ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ευρωμπάσκετ 1987: Το έπος που άλλαξε τον ελληνικό αθλητισμό

Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια ο Νίκος Γκάλης με την παρέα του έγραψαν ιστορία και με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, άλλαξαν παράλληλα και την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Η εθνική Ελλάδος κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στις 14 Ιουνίου του 1987 το Ευρωμπάσκετ που διεξάχθηκε στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη επιτυχία ήταν έως τότε η μεγαλύτερη που έλαβε χώρα στον ελληνικό αθλητισμό κι όπως είναι λογικό άλλαξε μια για πάντα την ιστορία του. Εκείνη τη μέρα ολόκληρη η χώρα αλλά και όλοι οι Έλληνες από το εξωτερικό συντονίστηκαν για να δουν το μεγάλο αγώνα κι έπειτα πανηγύρισαν τη μεγάλη νίκη κόντρα στη Σοβιετική Ένωση με 103-101.

Ο τελικός ήταν εξαιρετικός και οι δύο ομάδες δικαιολόγησαν την παρουσία τους σ’ αυτόν, καθώς τα έδωσαν όλα προκειμένου να πάρουν τη νίκη. Μεγάλος πρωταγωνιστής του ματς ήταν για μια ακόμα φορά ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος σταμάτησε στους 40 πόντους, ενώ οι Ανδρίτσος και Καμπούρης έβαλαν το λιθαράκι τους με τις βολές τους σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, προκειμένου η εθνική μας να φτάσει στη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου. Συγκεκριμένα ο Ανδρίτσος έστειλε με τις δύο βολές του το ματς στην παράταση (89-89), ενώ ο Καμπούρης διαμόρφωσε μ’ αυτές το τελικό 103-101.

Από την πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης, ο Βάλτερς μας έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς σκόραρε συνολικά 23 πόντους, ενώ εξαιρετικοί επίσης ήταν και οι Γιοβάισα με 17, Μαρτσουλιόνις με 16 και Τκατσένκο με 14 πόντους. Να θυμίσουμε ότι η Σοβιετική Ένωση στον ημιτελικό είχε αποκλείσει τους Ισπανούς (113-96), ενώ η Ελλάδα τη Γιουγκοσλαβία (81-77) κάνοντας επική ανατροπή μάλιστα (-10).

Η συγκεκριμένη διοργάνωση πέρα από την τεράστια επιτυχία της χώρας μας θα μείνει για πάντα χαραγμένη και ως η διοργάνωση του Νίκου Γκάλη. Ο Έλληνας guard μετά το τέλος της, αναδείχθηκε MVP αλλά και πρώτος σκόρερ του θεσμού με 37.0 μέσο όρο πόντων ανά παιχνίδι. Ο «γκάνγκστερ» μπορεί να ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής όμως δεν ήταν μόνος του, καθώς τότε η εθνική μας έφτασε στην κορυφή διότι διέθετε ένα εξαιρετικό σύνολο με προσωπικότητα, εμπειρία και ταλέντο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code