ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η επιστολή του Παναθηναϊκού ρίχνει το μπαλάκι στην Euroleague

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε προειδοποιήσει την Euroleague ότι θα αποχωρήσει απ’ αυτή, παραπάνω από μία φορά και οι πράσινοι δείχνουν πλέον και πρακτικά ότι προχωρούν τις διαδικασίες απαλλαγής τους από τη διοργάνωση με το μπαλάκι πια να πηγαίνει στη μεριά του Τζόρντι Μπερτομέου.
Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Παναθηναϊκός και Euroleague, δύο πλευρές και μια κόντρα που κρατάει αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα από εποχής Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου στο τριφύλλι. Μια κόντρα που δεν έσβησε ποτέ, ούτε επί θητείας Δημήτρη (2012 έως σήμερα) και που πλέον φαίνεται πως κορυφώνεται για τα καλά, καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν να είναι ακόμα πιο σημαντικές.

Η Euroleague ομολογουμένως αποτελεί τη σημαντικότερη ευρωπαϊκή μπασκετική διοργάνωση. Είναι μια κλειστή Λίγκα με όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και φυσικά τους κορυφαίους παίκτες. Ωστόσο τα προβλήματα που υπάρχουν είναι αρκετά και δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον Παναθηναϊκό. Ο CEO της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου, δείχνει σε πολλά σημαντικά επίπεδα να… πάσχει και να αδυνατεί να πάει ένα βήμα παραπάνω τη διοργάνωση, να τη μεγαλώσει.

Έτσι, η Euroleague τα τελευταία χρόνια πληγώνεται συνεχώς από το NBA, καθώς χάνονται παίκτες για να πάνε εκεί και να δεχθούν να είναι σε μια ομάδα 13οι ή 14οι στο ρόστερ της. Όλα αυτά την ώρα που το NBA στέλνει τους χειρότερους, για εκείνο, ποιοτικά ξένους παίκτες, ενώ παράλληλα βλέπουμε και την Κίνα να ελκύει οικονομικά αθλητές, οι οποίοι προτιμούν παχυλά συμβόλαια παρά αγωνιστικές διακρίσεις στην Ευρώπη. Όλα αυτά είναι σημαντικά θέματα και θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο τον Μπερτομέου, όπως φυσικά και η κόντρα μεταξύ FIBA-Euroleague που αποτελεί βασική αιτία για την υποβάθμιση του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Καλύτερα όμως να μη μείνουμε εκεί αλλά να πάμε στο βασικό θέμα του άρθρου. Ο Παναθηναϊκός μέσω του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είχε αντιδράσει κατά της Euroleague για την αντιμετώπιση που εκείνος βιώνει από εκείνη, ενώ είχε απειλήσει ξανά ότι θα αποχωρήσει. Τότε δεν το έκανε πράξη, έμεινε κι επένδυσε ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους του μέσα στη διοργάνωση. Τα παράπονα όμως συνεχίστηκαν και πλέον βάση όσων προκύπτουν, έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Η κόντρα είχε αναζωπυρωθεί τον τελευταίο καιρό, μέχρι που η βόμβα έσκασε όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωσε ξεκάθαρη προτίμηση στο Basketball Champions League. Λίγο μετά, ο Παναθηναϊκός έστειλε επιστολή στην Euroleague μέσα από την οποία ζητάει τη διακοπή της συνεργασίας του μ’ αυτή. Με απλά λόγια θέλει να προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε συναινετικό διαζύγιο. Ήταν η πρώτη φορά που οι πράσινοι έκαναν πράξη τα λεγόμενά τους και δεν έμειναν μόνο στην ιδέα. Πλέον το μπαλάκι πηγαίνει στη διοργάνωση κι αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα ντόμινο εξέλιξεων με επίκεντρο όλες τις ομάδες και τη Λίγκα.

Λέγοντας τα πράγματα με τ’ όνομά τους η Euroleague μπορεί να λειτουργεί σε ορισμένους τομείς λάθος και να μην προωθεί το προϊόν της σωστά, όμως ο Παναθηναϊκός βάση της ιστορίας του οφείλει να παίζει στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Ανήκει στην ελίτ του αθλήματος και το Basketball Champions League, ακόμα τουλάχιστον, δεν αποτελεί την ελίτ αυτού. Ωστόσο πιστεύω ότι πίσω από την επιστολή κρύβονται διάφορες κινήσεις-τακτικής σ’ ένα παιχνίδι poker που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο σύλλογο και τη διοργάνωση. Οι πράσινοι στην πραγματικότητα δε θέλουν να φύγουν από τη Euroleague. Θέλουν όμως να ωθήσουν τον Μπερτομέου ν’ αλλάξει ορισμένα πράγματα στη λειτουργία αυτής. Άλλωστε ακόμα και να φύγουν, δε θα κλείσουν οριστικά κι αμετάκλητα τις πόρτες και πάντα θα είναι ανοιχτοί σε επιστροφή, όπως είπε ο Γιαννακόπουλος.

Η επιστολή του τριφυλλιού είναι ίσως το πιο δυνατό χαρτί του, καθώς ρίχνει το μπαλάκι στη διοργάνωση και τη βάζει σε πολλές σκέψεις για το μέλλον. Τα λεγόμενα του Μπερτομέου για απλή αντικατάσταση από άλλη/ες ομάδα/ες αν φύγει ο Παναθηναϊκός δεν υφίστανται. Ο Ισπανός μπλοφάρει αλλά φαίνεται πως υστερεί στη συγκεκριμένη τακτική. Αν θέλουμε να ονειρευόμαστε μια δυνατή και ανεξάρτητη Λίγκα, τότε αυτό θα γίνει με τις δύο πλευρές μαζί κι όχι ξεχωριστά. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το brand name της ελληνικής ομάδας αλλά και με μια ακόμα σειρά γεγονότων που επηρεάζουν έμμεσα τους υπόλοιπους.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 9 Ιουνίου, ανέφερε κάτι πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό. «Η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι οι τρεις ομάδες που συντηρούν την Euroleague». Μια φράση που αποτελεί μεγάλη αλήθεια και θα ήθελα να σταθούμε σ’ αυτό, καθώς σε ενδεχόμενη αποχώρηση των πράσινων, ξεκινάει αυτόματα ένα ντόμινο εξελίξεων.

Τι εννοούσε ο Γιαννακόπουλος με τη λέξη «συντηρούν», θα σκεφτούν αρκετοί. Η κουβέντα πάει στις χορηγίες από τα τηλεοπτικά και καταλήγει στο περιβόητο pool.

Οι αγώνες της Euroleague καλύπτονται ξεχωριστά απ’ ορισμένα κανάλια κάθε χώρας. Αυτά τα κανάλια δίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό στις ομάδες και απ’ αυτό το ποσό το 52% πηγαίνει στη διοργάνωση και το υπόλοιπο 48% στις ομάδες της εκάστοτε χώρας. Στην Ελλάδα το συνδρομητικό κανάλι δίνει το ποσό των 9 εκ ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σ’ ολόκληρη τη διοργάνωση, ενώ δεύτερο στη λίστα είναι εκείνο που μεταδίδει την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Η διοργάνωση λαμβάνει από τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό το ποσό των 4,7 εκ ευρώ μόνο από τα τηλεοπτικά την ίδια ώρα που από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας λαμβάνει 350.000 ευρώ. Η σύγκριση δεν έχει την παραμικρή σχέση κι από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ζητάει συναινετικό διαζύγιο και δεν πληρώνει τα 10 εκ ευρώ που θέτει ως ποσό η διοργάνωση, για να σπάσει μια ομάδα το συμβόλαιό της, τότε οδηγούμαστε σε μπαράζ εξελίξεων που αφορούν σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό σκέλος.

Όπως είναι λογικό η NOVA σε πιθανή φυγή μίας εκ των δύο ελληνικών ομάδων θα ζητήσει αναπροσαρμογή του συμβολαίου και το ποσό που θα λαμβάνει η Λίγκα θα μικρύνει. Γεγονός που δε τη συμφέρει κι από άποψη pool, καθώς σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών αποτελείται από τα τηλεοπτικά. Μην ξεχνάμε ότι μια διοργάνωση οφείλει να δώσει κάποια πριμ στις ομάδες, τα οποία προκύπτουν από το pool.

Τα μέτωπα είναι πολλά και οι εξελίξεις αναμένονται να γίνουν ακόμα περισσότερες. Πάντως ούτε η μία πλευρά αντέχει, προς το παρόν, χωρίς τη Euroleague, ούτε η άλλη πλευρά αντέχει χωρίς τον Παναθηναϊκό κι αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code