ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Παναθηναικός ώρα μηδέν: Τα δεδομένα, οι υπεύθυνοι και το αύριο!


Καιρό είχα να μπλογκάρω η αλήθεια είναι. Όχι επειδή δεν είχα θεματολογία, αλλά επειδή το 99% όσων ακούγονται σε πανευρωπαικό επίπεδο είναι φούμαρα, φήμες και γεγονότα που όταν ολοκληρωθούν τα ρόστερ της επόμενης σεζόν στην Ευρωλίγκα, θα έχουμε συλλέξει υλικό για να γελάμε για μήνες. Βλέπετε ο covid 19 έδωσε και δίνει την ευκαιρία σε πολλούς δημοσιογράφους, σε πολλούς ''insiders'' να αναπαράγουν fake news, προκειμένου να πάρουν λίγη δημοσιότητα παραπάνω. Περίμενα να δω λοιπόν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για να γράψω δύο κουβέντες, ωστόσο εν όψει της επικείμενης -φημολογούμενης- συνέντευξης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου καλό θα ήταν να ειπωθούν μερικά πράγματα, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης καλών ή κακών μαντάτων...

                                  Τα δεδομένα για το μπάτζετ

  Έχω τονίσει επανειλημμένα πως ο κορωνοιός θα κλείσει πολλά σπίτια, θα ανατρέψει πολλές σταθερές και θα διαφοροποιήσει καταστάσεις. Θα ήταν παράλογο αν λέγαμε πως η Euroleague, ολόκληρο το οικοδόμημα του μπάσκετ και κατ΄επέκταση ο Παναθηναικός θα μείνουν ανεπηρέαστοι από όλο αυτό. Χαμένα χρήματα από τηλεοπτικά, χορηγίες, έσοδα από εισιτήρια (ειδικά όταν αγωνίζεσαι σε ένα γήπεδο σαν το ΟΑΚΑ), πάρα πολλά θέματα να βγάλει εις πέρας η διοίκηση. Το θετικό της υπόθεσης, η μείωση της φορολογίας, μοιάζει μικρό για να αντισταθμίσει στη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία. Και θα συνεχίσει δηλαδή να προκαλεί, αν ένα μέρος της επόμενης σεζόν διεξαχθεί χωρίς κόσμο στις εξέδρες. Θα ήταν λοιπόν αρκετά εύλογο το ''τριφύλλι'' να μειώσει λίγο το μπάτζετ του ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Αυτή ή μείωση που αναφέρω πάντως ως εύλογη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα καταστροφικά σενάρια ακούγονται. Εάν αυτά πάρουν σάρκα και οστά, δε θα είναι αποτέλεσμα μόνο της πανδημίας (την οποία άλλωστε βιώνουν όλες οι ομάδες), αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο εσωτερικό ζήτημα. Είτε δηλαδή η ύπαρξη ενός πλάνου για ''rebuilding'', με μια σφιχτή οικονομική πολιτική σε μια μεταβατική σεζόν για ολόκληρη την ανθρωπότητα, είτε για κάτι ακόμα χειρότερο για τους ''πράσινους''. Τι από αυτά συμβαίνει; Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει...Γιατί την ώρα που οι φήμες οργιάζουν, κανένας αρμόδιος δεν έχει βγει να δώσει απαντήσεις στον κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι στο σύλλογο, ο ισχυρός άνδρας των ''πρασίνων'' τηρεί σιγή ιχθύος -προς το παρόν-.

                               Ο ''διχασμός'' DPG και κόσμου

  Εδώ υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα, που έχει να κάνει με την ''ρωγμή'' στις σχέσεις του ΔΓ με τους οπαδούς του ''τριφυλλιού''. Πολλοί σπεύδουν τις τελευταίες μέρες να κατηγορούν τον κόσμο πως σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Γιαννακόπουλος από την ομάδα θα φταίνε οι οπαδοί, οι οποίοι θα κάνουν ''το μπάσκετ σαν το ποδόσφαιρο''. Πράγματι λοιπόν εδώ μια πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις πράγματι, το οργανωμένο κομμάτι των οπαδών των ''πρασίνων'' υπερέβαλλε, έβαλε λάδι στη φωτιά και εξέθεσε την ομάδα. Μπροστά μου έχει συμβεί οπαδοί να χτυπούν άλλους οπαδούς για ένα εισιτήριο (αυτό μου φώναζε δηλαδή από πέρυσι ο DPG), στο Βόλει διαδραματίστηκαν επίσης σκηνές απείρου κάλλους κατά την απονομή. Και όλα αυτά, την ώρα που και η ίδια η Θύρα 13 δεν δρούσε ενιαία ως φορέας, αλλά είχε σπάσει και αυτή σε κομμάτια. Με λίγα λόγια, δεν μιλούσαμε απλά για έναν διχασμό μεταξύ οπαδών και διοίκησης, αλλά για διχασμό μεταξύ μερίδας της Θύρας 13- Γιαννακόπουλου και μιας άλλης μερίδας της Θύρας 13, την ώρα που στο ΟΑΚΑ υπήρχε μερική αποχή, ενώ στο ματς με την Μπαρτσελόνα στις 21 Φεβρουαρίου απείχε ολόκληρη η Θύρα 13. Με λίγα λόγια, μια από τις πιο αρρωστημένες καταστάσεις που έχει βιώσει ποτέ ο σύλλογος. Η φράση και το όραμα ''Παναθηναικός, ενιαίος και αδιαίρετος'' θα μπορούσε να παραφραστεί στο εφιαλτικό ''Παναθηναικός, διχασμένος, σπασμένος σε χίλια κομμάτια''... Και δυστυχώς, η συγκεκριμένη συγκυρία θα μπορούσε να αποβεί ανασταλτικός παράγοντας για την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου...

                     Η ανάγνωση της αποτυχίας του PAO ALIVE

  To PAO ALIVE ναι μεν απέτυχε, αλλά η προσέγγιση των 20 εκατομμυρίων ευρώ έμοιαζε μάλλον ουτοπική. Η λογική του ''υπάρχουν 2 εκατομμύρια Παναθηναικοί, ας βάλουν όλοι από 8 ευρώ'' μοιάζει απλουστευμένη και χωρίς δόση ρεαλισμού. Γιατί όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες, μέσα σε αυτό το 2 εκατομμύρια υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δηλώνουν οπαδοί των ''πρασίνων'' χωρίς να παρακολουθούν τα τεκτενόμενα ή ακόμα και κάποιοι που παρακολουθούν δεν μοιάζουν τόσο ''ψημένοι'' να δώσουν ακόμα και ένα ευρώ για την ομάδα, αφού είναι της άποψης πως ''υπάρχουν πολύ σοβαρότεροι λόγοι να πετάς λεφτά''. Μέσα στα 2 εκατομμύρια Παναθηναικούς υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, άλλοι που συντηρούν οικογένεια και πολλοί φοιτητές, οι οποίοι (ειδικά εάν φοιτούν σε άλλες πόλεις), έχουν ελάχιστες δυνατότητες αποταμίευσης. Μετά έσκασε και το ζήτημα του κορωνοιού, που απέτρεψε και από τους τελευταίους που πήγαιναν ''βλέποντας και κάνοντας'' να συνδράμουν, περιμένοντας ενδεχομένως και εξελίξεις στο θέμα του Βοτανικού. Σίγουρα ο απολογισμός των 800 χιλιάδων ευρώ μοιάζει απογοητευτικός, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι ο απλός κόσμος, αλλά τα μεγάλα πορτοφόλια, τα οποία περίμενε ο Γιαννακόπουλος και δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να χρεωθεί στον κόσμο ενδεχόμενη αποχώρηση ή μείωση του μπάτζετ, με πρόσχημα την αποτυχία του PAO ALIVE. Άλλωστε ο κόσμος ήταν αυτός που έβαλε πλάτη και γέμιζε το ΟΑΚΑ σε δύσκολες χρονιές, με τις τιμές των εισιτηρίων, καθώς και των διαρκείας να αυξάνονται ραγδαία, την ώρα που η εικόνα της ομάδας το δικαιολογούσε αυτό.

                           Απρόβλεπτος και λάτρης των επικοινωνιακών τρικ ο Γιαννακόπουλος

  Όσα κι αν ακούγονται τις τελευταίες μέρες, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ένας άνθρωπος με εγωισμό, που σχεδόν ποτέ δε θα πει αυτό που περιμένεις να ακούσεις. Πολλές φορές μάλιστα οι δηλώσεις του έρχονται σε contrast. Πέρυσι μετά το ματς με τη Μπασκόνια, αναφερόμενος σε μερίδα οπαδών έλεγε ''εδώ δε μας διέλυσαν οι Αγγελόπουλοι και ο Κόκκαλης, δε θα μας διαλύσετε εσείς''. Το να πει ''φεύγω'' αυτή τη στιγμή θα είναι μια έμμεση παραδοχή της ''ήττας'' του. Αν από την άλλη πει ''μένω'' θα έχει έρθει σε κόντρα με την δική του δήλωση πως αν αποτύχει το PAO ALIVE θα αποχωρήσει. Πάντως μην αποκλείετε το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος να απολαμβάνει όλο αυτό που συμβαίνει με τα media, τη συρροή φημών που βγαίνουν και αφορούν το μέλλον του στην ΚΑΕ. Άλλωστε γνωρίζει πως τα πράγματα είναι στα χέρια του, αυτός έχει το καρπούζι, αυτός και το μαχαίρι και στο τέλος αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο.

 - Αν το ''βαρέσαμε διάλυση'' αλλάξει στρατόπεδο, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ξεφτίλες στην ιστορία του συλλόγου. Και δεν θα έχει μόνο έναν υπεύθυνο, θα πρέπει πολλοί να κάνουν αυτοκριτική. 

- Αν έστω ένα μέρος των δημοσιευμάτων που βγαίνουν για τον Καλάθη είναι αληθές, τότε ο Έλληνας γκαρντ έχει ένα ''σταυροδρόμι'' μπροστά του. Ο ένας δρόμος είναι τα λεφτά και -ίσως- η δόξα, ο άλλος είναι να μπορεί να θεωρείται ένας εκ των μεγαλύτερων ηγετών στην ιστορία του συλλόγου, να δεθεί με την ομάδα περισσότερο και να μπει στο πάνθεον. Και αυτό είναι ύψιστη τιμή, ακόμα κι αν δεν είσαι γεννημένος στου Γκύζη. Ό,τι κι αν επιλέξει πάντως, ο Παναθηναικός θα παραμείνει στη θέση του, με τις αξίες, τα ιδανικά του και υπεράνω προσώπων!


  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code