ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Συμμαχίες, σκάνδαλα, πολιτική! (μέρος 2ο)

Ο Θανάσης Μαγκλάρας συνεχίζοντας την έρευνα από το πρώτο μέρος του άρθρου αποτυπώνει και άλλα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν ταράξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ έχει για ακόμη μία φορά και υστερόγραφα.



Ξεκινώντας να γράφω το δεύτερο μέρος δε θα πω ψέματα κοντοστάθηκα λίγο. Είναι τόσο εξοργιστικά τα όσα, αποδεδειγμένα, έχουν βγει τόσα χρόνια στη φόρα για τα παράνομα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στο ελληνικό ταλαιπωρημένο ποδόσφαιρο. Γεγονότα που αν δεν είχαν αποκαλυφθεί ήδη και τα ακούγαμε τώρα για πρώτη φορά θα λέγαμε δε γίνεται ο άνθρωπος που τα λέει είναι τρελός. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε.

Στο μακρινό 1990 στις 6 του Μαρτίου εμφανίστηκε η υπόθεση Κιάππε. Ομολογώ πως μέχρι να ψάξω τα πράγματα και να κάνω την απαραίτητη έρευνα δεν την είχα ακούσει ξανά. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε ήταν ένα από τα στελέχη της ΕΠΟ εκείνης της εποχής. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" αποκάλυψε μία καταγγελία. Σύμφωνα με τον Κιάππε, ο τότε διαιτητής Κώστας Δημητριάδης είχε καταγγείλει στη FIFA ότι υπάρχει κύκλωμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που στήνει αγώνες και αποτελέσματα. Άμεσα ο διαιτητής βγήκε να αρνηθεί το συγκεκριμένο ισχυρισμό, παραδέχθηκε παρόλα αυτά ότι η επιστολή έχει το δικό του γραφικό χαρακτήρα αλλά ότι είχε υπογραφεί από τη σύζυγό του! Μέσα σε όλη τη  φασαρία που είχε δημιουργήσει η ιστορία ο Κιάππε έφυγε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία. Στις 14 Μαΐου οι ελληνικές αρχές κλείνουν την υπόθεση, διαβεβαιώνοντας τη FIFA πως δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κιάππε έχασε τη δουλειά του στην ΕΠΟ και εξέτισε μάλιστα ποινή 10 μηνών.



Μεταβαίνουμε στο 2002. Συνομιλίες ανάμεσα στο διαιτητή Γιάννη Σπάθα και το Θωμά Μητρόπουλο βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Σίγουρα ο κόσμος συγκλονίστηκε ακούγοντας την αείμνηστη ατάκα «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε...». Οι αρχές επενέβησαν και βγήκαν αρκετά γεγονότα στο προσκήνιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Θωμάς Μητρόπουλος, για αρκετούς γνωστός ως «κοκκαλιάρης», ήταν ο άνθρωπος που έλεγχε το παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1996 έως και το 2002. Με αυτό το τρόπο καθοριζόταν ο πρωταθλητής, ποιες ομάδες θα βγούνε στην Ευρώπη, ποιοι θα υποβιβαστούν και ποιοι θα ανέβουν από τη δεύτερη τη τάξη εθνική κατηγορία. Όλα αυτά βέβαια γίνονταν υπό τον έλεγχο ενός σύμφωνα με όσα έχουν συνδυαστεί στη τότε εποχή. Ο κύριος Κόκκαλης είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στο φίλαθλο και στον κύριο Καραγιαννίδη ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος ήταν για αυτόν ένας σύμβουλος σε θέματα διαιτησίας.

Ο σκοπός τότε για να λειτουργήσει το σχέδιο ήταν αρχικά ο έλεγχος της ΕΠΑΕ. Το 1997 ο Δέδες είχε σίγουρη την επανεκλογή του, όμως μια εβδομάδα πριν τις εκλογές οι στενοί του συνεργάτες του ζήτησαν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Σφακιανάκης με τα μέλη του ΔΣ να είναι ελεγχόμενα. Επόμενος στόχος ορίστηκε η ΕΠΟ. Στις 17/11/1997 στις εκλογές που έλαβαν χώρα στην Αλεξανδρούπολη υπήρξαν φήμες για εξαγορά της ΕΠΟ για ένα εκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα η εξαγορά λένε ότι συνέβη στην εκκλησία δίπλα από το ξενοδοχείο των εκλογών. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά Γιάννης Σπάθας άρχισε άμεσα να στρατολογεί διαιτητές. Ελεγχόταν μέχρι και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης στο διάστημα 2000 μέχρι 2001 πέρασε στην αντεπίθεση και ήρθε σε σύγκρουση με την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, όπου τότε πρόεδρος ήταν ο αδερφός του Θωμά, Βίκτορας. Μετά τις συνομιλίες που βγήκαν στο φως ο Θωμάς αποσύρθηκε από το παρασκήνιο και η ΕΠΟ πέρασε στα χέρια του Γκαγκάτση, με τον κύριο Νίκο Πατέρα να λέει κάποια χρόνια μετά ότι ο ίδιος έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά και εδιωξε το Γκαγκάτση.


Τρία χρόνια μετά στο 2005 υπήρξε νέα πολιτική παρέμβαση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πριν την έναρξη του αγώνα του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη υπήρξαν επεισόδια στις κερκίδες. Συγκεκριμένα στις 18:30, μία ώρα δηλαδή πριν αρχίσει ο αγώνας, οπαδοί του Ολυμπιακού κινήθηκαν προς την κερκίδα των επισήμων και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ. Οι παίκτες των δύο ομάδων που είχαν βγει για προθέρμανση επέστρεψαν στα αποδυτήρια. Μόλις συνέβη αυτό οι οπαδοί του Πανιωνίου ξεκίνησα και αυτοί με τη σειρά τους τα επεισόδια και μάλιστα χτύπησαν και το Γιώργο Ανατολάκη. Ο διαιτητής Τσίκινης δεν ξεκίνησε ποτέ τον αγώνα. Η ποινή ήταν αφαίρεση τριών βαθμών στις δύο ομάδες, τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ στον Πανιώνιο και 300 χιλιάδες ευρώ στον Ολυμπιακό. Στις 26 Ιανουαρίου 2005 στην εκδίκαση που έγινε στην ΕΠΟ, είχε κληθεί για κατάθεση και ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης. ενώ υπήρξαν υπομνήματα και παρεμβάσεις από βουλευτές του Πειραιά( ΝΔ,ΠΑΣΟΚ).

Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Ο κύριος Λυκουρέζος τόνισε ότι οι δύο ΠΑΕ δεν έχουν ευθύνη για τα επεισόδια που έγιναν και πως ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με λάθος νόμο, με αυτόν του Ορφανού. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή και τον ΚΑΠ, ένας αγώνας που δε διεξάγεται με ευθύνη των ΠΑΕ, ορίζεται ξανά εντός 15 ημερών. Δεν προβλεπόταν ποινή αφαίρεσης βαθμών. Να θυμίσουμε ότι και τότε υπήρχαν τακτικοί δικαστές. Λόγω πολιτικών και μη αντιδράσεων η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ άλλαξε την αρχική απόφαση, με αιτιολόγηση ότι δεν ευθύνονταν οι ΠΑΕ για τη μη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά ευθύνονταν για τα επεισόδια. Το παιχνίδι έγινε τρεις εβδομάδες μετά με τον Ολυμπιακό να νικάει με 2-0. Η τελική βαθμολογία εκείνης της σεζόν ήταν, Ολυμπιακός 65, Παναθηναϊκός 64, ΑΕΚ 62.



2009 πλέον και το λεγόμενο σκάνδαλο Koriopolis κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Ο τότε επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της UEFA Πίτερ Λιμάχερ αναφέρει σε ελληνικό μέσο πως υπάρχουν 15 αγώνες της δεύτερης εθνικής κατηγορίας που εξετάζονται για χειραγώγηση. Δύο μήνες μετά φτάνει στην UEFA ο πρώτος φάκελος που περιλαμβάνει 12 παιχνίδια της Β' Εθνικής για την περίοδο 2008/2009. Λίγες μέρες μετά καταφθάνει και δεύτερος φάκελος με άλλα πέντε παιχνίδια της Β' Εθνικής και ένα της Α' Εθνικής και συγκεκριμένα το Πανθρακικός-Πας Γιάννενα. Μέχρι το Μάιο του 2011 η UEFA πιστεύει πως 40 παιχνίδια έχουν χειραγωγηθεί.

Αρχικά υπήρξαν 83 κατηγορούμενοι, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν 187 μέσα από συνομιλίες της ΕΥΠ. Στις 22 Ιουνίου 2011 συλλαμβάνονται δέκα παράγοντες του ποδοσφαίρου, μεταξύ τους και οι Μπέος,Ψωμιάδης. Στις 15  Απριλίου του 2014 ξεκίνησε η δίκη και το Φεβρουάριο του 2018 έγιναν γνωστές οι ποινές. Ο Γιώργος Τσακογιάννης, πρώην ιδιοκτήτης της Ηλιούπολης, τιμωρείται με 10 χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης. Ο Αχιλλέας Μπεός με 4 χρόνια κάθειρξη, εξαγοράσιμη όμως με 5 ευρώ τη μέρα. Ο ιδιοκτήτης του Λεβαδειακού Κομπότης με 30 μήνες με αναστολή και οι Μπάκος, Μποροβήλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Κώστας Μενδρινός με τρία χρόνια και τριετή αναστολή. Στις 18 Ιανουαρίου του 2019 το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων αποφάσισε την πλήρη αθώωση των Μπεό, Μπάκα, Μποροβήλο και Κομπότη.



Φτάνουμε σε ένα πολυποίκιλο σκάνδαλο πλέον, η δίκη για το οποίο ξεκίνησε ενάμιση μήνα πριν. Δεν μπορούμε όπως καταλαβαίνετε να μιλάμε εδώ για αποφάσεις αλλά για μαρτυρίες πολλών και διαφόρων. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι όμως του τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Το σκάνδαλο αυτό αφορά τη φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση που δρούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η δίκη ξεκίνησε από το Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με κατηγορίες για αλλοίωση αποτελεσμάτων και σύσταση συμμορίας. Μετά από 7 χρόνια έρευνας κατηγορούμενοι έχουν οριστεί οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Κομπότης, Σπανός (πρόεδρος Ατρομήτου), Αρβανιτίδης (πρώην πρόεδρος Βέροιας), Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας), Αγγελόπουλος (πρώην γενικός αρχηγός Ατρομήτου), Σαρρής (πρώην πρόεδος ΕΠΟ), Κουρίδης (πρώην νομικός ΕΠΟ), Σταθόπουλος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Παπακωνσταντίνου (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Προύντζας (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ), Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ), Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής), Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής), Κάμπαξης (πρώην διαιτητής), Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής), Γιάχος (πρώην διαιτητής), Σπάθας (πρώην διαιτητής), Παυλίδης, Μπάρμπας, Ιωάννου, Αμαραντίδης, Μάνος, Σκαθαρούδης, Καλογέρης, Πέρεθ (Βέροια) και Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου).

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012. Ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Αριστείδης Κορέας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση. Στις 18 Αυγούστου ο πρώην αντιπρόεδρος της ΚΕΔ Χρήστος Σάββας είπε ότι η διαδικασία για τους πίνακες διαιτητών ήταν στημένη. Τον Οκτώβρη του 2013 ο Αλέξης Κούγιας ως ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής κατέθεσε στον Κορέα και του ανέφερε όσα γινόντουσαν. Υποστήριξε ότι υπήρχαν σχέσεις του Ολυμπιακού με άλλες ομάδες μέσω της διαδικασίας των δανεικών. Το Δεκέμβρη του 2014 και συγκεκριμένα στις 3 του μήνα, εισαγγελικός λειτουργός ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση και άσκησε ποινικές διώξεις σε 16 άτομα με την υπόθεση πλέον να περνάει στις 17 του ίδιου μήνα στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη. Φεβρουάριος του 2015 και στις 24 του μήνα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος κατέθεσε ως μάρτυρας στον Ανδρεάδη. Υπήρχε δεδομένα εκείνη την περίοδο κόντρα με το Βαγγέλη Μαρινάκη και μετά την κατάθεση ξεκίνησε εξέταση για το παιχνίδι Ολυμπιακός-Ατρομήτος (2-1) στις 4 Φλεβάρη. Τον επόμενο μήνα αυτός που κατέθεσε ήταν ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο ίδιος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο ΟΣΦΠ ελέγχει την ΕΠΟ, τη διαιτησία και τις επιτροπές. Ανέφερε επίσης ότι ο Καλαϊτζίδης (πρώην προπονητής της Βέροιας) του είπε πως του ζητήθηκε από τον Αρβανιτίδη να ηττηθούν με 3-0 στον αγώνα με τους Πειραιώτες.



Τον Απρίλιο του ίδιου έτους ο Τάκης Φύσσας υποστήριξε πως ο Ρικάρντο Σα Πίντο του είχε αναφέρει ότι του ζητήθηκε να μην αγωνιστούν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό οι Κατσουράνης, Ναπολεόνι, Κιβρακίδης και Πίτου Γκαρσία. Στη συνέχεια ανέφερε πως τα ίδια λόγια ο Σα Πίντο τα είχε πει και το Φερνάντο Σάντος. Ιούνιος 2015 και ο Μαρινάκης καλείται σε απολογία εφτάμιση ωρών. Μετά από αυτό αφήνεται ελεύθερος με 200 χιλιάδες ευρώ εγγύηση, περιοριστικά μέτρα καθώς και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα. Τα κακουργήματα αφορούσαν τη συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαδη κατ' εξακολούθηση, απάτη στους πίνακες των διαιτητών, δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελεσμάτων, καθώς και για ηθική αυτουργία σε έκρηξη που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές (Αφορούσε το φούρνο του πρώην διαιτητή Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα). Ο κύριος Μαρινάκης υποστήριξε πως όλα ήταν σκευωρίες. Μεταφερόμαστε στο Νοέμβριο του 2017 όπου οι κατηγορούμενοι έχουν γίνει 35. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στέλνονται σε δίκη οι 28 για κακούργημα, με τους 8 να κατηγορούνται και για πλημμέλημα. Το κατηγορητήριο έριξε την κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σε σύσταση συμμορίας.

Ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου, ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση για νομικούς λόγους κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για τους στημένους αγώνες. Λίγο καιρό μετά το Μάρτιο το Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, κατά πλειοψηφία, επικύρωσε την απαλλαγή του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης και της απάτης. Στις 12 Οκτωβρίου 2018 το Συμβούλιο των Εφετών με πρόεδρο την Άννα Φωτοπούλου-Ιωάννου, με βούλευμα του νόμου 1692/2018 έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Περικλή Δράκου που είχε ζητήσει την αμετάκλητη παραπομπή των 28 σε δίκη. 7 Δεκεμβρίου 2018 και ο αντιεισαγγελέας άσκησε αναίρεση του βουλεύματος που παρέπεμπε σε δίκη τους 28, με το συγκεκριμένο όργανο να αποφαίνεται για δεύτερη φορά. Τον Απρίλιο του 2019 έχουμε οριστική παραπομπή σε δίκη των 28 ατόμων. Τον περασμένο Αύγουστο κληρώθηκε και η ομάδα των δικαστών με πρόεδρο την κυρία Ιωάννα Λάμπρου-Βελισσάρη, Εισαγγελέα έδρας την κυρία Μαρία Αυγήτα και μέλη την κυρία Βασιλική Μπάστα και τον κύριο Σωτήρη Μπακαΐμη.



Όπως καταλαβαίνετε είναι και το «σκάνδαλο» που τη γενιά μου τουλάχιστον την έχει ταρακουνήσει περισσότερο από όλα. Θα ήταν άδικο να προβούμε σε κάτι περισσότερο από την καταγραφή των έως τώρα γεγονότων και για τους κατηγορούμενος αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, αφού δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Παρατηρούμε όμως πως στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν αρκετοί εκείνοι που προσπάθησαν να γίνουν χαλήφιδες. Κάποιοι τα κατάφεραν. Χρέος μας είναι να βγαίνει πάντα η αλήθεια και να καταγράφουμε τα όσα γίνονται. Μετά τη τελεσίδικη απόφαση θα μπορέσουμε να πούμε όσα πρέπει.

Υ.Γ. 1) Δεν έχω κάνει ακόμα καταγραφή των όσων έχουν συμβεί στο μέτωπο ΠΑΟΚ-Ξάνθης για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Δεν είμαι δικαστής και σίγουρα σε ένα ποινικό δικαστήριο η άποψη μου θα ήταν η τελευταία που θα ακουγόταν. Οπότε συνιστώ υπομονή.

Υ.Γ. 2) Θέλω με τη σειρά μου, χωρίς να έχω τη γνώση των ειδικών, να σας τονίσω την ανάγκη να μείνετε σπίτι. Δεν επικροτώ τον πανικό, επικροτώ όμως τους ειδικούς. Προσέξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Λίγη υπομονή και όλα θα επανέλθουν σιγά σιγά. Μακάρι να μιλάγαμε ακόμα για διαιτησία θα έλεγα, από το να ζούμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Υ.Γ. 3) Η έρευνα ασφαλώς για τα σκάνδαλα που μας έχουν συγκλονίσει δε θα σταματήσει. Όπως έλεγε και ο παππούς μου ψάξε, ψάξε όλο και κάτι βρίσκεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code