ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ:ΑΦΙΕΡΩΜΑ (VIDEO) ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ

Αποτελεί ποδοσφαιρικό σύμβολο από τα Τέμπη και πάνω. Έχει την σφραγίδα της Μακεδονίας και δίκαια χαρακτηρίζεται από όλους ως ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παράλληλα αποτελεί και
συνώνυμο της ντομπροσύνης και της καθαρότητας του αγωνιστικού τρόπου παιχνιδιού. Ο λόγος για τον Γιώργο Κούδα, το γνήσιο Μακεδόνα ποδοσφαιριστή, που έπαιξε επί σειρά ετών μόνο στον ΠΑΟΚ, φορώντας στο στήθος του από την αρχή μέχρι και το τέλος της καριέρας του μόνο το δικέφαλο αετό.

Γεννημένος στις 23 Νοεμβρίου του 1946 στον Αγ. Παύλο Θεσσαλονίκης, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τεχνίτες της μπάλας, πολύ καλός οργανωτής του παιχνιδιού και ικανός σκόρερ, ο Γιώργος Κούδας αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Φυσικά έχει φανατικούς φίλους και στις υπόλοιπες ομάδες. Αγωνίστηκε στους "ασπρόμαυρους" από το 1963 έως το 1984. Το ντεμπούτο του έγινε στις 17 Δεκεμβρίου του 1963, ημέρα Σάββατο, στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας κόντρα στον Εθνικό (λόγω ανακατασκευής του αγωνιστικού χώρου του σταδίου Καραϊσκάκη), όταν ο Ούγγρος προπονητής του ΠΑΟΚ, Γκιοργκ Μπάμπολτσαϊ εμπιστεύτηκε την ασπρόμαυρη φανέλα σε ένα νεαρό παιδί, ηλικίας -τότε- μόλις 17 ετών. Το πρώτο γκολ του Κούδα στο ελληνικό πρωτάθλημα ήρθε την Πρωταπριλιά του 1964. Το πέτυχε στο γήπεδο της Τούμπας κόντρα στην Νίκη Βόλου, κερδίζοντας τον τερματοφύλακα Παπαπούλιο. Η μοναδική περίοδο που απουσίαζε από τον ΠΑΟΚ ήταν το 1966, όταν αποκτήθηκε από την ομάδα του Ολυμπιακού στην οποία όμως ουδέποτε αγωνίστηκε γιατί δεν δόθηκε συγκατάθεση από τη διοίκηση του ΠΑΟΚ (δεν υπήρχαν ακόμη τα επαγγελματικά συμβόλαια). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα είχε να μείνει ο Γιώργος Κούδας για περίπου 2 χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης. Η ιστορία εκείνη προκάλεσε και βεντέτα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που κράτησε πολλά χρόνια.

Αγωνίστηκε σε 504 αγώνες πρωταθλήματος και σημείωσε συνολικά 133 γκολ, ενώ στο κύπελλο συμμετείχε σε 70 παιχνίδια και πέτυχε 27 γκολ. Συνολικά μαζί με Ευρωπαϊκούς αγώνες και φιλικά έχει αγωνιστεί 780 φορές με τη φανέλα του Δικεφάλου σκοράροντας 220 φορές.

Με την ομάδα του ΠΑΟΚ ο Γιώργος Κούδας κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος 1975-76 και δύο κύπελλα Ελλάδας το 1972 και 1974. Ως αρχηγός της ομάδας, ευτύχησε ο ίδιος να σηκώσει πρώτος αυτά τα τρόπαια.

Στο διάστημα 1967-1982 ο Γιώργος Κούδας υπήρξε διεθνής 43 φορές με την εθνική ομάδα, ενώ υπήρξε μέλος της στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1980 στην Ιταλία. Τον Σεπτέμβριο του 1995 δόθηκε προς τιμήν του φιλικός αγώνας στο γήπεδο της Τούμπας ανάμεσα στην εθνική ομάδα και την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας και ο Γιώργος Κούδας αγωνιζόμενος στα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα ("αντικαταστάθηκε" από τον Τσάρτα), έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα σε ηλικία 49 ετών.
                                                                     
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code