ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου, κατάκτηση των δικαστηρίων



Οι αντιξοότητες που επέβαλαν  σε διάφορες χώρες δημιούργησαν μια παύση στην παρουσία γυναικών στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν τις σταμάτησαν από το να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μέχρι την άρση της απαγόρευσης που επέβαλε ο Σύνδεσμος Αγγλικού ποδοσφαίρου (FΑ).

Το 1970, δημιουργήθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικείου Ποδοσφαίρου (FIFF), την οργάνωση που διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν και ούτε το τουρνουά ούτε η οργάνωση αναγνωρίστηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (FIFA).

Την ίδια χρονιά, ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Ιταλία με επτά συμμετέχοντες και στέφθηκε νικήτρια η Δανία. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα αρχεία για το τι συνέβη και κανονικά δεν λαμβάνεται υπόψη ως μέρος της ιστορίας.

Ένα χρόνο αργότερα, και λόγω αυτού λήφθηκε η σύσταση να συμπεριληφθούν οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο, η FA απάλειψε την απαγόρευση που επιβλήθηκε πριν από 50 χρόνια για να δημιουργήσει την πρώτη διεθνή συνάντηση μεταξύ γυναικών, όπου εγκρίθηκε από τη FIFA.

Η Γαλλία αντιμετώπισε την Ολλανδία στις 17 Απριλίου 1971 στο γήπεδο Auguste Damatte. Συμμετείχαν σχεδόν χίλιοι οπαδοί που είδαν τη νίκη της Γαλλίας με 4-0 με με την μέσο Jocelyne Ratignier να ξεχωρίζει.

Στην συνέχεια διοργανώνεται ένα τουρνουά γυναικείου ποδοσφαίρου στο Μεξικό. Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, το γήπεδο Azteca έλαβε χιλιάδες οπαδούς.

Ωστόσο, χρειάστηκαν 20 χρόνια για να δημιουργηθεί το πρώτο γυναικείο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η FIFA. Η Κίνα ήταν η χώρα που φιλοξένησε τους αγώνες, οι οποίοι διήρκεσαν 80 λεπτά. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τις 16 έως τις 30 Νοεμβρίου με 12 ομάδες και σηματοδότησε τη γέννηση της κύριας δύναμης στο γυναικείο ποδόσφαιρο, ο οποίος έστεψε νικητή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1995 διεξήχθη στη Σουηδία, όπου συμμετείχαν 12 ομάδες και στέφθηκε η Νορβηγία, αλλά είχε ένα σημαντικό κίνητρο, καθώς το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα και μαζί τους, το πρώτο τουρνουά για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είχε μεγάλη ανταπόκριση, χιλιάδες οπαδοί συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο και μόνο στον τελικό συμμετείχαν 76.489 άτομα. Οι Αμερική κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, η Κίνα με το ασήμι και η Νορβηγία με το χάλκινο μετά την ήττα της Βραζιλίας.

Με τα χρόνια, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για το γυναικείο ποδόσφαιρο, διάφορες χώρες δημιούργησαν δικά τους πρωταθλήματα, ανοίγοντας έτσι μια σημαντική πόρτα στην Ευρώπη.

Το 2001, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε τη δημιουργία τα Copa κορίτσια, οκτώ χρόνια αργότερα άλλαξε το όνομά της του κυπέλλου πρωταθλητριών της UEFA , προκειμένου να προβάλλει ακόμη περισσότερο το ταλέντο των παικτριών.

Η πρώτη σεζόν περιλάμβανε 33 ομάδες, έναν εκπρόσωπο από κάθε ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Στην πρώτη συνάντηση έπαιξε η Nogometno Društvo Ilirija της Σλοβενίας και η Football Club Codru-Stimold Chisinau της Μολδαβίας.

Ξεχώρισαν οι ομάδες των ομοσπονδιών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες προχώρησαν στον τελικό γύρο.

Ωστόσο, η αλλαγή ονόματος έγινε το 2009, μετά από μια συνάντηση στην οποία συμφωνήθηκε ότι θα επιδιώξει να επιτύχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό. Έτσι, αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των συμμετεχόντων σε 61 και ο πρώτη πρωταθλήτρια με αυτή τη μορφή ήταν η Turbine Potsdam της Γερμανίας.

Ενώ το Ευρωπαϊκό τουρνουά απογειώθηκε, η ομάδα Us κυριάρχησε στο διεθνές επίπεδο με χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι πήγε για να γίνει η καλύτερη ομάδα στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι Αμερικανοί συναντήθηκαν με διάφορα αθλήματα, αλλά το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία έως το 2019 είχε στο επίκεντρο όσους αγωνίστηκαν τον προηγούμενο αιώνα.

Το τουρνουά είχε εντυπωσιακή ανάπτυξη σε σύγκριση με όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την έκθεση της FIFA, υπήρχε 1.131.312 παρευρισκομένων, δηλαδή κατά μέσο όρο 70 τοις εκατό πληρότητα στα γήπεδα.Οι 24 συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση του επιπέδου του ποδοσφαίρου, ωστόσο, η ομάδα των ΗΠΑ ξεπέρασε όλες τις ομάδες και κατέληξε να κερδίζει τους επτά αγώνες της.

Η ομάδα των φραγμών και των αστέγων κέρδισε το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο αφού αντιμετώπισε την Ολλανδία στον μεγάλο τελικό, ο οποίος τελείωσε με πίνακα αποτελεσμάτων 2-0, αλλά η κληρονομιά αυτής της γενιάς ξεπερνά τα τρόπαια και τα αρχεία που κρατήθηκαν.

Η Megan Rapinoe, η Alex Morgan, η Rose Lavelle, η Julie Ertz και η Tobin Heath είναι μόνο μερικά από τα ονόματα της ομάδας που κατέκτησαν ολόκληρο τον κόσμο, αν και πριν από ένα χρόνο, στάθηκαν νομικά εναντίον της αμερικανικής ομοσπονδίας για διακρίσεις και δικαιοσύνη.


Η επιτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών αντιπροσωπεύει τις γυναίκες, από το να παίζουν έως ότου μπορούν τώρα να εκπαιδεύονται και να ονομάζονται επαγγελματίες. Ακόμα κι έτσι, ο αγώνας δεν τελειώνει εκεί, λείπουν γήπεδα και ομάδες σε πολλές χώρες, άνισοι μισθοί και εξαφανίζονται στάσεις όπως η μασκότ στο γήπεδο ή στα περίπτερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code