ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αν η Eθνική είναι η "επίσημη αγαπημένη", τότε βρήκαμε (επιτέλους) τον παίκτη που θα φορέσει την ίδια ταμπέλα. Βρήκαμε τον "fan favorite", όπως λένε οι Αμερικανοί.


Μέχρι το καλοκαίρι του 2013, τον γνώριζαν ελάχιστοι. Ακόμη λιγότεροι ήταν αυτοί που είχαν εικόνα του ταλέντου του, αυτοί που ήξεραν τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Η σεζόν 2012-2013 έμοιαζε με... τρενάκι του λούνα παρκ για τον Γιάννη, σκάουτερ έμπαιναν και έβγαιναν σε καθημερινή βάση στο κλειστό του Ζωγράφου και στα ματς του Φιλαθλητικού. Η άνοδος στην Α1 χάθηκε σε εκείνο το ματς της τελευταίας αγωνιστικής με τη Νέα Κηφισιά. Ο 18χρονος τότε Αντετοκούνμπο, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Θανάση, λύγισαν στην 3η παράταση ενός επικού αγώνα μπροστά σε 15 παράγοντες του ΝΒΑ και έχασαν το εισιτήριο για την Α1. Κάπου εκεί ξεκίνησε το πιο όμορφο ταξίδι.

Από τον Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα (31/8/2014), η πορεία του μοιάζει με σενάριο ταινίας. Η επιλογή στο Draft, το ντεμπούτο στο ΝΒΑ, τα δεκάδες highlights, οι κόντρες με παίκτες όπως οι Kevin Durant, Carmelo Anthony, LeBron James, η συμμετοχή στο All Star Game, η κλήση στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας, τα πρώτα φιλικά και το ταξίδι στην Ισπανία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.  Την άνοιξη του 2013 έπαιζε στην Α2 και το εφηβικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ και σήμερα κοιτάζει στα μάτια τους κορυφαίους του κόσμου.

Αν η εθνική ομάδα είναι η "επίσημη αγαπημένη", ο Γιάννης είναι ο άνθρωπος που θα φορέσει μια παρόμοια ταμπέλα, αυτή του "fan favorite", του αγαπημένου της κερκίδας. Η περίπτωσή του, άλλωστε, είναι μοναδική στα χρονικά.

Ο Αντετοκούνμπο εκπροσωπεί το μπάσκετ που ονειρευόμαστε και θέλουμε να βλέπουμε. Δεν έπαιξε στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, οπότε δεν χρειάστηκε να πατήσει στη μια όχθη του ποταμού. Ο κόσμος που δεν τον έχει "μελετήσει" μπασκετικά, τον συμπαθεί. Αυτοί που έχουν δει τι μπορεί να κάνει, τον λατρεύουν. Θυμάστε άλλον 19χρονο να παίζει στην εθνική ομάδα με το θάρρος, το θράσος, την ενέργεια και την ένταση του Γιάννη; Θυμάστε άλλον 18χρονο να πηγαίνει από την Α2 της χώρας του στο ΝΒΑ (πλην του Dirk Nowitzki) και να μπαίνει αμέσως στα βαθιά;

 Πολύς κόσμος ρωτούσε στην έναρξη της προετοιμασίας "τι μπορεί να προσφέρει ο Αντετοκούνμπο;". Η απάντηση ήταν δύσκολο να δοθεί, ακόμη και από τους ίδιους τους προπονητές της Ελλάδας, οι οποίοι επεξεργάζονται ακόμη και σήμερα το "άγουρο" ταλέντο του. Ο Γιάννης δεν είχε παίξει ποτέ σε υψηλό επίπεδο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχει αδυναμίες σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού του, αλλά είναι "οπλισμένος" με στοιχεία πιο σημαντικά και χρήσιμα από οτιδήποτε άλλο. Ζει και αναπνέει για το άθλημα, έχει τρομερή ένταση, ενέργεια και αποφασιστικότητα για να αρπάξει κάθε ευκαιρία.

 "Είμαι έτοιμος για πόλεμο" έγραψε στο Instagram στο ξεκίνημα της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας. Δεν μας έκανε εντύπωση η ατάκα του. Την είχε χρησιμοποιήσει και ο Kevin Durant, όταν είχε πει πως "αν πήγαινα στον πόλεμο, ο Γιάννης θα ήταν ο πρώτος που θα έπαιρνα στο πλευρό μου". Υπάρχει καλύτερο "παράσημο" από αυτό που του φόρεσε ο MVP της περσινής σεζόν στο ΝΒΑ;

 Ο Αντετοκούνμπο δεν έχει ανάγκη για διαφήμιση. Η εργατικότητά του, ο χαρακτήρας και η εικόνα του στο παρκέ, μιλούν από μόνα τους. Δεν είναι τυχαίο πως οι Bucks τον θεωρούν franchise player, παίκτη γύρω από τον οποίο θα "χτίσουν" την ομάδα του μέλλοντος.

 Ναι, ο Γιάννης είναι ο πιο επιτυχημένος Ελληνας NBAer. Σε αναγκάζει να χάσεις τον ύπνο σου για να τον δεις απέναντι στους κορυφαίους του κόσμου. Σε αναγκάζει να κολλήσεις στην οθόνη σου για να περιμένεις το επόμενο highlight. Είτε στην άμυνα, είτε στην επίθεση. Σε αναγκάζει να ανηφορίσεις μέχρι το ΟΑΚΑ για το φιλικό με την Τουρκία, ώστε να τον δεις μια φορά από κοντά και να τον χειροκροτήσεις. Σε αναγκάζει να περιμένεις έξω από τα αποδυτήρια για να του πάρεις ένα αυτόγραφο, σαν αυτά που ο ίδιος ζητούσε από τον Μπουρούση, τον Πρίντεζη, τον Σχορτσανίτη και τον Καλαμπόκη πριν από μερικά χρόνια.

 Ο 19χρονος Αντετοκούνμπο είναι ένα φαινόμενο του παγκόσμιου μπάσκετ. Ετσι τον αντιμετωπίζουν στις ΗΠΑ. Με ύψος 2μ.11 πλέον, κάνει τα πάντα στο παρκέ. Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν συμβιβάζεται, θέλει να γίνει κορυφαίος, να βρεθεί στην ελίτ και να κυριαρχήσει. Μπήκε στο ΝΒΑ 18 ετών, έπαιξε 1900 λεπτά σε 77 αγώνες, σκόραρε 6.8 πόντους, είχε 4.4 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά παιχνίδι. Ο Dirk Nowitzki, το δεύτερο παράδειγμα παίκτη που βρέθηκε στη λίγκα από την Α2 της χώρας του, είχε στη rookie σεζόν του 8.2 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Εκείνος, βέβαια, ήταν 20 ετών όταν έγινε επαγγελματίας...

 Ο Γιάννης είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που δεν βρέθηκε στη μέση μιας κατάστασης και αγαπήθηκε από τους πάντες. Είπαμε, το γεγονός ότι δεν έπαιξε σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες, βοήθησε. Οπως βοήθησε και το γεγονός ότι μπήκε στο ΝΒΑ και καθιερώθηκε από την πρώτη σεζόν. Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, πολλοί προσπάθησαν να τον υποβαθμίσουν, πολλοί περίμεναν ένα κακό ματς, μια άσχημη βραδιά για να σχολιάσουν αρνητικά. Πλέον, μετά από όσα έχουμε δει στα παιχνίδια της εθνικής ομάδας, ο Αντετοκούνμπο έχει κερδίσει και τους πιο δύσπιστους.

 Ισως να μη μπορεί να βάλει 20 πόντους κάθε βράδυ (δεν το θέλει ούτε ο ίδιος), ίσως στα κρίσιμα ματς να δυσκολευτεί. Οπως κι αν έχει, παίκτη σαν αυτόν δεν είχαμε ποτέ στην εθνική ομάδα. Παίκτη που να γουστάρει τη φανέλα, να πέφτει από τόσο μικρός στα βαθιά, να προσφέρει σε όλους τους τομείς, να συνδυάζει το θέαμα με την ουσία και να είναι ταυτόχρονα ατραξιόν, όχι, δεν είχαμε ποτέ. Παίκτη 2μ.11 που να κατεβάζει μπάλα, να τρέχει στον αιφνιδιασμό, να έχει τέτοια ισορροπία, να διαβάζει το ματς, να πασάρει, να κόβει, να κλέβει στην άμυνα χάρη στα μακριά του χέρια, να μας ενθουσιάζει, όχι, δεν είχαμε ποτέ.

 Κι επειδή πάλι θα βρεθεί κάποιος για να πει "σταματήστε τη διαφήμιση", θα του απαντήσουμε απλά και κατανοητά πως ο Γιάννης δεν χρειάζεται ΚΑΝΕΝΑΝ από εμάς για να πάει μπροστά. Θα το κάνει ούτως ή άλλως, μέσα από τη δουλειά και την αφοσίωσή του στο άθλημα. Εμείς καταγράφουμε τα γεγονότα και απολαμβάνουμε κάθε βήμα της πορείας του, από τα 16 του, όταν τον είδαμε πρώτη φορά, μέχρι όπου φτάσει. Αυτό το μπάσκετ μας αρέσει...

Υ.Γ. Αμερικανός sportcaster μετά το χθεσινό highlight του Γιάννη: "Get me a Bucks season ticket. WOW!". Milwaukee, ετοιμάσου για μεγάλη χρονιά.

Πηγή : http://nba.sport24.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code