ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα

Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα από τα πολλά ακόμα αθλήματα όπως πολλοί θέλουν να νομίζουν. Για την ακρίβεια είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό.

Μιλάμε ίσως για τον «Βασιλιά των Σπορ» διότι ομολογουμένως είναι ένα άθλημα που αντλεί ανά τον πλανήτη εκατομμύρια κόσμο κι αυτό το κάνει από μόνο του πολύ πιο ισχυρό. Το ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεται με μια μπάλα και στόχος να είναι τα γκολ, ωστόσο στην πραγματικότητα περιέχει κι ένα σωρό γεγονότα μέσα του, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και θίγουν διαφορετικά και ευαίσθητα άλλοτε θέματα.

Όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και σ’ αυτό υπάρχει η δυνατότητα διάδοσης διάφορων ειδών μηνυμάτων. Τα παραδείγματα είναι άπειρα και σε πολλούς ποδοσφαιρικούς αγώνες έχουμε δει είτε τους αθλητές είτε τους οπαδούς να στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Ένα μήνυμα κοινωνικό, πολιτικό, αθλητικό, φιλανθρωπικό κλπ. Παράλληλα είναι το άθλημα που ενώνει τον κόσμο, φέρνει δηλαδή κοντά άτομα με διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, γλώσσες κ.α. Ουσιαστικά με λίγα λόγια είναι γιορτή και πηγή μάθησης λόγω των μηνυμάτων που περνάει.

Τις τελευταίες ημέρες το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται προκειμένου να θίξει ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά θέματα πάνω στη γη, τον ρατσισμό. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται σ' ολόκληρο τον πλανήτη και για πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις. Ενδεικτικά ο ρατσισμός βλέπουμε να αναπτύσσεται από το θύτη με αφορμή το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή, την κοινωνική τάξη κι ό,τι άλλο διαφορετικό μπορείτε να υποθέσετε και να σκεφτείτε.

Στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με φυλετικό ρατσισμό κι όχι μόνο. Συγκεκριμένα στη Μινεάπολις της Μινεσότα ο πρώην, πια, αστυνομικός, Ντέρεκ Τσόβιν, δολοφόνησε με πολύ άσχημο και βίαιο τρόπο τον Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος άνηκε στην κατηγορία των Αφροαμερικανών. Στην Αμερική η δολοφονία μαύρου πολίτη από λευκό αστυνομικό είναι ένα συχνό φαινόμενο και το θέμα πλέον έχει πάρει διαστάσεις σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι, θέση στην όλη υπόθεση έχουν πάρει διάφοροι αθλητές, συνάμα και ποδοσφαιριστές.

Αρχικά η Γκλάντμπαχ αντιμετώπισε την Ουνιόν Βερολίνου για την 29η αγωνιστική της Bundesliga και κέρδισε 4-1.
Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Στο 41' της αναμέτρησης ο Μάρκους Τιράμ σκόραρε το ένα από τα δύο προσωπικά του γκολ. Στον πανηγυρισμό του αποφάσισε να μιμηθεί τον αθλητή του NFL, Κόλιν Κάπερνικ, καθώς γονάτισε στο χορτάρι και μ' αυτόν τον τρόπο απέδωσε φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Κάπερνικ είχε γονατίσει στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ το 2016 διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών. Βέβαια η κίνηση αυτή εξόργισε, τότε, τον Ντόναλντ Τραμπ που ζήτησε να τον «ξηλώσουν». Μάλιστα το 2017 η ομάδα του δεχόμενη πιέσεις και από τον Τραμπ δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο με αποτέλεσμα ο ίδιος να αποχωρήσει, έχοντας όμως δίπλα του αρκετό κόσμο να τον στηρίζει γιατί διαμαρτυρήθηκε για το αυτονόητο.

Επίσης για την ίδια αγωνιστική η Πάτεμπορν φιλοξένησε την Ντόρτμουντ με τους φιλοξενούμενους να… ξεσπούν μετά την ήττα τους από την Μπάγερν την περασμένη αγωνιστική. Το σκορ με το οποίο επικράτησε το σύνολο του Φαβρ ήταν το επιβλητικό 6-1. Ο Τζέιντον Σάντσο που βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, πέτυχε χατ-τρικ κι έφτασε τα 18 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα μετράει και 17 ασίστ. Στο 57' του αγώνα σημείωσε το 0-2 κι έβγαλε τη φανέλα του, καθώς από μέσα φορούσε ένα άλλο μπλουζάκι μ' ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού. Σ' αυτό το μπλουζάκι ζητούσε δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο από την αστυνομική βία, Τζορτζ Φλόιντ.

Τα συγκεκριμένα δύο παραδείγματα μπήκαν με τη σειρά τους στη μακρά λίστα εκείνων των στιγμών/πράξεων που αποδεικνύουν με τον πλέον δυνατό και καλύτερο τρόπο ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ένα απλό άθλημα, στο οποίο κερδίζει η ομάδα με τα περισσότερα γκολ και παράλληλα διασκεδάζει ο κόσμος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code