ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ντράζεν Πέτροβιτς: Ένας θρύλος με πρόωρο τέλος

Ήταν 7 Ιουνίου 1993 όταν ο Ντράζεν Πέτροβιτς έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, σκορπώντας τεράστια θλίψη στο παγκόσμιο μπάσκετ κι όχι μόνο.
Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1964 στο Σίμπενικ της Κροατίας ο Ντράζεν Πέτροβιτς έμελε ν’ απασχολήσει τον μπασκετικό κόσμο με το πλούσιο ταλέντο του και τα άπειρα κατορθώματά του. Για τον ίδιο έχουν γραφτεί άπειρες λέξεις. Αφιερώματα, κείμενα αποθέωσης και κείμενα που είναι όσο πιο εκτενείς γίνεται προκειμένου να δώσουν στους νεότερους που δεν τον έζησαν τον πλήρη οδηγό, ώστε να μάθουν ποιος ήταν ο Κροάτης. Ένας πραγματικός σταρ, ένας άνθρωπος που έζησε τα πάντα τόσο γρήγορα κι αποφάσισε να φύγει πρόωρα.

Η 7η Ιουνίου δεν είναι μια απλή μέρα, τουλάχιστον για το μπάσκετ. Είναι μια μέρα που το συγκεκριμένο άθλημα έχασε έναν θρύλο του και που από τότε, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, δεν ήταν ποτέ το ίδιο. Η απουσία του Μότσαρτ ήταν ηχηρή, όμως σε προσωπικό επίπεδο γιγάντωσε ακόμα περισσότερο τον τεράστιο μύθο του.

Μπορεί να πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα που έχασε τη ζωή του, όμως ο Πέτροβιτς δε θα ξεχαστεί ποτέ και όσες γενιές κι αν έρθουν σε τούτη εδώ τη γη, θα τον μάθουν, θα τον αγαπήσουν και θα θελήσουν να του μοιάσουν σε όλα τα επίπεδα. Θα ονειρευτούν τα επιτεύγματα και την καριέρα του.

Η κλάση του Μότσαρτ είναι γνωστή και όλοι μας ξέρουμε για τι παίκτη μιλάμε. Συγκεκριμένα ήταν ένας γεννημένος σκόρερ που ζάλιζε τους αντιπάλους και που δε σταματούσε να βρίσκει στόχο. Παίκτης με υψηλό κίνητρο κι άναρχο στυλ, που μισούσε να χάνει, πεισματάρης αλλά και πολύ δουλευταράς. Ήθελε να εξελίσσεται συνεχώς και δεν εφησυχαζόταν ποτέ επειδή είχε ταλέντο.

Ο Ντράζεν Πέτροβις αποτελεί μαζί με τους Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς, Αρμίντας Σαμπόνις και Σαρούνας Μαρτιουλιόνις τον βασικό λόγο που πολλά νέα παιδιά έχοντας καταγωγή από την Ευρώπη παίζουν τα τελευταία χρόνια στο NBA. Αυτή είναι ουσιαστικά και η μεγαλύτερη επιτυχία του γύρω από το άθλημα. Ότι δηλαδή άνοιξε το δρόμο και για τους υπόλοιπους σ' ένα πρωτάθλημα που έως τότε για τους ευρωπαίους ήταν άβατο.

Ο Κροάτης αποτέλεσε παράδειγμα για όλους. Κυνήγησε κάτι που τότε έμοιαζε τόσο δύσκολο κι αδύνατο κι όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έγινε και σταρ του NBA. Ουσιαστικά ο Πέτροβιτς μας ώθησε στο να κατανοήσουμε πλήρως πως αν υπάρχει

αληθινή θέληση για κάτι, τότε με επιμονή, υπομονή και δουλειά γίνεται πραγματικότητα.

Στην καριέρα του αγωνίστηκε στις Σιμπένκα, Τσιμπόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπλέιζερς, Νετς, ενώ υπηρέτησε και την εθνική του ομάδα. Στην καριέρα του κατέκτησε αρκετούς τίτλους, τα έζησε όλα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως μέχρι να φύγει από τη ζωή δεν έπαψε ποτέ να έχει κίνητρο. Αντιθέτως διψούσε για διάκριση!

Δυστυχώς όμως ο Πέτροβιτς έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο δυστύχημα που έλαβε χώρα στην εθνική οδό Νυρεμβέργης-Μονάχου. Έφυγε στα καλύτερα του χρόνια, καθώς ήταν μόλις 28 χρονών και είχε να προσφέρει πολλά περισσότερα στο άθλημα. Ωστόσο ακόμα και τώρα η κληρονομιά που άφησε είναι τεράστια κι αυτό μαρτυράει το μεγαλείο του.

Για εμάς ο Πέτροβιτς θα μείνει πάντα νέος. Δηλαδή θα είναι εκείνος ο παίκτης που δε γέρασε ποτέ, που δεν έχασε ποτέ τη σπιρτάδα του και την έκρηξή του. Γενικότερα ο χρόνος δεν τον έφθειρε και ίδιος δε χρειάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα του έφερνε ο χρόνος όσο θα προχωρούσε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code