ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Κόμπι Μπράιαντ: Παίκτης-ορόσημο στην ιστορία του NBA

Ο Κόμπι Μπράιαντ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έπαιξαν μπάσκετ κι ήταν ένας από τους κορυφαίους αθλητές στην ιστορία του NBA.
Αγαπήθηκε κι υποστηρίχτηκε θερμά από τους οπαδούς του αλλά μισήθηκε κι εκνεύρισε τους αντιπάλους του.

Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Γεννημένος στις 23 Αυγούστου του 1978 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο Κόμπι Μπράιαντ έμελε να γράψει μια μοναδική πορεία στο χώρο του μπάσκετ, η οποία θα μνημονεύεται απ’ όλους και για πάντα. Μπορεί πλέον ο «Black Mamba» να μην είναι μαζί μας, απεβίωσε στις 26/01/20, όμως κανείς δε θα τον ξεχάσει και οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε.

Στην καριέρα του γενικότερα ήταν μία από τις εντονότερες προσωπικότητες που γνώρισε το άθλημα. Δε φοβήθηκε ποτέ κανέναν και πάντα πίστευε στις ικανότητές του. Έγινε draft από τους Χόρνετς το 1996 (pick 13th), για να γίνει αμέσως trade και να μετακομίσει στους Λέικερς. Τα έβαλε με… ιερά τέρατα όταν ήταν rookie, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν και το μόνο που ανέφερε πριν αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε ήταν: «Είμαι νέος αλλά δεν πρόκειται να κάνω πίσω για κανέναν. Θα παίξω σκληρά. Και ποιος ξέρει;».

Όλη του την καριέρα την πέρασε στους Λέικερς, ήταν πιστός τους στρατιώτης και πέρασε πολλά με την ομάδα. Μάλιστα το 2004, τους έβαλε να διαλέξουν. Ή αυτός ή ο Shaq, τέλος! Όταν πια η σχέση τους είχε φτάσει στα άκρα και δε γινόταν να συνυπάρξουν περαιτέρω. Ήταν τόσο μεγάλο το «εγώ» του που δεν έκανε ποτέ πίσω, μάλωσε ακόμα και για το πρώτο όνομα στη μαρκίζα, ενώ αγωνιστικά ό,τι και να πεις για τον «Black Mamba» είναι ελάχιστο.

Από τα πρώτα του βήματα, όταν ήταν ακόμα στο Γυμνάσιο, έκανε εξαιρετική πορεία κι όλοι, τότε, μιλούσαν για κάτι ξεχωριστό. Στην πορεία ο Κόμπι μετατράπηκε σ' έναν απόλυτο σταρ, σ' έναν παίκτη που κατέκτησε 5 πρωταθλήματα NBA, 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ ανακηρύχθηκε 2x MVP Finals, 1x MVP regular season, 4x MVP All-Star Game και διαθέτει ακόμα άλλες τόσες ατομικές διακρίσεις. Παράλληλα μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται τέταρτος στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών στο NBA με συνολικά 33,643.

Γενικότερα είναι περιττό να αναφέρουμε ποιος ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ παιχτικά. Με απλά λόγια υπήρξε ένας υπέρτατος αντίπαλος, όπως έχει αναφέρει κι ο Γρεγκ Πόποβιτς, ένας γεννημένος νικητής, ένας ηγέτης, ένας απόλυτος σταρ. Ήταν εκείνος ο τύπος που αρνούταν να χάσει ακόμα και στην προπόνηση, ενώ αν άκουγε άσχημα λόγια για εκείνον που αφορούσαν το αγωνιστικό κομμάτι, τότε πείσμωνε και απαντούσε στο γήπεδο με καταιγισμό χτυπημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον Μάικλ Τζόρνταν, όταν εκείνος ήταν παίκτης των Ουίζαρντς. Συγκεκριμένα στις 28/03/2003 οι Λέικερς κέρδισαν τους Ουίζαρντς στο Λος Άντζελες με τον Κόμπι να δίνει κάποιες απαντήσεις στον Τζόρνταν για κάτι που του είχε πει στη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον. Στο πρώτο ματς, ο Τζόρνταν γύρισε προς τον Μπράιαντ και του είπε: «Μπορείς να βάλεις τα παπούτσια, αλλά δε θα τα γεμίσεις ποτέ», εννοώντας ότι δε θα τον φτάσει ότι και να κάνει. Σ’ εκείνο το ματς ο σταρ των Λέικερς έμεινε στους 27 πόντους.

Αυτό ήταν! Ο «Black Mamba» από εκείνη τη στιγμή και για 15 μέρες δε μίλησε σε κανέναν, παρέμενε σιωπηλός. Οι συμπαίκτες του νόμισαν ότι κάτι είχε μαζί τους, όμως όταν έμαθαν την αλήθεια, ήταν σίγουροι για το τι θα γίνει στη νέα συνάντηση των δύο ομάδων.

Οι Ουίζαρντς πήγαν στο Λος Άντζελες, για να ηττηθούν εύκολα με τον Κόμπι να πετυχαίνει 42 πόντους στο ημίχρονο και 55 συνολικά! Παράλληλα έγραψε και 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα. Μια εμφάνιση όλα τα λεφτά και μια... Κόμπι Μπράιαντ στιγμή!

Όταν σταμάτησε το μπάσκετ ο «Air Τζόρνταν» ανέφερε: «Ήμουν πάντα ο μεγάλος σου αδελφός, ήσουν πάντα ο μικρός μου αδελφός. Επικοινωνούσαμε συνεχώς. Θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου, ξέρω ότι θα είσαι ανταγωνιστικός όπως είμαι κι εγώ. Βοήθησες το μπάσκετ, το ΝΒΑ, απέκτησες πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Είμαι κι εγώ ένας τέτοιος, ακόμη διασκεδάζω όταν σε βλέπω να αγωνίζεσαι. Είμαι πολύ χαρούμενος για σένα, για όσα κατάφερες στο άθλημα».

Από την άλλη ήταν το απόλυτο πρότυπο αθλητή. Ο παίκτης που έδειξε σε όλους τους υπόλοιπους ότι δεν αρκεί μόνο το ταλέντο για να φτάσεις στην κορυφή. Πρέπει να χύσεις ατελείωτο ιδρώτα και να προχωρήσεις σε πολλές θυσίες για την κορυφή. Έκανε προπόνηση στις 4 το πρωί, πήγαινε πρώτος στο γυμναστήριο, έφευγε τελευταίος, είχε βάλει στόχο να σκοράρει 800 σουτ κι έπειτα να σταματήσει να προπονείται. Παράλληλα διάβαζε τους αντιπάλους, δεν επαναπαυόταν ποτέ, ήξερε πολλά αλλά πάντα ένιωθε ότι είχε περιθώριο να μάθει ακόμα περισσότερα και να εξελίξει το παιχνίδι του.

«Όταν ήμουν στην εθνική ομάδα προετοιμαζόμουν για κάθε παιχνίδι, ήθελα να είμαι έτοιμος. Μελετούσα πως παίζουν κάποιοι παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης κι ο Μπαρμπόσα. Ορισμένοι μάλιστα με ρωτούσαν. "Μα τι κάνεις εκεί;". Τους απαντούσα ότι μελετάω τον Σπανούλη. Και θυμάμαι να μου λένε: "Ποιος είναι ο Σπανούλης;". Αυτός που θα σας σκοτώσει, τους έλεγα. Υπάρχει επίσης κάποιος με τον οποίο έχω παίξει αντίπαλος. Τον λένε Διαμαντίδη και είναι Έλληνας. Έπαιζε εκπληκτική άμυνα, έναν τέτοιον point guard ήθελα να έχω στην ομάδα μου», είχε πει κάποτε, μαρτυρώντας πολλά για τη δουλειά που έκανε πριν από ένα ματς.

Ο Κόμπι είχε πάντα ως μότο το περίφημο «Mamba Mentality». Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δηλαδή.

Αρκεί μόνο μια δήλωση του ανυπέρβλητου Μάτζικ Τζόνσον ο οποίος τον θεωρεί τον σπουδαιότερο παίκτη των Λέικερς, για την επιβεβαίωση του μεγαλείου του: «Είμαστε εδώ, για να γιορτάσουμε το μεγαλείο είκοσι ετών. Την τελειότητα είκοσι ετών. Ο Kobe Bryant δεν κορόιδεψε ποτέ το παιχνίδι, δεν κορόιδεψε ποτέ τους φιλάθλους. Έπαιξε με τραυματισμούς, έπαιξε πονώντας. Και έχουμε πέντε πρωταθλήματα που το αποδεικνύουν αυτό».

Τα τελευταία λόγια του Τζόνσον αποδεικνύουν πλήρως την πραγματικότητα. Ο «Black Mamba» για ένα μεγάλο διάστημα της καριέρας του έπαιζε με τραυματισμένο δείκτη. Ο ίδιος θα προτιμούσε να κόψει το δάχτυλό του παρά να χάσει ένα παιχνίδι των Λέικερς, με αποτέλεσμα να μην κάνει ποτέ την πλήρη αποθεραπεία με αποτέλεσμα να έχει συνεχώς πρόβλημα. Όμως αυτό δεν τον πτόησε στο να πρωταγωνιστήσει και να κατακτήσει δαχτυλίδια!

Επιπλέον κανένας δε θα ξεχάσει τη στιγμή που σε ανύποπτο χρόνο, προσπάθεια για lay up, έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα, στο ματς με τους Ουόριορς και παρ' όλα αυτά σηκώθηκε, πήγε στη γραμμή, σκόραρε και τις δύο βολές, ισοφάρισε το ματς κι έπειτα αποχώρησε.

Ο θάνατός του πριν λίγους μήνες, έσκασε σαν βόμβα στην παγκόσμια κοινότητα με τον ίδιο ν’ αφήνει τεράστια κληρονομιά στο άθλημα. Το εξέλιξε κι ώθησε νέα παιδιά σ' αυτό. Μαζί του πήρε την κόρη του Τζιάνα, η οποία ήταν η μόνη που έπαιζε μπάσκετ και μάλιστα της μάθαινε τα μυστικά του, ώστε να λάμψει στο χώρο και να συνεχίσει αυτό που εκείνος άφησε όταν έβαλε τον επίλογο της καριέρας του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code