ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Moυνιάιν- Αθλέτικ Μπιλμπάο: Ενάντια στο ρεύμα του σύγχρονου ποδοσφαίρου...



  Ο Αντώνης Παναγόπουλος και η στήλη Football Stories, επανέρχεται με ένα δυνατό αφιέρωμα για τον Ίκερ Μουνιάιν και την ξεχωριστή σχέση με την ομάδα του, Αθλέτικ Μπιλμπάο.


  Αναμφίβολα, το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει περάσει σε μια εποχή, όπου οι παίκτες ''σύμβολα'' των ομάδων εκλείπουν όλο και περισσότερο. Και από την άλλη, και οι ίδιες οι ομάδες με τον τρόπο που λειτουργούν, δεν επιζητούν τέτοιους. Δρουν κερδοσκοπικά και οι μεν και οι δε, η επιρροή των μάνατζερ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό αναγκάζει ομάδες που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν, να δίνουν ''αστρονομικά'' ποσά για να προσελκύσουν ορισμένους ποδοσφαιριστές, ενώ οι παίκτες από το...πάνω ράφι εκτοξεύουν τις απαιτήσεις τους και ζητούν πλουσιοπάροχα και ''εξωφρενικά'' συμβόλαια, με την συμβολή πάντα και των μάνατζερ.

 H Aθλέτικ Μπιλμπάο ωστόσο, ένα από τα κορυφαία κλαμπ του Ισπανικού ποδοσφαίρου έχει διαφορετική άποψη, έχοντας καταφέρει να μείνει αμέτοχη στις ριζικές αλλαγές που παρατηρούνται στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο σύλλογος από τη Χώρα των Βάσκων έχει τεράστια ιστορία, έχοντας κατακτήσει 8 πρωταθλήματα, 23 κύπελλα, 2 σούπερ καπ, ενώ έχει βρεθεί και 2 φορές σε τελικό κυπέλλου Uefa. Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός πως η Μπιλμπάο δεν έχει υποβιβασθεί ποτέ, από καταβολής La Liga. Ο τρόπος που λειτουργεί το κλαμπ, η πολιτική που εφαρμόζεται εκεί, είναι μάλλον...παραμυθένια. Συγκεκριμένα, στο ρόστερ της ομάδας κάθε χρονιά υπάρχουν αποκλειστικά Ισπανοί και κυρίως Βάσκοι ποδοσφαιριστές ( με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιες χρονιές) και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι παίκτες που προέρχονται από τα...φυτώρια, από τις εξαιρετικές ακαδημίες που υπάρχουν στο σύλλογο.

 Kαι ο Ίκερ Μουνιάιν αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές αυτού του μοντέλου, και πριν λίγες ημέρες υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο στην ιστορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου, το οποίο δεν περιέχει ρήτρα αποδέσμευσης. Για όσους δεν γνωρίζουν τον 26χρονο ποδοσφαιριστή, ο Βάσκος μεσοεπιθετικός αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού πρωταθλήματος και της Μπιλμπάο. Έχει αγωνιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της Αθλέτικ, από τα 12 του χρόνια, έχει παίξει στην εθνική Ισπανίας, καθώς και στην επίλεκτη ομάδα των Βάσκων. Το 2012 που έκανε το μεγάλο ξεπέταγμα ο τότε 19χρονος Ίκερ Μουνιάιν και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει μέχρι τον τελικό του Europa League ( το έχασε από την Ατλέτικο Μαδρίτης), θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο, και όχι άδικα. Πέρασε όμως κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι δεν του επέτρεψαν να κάνει το βήμα παραπάνω, αλλά όπως δήλωσε, δε θα διανοούταν να κάνει αυτό το βήμα μακριά από την αγαπημένη του Μπιλμπάο. Η ομάδα του τον στήριξε, αυτός ανταποδίδει και με το παραπάνω (έχει ξεπεράσει τα 60 γκολ και τις 250 συμμετοχές), και έτσι με απόλυτη ταπεινότητα και συνείδηση υπέγραψε νέο συμβόλαιο ως το 2024 (ίσως φθηνότερο σε σχέση με το τι θα μπορούσε να βρει). ''Το ξέρω πως είναι περίεργο, αλλά θεώρησα πως είναι η σωστή κίνηση. Ο σύλλογος μ'έχει στηρίξει στις δύσκολες στιγμές κι αυτός είναι ένας τρόπος να τον ευχαριστήσω. Όταν ήμουν μικρός ήθελα να παίξω σε όλη μου την καριέρα με τη φανέλα της Αθλέτικ και αυτό είναι ένα όνειρο που πραγματοποιώ τώρα'', ήταν η ταπεινή δήλωση του ποδοσφαιριστή, ενώ πρόσθεσε ''Το να παίξεις σε μια από τις κορυφαίες ομάδες είναι μια μεγάλη πρόκληση, όμως υπάρχει μια ακόμα πιο δύσκολη: Να παίζεις εναντίον τους και να τους κερδίζεις. Εγώ αυτό θέλω να κάνω με τη Μπιλμπάο''. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code