ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Β. Χατζηπαναγής : O "Νουρέγιεφ" του ελληνικού ποδοσφαίρου VIDEOS

Β. Χατζηπαναγής : O "Νουρέγιεφ" του ελληνικού ποδοσφαίρουΟ Βασίλης Χατζηπαναγής ήταν ο θεαματικότερος και για πολλούς ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Η μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική προσωπικότητα έχει συνδέσει το όνομα του με το θέαμα, την ντρίμπλα, την ασσιστ, το γκολ, και γενικά ότι μπορεί να χαρακτηρίσει την ομορφιά του ποδοσφαίρου, γεγονός που ήταν αρκετό να του αποδώσει το προσωνύμιο "Νουρέγιεφ" του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η παραδοχή της μεγάλης ποδοσφαιρικής του αξίας ήταν και είναι δεδομένη από το ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, ανεξάρτητα από τις συλλογικές προτιμήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων στην ψηφοφορία που είχε διοργανώσει η Ε.Π.Ο για λογαριασμό της ΟΥΕΦΑ.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1954 στην Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Ένωσης από Έλληνες μετανάστες (πατέρα Κύπριο και μητέρα Ελληνίδα). Ο Έλληνας μάγος της μπάλας ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Δυναμό Τασκένδης σε ηλικία 12 χρονών, περνώντας από όλα τα τμήματα υποδομής του συλλόγου( Παιδικό, Εφηβικό, Νεολαίας και Ανδρών). Το 1972 θα ενταχθεί στο δυναμικό της Παχτακόρ Τασκένδης, αλλά για να αγωνιστεί έπρεπε να πάρει την σοβιετική υπηκοότητα. Το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα θα γίνει σε ηλικία 17 ετών, ενώ καλείται στην εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης κάτω των 19 ετών. Στην συνέχεια θα κληθεί να αγωνιστεί με την Ολυμπιακή αλλά και την Εθνική Ανδρών.
Το κεφάλαιο «Σοβιετική Ένωση» θα κλείσει το 1975. Η μεταγραφή του στον Ηρακλή και ο ερχομός του στην Ελλάδα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα και την ζωή του. Οι φίλαθλοι του «Γηραιού» γέμιζαν το «Καυτατζόγλειο» για να παρακολουθήσουν τις επινοήσεις του, ενώ τα παιχνίδια όλων των ομάδων με τον Ηρακλή αποτελούσαν πόλο έλξης για του φιλάθλους ελέω του «Νουρέγιεφ» και των περίτεχνων ενεργειών του. Το 1976 θα οδηγήσει τον Ηρακλή στην κατάκτηση του μοναδικού τίτλου στην ιστορία του, του κυπέλλου Ελλάδος, σε ένα αξέχαστο τελικό εναντίον του Ολυμπιακού (σκορ 4-4 και 6-5 στα πέναλτι). Στις 6 Μαΐου του ίδιου έτους θα φορέσει για πρώτη και τελευταία φορά την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας σε ένα φιλικό Ελλάδας-Πολωνίας 1-0 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Δυστυχώς, βάσει των κανονισμών, η συμμετοχή του στην Εθνική Νέων της Σοβιετικής Ένωσης, δεν επέτρεπε την συμμετοχή του σε άλλη εθνική ανδρών. Το 1984 θα αγωνιστεί στην Μικτή Κόσμου, γεγονός που αποδεικνύει ότι αναγνώριση και η καταξίωση του είχαν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Οι εμφανίσεις του με την φανέλα του Ηρακλή θα κεντρίσει το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων συλλογών για την απόκτηση του. Ωστόσο οι ρήτρες που υπήρχαν τότε στο συμβόλαιο του καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη την μετακίνηση του σε άλλο σύλλογο. Παρέμεινε στον Ηρακλή μέχρι το τέλος της καριέρας του και κρέμασε τα παπούτσια του τον Οκτώβριο του 1991, στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ηρακλή με την Βαλένθια για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, σε ηλικία 37 χρόνων.
Σε όλη του την ποδοσφαιρική διαδρομή, πέρα από τα αθλητικά του προσόντα, ξεχώριζε για το ήθος του, την ευγένεια, την σεμνότητα και την προσήλωση του στα αθλητικά ιδανικά, χαρακτηριστικά που σπανίζουν στον χώρο αυτό. Μάλιστα είναι από του ελάχιστους ίσως ποδοσφαιριστές που ουδέποτε τιμωρήθηκαν στα γήπεδα.
Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο «Νουρέγιεφ» των ελληνικών γηπέδων, αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο του και ο σπάνιος χαρακτήρας του δίκαια του έδωσαν μια θέση στο πάνθεον της ελληνικής ποδοσφαιρικής σκηνής. Βασίλη σε ευχαριστούμε για τις απολαυστικές στιγμές που μας χάρισες ...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code