ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Super League 2: Επιστροφή στις προπονήσεις και στο βάθος αναδιάρθρωση


Φώς στο τούνελ..της επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας, βλέπουν πλέον οι ομάδες της Super League 2, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τις προπονήσεις. Επιπλέον, στο σημερινό μας άρθρο θα μας απασχολήσει και το άλλο σημαντικό θέμα των ημερών, αυτό της αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, εστάλη σήμερα από την ΓΓΑ, η αναμενόμενη επιστολή προς τον πρόεδρο της Ένωσης των Super League 2 & Football League, Λεωνίδα Λεουτσάκο, ως απάντηση στο αίτημα να επιτραπούν οι ατομικές προπονήσεις ποδοσφαιριστν των ΠΑΕ μελών της SL2, σε ολιγομελή γκρουπ, όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγόυμενο μας άρθρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ζητούνται από τις ΠΑΕ τα παρακάτω:

• Κάθε ΠΑΕ μέλος της Super League 2 να ορίσει υγειονομικό υπεύθυνο, τον οποίο και θα κοινοποιήσει στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ
O υγειονομικός υπεύθυνος κάθε ΠΑΕ να είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας της αθλητικής της εγκατάστασης, καθώς και για όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα υποδειχθούν.
O υγειονομικός υπεύθυνος κάθε ΠΑΕ να συνεργάζεται με τον υγειονομικό υπεύθυνο της Super League 2, ο οποίος και θα είναι ο σύνδεσμος της κατηγορίας με την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ
• Κάθε ΠΑΕ να εγγυηθεί γραπτώς ότι θα εφαρμόσει τόσο το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο για το ποδόσφαιρο, όσο και όλες τις υπόλοιπες προβλέψεις, τις απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα ατομικής προπόνησης σε ολιγομελή γκρουπ.

Πάντως, ενώ όλο αυτό το διάστημα υπήρχε αδράνεια στους αγωνιστικούς χώρους, στους διαδρόμους (ή καλύτερα στα ηλεκτρονικά δίκτυα ), φανερές και υπόγειες διεργασίες συνεχίστηκαν, τόσο με τηλεδιασκέψεις, όσο και με συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης.
Οι αναδιαρθρώσεις αποτελούν αγαπημένη συνήθεια των εκάστοτε Υφυπουργών και σχεδόν κάθε πρόσωπο που κάθισε στην συγκεκριμένη καρέκλα, συνδύασε ηθελημένα ή άθελα του το όνομα του με κάποια. Συνηθισμένο χαρακτηριστικό τους, η αυξομείωση των ομάδων που αγωνίζονται στις κατηγορίες, αλλά και αρκετά συχνά μετονομασίες/αλλαγές στη διεξαγωγή των ίδιων των κατηγοριών. Οι βασικότερες αλλαγές όμως που γίνονται σε κάθε αναδιάρθρωση, αφορούν την νομική και οικονομική μορφή των ομάδων, με ομάδες να μετατρέπονται από επαγγελματικές σε ερασιτεχνικές και αντίστροφα.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε φέτος από νωρίς, πριν ακόμα από την αρχή της πανδημίας, αφού η  περσινή «αναδιάρθρωση Βασιλειάδη», που έφερε την δημιουργία τριών επαγγελματικών κατηγοριών δεν κρίθηκε επιτυχημένη. Συν τοις άλλοις, η αλλαγή κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, έφερε μαζί της και αλλαγή στάσης της ΕΡΤ ως προς τα τηλεοπτικά δικαιώματα των μικρότερων κατηγοριών. Μετά και την πανδημία του κορονοϊού και την διακοπή της αγωνιστικής δράσης, οι φωνές των ομάδων που ζητούσαν μιας κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, άρχισαν να πληθαίνουν.

Όλο αυτό το διάστημα, 2 είναι τα επικρατέστερα σενάρια που διακινούνται στον τύπο. Το καθένα βρήκε υποστηρικτές και αντιπάλους, τόσο ανάμεσα στις διάφορες ομάδες όσο και ανάμεσα στους παράγοντες της ΕΠΟ.

Συνοπτικά, διακρίνονται σε:

Α) Σενάριο «γεωγραφικού προσδιορισμού», το οποίο αρχικά ξεκίνησε ως το επικρατέστερο.
Αφορά συγχώνευση των πρωταθλημάτων της Super League 2 και της Football League και τη δημιουργία δύο ομίλων, με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή των ομάδων.
Με την νέα αυτή δομή, η Super League θα έχει 16 ομάδες ενώ η συγχώνευση των  SL2 και FL θα παράγει μια κατηγορία με δύο ομίλους, των 16 ομάδων κάθε μια.
Από αυτές τις 32 ομάδες, οι 24 θα είναι οι ομάδες των δύο κατηγοριών, (πλην των 2 που θα προβιβαστούν στην SL), καθώς και οι 8 πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής.

Β) Το επονομαζόμενο «Σενάριο Κούγια»
Αυτό το σενάριο που αρχικά προτάθηκε από τον Αλέξη Κούγια, φαίνεται να κερδίζει περισσότερο έδαφος τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με αυτό, οι Superleague, Superleague 2 και Football League θα απαρτίζονται από 16 ομάδες, με τις δύο πρώτες να είναι επαγγελματικές ενώ η FL μετατρέπεται σε ερασιτεχνική.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι καμία ομάδα δεν υποβιβάζεται από την Super League, ενώ ανεβαίνουν δύο από την σημερινή Super League 2.
Στην «νέα δεύτερη κατηγορία» θα αγωνίζονται οι λοιποί σύλλογοι 8 (πλην λογικά του Απόλλωνα Πόντου και της Κέρκυρας), ενώ προβιβάζονται 8 από την Football League.
Τέλος, στην FL δεν υποβιβάζεται κανείς σύλλογος και ανεβαίνουν οι οκτώ πρωταθλήτριες της Γ’ Εθνικής.

Αν πάντως σε κάτι συμφωνεί το σύνολο σχεδόν των ομάδων και των παραγόντων, είναι πως η τωρινή κατάσταση είναι δύσκολο να συνεχιστεί στη νέα πραγματικότητα. Ακόμα κι έτσι όμως, η επόμενη μέρα φαντάζει δύσκολη. Τα δύο πρωταθλήματα έχουν ελάχιστα έσοδα σε σχέση με αυτά της Super League και η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν φτάνει προκειμένου να διεξάγονται και να ολοκληρώνονται αξιοπρεπώς. Η οικονομική-αγωνιστική κατάρρευση ομάδων και η συνεπακόλουθη αποχώριση από το πρωτάθλημα μεσούσης της σεζόν και το γενικότερο συναίσθημα ανασφάλειας όσον αφορά τις απολαβές παικτών είναι συχνά φαινόμενα, που όλες οι πλευρές εντοπίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Με τον Λευτέρη Αυγενάκη να έχει δηλώσει στην Ένωση SL2 και FL ότι η ΕΡΤ δεν θα ενδιαφέρεται άλλο για τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους, η αναζήτηση νέας τηλεοπτικής στέγης, είναι περισσότερο επιβεβλημένη. Την ίδια ώρα, η Nova έχει δώσει αποθαρρυντικά μηνύματα για το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων.

Επιπλέον, ο Λεωνίδας Λεουτσάκος έχει δηλώσει, πως αν διεξαχθούν κανονικά τα play off της Super League, τότε δεν θα υπάρχουν περιθώρια για αναδιάρθρωση, μιας και το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας θα ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται.

Με όλα αυτά καταλήγουμε πως ένα πλάνο συνολικής αναδιάρθρωσης των κατηγοριών δεν είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί και σύντομα αναμένονται παρεμβάσεις (έστω και μικρότερης έντασης), ώστε να λυθεί ο δύσκολος αυτός γρίφος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code