συμφώνησε και συνέχισε λέγοντας «Θυμάμαι απλώς να μου έρχεται η σκέψη "απλά πρέπει να το αλλάξω". Έχω μόλις κάνει κάτι για να το καταστήσω αυτό δυνατό και συνεχίζω να προχωράω προς τα εμπρός, ώστε να γίνει η αλλαγή, επειδή ο κανόνας αυτός δεν είναι δίκαιος".


Το ντοκιμαντέρ του BBC ALBA, Rose Reilly, που επίσης παρήγαγε η purpleTV, έδωσε μια εικόνα για τη βαθιά ριζωμένη μισογυνιστική άποψη στο ποδόσφαιρο της δεκαετίας του 1970 της Σκοτίας, που ανάγκασε μια αξιόλογη γυναίκα να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να παίξει επαγγελματικά.

Οι γυναίκες που δημιούργησαν την ομάδα της Γλασκόβης παραδίδουν το επόμενο κεφάλαιο, ποδοσφαιρίστριες που επαναστάτησαν ενάντια στους πατριαρχικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο της Σκοτίας.


Η συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης Margot McCuaig δήλωσε: "Από την παιδική ηλικία, η Cas και η Laura έχουν πιέσει και πολεμάνε κατά των στερεοτυπικών αντιλήψεων, και τονίζουν ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι του ανθρώπου και έχουν εργαστεί σκληρά για να σπάσουν τα στερεότυπα των φύλων."

"Για να πραγματοποιήσουν τη φιλοδοξία τους να δημιουργήσουν το δικό τους ποδοσφαιρικό σύλλογο, δημιούργησαν στη συνέχεια ευκαιρίες για τα κορίτσια να ακολουθήσουν τα όνειρά τους σε ένα φιλόξενο περιβάλλον", συνεχίζει η συγγραφέας.

"Η συνεχιζόμενη εργασιακή τους ηθική είναι σταθερά αξιοσημείωτη και αυτή η ταινία έχει ως στόχο να δώσει μια εικόνα για το ρόλο της Cas και της Laura, όχι μόνο ως ποδοσφαιρίστριες, αλλά ως πρωτοπόροι που δημιουργούν μια δυνατή μεταμόρφωση της σκοτικής κοινωνίας", λέει ολοκληρώνοντας τον λόγο της η Margot.




Η ταινία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με την Cas και τη Laura, τις οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς και τις πρώην και σημερινές παίκτριες της City. Οι σκηνές που απεικονίζουν την Laura ως παιδί, παίζονται από την ανιψιά της Emma Montgomery. Οι σημερινές παίκτριες της Γλασκόβης, Sarah Gibb και Erin Stewart, χαρακτηρίζονται επίσης ως Cas και Laura σε μεταγενέστερες σκηνές, όταν χτίζεται ο σχηματισμός του συλλόγου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code