ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η Ελλάδα υπέταξε τη Γιουγκοσλαβία και πήγε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ!

Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια η εθνική μας ομάδα εξασφάλισε την πρόκρισή της στον τελικό του Ευρωμπάσκετ που διεξάχθηκε στη χώρα μας, καθώς νίκησε για δεύτερη φορά στο θεσμό τη Γιουγκοσλαβία.

Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Το Ευρωμπάσκετ του 1987 αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο, διότι υπάρχουν αρκετές και σε συλλογικό. Το συγκεκριμένο άθλημα μας έχει φέρει ατελείωτες χαρές κι εκείνη η εθνική κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης. Μεγάλος πρωταγωνιστής της τότε ομάδας ήταν ο Νίκος Γκάλης (MVP και πρώτος σκόρερ διοργάνωσης) όμως γύρω του υπήρχαν κι άλλοι μεγάλοι παίκτες όπως οι Γιαννάκης, Χριστοδούλου, Φασούλα, Καμπούρης κ.α.

Μπορεί η εθνική μας να διέθετε αρκετά δυνατή ομάδα όμως ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και δεν κατεβήκαμε ως το απόλυτο φαβορί όπως πολλοί αρχικά θα νομίσουν. Μια τεράστια ομάδα που βρέθηκε στο θεσμό και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά δύο φορές ήταν και η Γιουγκοσλαβία. Μια χώρα που τότε δεν είχε διασπαστεί και αποτελούταν από σπουδαίους παίκτες, ενώ χαρακτηρίζεται και από πολλούς ως μπασκετική σχολή.

Τη Γιουγκοσλαβία την αντιμετωπίσαμε αρχικά στον όμιλο, νικώντας την με 84-78, κι έπειτα στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1987 έλαβε χώρα ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Ένα παιχνίδι που βρήκε μεγάλη νικήτρια την Ελλάδα με 81-77. Μια πρόκριση που μας έδωσε δικαίωμα στο όνειρο της κορυφής και που παράλληλα μας εξασφάλισε θέση στο βάθρο. Η επιτυχία ήταν έτσι κι αλλιώς τεράστια, καθώς η πρόκριση στον τελικό με νίκη κόντρα στους Γιουγκοσλάβους δεν ήταν μικρή υπόθεση, όμως ποιος δε θέλει το χρυσό όταν φτάνει στην πηγή;

Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει μια ομάδα που αποτελούταν από τους Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Τόνι Κούκοτς, Ντίνο Ράτσα, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι κι άλλους μεγάλους παίκτες. Μιλάμε για μια εθνική που έσφυζε από ταλέντο, διέθετε προσωπικότητα και που δεν ήταν εύκολο να την αντιμετωπίσει κανείς. Ωστόσο με μπροστάρηδες τους Νίκο Γκάλη (30 πόντους) και Φάνη Χριστοδούλου (18 πόντους) η εθνική κατάφερε να πάρει μια σπουδαία νίκη. Σημαντικότατη ήταν και η προσφορά του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος πέτυχε 14 πόντους.

Από εκεί και πέρα ο Φάνης Χριστοδούλου πρόσφερε τα μέγιστα κι αμυντικά, καθώς είχε να βγάλει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Συγκεκριμένα έπρεπε να περιορίσει όσο περισσότερο γινόταν τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Έναν δεινό σκόρερ, ο οποίος ήταν ικανός αν έβρισκε ρυθμό να διέλυε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο «Μπέμπης» κυνηγούσε σ’ όλο το γήπεδο τον «Μότσαρτ» και παρά τους 22 πόντους του, η ζωή του μόνο εύκολη δεν ήταν μέσα στο παρκέ. Άξιος συμπαραστάτης του Κροάτη ήταν ο Κρμποβιτς με 14 πόντους αλλά και οι Ντίβατς, Τσβετίτσιανιν που σημείωσαν 13.

Η πρόκριση της εθνικής εκείνη τη μέρα γιορτάστηκε απ’ όλους τους Έλληνες και δύο μέρες μετά γράφτηκε στον τελικό το απόλυτο μπασκετικό παραμύθι με θύμα αυτή τη φορά τη Σοβιετική Ένωση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code