ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Το «ποδοσφαιρικό αντίο» του θρύλου Στέλιου Μανωλά

Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ, Στέλιος Μανωλάς, αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια σπουδαία καριέρα, την οποία αποφάσισε να αφοσιώσει σε μια μονάχα ομάδα.

Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Γεννημένος στις 13 Ιουλίου 1961 στο Γαλάτσι, ο Στέλιος Μανωλάς μεγάλωνε, παίζοντας μπάλα στις αλάνες της γειτονιάς του όπως τα περισσότερα παιδιά της εποχής του. Το ταλέντο που είχε για το ποδόσφαιρο ήταν εμφανής και ο ίδιος αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τη στρογγυλή θεά. Πρώτη του ομάδα ήταν ο Αετός Γαλατσίου, στον οποίο και δεν έμεινε για πολύ.

Το ταλέντο του ήταν τόσο έντονο που δεν τον χωρούσε σε μια τέτοια ομάδα. Έτσι, λίγα χιλιόμετρα παραπέρα και συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ ασχολήθηκε «ζεστά» με την περίπτωσή του και τον έφερε στις ακαδημίες της με σκοπό να τον αξιοποιήσει μελλοντικά. Το 1974 πέρασε την πόρτα των ακαδημιών της Ένωσης και από τότε βγήκε απ’ αυτές για να πάει στην πρώτη ομάδα και να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όχι μόνο του συλλόγου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Ο Στέλιος Μανωλάς είναι τεράστιο κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ, είναι από τις σημαίες του συλλόγου και η σχέση που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτόν και στον κόσμο είναι κάτι ξεχωριστό. Στην αρχή της καριέρας του ο Έλληνας αμυντικός αγωνιζόταν στα άκρα ως μπακ. Έπειτα καθιερώθηκε από τον Χανς Τιλκόφσκι ως κεντρικός αμυντικός. Σε όσες θέσεις κι αν αγωνίστηκε έγραψε ιστορία, ενώ θεωρείται ως ένας από τους πληρέστερους και καλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών στη χώρα μας.

Στη θητεία του με την αγαπημένη του ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε από τα 15 του έως τα 33 του, κατέκτησε 5 πρωταθλήματα Ελλάδος, 3 κύπελλα Ελλάδος, 1 Λιγκ Καπ κι 1 Σούπερ Καπ. Όσον αφορά το πρωτάθλημα αγωνίστηκε 447 φορές με το «Δικέφαλο Αετό» στο στήθος, ενώ σημείωσε 36 γκολ. Συνολικά με την ΑΕΚ αγωνίστηκε σε 521 παιχνίδια, για να πετύχει 41 γκολ.

Η τελευταία του παράσταση με τη φανέλα της ΑΕΚ ήταν στις 17 Μαΐου 1998 στον αγώνα της Ένωσης με την Ξάνθη στο «Νίκος Γκούμας». Ήταν η 34η αγωνιστική της Α’ Εθνικής, όμως κανέναν δεν ενδιέφερε πραγματικά ο αγώνας. Ο καιρός ήταν μουντός, σαν τη διάθεση που επικρατούσε σ’ εκείνο το ματς, όμως όλοι ήταν εκεί προκειμένου να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ κι αντίο σ’ έναν άνθρωπο που μεγάλωσε την ιστορία της ΑΕΚ. Μια μορφή που αποτέλεσε πρότυπο για πολλά νέα παιδιά, έναν πραγματικό αρχηγό.

Η ΑΕΚ κέρδισε 2-0 την Ξάνθη, με τον Μανωλά να παίζει 58 λεπτά συνολικά. Έπειτα αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Κωστένογλου. Την ώρα της αλλαγής όλο το γήπεδο αποθέωνε τον εμβληματικό αρχηγό φωνάζοντας ρυθμικά τ’ όνομά του αλλά και χειροκροτώντας τον. Ήταν η στιγμή της απόλυτης αποθέωσης και αναγνώρισης για την προσφορά και την αφοσίωση που έδειξε στο σύλλογο ο Στέλιος Μανωλάς.

Οι δρόμοι των δύο πλευρών ωστόσο έμελε να σμίξουν ξανά. Αυτή τη φορά από άλλο πόστο για τον Έλληνα παλαίμαχο ποδοσφαιριστή. Ο Μανωλάς το 2016 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία (υπηρεσιακός προπονητής) της ΑΕΚ και κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του 15ου και τελευταίου κυπέλλου Ελλάδος έως σήμερα. Για την ιστορία σ’ εκείνον τον τελικό είχε κερδίσει με 2-1 τον Ολυμπιακό, ενώ αυτό το τρόπαιο ήταν το πρώτο μετά την επιστροφή του συλλόγου στα μεγάλα σαλόνια.

Η μοίρα ήταν αυτή που ήθελε τη σημαία του συλλόγου, να φέρει τον πρώτο τίτλο στο σύλλογο μετά την επιστροφή του εκεί που πραγματικά ανήκει. Ο Στέλιος Μανωλάς μετά το τέλος εκείνου του παιχνιδιού γονάτισε, έπιασε το πρόσωπό του και δεν πίστευε στην επιτυχία που είχε πετύχει με την ομάδα.

Μια σπουδαία μορφή του συλλόγου, λοιπόν, σαν σήμερα πριν 22 χρόνια κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και άφησε ένα μεγάλο κενό στον ελληνικό αθλητισμό, όμως πάντα θα μνημονεύεται για την τεράστια προσφορά του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code