ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Σαν σήμερα: Η απόκρουση του αιώνα από τον Γκόρντον Μπανκς

Στις 7 Ιουνίου του 1970 ο Γκόρντον Μπακς πραγματοποίησε σε κεφαλιά του Πελέ τη σπουδαιότερη επέμβαση τερματοφύλακα τον 20ο αιώνα.
Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό έχει μείνει στις μνήμες αρκετών φιλάθλων για πολλούς λόγους. Ένα άκρως θεαματικό Μουντιάλ με μια σπουδαία ομάδα, τη Βραζιλία. Μια εθνική που θάμπωνε με τους παίκτες της και που μοιράζοντας θέαμα κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της. Ωστόσο εκτός απ’ αυτά στη μνήμη όσων έζησαν τη διοργάνωση, έχει χαραχθεί και η επέμβαση του Γκόρντον Μπακς στην κεφαλιά του Πελέ.

Η Βραζιλία υποδέχθηκε την Αγγλία για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σ’ ένα πολύ μεγάλο ματς, το οποίο είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν από κοντά περίπου 66.000 θεατές. Η κάτοχος του προηγούμενου Μουντιάλ με το φαβορί εκείνης της διοργάνωσης. Μια μάχη ανταγωνιστικότητα που βρήκε νικήτρια τη Σελεσάο με 1-0 χάρη σε γκολ του Ζαϊρζίνιο στο 59’ της αναμέτρησης.

Σ’ εκείνο το ματς όμως και συγκεκριμένα στο 18’, ο Ζαϊρζίνιο έκανε από τα άκρα μια κούρσα, πέρασε έναν αντίπαλο και την κατάλληλη στιγμή έβγαλε τη σέντρα, η οποία είχε στόχο τον Πελέ. Ο σταρ της Βραζιλίας σηκώθηκε μόνος του για την κεφαλιά και όλοι νόμισαν από την πορεία της μπάλας ότι θα καταλήξει στα δίχτυα. Μάλιστα ο Πελέ είχε ήδη αρχίσει να πανηγυρίζει. Τελικά ο Γκόρντον Μπακς εκτινάχθηκε στο δεξί δοκάρι του και αποσόβησε το γκολ, κάνοντας την «απόκρουση του αιώνα» όπως χαρακτηρίστηκε αργότερα.

Ο Πελέ σε συνέντευξή του είχε αναφέρει: «Από το πουθενά εμφανίστηκε ένα χέρι και αποσόβησε το γκολ». Από την άλλη πλευρά, ο Άγγλος τερματοφύλακας είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν πολυκατάλαβε πως απέκρουσε αυτή την κεφαλιά και πως λειτούργησε ενστικτωδώς περισσότερο. Κάτι που μαρτυράει και τη δυσκολία της επέμβασής του. Τέλος, ο Μπανκς θεωρείται μέχρι και σήμερα ως ένας από τους 2-3 καλύτερους τερματοφύλακες όλων εποχών. Διάκριση που κατέχει από το 1937, όταν και ψηφίσθηκε.

Για την ιστορία και οι δύο ομάδες πέρασαν στη νοκ άουτ φάση. Η Αγγλία σταμάτησε το ταξίδι της στην προημιτελική φάση από τη Δυτική Γερμανία, ενώ η Βραζιλία έφτασε έως τον τελικό, όπου και κέρδισε το τρόπαιο για τρίτη φορά επικρατώντας με 4-1 της Ιταλίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code