ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Σερ Κένι Νταλγκλίς: Μια σπουδαία μορφή του ποδοσφαίρου

Ο Κένι Νταλγκλίς γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1951 στη Γλασκόβη της Σκωτίας και σε μια καριέρα που κράτησε 22 χρόνια αγωνίστηκε στις Σέλτικ και Λίβερπουλ, ενώ υπήρξε σπουδαίος, γράφοντας ιστορία στο άθλημα.

Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Η ιστορία ξεκινάει από το 1966 όταν στα 15 του πέρασε από δοκιμαστικό στη Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι, ωστόσο ο ίδιος αισθάνθηκε πολύ μικρός κι ανέτοιμος, για να κάνει το μεγάλο βήμα και να φύγει από το πατρικό του με σκοπό να μετακομίσει στο Λίβερπουλ. Έτσι, χάλασε μια σίγουρη μεταγραφή τότε, προσωρινά μεν αλλά χάλασε δε.

Όσο ήταν νέος μάλιστα συνήθιζε να πηγαίνει με τον πατέρα του σε αγώνες της Ρέιντζερς και μάλιστα ήταν οπαδός των «Gers», ώσπου ένα χρόνο αργότερα η Σέλτικ τον ήθελε και υπέγραψε συμβόλαιο μαζί της. Μάλιστα όταν ο σύλλογος ενημέρωσε τους γονείς του ότι θα πάρει το παιδί τους στην ομάδα, τότε εκείνος έτρεξε και έσκισε όλες τις αφίσες της Ρέιντζερς που είχε στο δωμάτιό του.

Στους «Bhoys» αγωνίστηκε από το 1969 έως το 1977, για ν’ αφήσει κι εκεί το στίγμα του. Σε 320 εμφανίσεις πέτυχε 167 γκολ, σκόραρε δηλαδή ένα γκολ ανά 1,6 παιχνίδια και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 4 Scottish Cup κι 1 Scottish League Cup. Ήδη ο Νταλγκλίς έδειχνε πόσο σπουδαίος παίκτης είναι και το 1977 ο Μπομπ Πέισλι ξόδεψε το ποσό των 440 χιλ στερλινών, ρεκόρ τότε, για να τον φέρει στους reds.

Ήταν η περίοδος που το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Κέβιν Κίγκαν, είχε μετακομίσει στο Αμβούργο. Οι αμφιβολίες στην αρχή ήταν πολλές και λίγοι πίστευαν ότι ο Σκωτσέζος θα μπορέσει να καλύψει επάξια το κενό του αγαπημένου παιδιού του «KOP» κι ομολογουμένως ενός τεράστιου παίκτη που άφησε εποχή στο Anfield. Εκτός απ’ αυτό το βάρος, ο Νταλγκλίς έβαλε κι άλλο ένα στους ώμους του, καθώς φόρεσε το νούμερο του Κίγκαν, δηλαδή το περίφημο «7».

Οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν, γρήγορα έσβησαν, καθώς ο Σκωτσέζος άρχισε να γράφει τη δική του μοναδική ιστορία στους reds. Για να φανταστείτε το μεγαλείο του «King Kenny», κατάφερε πολλά περισσότερα από τον προκάτοχό του και συνέδεσε το όνομά του με την πιο χρυσή εποχή της Liverpool. Ο Νταλγκλίς στους reds έπαιξε συνολικά 515 ματς και σημείωσε 172 γκολ, ενώ η συνεργασία που ανέπτυξε με τον Ίαν Ρας θεωρείται από τις πιο εποικοδομητικές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Σκωτσέζος κατέκτησε με τη Liverpool 6 πρωταθλήματα, 2 FA Cup, 4 League Cup, 7 Charity Shields, 3 Champions League και 1 UEFA Super Cup. Παράλληλα το 1985 και μετά την παραίτηση του Τζόε Φάγκαν, διατέλεσε παίκτης-προπονητής για να προσθέσει έως το 1991 που παραιτήθηκε, 3 πρωταθλήματα, 2 FA Cup και 4 Charity Shields. Τη Liverpool την ανέλαβε και τη σεζόν 2011/12 μετά την απόλυση του Ρόι Χόγκτσον και πήρε μαζί της ένα League Cup.

Ο Κένι Νταλγκλίς αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τη Λίβερπουλ, είναι κομμάτι της ιστορίας της, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που έλαβε χώρα η τραγωδία του Hillsborough (15/04/89), ήταν προπονητής της ομάδας, προσπάθησε όσο μπορούσε να σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και να κυνηγήσει τη δικαίωση που ήρθε πολλά χρόνια αργότερα κι έπειτα από μεγάλο αγώνα και κόπο της επιτροπής που συστάθηκε.

Φρόντισε ώστε να δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι του συλλόγου σε όσο το δυνατόν περισσότερες κηδείες των οπαδών μετά από την μαύρη εκείνη μέρα, ενώ σε πολλές παραβρέθηκε κι ο ίδιος. Μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, πάλεψε κι αυτός για να έρθει επιτέλους η δικαίωση για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στον θάνατο των 96 οπαδών.

Τέλος, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, 30 χρόνια μετά, βγαίνοντας στην τηλεόραση ήταν φανερά συγκινημένος και περήφανος για την επιτυχία της ομάδας. Ο ίδιος είναι δίπλα στη Λίβερπουλ και μόνο η παρουσία του προσφέρει πολλά στο σύλλογο. Άλλωστε είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας από τον Οκτώβριο του 2013.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code