Βοτανικός: Οι μακέτες δείχνουν ΚΑΙ γήπεδο μπάσκετ «εντός σχεδίου


Η εκπομπή total football, αποκάλυψε τις 2 μακέτες που συζητιούνται για τον Βοτανικό, οι οποίες περιείχαν και γήπεδο μπάσκετ.
Οι Ομάδες Εργασίας που συνέστησαν από κοινού ο Δήμος Αθηναίων με τον Παναθηναϊκό σήκωσαν ξανά τα μανίκια, με σκοπό να επεξεργαστούν εκείνο το προσχέδιο και να το μετατρέψουν σε ένα νέο, πιο βιώσιμο ολοκληρωμένο σχέδιο, με κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να βρεθεί εκ νέου η χρυσή τομή ανάμεσα στα θέλω των δύο πλευρών.

 Το σχέδιο είχε μπει επί τάπητος. Δημιουργήθηκε διπλή μακέτα με plan A και plan B με βάση τα οποία δεν θα μπορούσε να προσβληθεί στο ΣτΕ το project. Το γιατί είναι κάτι το οποίο θα αναλυθεί παρακάτω. Το συγκεκριμένο σχέδιο τι περιελάμβανε; 

Το νέο σχέδιο που είχε εγκρίνει η πλευρά του Δήμου και ο Παναθηναϊκός ΑΟ προέβλεπε:
- Ποδοσφαιρικό γήπεδο από 28 έως 32 χιλιάδων θέσεων για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
- Γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας από 12.500 έως 14.000 θέσεων, μαζί με 4 βοηθητικά κλειστά γήπεδα για χρήση από τις ακαδημίες του.
- Εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη και γήπεδο 1.500 θέσεων.
- Μουσείο του συλλόγου
- Κτιριακές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνταν ως γραφεία.
Αυτό που προσπάθησαν οι Ομάδες Εργασίας ήταν να παρουσιάσουν ένα «θωρακισμένο» νομικά σχέδιο, το οποίο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που θα μπορούσε να κωλυσιεργήσει και πάλι το έργο.
Στο σχέδιο στο οποίο συμμετείχε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη αυτό που επιχειρήθηκε ήταν να μην αυξηθεί πολύ ο κτιριακός όγκος του συγκεκριμένου έργου, ώστε να μην διαταραχθεί αισθητά ο συντελεστής δόμησης - πρασίνου. Το νέο σχέδιο εκτός των αλλαγών προέβλεπε την παραχώρηση από την πλευρά του Δήμου του χώρου που αρχικά είχε προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του και την τοποθέτηση ακριβώς σε εκείνο το σημείο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ.
Ο συνολικός κτιριακός όγκος, με το νέο σχέδιο άλλαζε κατά 7%. Γιατί αυτό είναι μία σημαντική λεπτομέρεια; Διότι όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επί των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν ένα σχέδιο τροποποιείται και αλλάζει τον συνολικό κτιριακό του όγκο σε ποσοστό μικρότερο του 10%, τότε δεν κινδυνεύει στο ΣτΕ. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε συμμετείχαν στις συσκέψεις και άνθρωποι που έχουν βαθύτατη γνώση των νόμων και των προσφυγών.
Άπαντες συμφώνησαν ότι από την στιγμή που δεν υπάρχουν αλλαγές που να επηρεάζουν την ρυμοτομία, την αποχέτευση, τον συντελεστή πρασίνου και τους δρόμους σε συνδυασμό με το μόλις 7% μετατροπής του κτιριακού όγκου, τότε το έργο είχε όλα τα θεμέλια νομιμότητας!
Αυτές οι τροποποιήσεις λοιπόν κρίθηκαν «ήπιες» και δεν έθεταν σε κανένα κίνδυνο το υπάρχον προεδρικό διάταγμα που υπήρχε αναφορικά με το έργο.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της «Διπλής Ανάπλασης» αναφέρει ότι η Alpha Bank (ως συμμέτοχος στο Mall) ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να πληρώσει τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, αλλά και να αναλάβει τις εργασίες για το γκρέμισμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με ένα ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα γκρέμισμα που δεν μπορεί να συμβεί πριν ολοκληρωθεί το έργο στον Βοτανικό.
Μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια που μαρτυρά το πόσο προχωρημένα ήταν τα πράγματα ήταν ο ενεργός ρόλος της εταιρίας Dimand, σε ρόλο συμβούλου και συνεργάτη του Δήμου Αθηναίων.
Ποια είναι η εταιρία Dimand? Είναι πολύ πιθανό να την έχετε ακούσει ξανά για τον απλούστατο λόγο ότι είναι εμπλεκόμενη στην κατασκευή των ποδοσφαιρικών γηπέδων την τελευταία 20ετία. Η εταιρία Dimand ανήκει στον Δημήτρη Ανδριόπουλο και ήταν αυτή που είχε ενεργό ρόλο τόσο στην ανέγερση του γηπέδου Καραϊσκάκη, αλλά και το πιο πρόσφατο: Του γηπέδου της ΑΕΚ.
Με άλλα λόγια, είχε επιλέγει από τον Δήμο Αθηναίων ως στρατηγικός συνεργάτης, μία εταιρία με μεγάλη τεχνογνωσία επί του θέματος, η οποία είχε συμμετάσχει στα δύο μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα που χτίστηκαν στην Ελλάδα τον αιώνα που διανύουμε. Μια εταιρία που θεωρείται ηγέτιδα στο real estate και έφτιαξε γήπεδα ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως στη Φιλαδέλφεια. Με τον Δήμο της περιοχής να παλεύει λυσσαλέα για να μη γίνει το έργο, το οποίο οδεύει προς ολοκλήρωση. Στον Βοτανικό η θέληση του Δήμου Αθηναίων είναι υπαρκτή και εκπεφρασμένη.
Οι φωτογραφίες του έργου στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας (www.dimand.gr) μαρτυρούν την εμπλοκή της εταιρίας στο project.
Επιστροφή στις μακέτες: Με άλλα λόγια, και όσα μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι στις μακέτες, στην συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε χωρέσει και το γήπεδο μπάσκετ.
Στην εικόνα 1 βλέπετε ότι το γήπεδο μπάσκετ βρίσκεται κοντά στην Αγίου Πολυκάρπου και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στην Αγίας Άννης. Στην εικόνα 2 η βασική διαφορά είναι η αμοιβαία μετακίνηση ανάμεσα στο κλειστό του μπάσκετ και του Ερασιτέχνη ώστε να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.
Η εικόνα αυτή δείχνει το σχέδιο Χωρίς το γήπεδο μπάσκετ
Το μόνο που απέμενε ήταν να δοθεί το νέο σχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προέγκριση και να ξεκινήσει η κατασκευή για τις τελικές μακέτες, που θα επικύρωναν το έργο. Μια διαδικασία που θα χρειαζόταν βαριά-βαριά έξι μήνες.
Πρόκειται για ένα όμορο οικόπεδο, που εφάπτεται με τη Διπλή Ανάπλαση κι ένα μέρος του οποίου ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.
Σε μία από τις αρχικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές που σαν σκοπό είχε να μην πειραχτεί τίποτα από το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης», ο Δήμος Αθηναίων είχε προτείνει να τοποθετηθεί το γήπεδο μπάσκετ στο συγκεκριμένο όμορο οικόπεδο, το οποίο θα αναλάμβανε την υποχρέωση να αποκτήσει με κάποιο τρόπο.
Ωστόσο, αυτή η πρόταση είχε εγκαταλειφθεί και λόγω του μεγάλου ρίσκου, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης του συγκεκριμένου οικοπέδου.
Ενώ λοιπόν η συγκεκριμένη λύση φαίνεται πως είχε μπει για τα καλά στο αρχείο, ενώ όλα είχαν συμφωνηθεί σχετικά με το αναθεωρημένο σχέδιο που έβαζε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ μέσα στη «Διπλή Ανάπλαση», η πρόταση για το όμορο οικόπεδο επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Είναι ένα σημείο από την «αθέτηση συμφωνίας» στην οποία αναφέρθηκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Θεωρώντας ότι είχε αποσπάσει τη δέσμευση του Κώστα Μπακογιάννη για το σχέδιο που αποκαλύπτεται σήμερα, στην τελευταία τους συνάντηση είδε τον Δήμαρχο Αθηναίων να επαναφέρει ξαφνικά στο τραπέζι την λύση της εγκατάστασης του γηπέδου μπάσκετ στο όμορο οικόπεδο.
Ήταν η σταγόνα που πιθανώς και να ξεχείλισε το ποτήρι. Τα νέα «μπρος-πίσω», μαζί με τις διαφωνίες που είχαν παρατηρηθεί για το ενοίκιο των εγκαταστάσεων που ζητούσε ο Δήμος και τις εμπορικές χρήσεις από τις οποίες ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να απεμπολήσει ολικώς για να πέσουν οι υπογραφές, έφεραν ξανά το σχέδιο εκεί που ήταν πριν ένα χρόνο.
Λες κι ένας «αόρατος εχθρός» επιχειρούσε να φέρει ξανά πίσω το έργο, να οδηγηθούν ξανά οι δυο πλευρές σε ατέρμονες συζητήσεις. Κι όμως.
Οι μακέτες επιβεβαιώνουν ότι το έργο μπορεί να γίνει, με το γήπεδο μπάσκετ εντός του σχεδίου. Από όλες τις συζητήσεις του τελευταίου έτους προέκυπτε ότι ο Μπακογιάννης δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για να αποδώσει στον σύλλογο ένα σύγχρονο σχέδιο που θα γράψει το δικό του όνομα στην πλακέτα «επί δημαρχίας του κατασκευάστηκε το Παναθηναϊκό αθλητικό κέντρο». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια