UEFA: Να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα για ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων!

Διαβάστε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η σεζόν στα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας.Με ανακοίνωση που εξέδωσε η UEFA μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη καλεί τις ομοσπονδίες και τις λίγκες να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα, ώστε να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα πρωταθλήματα Βελγίου και Σκωτίας, που έχουν ζητήσει την πρόωρη λήξη της σεζόν και τους ζητούν να επανεξετάσουν το αίτημα αυτό. Σύμφωνα με την UEFA μόνο αν οι κυβερνήσεις απαγορεύσουν την αθλητική δραστηριότητα, όπως έγινε στην Ολλανδία, ή υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, θα μπορεί να αποφασιστεί η πρόωρη λήξη των πρωταθλημάτων αυτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε σήμερα μέσω της τηλεδιάσκεψης. Έλαβε ενημερώσεις από τις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με τους European Club Assosiation (ECA), European League (EL) και FIFPRO Europe.

Από τα δύο σενάρια που εξετάστηκαν από την ομάδα εργασίας για τις ημερομηνίες, και τα δύο προβλέπουν το εγχώριο ποδόσφαιρο να ξεκινήσει πριν από τις διοργανώσεις της UEFA, με το ένα να επιχειρεί να διοργανώσει αγώνες παράλληλα και το άλλο να ολοκληρώσει τους εγχώριους αγώνες πριν ξεκινήσει εκ νέου τους αγώνες η UEFA τον Αύγουστο.

Η επιτροπή άκουσε για το έργο νεοσυσταθείσας ιατρικής υποομάδας, υπό την προεδρία του καθηγητή Τιμ Μάιερ, εξετάζοντας τα θέματα υγείας σχετικά με την επιστροφή στο ποδόσφαιρο, η οποία συνεργάζεται με τον ECA και το EL, για να συνδέσει το έργο που έχει ήδη γίνει από πρωταθλήματα και συλλόγους, ώστε να παράγεται ένα σύνολο οδηγιών που θα ευθυγραμμίζονται με τα καλύτερα διαθέσιμα πρωτόκολλα υγείας. Η επιτροπή εκτίμησε την ενότητα που παρουσιάζεται σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την έμφαση που δίνεται στην ιεράρχηση της υγείας κατά την προσπάθεια δημιουργίας μια πορείας για την επιστροφή του ποδοσφαίρου.

Ως αποτέλεσμα των εκπροσώπων των ποδοσφαιρικών αρχών στο Βελγίου και τη Σκωτία, η επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που τέθηκαν και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αρχές για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA το 2020/21. Οι κατευθυντήριες γραμμές αντικατοπτρίζουν την αρχή, ότι η είσοδος σε διαγωνισμούς συλλόγων της UEFA βασίζεται πάντοτε στην αθλητική αξία.

Ως εκ τούτου η UEFA παροτρύνει τις Ομοσπονδίες και τα Πρωταθλήματα διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να παίξουν όλες τις κορυφαίες εγχώριες διοργανώσεις, που δίνουν άδεια συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA, στη φυσιολογική τους κατάληξη. Ωστόσο η UEFA τονίζει, ότι η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων εκείνων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καθώς και του κοινού που πρέπει να παραμένει το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή.

Το ιδανικό σενάριο εάν το επιτρέπει η κατάσταση της πανδημίας, είναι να ολοκληρωθούν οι επί του παρόντος εγχώριες διοργανώσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή, επιτρέποντας στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να προκριθούν στους αγώνες της UEFA με αθλητική αξία στην αρχική τους μορφή. Εάν αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό, ιδίως λόγω ημερολογιακών ζητημάτων, θα ήταν προτιμότερο τα πρωταθλήματα που έχουν διακοπεί να ξεκινήσουν και πάλι με διαφορετική μορφή, με τρόπο που θα διευκόλυνε συλλόγους να προκριθούν στις διοργανώσεις της UEFA με αθλητικά κριτήρια.

Εάν καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, οι Ομοσπονδίες και τα Πρωταθλήματα ενδέχεται να έχουν νόμιμους λόγους να τερματίσουν πρόωρα τους εγχώριους αγώνες, ιδίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

- ύπαρξη επίσημης εντολής που απαγορεύει τις αθλητικές δραστηριότητες, ώστε οι εγχώριες διοργανώσεις να μην είναι δυνατό να ολοκληρωθούν πριν από μια ημερομηνία που θα καθιστούσε δυνατή την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν.

- ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της σεζόν, διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα του εγχώριου ανταγωνισμού ή και των συλλόγων.

Εάν μια εγχώρια διοργάνωση τερματιστεί πρόωρα για νόμιμους λόγους σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, η UEFA θα απαιτούσε από την ενδιαφερόμενη Ομοσπονδία να επιλέξει συλλόγους για τους αγώνες UEFA club 2020/21, με βάση τα αθλητικά κριτήρια στους εγχώριους αγώνες 2019/20:

- η διαδικασία επιλογής συλλόγων, πρέπει να βασίζεται σε αμερόληπτες, αντικειμενικές και διαφανείς αρχές. Οι εθνικοί σύλλογοι και τα πρωταθλήματα, θα πρέπει διαφορετικά να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τις τελικές θέσεις στις εγχώριες διοργανώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψιν τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε διοργάνωσης.

- ο οριστικός προσδιορισμός των επιλέξιμων ομάδων για τους αγώνες της UEFA πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την είσοδο σε οποιονδήποτε σύλλογο που προτείνεται από μια Ομοσπονδία  από έναν πρόωρο τερματισμένο εγχώριο διαγωνισμό, ιδίως όταν:

- οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα βάσει των λόγων που δίνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA ή βάσει άλλων νόμιμων λόγων δημόσιας υγείας.

- οι σύλλογοι επιλέχθηκαν σύμφωνα με μια διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, έτσι ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να μην μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν προκριθεί με αθλητικά κριτήρια.

- υπάρχει μια δημόσια αντίληψη για αδικία στις προϋποθέσεις της ομάδας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια