ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ναι, το ΟΖΑΡΚ είναι ένα... αριστούργημα !

Έχοντας δει αρκετές σειρές η αλήθεια είναι και έχοντας ακούσει από εδώ και εκεί αρκετούς να ψιθυρίζουν για το «ΟΖΑΡΚ», είπα να δώσω την ευκαιρία μου. Να ξεκαθαρίσω πως σειρές τέτοιου στυλ δεν με έλκυαν ποτέ. Βλέποντας μάλιστα και το τρέιλερ, θεώρησα πως πρόκειται για μια σειρά που θα με βοηθήσει να «σκοτώσω» τον χρόνο μου. Αμ δεν ; Εν τέλει εξελίχτηκε σε «ναρκωτικό» για εμένα και δεν μπορούσα να φανταστώ νύχτα χωρίς να δω έστω 2 επεισόδια από την αγαπημένη μου πλέον σειρά. Για όσους δεν γνωρίζουν, ( πολύ κακώς ) πρόκειται για μία σειρά παραγωγής Netflix και μόνο, ωστόσο πρόκειται για μία πραγματικά μεγάλη παραγωγή, κάτι που δεν περιμένεις από την στιγμή που πρόκειται για μία πλατφόρμα που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους παραγωγές, εξαίρεση στον κανόνα το «ΟΖΑΡΚ» αλλά και το «The Witcher». Μάλιστα, πρόκειται για σειρές σπάνιες όσον αφορά την ανέλιξη τους στις κριτικές. Έχετε δει πολλές φορές σειρές που κάθε σεζόν αποκτούν και μεγαλύτερη βαθμολογία από κοινό και κριτικούς; Εάν έχετε δει και άλλες ελάτε να μου τις γνωρίσετε, γιατί εγώ ακόμη ψάχνω... Α μην το ξεχάσω, έχουν παιχτεί τρεις σεζόν και περιμένουμε με ανυπομονησία την 4η από ώρα σε ώρα!

Πριν προχωρήσουμε ρίξτε μια ματιά στην υπόθεση:

Το ζεύγος των Byrdes και τα έφηβα παιδιά τους Charlotte και Jonah, αποτελούν μια φαινομενικά συνηθισμένη οικογένεια με φυσιολογικές ζωές. Όλα φυσιολογικά εκτός από τη δουλειά του Marty, ένας οικονομικός σύμβουλος στο Chicago, ο οποίος ταυτόχρονα ξεπλένει χρήματα για το δεύτερο μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού. Όταν όμως τα πράγματα θα στραβώσουν, ο Marty θα πρέπει να μεταφέρει την οικογένεια του από τους ουρανοξύστες του Chicago στην λιμνώδη περιοχή του Ozarks στο Missouri.

Ας γυρίσουμε, ωστόσο στο κύριο ερώτημα μας... γιατί τελικά το «ΟΖΑΡΚ» είναι ένα αριστούργημα; Για να δούμε τους λόγους :

Σκηνοθεσία



Ας το παραδεχτούμε όλοι μας, δύσκολα βλέπεις σειρές που να ξεφεύγουν από την πεπατημένη σκηνοθετική ματιά. Το ΟΖΑΡΚ θέλησε να κάνει την διαφορά και έχοντας τον πρωταγωνιστή της, τον Τζέισον Μπέιτμαν και ως σκηνοθέτη, θέλησε να αφαιρέσει τις παρωπίδες και να δει παραπέρα. Βλέποντας την σειρά από το πρώτο κιόλας επεισόδιο αντιλαμβανόμαστε εύκολα αυτή την διαφορά που υπάρχει, την οποία δεν θα αναλύσουμε, γιατί χρειαζόμαστε 2 άρθρα για να το κάνουμε. Ρίξτε όμως μια ματιά στο colour grading σε δόσεις του μπλε. Δεν το συναντάς και συχνά έτσι;

Καστ



Ουκ ολίγες φορές έχουμε δει σειρές να κάνουν τεράστια επιτυχία με ηθοποιούς που δεν έχουν κάποια προϊστορία καλή στον χώρο. Εξαίρεση στον κανόνα δεν θα αποτελέσει ούτε το ΟΖΑΡΚ, με ηθοποιούς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι αρκετά χρόνια στον χώρο, χωρίς όμως το μεγάλο «μπαμ» μέχρι σήμερα, χωρίς το «βαρύ» ιστορικό που λέμε... Απόδειξη αυτού που γράφω οι ίδιες οι διακρίσεις, για τις οποίες όμως θα μιλήσουμε παρακάτω. Πολύ θετικό ότι βλέπουμε και ηθοποιό με σύνδρομο down, το οποίο έχει μάλιστα και σημαντικό ρόλο μέσα στο show. Σημαντική εκπροσώπηση βέβαια και για την χώρα μας, αφού ο συγκεκριμένος ηθοποιός κατάγεται από την Ελλάδα, κάτι που λίγοι γνωρίζουν και τ' όνομα αυτού, Γιώργος Ίβαν Βουραζέρης.

Τοπία



Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, το ΟΖΑΡΚ έχει καταφέρει να κερδίσει βραβεία μέχρι και γι' αυτή την κατηγορία, των τοπίων. Η εικόνα στις μέρες μας είναι το -α και το -ω, οπότε λογικό και αναμενόμενο όταν μία σειρά προβάλει στο μέγιστο τοπία όμορφα στο ανθρώπινο μάτι. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα δείτε λίμνες και δάση στην συγκεκριμένη σειρά, παίζουν μάλιστα και αρκετά σημαντικό ρόλο. Όσοι έχετε παρακολουθήσει και τους τρεις κύκλους μ' έχετε ήδη καταλάβει, όσο για τους υπόλοιπους... απλά ξεκινήστε την παρακολούθηση!

Η πραγματική Αμερική



Η Αμερική η γνήσια δεν είναι ούτε η Νέα Υόρκη, ούτε το Λος Άντζελες. Όσον και αν μας ελκύει όλο αυτό, η αλήθεια είναι πως όχι. Απλά όχι... δεν είναι αυτό η μεγάλη Αμερική που θέλουν οι φίλοι μας από εκείνα τα μέρη να προβάλουν. Η πραγματική τους νοοτροπία και συμπεριφορά είναι αυτή που θα δούμε μέσα από το ΟΖΑΡΚ. Αχ πόσο τέλεια η «χωριάτικη» προφορά τους ε; Για την νόμιμη οπλοκατοχή, νομίζω πως είναι περιττό να σχολιάσω.

Βραβεία



Ορισμένες φορές, είναι λογικό να μην έρθει η ανάλογη αναγνώριση που θα άξιζες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει τελικά για την σειρά του Netflix. Το ΟΖΑΡΚ μετράει μέχρι σήμερα συνολικά 14 βραβεία Έμμυ. Ένα εξ' αυτών βραβείο καλύτερου κάστινγκ, καθώς επίσης και αυτό της καλύτερης υποστηρικτικής ηθοποιού σε δραματική σειρά, με νικήτρια την Τζούλια Γκάρνερ, αλλά και της καλύτερης ερμηνείας από ανδρικό ρόλο σε δραματική σειρά, με τον Τζέισον Μπέιτμαν να το σηκώνει. Ο Μπέιτμαν μην ξεχάσουμε πως έθεσε και υποψηφιότητα για δύο Χρυσές Σφαίρες στην κατηγορία του καλύτερου ηθοποιού σε τηλεοπτική δραματική σειρά! Βραβεία, ωστόσο κέρδισε η σειρά και για τον σχεδιασμό των ήχων αλλά και την επιλογή των τοπίων.

Κωμικά στοιχεία



Ακόμα και σε μία σειρά δραματική με έντονο στοιχείο ψυχολογικού θρίλερ, μπορεί να χωρέσει και το κωμικό στοιχείο. Αρκεί αυτό να μην είναι υπερβολικού βαθμού. Τόσο-όσο , προκειμένου να ελαφρυνθεί το κλίμα και να μην «κόβουμε» φλέβες! Χαρακτήρες που σίγουρα θα αγαπήσετε, ένας «μαμάκιας» μεσίτης, μία... φιλοχρήματη ψυχολόγος αλλά και ένας ετοιμοθάνατος (;) παππούλης όχι και τόσο...αθώος !

Μουσική


Τί και αν πρόκειται για σειρά με ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Το ΟΖΑΡΚ θα σε εντυπωσιάσει και στην μουσική επένδυση του. Ένα απλό παράδειγμα θα δώσω. Το γνωστό συγκρότημα των 70s-90s , REO Speedwagon επανήλθε στην δημοσιότητα χάρις την συμμετοχή τους στην σειρά. Μετά την εμφάνισή τους σε επεισόδιο του 3ου κύκλου με το τραγούδι «Time For Me To Fly», είδαν τέσσερα τραγούδια τους να βρίσκονται στα Rock Charts του Βillboard και συγκεκριμένα στο Top 20! Ο τίτλος του συγκεκριμένου επεισοδίου «Kevin Cronin Was Here» και ως γνωστόν, ο Κέβιν Κρόνιν είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος επί 45 συναπτά έτη.

Guests εμφανίσεις



Οι άνθρωποι του χώρου το ξέρουν καλύτερα από εμάς αλλά μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να το αντιληφθούμε θέλω να πιστεύω. Αναφέρομαι στην άποψη « Ένα έργο το κάνουν κορυφαίο όχι οι πρωταγωνιστές αλλά οι 5οι και 6οι χαρακτήρες του». Έτσι και στο ΟΖΑΡΚ, είδαμε πολλούς ηθοποιούς να περνάνε από πολλά επεισόδια. Το ζητούμενο είναι όμως πως δεν πέρασαν διόλου απαρατήρητοι, ίσα ίσα το ακριβώς αντίθετο. Άφησαν όλοι μηδενός εξαιρουμένου, το στίγμα τους. Στην συγκεκριμένη σειρά μάλιστα, είδαμε έναν από τους καλύτερους μονόλογους της μικρής οθόνης. Αυτός ανήκει στον ικανότατο ηθοποιό Τομ Πέλφρι.

Εάν ακόμη δεν σας έπεισα να δείτε αυτό το αριστούργημα πραγματικά λυπάμαι για λογαριασμό μου, αλλά ξέρω πως δεν θα το κάνω, διότι είτε σας έχω πείσει στο 1000 τοις εκατό είτε έχετε ήδη δει την σειρά και έχετε συμφωνήσει στα περισσότερα εάν όχι σ' όλα όσα ανέφερα. Όπως και να έχει, let me know if you liked it !

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code