ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η Επανάσταση ΑΡΗΣ


Γενέθλια σήμερα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.


Πριν 106 χρόνια σαν σήμερα, σε ένα καφενείο στην περιοχή του Βότση στην Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε ο ΑΡΗΣ. Ιδρυτές του κάποια γυμνασιόπαιδα που επιθυμούσαν να κάνουν μια επανάσταση στον αθλητικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων της πόλης είχε αρκεστεί στην ομάδα του Ηρακλή, ιδρυμένη ήδη από το 1908. Μάλιστα οι φήμες στα στενά της Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως αθλητές από τα σπλάχνα του Ηρακλή ήταν οι ιδρυτές του ΑΡΗ σε εκείνο το καφενείο. Ωστόσο είναι φήμες που έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα φήμες.




Εκείνο το πρωινό της 25ης Μαρτίου του 1914, στο καφενείο στου Βότση, οι νεαροί τότε Δημήτρης Ιωαννίδης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Τηλεμαχος Καραγιαννίδης και Αθανάσιος Παπαγεωργίου, ξεκίνησαν την ιδεολογία που λέγεται ΑΡΗΣ. Σκοπός τους στην αρχή ήταν να ιδρύσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα για να παίζουν απλά την μπάλα τους. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως κατά κύριο λόγω η ηλικία των παιδιών αυτών δε ξεπερνούσε τα 18 έτη. Τότε, τα παιδιά εκείνα, δεν γνωρίζανε ότι γράφουν ιστορία και ιδρύουν μια από της μεγαλύτερες ομάδες της πόλης και της χώρας.




Η ομάδα του ΑΡΗ προσέλκυσε για οπαδούς πολλούς πρόσφυγες που κατοικούσαν στην Θεσσαλονίκη, τόσους όπου θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς να κάνουμε λάθος ότι είναι μια ομάδα των προσφύγων. Βάσει αυτού επιλέχθηκαν και τα χρώματα κίτρινο και μαύρο επηρεασμένα από το Βυζάντιο. Η ονομασία κάνει αναφορά στον θεό του πολέμου ενώ για πρώτο έμβλημα ήταν η ασπίδα του θεού και αρκετά μεταγενέστερα αντικαταστάθηκε από το ομοίωμά του όπως το γνωρίζουμε ως τώρα.

Τα πρώτα χρόνια η αντιπαλότητα μεταξύ ΑΡΗ και Ηρακλή ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της πόλης. Τα παιχνίδια μεταξύ των δύο ήταν κλασικά. Μέχρις ότου την δεκαετία του '20 μια άλλη ομάδα κάνει την εμφάνισή της. Πρόκειται για την Ένωση Κωνσταντινοπολιτών, ένας σύλλογος πρόγονος του ΠΑΟΚ, όπου με την σειρά του διεκδικούσε τα κιτρινόμαυρα χρώματα λόγω Βυζαντίου και εκείνοι. Σε καμία περίπτωση δεν χωρούσαν στην ίδια πόλη ομάδες με τα ίδια χρώματα και αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους στις 9 Αυγούστου 1925 με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο αγώνας αυτός έληξε 5-2 υπέρ του ΑΡΗ με την Ένωση Κωνσταντινοπολιτών να έχει παράπονα για την διαιτησία. Ο μύθος λέει πως από τότε ξεκινάει το μίσος των δύο συλλόγων που φθάνει μέχρι τις μέρες μας.

Η πρώτη έδρα των "κιτρινόμαυρων" καταστράφηκε από την πυρκαγιά και η ομάδα έπαιζε μετά σε ένα γήπεδο όπου σήμερα είναι το νοσοκομείο "Ιπποκράτειο". Ύστερα μετακόμισε και πάλι στην περιοχή της ΔΕΘ όπου με ανταλλαγή εκτάσεων κατέληξε σε χώρο στην περιοχή του Χαριλάου. Το γήπεδο το έκτισαν με τα χέρια τους φίλοι της ομάδας καθώς και αθλητές αυτή. Ο τόπος λατρείας των οπαδών του ΑΡΗ έκανε εγκαίνια στις 4 Νοεμβρίου 1951 και η τότε χωρητικότητά του άγγιζε τις 10.000 θέσεις.

Η ομάδα του ΑΡΗ είναι γνωστή για τις επιτυχίες που πραγματοποίησε στα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου. Μέχρι το 1939 κατέκτησε 8 πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και δύο πανελλήνια, το 1928 και το 1932, ενώ το '32 έφθασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του νταμπλ αλλά ηττήθηκε στον τελικό από την ΑΕΚ με 5-3. Άξιο αναφοράς είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας εκείνη την περίοδο, ο Κλεάνθης Βικελίδης.



Ξεπερνώντας τα όρια του ποδοσφαίρου η ομάδα, ανέπτυξε κι άλλα αθλητικά τμήματα, με κορυφαίο φυσικά το μπάσκετ. Όλα ξεκίνησαν το 1979 με το πρωτάθλημα που κατέκτησε ο ΑΡΗΣ. Ήταν η αρχή για μια σπουδαία ομάδα τα επόμενα χρόνια. Φέρνοντας τον Νίκο Γκάλη στην Ελλάδα και με προσωπικότητες όπως ο Γιαννάκης και ο Ιωαννίδης η ομάδα μπάσκετ του ΑΡΗ γιγαντώθηκε. Πέρα από τους εγχώριους τίτλους και τα ρεκόρ που έσπαγε, ο ΑΡΗΣ, έγινε φόβος και τρόμος και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ίσως η πιο άτυχη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών καθώς σε τρία συνεχόμενα Final Four (1988, 1989,1990) δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε έναν. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός πως εκείνη η ομάδα είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατάφερε να συσπειρώσει όλη την χώρα και να πανηγυρίζουν και οι υπόλοιποι Έλληνες τις επιτυχίες του ΑΡΗ. "Κάθε Πέμπτη άδειαζαν οι δρόμοι της χώρας", λένε χαρακτηριστικά οι μεγαλύτεροι καθώς Πέμπτη ήταν η μέρα που έπαιζαν οι "κιτρινόμαυροι" ευρωπαϊκό αγώνα.




Ο ΑΡΗΣ μέσα από δυσκολίες, όπως το συνηθίζει άλλωστε, βγήκε πιο δυνατός και συνεχίζει μέχρι σήμερα να συγκινεί πλήθος κόσμου. Ίσως όχι λόγω των επιτυχιών του παρελθόντος αλλά επειδή ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους αυτή την ομάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν τον ΑΡΗ κομμάτι του σώματός τους, κομμάτι της καρδιάς τους ένα κομμάτι του εαυτού τους. Χρόνια Πολλά ΑΡΗ!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code