ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΡΟΔΟΣ: ΕΝΑ ΝΗΣΙ, ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Ταξίδι στο νησί των Ιπποτών, το νησί του μυθικού Κολοσσού της Ρόδου, το νησί, όπου Βυζαντινοί, Έλληνες, Ενετοί, Ιταλοί, Τούρκοι άφησαν τη σφραγίδα τους.
Εκπληρώστε ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία του νησιού μέσα από μια επίσκεψη στα κορυφαία και αναρίθμητα αξιοθέατά του. Η Ρόδος αδιαμφισβήτητα, θα σας συναρπάσει. Παρακάτω ακολουθούν οκτώ λόγοι για τους οποίους αξίζει να την επιστεφθείτε και να την ανακαλύψετε!

1) Παλιά Πόλη της Ρόδου


Ο καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός παγκοσμίως, έχει τοποθετηθεί στον κατάλογο των πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Προστατευμένη μέσα στο μεγαλοπρεπές τείχος της, η Παλιά Πόλη της Ρόδου αποτελεί το «οικόσημο» του νησιού, κι έναν από τους πολλούς λόγους, προκειμένου να διαλέξετε αυτό το νησί για τις διακοπές σας.

Ανάμεσα στα ατμοσφαιρικά τείχη της Παλιάς Πόλης, θα αντιληφθείτε και θα θαυμάσετε ένα συνδυασμό από  αρχαία, μεσαιωνικά, βυζαντινά, οθωμανικά και ιταλικά μνημεία. Ο πιο ξακουστός δρόμος είναι η οδός των Ιπποτών, ενώ τα κυριότερα αξιοθέατα συνιστούν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Νοσοκομείο των Ιπποτών, το τζαμί του Σουλεϊμάν, η εκκλησία Παναγιά του Κάστρου, η Εβραϊκή Συναγωγή, τα Οθωμανικά Λουτρά (ανακαινίστηκαν πρόσφατα και λειτουργούν ως χαμάμ), η Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.

Επιπλέον, μέσα στα τείχη της θα ζήσετε τις πιο όμορφες νύχτες σας στο νησί, καθώς είναι πασίγνωστη για τη νυχτερινή ζωή που παρέχει στους επισκέπτες, η οποία περιλαμβάνει άπειρες εναλλακτικές λύσεις.


2) Η αρχαία Ακρόπολη της Λίνδου


Στη νοτιοανατολική πλευρά  του νησιού, βρίσκεται η πανέμορφη Λίνδος η οποία εντυπωσιάζει με τα λιθόστρωτα στενά και λευκά σπίτια που αγναντεύουν τον ωκεανό. Πλακόστρωτες αυλές, βοτσαλωτά καλντερίμια και η Ακρόπολη της Λίνδου με τα ιερά, την ελληνιστική Στοά, τα ανάγλυφα και τις οχυρώσεις, είναι ορισμένοι από τους λόγους που  καθιστούν αναγκαία μια ημερήσια επίσκεψη για την εξερεύνηση της περιοχής. Μάλιστα, στην αρχαία ακρόπολη της Λίνδου, θα θαυμάσετε τον εντυπωσιακό δωρικό ναό της Λινδίας Αθηνάς, του 4ου αιώνα π.Χ. 

3) Πηγές Καλλιθέας


Από την επίσκεψή σας στη Ρόδο, δε μπορείτε, βεβαίως, να παραλείψετε τις Πηγές Καλλιθέας, που βρίσκονται σε απόσταση 9 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για ένα μνημείο απαράμιλλου κάλλους και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Οι Πηγές της Καλλιθέας φημίζονταν από την αρχαιότητα ακόμη, για τις ευεργετικές επιδράσεις του νερού που ανάβλυζε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναβλύζει από τους βράχους. Τα νερά των πηγών είναι θεραπευτικά για παθήσεις όπως αρθρίτιδα, διαβήτη, δερματοπάθειες, άσθμα κ.ά.

Μια περιήγηση εδώ είναι αρκετή για να μεταβείτε σε μια άλλη εποχή, αποκλειστικά και μόνο παρατηρώντας τη μεγαλοπρέπεια του χώρου, τα υπέροχα μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας με τον ύψους 14 μ. θόλο και την καλαίσθητη διακόσμηση. Στον κλειστό κυκλικό της χώρο διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στο ανοιχτό μέρος της διεξάγονται συναυλίες, μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες κ.ά. με θέα στη θάλασσα.

Μάλιστα, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία που βρίσκεται  στις Πηγές Καλλιθέας, ενώ στην ακτή θα βρείτε καφετέρια με διάφορα ποτά και σνακς, ντους καθώς επίσης και θυρίδες ασφαλείας.

4) Κοιλάδα των Πεταλούδων


Η πιο ξακουστή, δυτική τοποθεσία είναι η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ένα ειδυλλιακό μέρος στην περιοχή του Θεολόγου, μετά το χωριό Καλαμώνας. Σε ένα καταπράσινο φαράγγι, υπάρχει ένα μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με «ζητιές», δέντρα που μοιάζουν με πλατάνια. Η μυρωδιά του χυμού που εκκρίνουν προσελκύει εκατομμύρια πεταλούδες του είδους Panaxia quadripunctaria, από τα τέλη Ιουνίου ως τον Σεπτέμβριο. Το σκηνικό φαντάζει μοναδικό: Κατάφυτα μονοπάτια, ξύλινα γεφυράκια, πυκνή βλάστηση, λιμνούλες με νούφαρα και μικροί καταρράκτες συνιστούν μια αναζωογονητική βόλτα. 


5) Οι Επτά Πηγές 


Ανατολικά του νησιού, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Αρχάγγελος, βρίσκονται οι Εφτά Πηγές, μια όαση δροσιάς και πρασίνου γεμάτο πανύψηλα πλατάνια, εκεί όπου πάπιες και παγόνια πλατσουρίζουν στα κρυστάλλινα νερά των επτά πηγών. Μάλιστα, υπό τη σκιά των δέντρων, θα βρείτε και ένα παραδοσιακό καφενείο-ταβέρνα προκειμένου να ξαποστάσετε και να απολαύσετε καφέ, εδέσματα ή φαγητό με υπέροχη θέα. 


6) Μόντε Σμιθ 


Στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, στο λόφο του Μόντε Σμιθ, συναντάμε την  ακρόπολη της Ρόδου. Εδώ βρίσκεται ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνα και το αρχαίο στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε τον 2o π.Χ. αιώνα κι έχει αναστηλωθεί εξ ολοκλήρου. Δίπλα από το στάδιο θα δείτε το ρωμαϊκό ωδείο, με κερκίδες χωρητικότητας 800 ατόμων. Σήμερα, στο ωδείο διοργανώνονται παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας αλλά και διάφορες εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου.

Η θέα από το Λόφο του Μόντε Σμιθ είναι εξαιρετική. Από εδώ, εκτός του ότι απολαμβάνετε πανοραμική άποψη τόσο της παλιάς όσο και της νέας πόλης της Ρόδου, το βλέμμα φτάνει μέχρι τα κοντινά νησιά και τα μικρασιατικά παράλια. Μάλιστα, αρκετοί επισκέπτες προτιμούν την περιοχή αυτή για τζόγκινκ και γυμναστική.

7) Φιλέρημος 


Η Φιλέρημος είναι ένας λόφος 267 μέτρων με θέα την Ιαλυσό, τον κόλπο της Ιξιάς και τα Τριάντα.  Φαντάζει ως ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την εκπληκτική πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και για να κάνετε μια βόλτα στη φύση με τα πολυάριθμα κυπαρίσσια, πεύκα και τα άλλα είδη δέντρων στην ευρύτερη περιοχή. Το μοναστήρι, ο κλιμακωτός δρόμος του Γολγοθά, τα ερείπια της ακρόπολης της Ιαλυσού, αλλά και τα μονοπάτια συνθέτουν ένα αρχαιολογικό πάρκο.


8) Παραλίες


Κλείνοντας, εάν είστε λάτρεις της θάλασσας, η Ρόδος θα σας προσφέρει άπειρες επιλογές: αναρίθμητες παραλίες  με σπάνια φυσική ομορφιά και δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες: Κιοτάρι, Καλλιθέα, Αγάθη, Μαύρος Κάβος, Κολύμπια, παραλία Άντονι Κουίν, Βλυχά, Αφάντου (με γήπεδο γκολφ), Τραγανού (με τις υπέροχες σπηλιές), Τσαμπίκα, Χαράκι... Όλες θαυμάσιες, αμμώδεις, με πεντακάθαρα  νερά, υποδομές και θαλάσσια σπορ. Οι fans του windsurf λατρεύουν το Πρασονήσι, ένα πανέμορφο μικρό νησάκι στα νότια της Ρόδου με παραλία απέναντί του. 

Πρασονήσι

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code