ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μυστήρια

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία έχει μείνει στη μνήμη όλων μας όχι από το θέαμα και τις ομάδες που ξεχώρισαν σ’ αυτό αλλά για ένα ιδιαίτερα μυστήριο συμβάν που έλαβε χώρα στον τελικό της διοργάνωσης.
Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Ήταν 12 Ιουλίου του 1998 όταν η οικοδέσποινα Γαλλία θα φιλοξενούσε στο μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου τη Βραζιλία, η οποία τέσσερα χρόνια πριν στις ΗΠΑ είχε στεφθεί για τέταρτη φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Κόσμου και ήθελε να διατηρήσει το στέμμα της. Το στάδιο «Stade de France» του Παρισιού άνοιξε τις πύλες του κι όλοι περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον το παιχνίδι ανάμεσα στους «Τρικολόρ» και τη «Σελεσάο».

Τόσο η Γαλλία όσο και η Βραζιλία διέθεταν πλειάδα αστεριών στο ρόστερ τους κι ο αγώνας αν μη τι άλλο δεν είχε ξεκάθαρο φαβορί. Βέβαια εκείνο το ματς θα μείνει στην ιστορία, όχι για το αγωνιστικό του κομμάτι, αλλά για ένα μεγάλο μυστήριο που έλαβε χώρα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κι όπως φάνηκε επηρέασε κατά πολλοίς την εικόνα της Βραζιλίας στο γήπεδο, η οποία τελικά και ηττήθηκε με 3-0.

Πριν αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι εκείνου του μυστηρίου, να αναφέρουμε ότι 22 χρόνια μετά από εκείνο τον τελικό, κανείς δεν έχει μάθει την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη κι όλα όσα ακούστηκαν, καταιγισμός πληροφοριών, είναι σενάρια και θεωρίες συνομωσίας. Κακά τα ψέματα ο καθένας από εμάς θέλει να διαβάζει σενάρια και θεωρίες συνομωσίας για μια ιστορία. Μας αρέσει να μην ξέρουμε τη λύση, το σενάριο ενός μυστηρίου, και από μόνοι μας να υποθέτουμε πράγματα γι' αυτό.

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας ο Ρονάλντο, ο οποίος ήταν το μεγαλύτερο αστέρι της Βραζιλίας, ένιωσε αδιαθεσία και σύμφωνα με μαρτυρία του Ρομπέρτο Κάρλος, ο οποίος ήταν στο ίδιο δωμάτιο, αλλά και των γιατρών που εξέτασαν τον 22χρονο, τότε, φορ, η κατάστασή του φαινόταν να ήταν αρκετά σοβαρή. Οι πληροφορίες που έχουμε, αναφέρουν ότι το «Φαινόμενο» έβγαζε αφρούς από το στόμα του και είχε λιποθυμήσει με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος να του γυρίσει ακόμα και η γλώσσα, κάτι που τελικά δεν έγινε. Όλα αυτά ήταν μαρτυρίες που έγιναν γνωστές μετά το παιχνίδι.

Λίγη ώρα πριν το ματς και συγκεκριμένα όταν έγιναν γνωστές οι ενδεκάδες των ομάδων, ο Ρονάλντο δε βρισκόταν σ’ αυτή της Βραζιλίας. Τότε όλοι οι δημοσιογράφοι απόρησαν κι άρχισαν να ψάχνουν τι φταίει κι ο Βραζιλιάνος δε βρισκόταν στην ενδεκάδα. Ορισμένα απ’ όσα ακούστηκαν έκαναν λόγο για πρόβλημα στο γόνατο, για κάποιο ξαφνικό πρόβλημα τραυματισμού στην προθέρμανση, μέχρι που αναιρέθηκαν τα πάντα. Ο Ρονάλντο τελικά με την είσοδο

των ομάδων ξεκίνησε βασικός με τους ψύλλους να είχαν μπει ήδη στ’ αυτιά των δημοσιογράφων, καθώς κάτι παράξενο είχε συμβεί.

Όλα θα είχαν ξεχαστεί αν ο Ρονάλντο στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων του τελικού και προσπαθούσε να οδηγήσει τη Βραζιλία στην κορυφή για δεύτερη σερί φορά. Για το «Φαινόμενο» τότε ήταν το πιο σημαντικό παιχνίδι της καριέρας του κι ο ίδιος βρισκόταν μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία, καθώς στα 22 του χρόνια είχε τη δυνατότητα να κατακτήσει το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.

Ο Ρονάλντο σ’ ολόκληρο τον τελικό ήταν άφαντος, ήταν σκιά του εαυτού του και παράλληλα η Βραζιλία ήταν φανερά επηρεασμένη απ’ όλη την κατάσταση που επικράτησε πριν από το παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά η Γαλλία έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο και με δύο γκολ του Ζιντάν κι ένα του Πετί, μετέτρεψε τον τελικό σε υγιεινό περίπατο. Τελικό σκορ 3-0 και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο για τους «Τρικολόρ» ήταν γεγονός. Από την άλλη πλευρά η κάκιστη εμφάνιση τόσο της Βραζιλίας αλλά κυρίως του Ρονάλντο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δε βρισκόταν στην αρχική ενδεκάδα αλλά συμπεριλήφθηκε αργότερα, οδήγησε τους πάντες να ψάξουν να βρουν εξηγήσεις.

Είναι γεγονός ότι κάτι τόσο σοβαρό δε γινόταν να περάσει ασχολίαστο. Η Βραζιλία μέσα σε μια μέρα ταπεινώθηκε και το μεγάλο της αστέρι δεν έλαμψε ποτέ. Στο πιο κρίσιμο ματς δε σήκωσε ανάστημα. Επιπλέον όλοι ξέρουμε ότι με υγιή τον Ρονάλντο θα βλέπαμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι και κανείς δεν ξέρει αν τελικά η Γαλλία έφτανε στην κατάκτηση του τροπαίου. Από εκείνη τη μέρα κι έπειτα ακούστηκαν πάρα πολλά. Σενάρια για κατανάλωση απαγορευμένης ουσίας (ντόπα) από τον Ρονάλντο, για επιληπτικό επεισόδιο στο ξενοδοχείο, για στημένο παιχνίδι με εμπλεκόμενους και παράγοντες της FIFA (στοίχημα), για πιέσεις της Nike να παίξει ο Βραζιλιάνος παρά το πρόβλημα που διέθετε κι ένα σωρό ακόμα θεωρίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί η διαψευσθεί.

Η ουσία είναι ότι εκείνη τη μέρα η Βραζιλία έχασε με κάτω τα χέρια από τη Γαλλία, το μεγάλο της αστέρι ήταν σε άλλο γήπεδο και σίγουρα το παρασκήνιο που κρύβεται είναι μεγάλο. Ένα παρασκήνιο που δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ με ακρίβεια και θα παραμείνουμε στις εικασίες.

Πάντως τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ρονάλντο μάγεψε στα γήπεδα της Ιαπωνίας κι Νότιας Κορέας και υπενθύμισε σ’ όλους μας ποιος είναι. Συγκεκριμένα οδήγησε με οκτώ γκολ, πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, τη Βραζιλία στο πέμπτο και τελευταίο της Παγκόσμιο Κύπελλο έως σήμερα.

Για την ιστορία όταν ο Πελέ κλήθηκε να σχολιάσει τη μεταμόρφωση και την ολική επιστροφή του Ρονάλντο στο υψηλότερο επίπεδο, ανέφερε: «Η αλλαγή του είναι

ψυχολογική κι όχι σωματική». Μια δήλωση που για πολλούς συνδέθηκε με τα γεγονότα του τελικού το 1998.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code