ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ερίκ Καντονά: Ένας ιδιόρρυθμος, χειμαρρώδης αλλά και αυθεντικός βασιλιάς!

Με αφορμή τα 54α γενέθλια του Ερίκ Καντονά ας θυμηθούμε ορισμένα γεγονότα για έναν τρομερά ιδιόρρυθμο, χειμαρρώδη, προκλητικό αλλά και αυθεντικό τύπο όπως ήταν ο Γάλλος.

Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Σαν σήμερα το 1966 γεννήθηκε στη Μασσαλία ο Ερίκ Καντονά. Ένας βασιλιάς που έμελε να μείνει στην ιστορία για ένα σωρό πράγματα κι όχι μόνο για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Ο Γάλλος είναι ένας άνθρωπος που δε συμβιβάστηκε ποτέ, που ότι τον έπνιγε το έλεγε και που στη ζωή του έμαθε να προάγει αυτό που πραγματικά ήταν κι όχι κάτι ψεύτικο. Όσοι τον αγαπούσαν, ήξεραν ποιον έχουν ως είδωλο.

Την ποδοσφαιρική του καριέρα την ξεκίνησε το 1983 από την Οσέρ ως επιθετικός, για να περάσει από διάφορες γαλλικές ομάδες (Μαρτίγκ, Μαρσέιγ, Μπορντό, Μονπελιέ, Ολιμπίκ) έως ότου το 1992 μετακομίσει για την Αγγλία και τη Λιντς Γιουνάιτεντ. Στο νησί έκανε τα πρώτα βήματα με τους «Peacocks» αλλά δεν έμεινε πολύ. Πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 28 παιχνίδια και να σκοράρει 9 γκολ.

Την ίδια χρονιά ο Καντονά υπέγραψε έπειτα από διάφορες διαβολικές συμπτώσεις στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και το αναφέρω αυτό διότι δε βρισκόταν στην αρχική λίστα του Σερ Άλεξ Φέργκιουνσον, ο οποίος ήθελε τον Άλαν Σίρερ αρχικά. Ο Καντονά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απογείωσε την καριέρα του και θεωρείται έως και σήμερα ως ένας θρύλος της ομάδας.

Για την ακρίβεια ο Γάλλος έγινε ο παίκτης που σημάδεψε τα πρώτα χρόνια της καριέρας μιας σπουδαίας γενιάς ποδοσφαιριστών που πέρασαν από το σύλλογο. Όταν πήγε στο σύλλογο αποφάσισε να βάλει δύσκολα στον εαυτό του εξαρχής, όμως η πορεία και το ποιόν του χαρακτήρα του μας έδειξε ότι δε… μασούσε από τέτοια! Συγκεκριμένα διάλεξε τον αριθμό «7», ο οποίος είχε φορεθεί από τους Τζορτζ Μπεστ και Μπράιαν Ρόμπσον και είχε βαριά ιστορία.

Η πραγματικότητα μαρτυράει ότι ο Καντονά βάρυνε πολύ περισσότερο αυτό το νούμερο, καθώς όχι μόνο έβαλε την υπογραφή του στην αναγέννηση του συλλόγου αλλά ήταν κι αυτός που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους «Κόκκινους Διαβόλους» έμεινε πέντε χρόνια, για να σηκώσει τρία πρωταθλήματα (το ένα το 1996 που το χάρισε κόντρα στη Λίβερπουλ), δύο Κύπελλα Αγγλίας (με δύο δικά του γκολ) και τρία Σούπερ Καπ Αγγλίας.

Ο Καντονά ήταν ένας άνθρωπος με τρομερό ποδοσφαιρικό ταλέντο, με ένστικτο σκόρερ που είχαν λίγοι επιθετικοί, ωστόσο αυτό που τον έκανε να τον θαυμάζουν

όλοι ήταν η όρεξη που είχε για δουλειά. Ο Γάλλος ήταν της λογικής ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και παρά το σπουδαίο ταλέντο που διέθετε, πάντοτε μετά το τέλος των προπονήσεων έμενε πίσω κι έκανε έξτρα ασκήσεις για να βελτιωθεί. Κάτι που δίδαξε και στις νεότερες γενιές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όπως για παράδειγμα ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Όσον αφορά τώρα τον χαρακτήρα του μπορεί να χαρακτηριστεί με μία μόνο φράση: «Τα έλεγε έξω απ’ τα δόντια». Ο Καντονά δε φοβήθηκε ποτέ κανέναν και έλεγε αυτό που πίστευε, όπως το πίστευε. Ποτέ δε θα στήριζε μια άποψη δίχως επιχειρήματα και συνήθως όσα αποφάσιζε να πει ήταν φράσεις με σπουδαίο και δυνατό νόημα. Ήταν γενικότερα ένας χειμαρρώδης τύπος αλλά και παράλληλα αυθεντικός. Δεν υπήρξε ποτέ μαριονέτα του συστήματος και δεν εξυπηρέτησε συμφέροντα άλλων.

Ένα από τα πολλά που έχει πει: «Το ποδόσφαιρο είναι ένας δάσκαλος ζωής. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις της ζωής. Όμως, ο τρόπος που λειτουργεί και οι μπίζνες στο ποδόσφαιρο, αδιαφορούν για τον κόσμο αυτό. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι για τον κόσμο. Να μην είναι ουτοπικό αυτό».

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το highlight της καριέρας του είναι στον αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας το 1995, όταν κι έδωσε την κλωτσιά σ’ έναν χούλιγκαν των «αετών», ο οποίος του επιτέθηκε λεκτικά με άσεμνα λόγια. Μια ενέργεια που ποτέ δε μετάνιωσε και που όπως είχε πει: «Νομίζω είναι όνειρο να κλωτσάς τέτοιους τύπους. Το έκανα για τον κόσμο. Είναι σπουδαίο συναίσθημα, αλλά διαφορετικό».

Μάλιστα αρκετά χρόνια αργότερα οι δημοσιογράφοι επανέφεραν το σκηνικό αυτό στην επιφάνεια και του ζήτησαν ένα σχόλιο. Πιθανόν να περίμεναν μια δήλωση μετάνοιας, όμως ο Γάλλος ανέφερε κάτι που επίσης έγραψε ιστορία: «Όταν οι γλάροι ακολουθούν την τράτα, είναι γιατί νομίζουν ότι θα πεταχτούν σαρδέλες στη θάλασσα».

Σαν σήμερα, λοιπόν, το 1966, γεννήθηκε ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, ο Ερίκ Καντονά. Χρόνια του πολλά και να τα… χιλιάσει!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code