ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

To νέο ρόστερ, το μπάτζετ και οι κινήσεις...



 Είχα καιρό η αλήθεια είναι να ασχοληθώ με τον μπασκετικό Παναθηναικό. Σε σημείο που αρκετοί φίλοι της σελίδας και της εκπομπής μας έστειλαν μήνυμα και μου ζήτησαν να τοποθετηθώ για όσα γίνονται στην ομάδα. Προς το παρόν δεν θα το κάνω όμως μέσω του Sportsnewsgreece. Όχι γιατί δεν έχω τι να πω, αλλά επειδή σε μια ''κρίση'' σαν αυτή που περνάει ο σύλλογος, καλό θα ήταν όλοι μας να αφήσουμε λίγο τα πνεύματα να καταλαγιάσουν, να αφήσουμε τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους και να μην γίνονται ακραίες τοποθετήσεις εν βρασμώ, χωρίς να περνούν από το ''φίλτρο''.

 Γράφω, σήμερα γιατί υπάρχει ''ζουμί'' για την επόμενη μέρα των ''πράσινων'' στο θέμα του μπάτζετ της επόμενης σεζόν, τη διοργάνωση που θα αγωνίζεται το ''τριφύλλι'' στην ομάδα, καθώς και τα ονόματα που απασχολούν τον Παναθηναικό. Πρόκειται για ένα απόλυτα διασταυρωμένο ρεπορτάζ, από πολλές πτυχές και θα μιλήσουμε με ονόματα και δεδομένα.

 Ξεκινάμε με την διοργάνωση που θα αγωνίζονται οι ''πράσινοι'' την επόμενη χρονιά. Δε θα ακούσετε κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που διαβάζετε από το πρωί. Ο Παναθηναικός κατά 90% θα αγωνίζεται στη Euroleague της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αυτό μαρτυράει η κίνηση της διοργάνωσης που δήλωσε την Βίρτους Μπολόνια (πρώτη επιλαχούσα αν έφευγε ο Παναθηναικός) στο Eurocup, αυτό παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Μπερτομέου, με λίγα λόγια φαίνεται πως και η δεύτερη επανάσταση κατά της Euroleague θα είναι άκαρπη. Σωστό ή λάθος; Αν με ρωτάτε, πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Θα γίνει και αυτό εν καιρώ, απλά επειδή μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο πάντα, θα πω ότι ο Παναθηναικός με την απόφαση να παραμείνει στην Euroleague θα παίζει με ομάδες του βεληνεκούς του. Το αν μακροπρόθεσμα θα δικαιωθεί ή θα... κοπανούν οι ιθύνοντες της ομάδας το κεφάλι τους στον τοίχο που δεν μεταπήδησαν στη FIBA είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση, που θα πάρει καιρό να φανεί.

 Πάμε και στα πιο ουσιώδη. Το μπάτζετ της ομάδας θα υποστεί γενναία μείωση της τάξεως του 45-50%. Από πού προκύπτει αυτή η μείωση; Η μεγαλύτερη ζημιά είναι τα χαμένα εκατομμύρια από την βασική χορηγία της ΒΙΑΝΕΞ. Μιλάμε για μια χορηγία της τάξεως των 7-8 εκατομμυρίων. Το γιατί χάνεται αυτή η χορηγία θα προτιμούσα να μην αναλυθεί εδώ για ευνόητους λόγους. Το δεύτερο σκέλος της χασούρας θα έχει να κάνει με τα χαμένα εισιτήρια λόγω του covid 19 και των αγώνων που θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Συνεπώς το συνολικό μπάτζετ, από τα 17 εκατομμύρια της σεζόν 2019-20 θα πέσει περίπου στα 8.5-9 εκατομμύρια. Τα ποσά αυτά είναι ευμετάβλητα, ωστόσο μην περιμένετε μεγάλες διαφορές σε σχέση με το νούμερο που σας γράφω. Το μπάτζετ του ''τριφυλλιού'' για την επόμενη σεζόν θα προκύψει από τα εισιτήρια (εκτιμάται περίπου 1.5-2.5 εκατομμύρια), από τα τηλεοπτικά της Euroleague (περίπου 2.5 εκατομμύρια) και της Basket League (περίπου 1.5 εκατομμύριο), συν τις χορηγίες και τα λεφτά που δίνει η Euroleague. Όσο για το αγωνιστικό μπάτζετ της επόμενης σεζόν, αυτό θα κυμανθεί γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

  Πώς θα στελεχωθεί το ρόστερ της επόμενης σεζόν; Η διοίκηση του Παναθηναικού αποφάσισε να αφήσει τελικά ελεύθερο τον Καλάθη, αφού τα 2.3 εκατομμύρια είναι ένα ποσό που μοιάζει...αστρονομικό με τα υπάρχοντα δεδομένα. Κύριο μέλημα είναι η διατήρηση των υπόλοιπων βασικών πυλώνων του ελληνικού κορμού. Ο Παπαπέτρου πρώτος και καλύτερος, που θα παραμείνει με μειωμένες αποδοχές, ο Μήτογλου εν συνεχεία και ο Παπαγιάννης, των οποίων το συμβόλαιο λήγει τον Ιούλιο του 2021 και πρόθεση του Παναθηναικού είναι να τους ανανεώσει. Υπάρχει και ο Παππάς που οι ενδείξεις δείχνουν παραμονή με μειωμένες αποδοχές, ενώ σίγουρος για του χρόνου από τους ξένους μοιάζει και ο Μπεν Μπέντιλ, ο οποίος θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, εξαργυρώνοντας τις πολύ τίμιες εμφανίσεις που πραγματοποίησε φέτος. Από τους υπόλοιπους ξένους, δεν φαίνεται πως υπάρχει κάποιος που συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να μείνει, ενώ και ο Βουγιούκας βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ομάδας, ωστόσο οι πληροφορίες μου λένε πως θα παραμείνει στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

 Όσο για τις περιπτώσεις που κοιτάζει το ''τριφύλλι'' για να κλείσει το ρόστερ, μείζουσα σημασία έχει η περιφέρεια, καθώς στην ουσία αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει ολικό rebuilding στις θέσεις των γκαρντ. Ο Μποχωρίδης φέρεται ως μια πολύ πιθανή λύση, φθηνή που δεν πιάνει θέση ξένου, ενώ διακαής πόθος των ανθρώπων της ομάδας, από τον Ιανουάριο είναι ο Μάρκους Φόστερ, της Χάποελ Χολόν, ένας παίκτης εξαιρετικά γρήγορος και αλτικός, με τρομερή ποικιλία στο σκοράρισμα, που διέπρεψε στο BCL. Από εκεί και πέρα, οι Μπράουν και Πάνγκος εξακολουθούν να εξετάζονται, για την περίπτωση του Καναδού ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε και το φινάλε της ACB, της οποίας η τελική φάση αρχίζει αύριο. Από εκεί και έπειτα, πλην του Κασελάκη που είναι κοντά, ως back up στο ''3'', πολύ ψηλά στη λίστα είναι και οι Ουάιτ (για τις θέσεις των forward) και ο Λάντρι Ενόκο της Άλμπα είναι πρώτος στη λίστα για τη θέση Center. Ο μεν Άαρον Ουάιτ, που αρκετοί θυμάστε πόσο καλός ήταν με τη φανέλα της Ζαλγκίρις, έχει ρίξει πάρα πολύ το κασέ του (κοντά στις 350 χιλιάδες), ενώ ο Ενόκο απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό, καθώς αποτελεί ένα πεντάρι με τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι ''πράσινοι'' (αθλητικός, αλτικός, καλός αμυντικός)...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code