ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

FIFA: Έτσι θα συμπληρωθούν οι 48 ομάδες του Μουντιάλ

Η FIFA δημοσίευσε την πρόταση της για τις θέσεις που θα δικαιούται κάθε συνομοσπονδία στο
Παγκόσμιο Κύπελλο των 48 ομάδων από το 2026 και μετά και πλέον απομένει η επικύρωση των προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση τον προσεχή Μάιο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλάζει μορφή, καθώς μετά το Μουντιάλ του Κατάρ που θα διεξαχθεί τον χειμώνα, από το 2026 και έπειτα ο αριθμός των ομάδων εκτοξεύεται σε 48 (από 32).

Η συγκεκριμένη απόφαση επικυρώθηκε από την FIFA τον Ιανουάριο, ωστόσο πλέον η Παγκόσμια Ομοσπονδία δημοσίευσε την πρόταση της για τις θέσεις που θα δικαιούται κάθε συνομοσπονδία.

Όπως έγινε γνωστό, η Ευρώπη (UEFA) θα στέλνει στην τελική φάση 16 ομάδες αντί για 14, η Ομοσπονδία της Αφρικής (CAF) 9 ομάδες αντί για 5, ενώ η Ασία (AFC) 8 αντί για 4.5 (υπήρχε μπαράζ με τον τέταρτο της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής).

Η Νότια Αμερική (CONMEBOL) θα έχει πλέον 6 ομάδες αντί για 4.5 (υπήρχε μπαράζ του πέμπτου της Νοτίου Αμερικής με τον πρωταθλητή της Ωκεανίας), ενώ το ίδιο ισχύει για την Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (CONCACAF), η οποία θα στέλνει 6 ομάδες αντί για 3,5 (υπήρχε μπαράζ με τον τέταρτο της Ασίας). Τέλος, η Ωκεανία (OFC) θα στέλνει απευθείας μία ομάδα στην τελική φάση, καθώς στο format που ισχύει σήμερα, ο πρώτος των προκριματικών δίνει μπαράζ με τον πέμπτο της Νοτίου Αμερικής.

Σημειώνεται ότι η διοργανώτρια χώρα θα προκρίνεται αυτόματα στην τελική φάση της διοργάνωσης, κρατώντας μία από τις θέσεις που προορίζονται για τη συνομοσπονδία από την οποία προέρχεται.

Όσον αφορά τις δύο θέσεις που απομένουν, η FIFA σκοπεύει να διοργανώσει ένα προκριματικό τουρνουά, το οποίο θα αποτελείται από έξι ομάδες (πέντε ομάδες, μία από κάθε Ήπειρο εκτός απ' την Ευρώπη + μία ομάδα απ' την συνομοσπονδία που ανήκει η οικοδέσποινα της διοργάνωσης). Οι δυο απ' τις έξι θα είναι ισχυρές και θα προκρίνονται απευθείας στην επόμενη φάση του μίνι πρωταθλήματος, ενώ οι τέσσερις υπόλοιπες θα δώσουν ένα νοκ άουτ αγώνα παραπάνω.

Το τουρνουά των έξι ομάδων θα πραγματοποιείται στη χώρα που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ και θα είναι ουσιαστικά μία δοκιμαστική διοργάνωση πριν απ' την επίσημη. Τα πλέι οφ για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 θα λάβουν χώρα τον Νοέμβριο του 2025. Πλέον, απομένει η επικύρωση των προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 9 Μαΐου στο Μπαχρέιν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code