ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Σακίλ Ο’Νιλ: Ένας «οδοστρωτήρας» που έτρεμαν όλοι!

Ο Σακίλ Ο’Νιλ είναι ένας εκ των κορυφαίων σέντερ στην ιστορία του NBA. Μια διάκριση, η οποία δεν ήταν καθόλου εύκολη, διότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σ’ αυτή τη θέση.

Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος

Ο «Shaq» άφησε το δικό του στίγμα στο NBA και σίγουρα τα επιτεύγματά του έχουν μείνει ανεξίτηλα. Συνολικά στην καριέρα του πήρε 4 πρωταθλήματα, βγήκε 3 φορές MVP των τελικών, άλλη 1 αναδείχθηκε MVP της regular season, ενώ ήταν και 15 φορές All Star.

Ο Ο’Νιλ επιλέχθηκε στο νούμερο 1 του draft του 1992 από τους Ορλάντο Μάτζικ. Η πρώτη του χρονιά τον βρήκε rookie of the year ενώ έγινε και «All Star Starter». Επίτευγμα που μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν είχε καταφέρει. Γενικότερα μπήκε δυνατά στο μαγικό κόσμο και το 1995 πήγε στους τελικούς του πρωταθλήματος μαζί με τον Πένι Χάρνταγουέι.

Ο εκπληκτικός Χακίμ Ολάζουον σταμάτησε τον νέο και γεμάτο δίψα Σακίλ με... σκούπα (4-0), όμως του έδωσε ένα τεράστιο μάθημα, το οποίο του άλλαξε όλη την καριέρα. Ο «Shaq» ανέφερε μια σπουδαία φράση αρχικά: «Ένας σοφός άντρας οφείλει πάντοτε να ακούει το δάσκαλό του» κι έπειτα αντέγραψε πολλά από τα στοιχεία του παιχνιδιού που είχε ο Ολάζουον, για να γίνει πιο πληθωρικός στο παιχνίδι του.

Σιγά-σιγά ο Ο’Νιλ άρχισε να κυριαρχεί και να γίνεται φόβος και τρόμος κάθε αντιπάλου κάτω από τη ρακέτα. Ένας ασταμάτητος ογκώδης σέντερ, ένας πραγματικός «οδοστρωτήρας» που από τη στιγμή που βελτίωσε το παιχνίδι του σταμάτησε να σκοράρει κυρίως με καρφώματα κι έγινε πιο απρόβλεπτος.

Την τριετία (2000-02) με τους Lakers έκανε threepeat, βγήκε και τις τρεις φορές MVP στους τελικούς και γενικότερα ήταν ασταμάτητος με νούμερα που ζάλιζαν. Παράλληλα μαζί με τον Κόμπι Μπράιαντ δημιούργησε ένα δίδυμο που δεν είχε παρελθόν κι άφησε εποχή. Οι δυο τους ξεχείλιζαν από ταλέντο, ποιότητα, εκτελεστική δεινότητα κι όλο αυτό σε συνδυασμό με τις επιδόσεις τους στο παρκέ αλλά και τη θυελλώδης κόντρα τους δημιούργησε κάτι ξεχωριστό.

Ο «Shaq» μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος τεχνίτης που υπήρξε, μπορεί να μην έμαθε να εκτελεί ποτέ βολές, όμως δε χρησιμοποίησε μόνο τον όγκο του για να κερδίσει μάχες, εξελίχθηκε, σκόραρε με διάφορες κινήσεις, με σουτ, για να τελειώσει την καριέρα του έχοντας προσθέσει συνολικά 28,596 πόντους. Σήμερα είναι 8ος σκόρερ στην ιστορία του NBA.

Η τελευταία του μεγάλη παράσταση, κατώτερη από εκείνες με τους Λέικερς, έγινε στο Μαϊάμι. Ο «Shaq» μπορεί να μην είχε τις επιδόσεις του παρελθόντος όμως συνέχισε να κυριαρχεί και μαζί με τον Ντουέιν Γουέιντ στους Μαϊάμι Χιτ κατέκτησε το 4ο δαχτυλίδι στην καριέρα του.

Ο Σακίλ Ο’Νιλ είχε πάντα το προφίλ του σταρ αλλά και του παίκτη που ξεχώριζε με την ποιότητα και το ταλέντο του. Κάπως έτσι έκανε σπουδαία καριέρα κι απέκτησε πολλούς fans στη διάρκεια αυτής. Για την ιστορία τόσο οι Lakers όσο και οι Heat απέσυραν τους δύο αριθμούς που φορούσε στη θητεία του στους δύο αυτούς συλλόγους. Δηλαδή το 34 (Lakers) και το 32 (Heat), τιμώντας τον έτσι για την προσφορά του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code