ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Πως το ποδόσφαιρο θα αλλάξει από την επέλαση του ιού;



Η πανδημία coronavirus είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η αβεβαιότητα σχετικά με το αν τα πρωταθλήματα θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τη σεζόν 2019-20 είναι μόνο η αρχή. Πέρα από αυτό, το ποδόσφαιρο δεν θα επιστρέψει στο φυσιολογικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.


"Τα πλήρη γήπεδα θα δουν ξανά μόνο όταν είμαστε ασφαλείς, και αυτό είναι όταν έχουμε ένα εμβόλιο", λέει η Σάντρα Ζάμπα, αναπληρωτής γραμματέας στο υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Ένα εμβόλιο θεωρείται γενικά ότι απέχει περίπου 18 μήνες από το ότι είναι ευρέως διαθέσιμο. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη σεζόν μπορεί να παιχτεί πίσω από κλειστές πόρτες, αν όχι καθόλου.


Θα εξαφανιστούν τα κλαμπ;   


Ορισμένες ομάδες τόσο μεγάλες όσο οι Σάλκε και Μπέρνλι απειλούνται με πτώχευση. Κρίσιμο, ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός κλαμπ που θα χρεοκοπήσει και στην πραγματικότητα θα τελειώσει, ποτέ να μην παίξει ξανά. Πολλοί σύλλογοι θα χρεοκοπήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας - οι επτά φορές Σλοβάκοι πρωταθλητές MSK Zilina και Lokeren στο Βέλγιο έχουν ήδη - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι σύλλογοι θα εξαφανιστούν. Ενώ η πτώχευση είναι συνηθισμένη στο ποδόσφαιρο, η εξαφάνιση είναι σχεδόν άγνωστη. Είναι σαν να προσλαμβάνεται, να απολύεται ή να είναι άνεργος ως ανώτερος διευθυντής. Σε όλη την ιστορία του παιχνιδιού, οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν χάσει χρήματα.

Ωστόσο, τα κλαμπ σχεδόν πάντα επιβιώνουν της χρεοκοπίας. Μερικές φορές διαφυλάσσονται από την τοπική αυτοδιοίκηση ή αγοράζονται από νέο ιδιοκτήτη. Οι αγγλικοί σύλλογοι χρησιμοποιούν συχνά ένα τέχνασμα που ονομάζεται "phoenixing" - επιτρέψτε στην εταιρεία που ανήκει στον σύλλογο να χρεοκοπήσει, και στη συνέχεια οι νέοι ιδιοκτήτες δημιουργούν μια νέα εταιρεία και βάζουν το σύλλογο σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, το κλαμπ ανεβαίνει σαν φοίνικας από τις στάχτες.

Ο Bolton Wanderers θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή καταστροφή καθώς το αγγλικό ποδόσφαιρο παραμένει σε αναμονή.


Ποιος μπορεί να σώσει τις ομάδες  που βρίσκονται σε κίνδυνο;  


Πολλοί ιδιοκτήτες, ειδικά εκείνοι των επιχειρήσεων ξενοδοχείων, ταξιδιών και εστιατορίων, θα έχουν χάσει χρήματα και μπορεί να είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να εξοικονομήσουν τα κλαμπ τους. Αλλά σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ιταλία που επιτρέπουν σε όλους να έχουν κλαμπ, θα υπάρχουν νέοι αγοραστές. Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να φτιάξεις ένα κλαμπ φθηνά. Η εξαγορά του Newcastle από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας για 300 εκατομμύρια λίρες θα αποδειχθεί πιθανώς η πρώτη από πολλές τέτοιες κινήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Το ESPN ανέφερε τη Δευτέρα ότι μια ομάδα παγκόσμιων χρηματοδοτών, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, προσφέρει στο αγγλικό ποδόσφαιρο σωτηρία αξίας άνω των 1 δισεκατομμυρίου λιρών. Ο όμιλος είτε θα λάβει πληρωμές τόκων από συλλόγους ή θα έπαιρνε μερίδια σε αυτά. Είναι σαφές ότι αυτοί οι χρηματοδότες είναι σίγουροι ότι το παιχνίδι θα ανακάμψει.

Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι τοπικές κυβερνήσεις θα βοηθήσουν.Αλλά παντού στο άθλημα, οι κύριοι σωτήρες θα είναι παίκτες. Ήδη πιέζονται να κάνουν περικοπές αμοιβών για να διατηρήσουν τα κλαμπ. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην κοινωνία, αλλά είναι οι πιο εμφανώς πλούσιοι. Σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, οι σύλλογοι θα προσπαθήσουν να στρέψουν δημόσια τους παίκτες που επιμένουν να πληρώσουν πλήρως τους μισθούς τους. Οι σύλλογοι θα αναβάλλουν τους σημερινούς μισθούς και θα τους πληρώνουν (εν μέρει, τουλάχιστον) τα επόμενα χρόνια μετά την ανάκαμψη του παιχνιδιού.

Πλούσιοι σύλλογοι επίσης θα υποστούν πίεση για επιδότηση φτωχότερων. Στη Γερμανία, οι σύλλογοι προκρίθηκαν για το Τσάμπιονς Λιγκ - Μπάγερν Μόναχο, Μπορούσια Ντόρτμουντ, RB Λειψία και Μπάγερ Λεβερκούζεν - έχουν ήδη υποσχεθεί εκατομμύρια για τους αντιπάλους τους.


Μπορεί η μεταγραφική περίοδος να καταρρεύσει?



Οι σχεδόν χρεοκοπημένοι σύλλογοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τους καλύτερους παίκτες τους σε τιμές νοκ-άουτ, μια σαφής ευκαιρία για τους λίγους συλλόγους με μετρητά στο χέρι να επωφεληθούν. Σκεφτείτε τον Ajax ή την Chelsea, των οποίων η απαγόρευση μεταφοράς το περασμένο καλοκαίρι μοιάζει τώρα με μια ευλογία: Ο τελευταίος έχει αφήσει χρήματα για να ξοδέψει ακριβώς καθώς η τιμή των ποδοσφαιριστών καταρρέει. Το ρητό σε ύφεση είναι "Τα μετρητά είναι βασιλιάς", επειδή όποιος έχει χρήματα στις τσέπες του μπορεί να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία φθηνά.

Ένα άλλο εύρημα της εποχής είναι το "Flight to quality" - δηλαδή, όταν τα κεφάλαια είναι λιγοστά, οι άνθρωποι τείνουν να τα ξοδεύουν σε αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία και όχι σε επικίνδυνα. Στο ποδόσφαιρο, ένα ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο είναι ένας ταλαντούχος παίκτης που είναι παράτυπος, ασυνεπής ερμηνευτής. Οι σύλλογοι θα εκτοξεύσουν αυτούς τους παίκτες μόνο σε καλές στιγμές. Η Μπαρτσελόνα αγόρασε τον Ousmane Dembele για 105 εκατομμύρια ευρώ το 2017. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αγωνίζονται να τον πουλήσουν για το μισό ποσό.

Μια άλλη επίπτωση  θα είναι ότι πολλές κινήσεις αυτό το καλοκαίρι  θα συμβούν χωρίς να αλλάζουν χρήματα: Οι σύλλογοι δεν θα θέλουν να πουλήσουν σε τιμές ευκαιρίας, εκτός εάν πρέπει, ενώ οι περισσότεροι σύλλογοι δεν μπορούν να αγοράσουν. Ο πρόεδρος της Βαρκελώνης, Josep Maria Bartomeu, προβλέπει περισσότερες συμφωνίες ανταλλαγής. (Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Barca θα μπορεί να πάρει τον Neymar είναι να προσφέρει στο Παρίσι  αρκετά αστέρια σε αντάλλαγμα, καθώς οι ισπανικοί δεν έχουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ που θέλει η PSG. )

Θα υπάρξουν επίσης περισσότερα δάνεια: Ένας σύλλογος παίρνει δανεικό παίκτη με ακριβό μισθό  με σκοπό να τον αγοράσει το επόμενο καλοκαίρι, όταν η οικονομία του ποδοσφαίρου αντικατασταθεί.

Οποιοσδήποτε σύλλογος με αρκετά χρήματα για να ξεπεράσει αυτήν την κρίση θα έχει ως στόχο να αποφύγει την πώληση περιουσιακών στοιχείων της έως το 2021, όταν οι τιμές θα ανακάμψουν. Πριν από την πανδημία, η μεγαλύτερη μεταγραφή αυτού του καλοκαιριού αναμενόταν να είναι η μετακίνηση του Kylian Mbappe στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τώρα το Παρίσι σκοπεύει να τον κρατήσει για ένα ακόμη έτος.


Πώς θα προκύψει το ποδόσφαιρο από αυτό;


Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα νικήσει τον κοραναϊό. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει πολύ - ποιος ξέρει πότε θα είναι ασφαλές για 60.000 άτομα να συγκεντρωθούν ξανά σε ένα γήπεδο;

Ευτυχώς, το ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται πολλά χρήματα για να επιβιώσει και το άθλημα εισήλθε στην πανδημία σε υψηλό επίπεδο. Τα συνολικά έσοδα των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων για τη σεζόν 2017-18 ήταν 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Deloitte. Πέρυσι, ο αριθμός ήταν πιθανώς και πάλι υψηλότερος.

Ας φανταστούμε ότι η πανδημία έχει βάναυση μακροπρόθεσμη επίδραση στη βιομηχανία, αναδιπλούμενη κατά το ήμισυ των εσόδων της. Αυτή η πτώση θα τους μείωνε μόνο στο επίπεδο του 2008-09, όταν τα έσοδα ήταν 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ (και πάλι σύμφωνα με τη Deloitte). Οι σύλλογοι αντιμετώπισαν τότε και αντιμετώπισαν ακόμη και τις δεκαετίες πριν έρθει η συνδρομητική τηλεόραση για να χρεώσουν τα οικονομικά τους. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι σύλλογοι για να επιβιώσουν είναι να ζουν περισσότερο ή λιγότερο μέσα στα μέσα τους. Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη δαπάνη τους είναι οι μισθοί, αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες θα μειώσουν τις αποδοχέ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code