ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Pelota de papel 3: Οι γυναίκες του ποδοσφαίρου λένε τις ιστορίες τους


"Είναι ιστορίες για το ποδόσφαιρο, αλλά είναι επίσης για την πάλη των γυναικών για τα δικαιώματά τους."
Αυτές είναι οι λέξεις της συγγραφέως της Αργεντινής Claudia Pineiro, γραμμένες στον πρόλογο του βιβλίου Pelota de papel 3 ("Paper Ball 3"), μια συλλογή από 29 ιστορίες που έχουν γραφτεί από τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο και παρουσιάζονται και απεικονίζονται από τις ίδιες.
"Είχαμε βρει την ιδέα μόλις δημοσιεύσαμε το πρώτο Pelota de papel ", δήλωσε ένας από τους ανθρώπους πίσω από το βιβλίο, ο δημοσιογράφος της Αργεντινής Χουάνκι Γιούραο, σε συνομιλία με τη FIFA.com". Δεν υπήρχαν ιστορίες από επαγγελματίες ποδοσφαιρίστριες εκεί έξω και η έλλειψη ισότητας ήταν σαφής.
"Έπρεπε να πετάξουμε την ιδέα για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Αργεντινή, τη Νότια Αμερική και τον κόσμο. Θεωρούσαμε ότι ήταν κεντρικοί χαρακτήρες και έπρεπε να είναι μέρος ενός τέτοιου κινήματος", συμπληρώνει ο Χουάνκι.
Ενθουσιασμένες να θέσουν τις σκέψεις τους σε χαρτί και να εκφραστούν, όλο και περισσότερες παίκτριες υπέγραψαν την πρωτοβουλία, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό ιστοριών που διερευνά τις φεμινιστικές ιδέες και τα ζητήματα φύλου. Το αποτέλεσμα ήταν το Pelota de papel 3 , που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2019.
Μεταξύ των Αργεντίνων συνεισέφεραν η Aldana Cometti, η Belen Potassa και η Gabriela Garton, τρία μέλη της Albicileste που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών FIFA France 2019 , μαζί με μία ομάδα πρώην παικτριών, προπονητών και δημοσιογράφων.
Από που αλλού στον κόσμο ήρθαν ιστορίες; Από την Vanessa Arauz του Εκουαδόρ, την νεότερη προπονήτρια που εμφανίστηκε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, και την Andresa Alves της Βραζιλίας, η οποία βρισκόταν στη Γαλλία το 2019 και παίζει για την AS Roma στην Ιταλία. Και υπάρχουν επίσης συνεισφορές από τ@ κορυφαί@ ποδοσφαιριστ@ της Βραζιλίας και τ@ πρώτ@ παίκτ@ transgender της Ισπανίας.




Στο πρώτο πρόσωπο

"Μόλις μου είπαν τι ήταν, είπα ναι", δήλωσε η Arauz στη  FIFA.com"Είναι πάντα δύσκολο για τις γυναίκες να πάρουν το δικό τους χώρο, όπου μπορούν να μιλήσουν για όλα όσα πρέπει να κάνουν ώστε να έχουν μια ζωή στο ποδόσφαιρο."
"Ένα βιβλίο σημαίνει ότι είμαστε κάτι περισσότερο από μία μικρή ιστορία. Αυτό είναι κάτι που κόβει γενιές και σύνορα», πρόσθεσε η 31χρονη προπονήτρια. Θα βοηθήσει τους άλλους να δουν τι είναι η ζωή για εμάς και πώς αισθανόμαστε όταν φοράμε τα παπούτσια μας".
Η ιστορία της ονομάζεται "90 Λεπτά" και βασίζεται στο δεύτερο σκέλος του  Καναδικού προκριματικού 2015 στα play-off μεταξύ της πλευράς του Εκουαδόρ και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ένας αγώνας με τον Ισημερινό να κερδίζει 1-0.
"Σε προσωπικό επίπεδο, η συγγραφή της ιστορίας με έκανε να συνειδητοποιήσω όλες τις ανασφάλειες που είχα, αλλά μου έδειξε επίσης ότι αν έχετε έναν σαφή στόχο, μπορείτε να το πετύχετε εάν δουλέψετε σκληρά".





Όσον αφορά την Cometti, η πρόσκληση να συμμετάσχει στο βιβλίο ήταν, όπως εξήγησε στην FIFA.com , μια "πολύ όμορφη έκπληξη", ΄συνέχισε λέγοντας  "Ένιωσα ότι έκανα κάτι καλό και ότι κάτι υπέροχο θα συνέβαινε στο γυναικείο ποδόσφαιρο  στη χώρα μου".
Η παίκτρια της Σεβίλης μόλις κέρδισε το 2018 Copa Libertadores Feminina με την Atlético Huila της Κολομβίας. Αυτή η επιτυχία έδωσε την έμπνευση για το "Lo Bailado", έναν τίτλο που αναφέρεται στην ισπανική έκφραση " Quien te quita lo bailado ", που σημαίνει "Κανείς δεν μπορεί να το πάρει μακριά από εσάς".
"Έβαλα τα πάντα στην ιστορία: αυτό που είχα περάσει για να φτάσω τόσο ψηλά, όλη την προετοιμασία και τι σημαίνει για μία παίκτρια να παίξει σε αυτό το επίπεδο και να πούμε ότι, ναι, θα μπορούσαν να το κάνουν, για να μην αναφέρουμε όλα όσα χρειάζεται  να κάνεις για να αγωνιστείς", πρόσθεσε η Cometti.

Η συγγραφή της ιστορίας της ήταν επίσης ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης για την 24χρονη  "Με έκανε να συνειδητοποιήσω όλες τις αποφάσεις που έλαβα και την επιρροή που η οικογένειά μου είχε στις αποφάσεις αυτές. Με βοήθησαν να συνεχίσω, αν και μερικές φορές οι γονείς δεν υποστηρίζουν τα κορίτσια τους. Και χρειάζονται υποστήριξη. Είναι δύσκολο να ακούτε τους ανθρώπους να σας λένε ότι δεν μπορείτε".



Θηλυκά πρότυπα ρόλων

 Το "Pelota de papel 3" έδωσε στην Arauz μια νέα προοπτική για τα πράγματα: "Μία γυναίκα ηλικίας 45 ετών που διάβαζε την ιστορία μου και το βιβλίο  είπε ότι ταυτίστηκε μαζί του. Μου είπε "Ήθελα να είμαι ποδοσφαιρίστρια, αλλά φοβόμουν πολύ να κάνω το βήμα. Ίσως αν είχα διαβάσει ένα βιβλίο σαν αυτό πιο παλιά, μπορεί να τα είχα καταφέρει".
Η Cometti δήλωσε "Θα ήταν υπέροχο να είχα παραδείγματα όπως αυτό το βιβλίο όταν ήμουν κορίτσι επειδή τα μόνα πράγματα που γνώριζα για το γυναικείο ποδόσφαιρο τα έμαθα από συμπαίκτριες μου. Δεν είχα κανένα γυναικείο πρότυπο ποδοσφαίρου. Ακόμα και όταν μπήκα στην εθνική ομάδα, ήξερα για τη Μάρτα και λίγα ακόμη αστέρια".
Αυτό, φυσικά, έχει αλλάξει και τώρα είναι η σειρά της να αποτελέσει πρότυπο. "Αμέσως μετά την δημοσίευση του βιβλίου, φυσιοθεραπευτής από την εθνική ομάδα μου έστειλε μια φωτογραφία από την στιγμή που διάβαζε το βιβλίο στην κόρη τους. Το καλύτερο ήταν το μήνυμα: "Σας ευχαριστούμε γιατί τώρα γνωρίζει πως το γυναικείο ποδόσφαιρο υπάρχει".



Λογοτεχνία με αιτία

Το "Pelota de papel 3" , το οποίο είναι τώρα σε δεύτερη εκτύπωση και έχει πουλήσει ήδη 7.500 αντίτυπα μέχρι τώρα, έχει επίσης φιλανθρωπικό και κοινωνικό στόχο. 
Όλα τα δικαιώματα από το βιβλίο πηγαίνουν στο  "La Nuestra Fútbol Feminista" , ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να οδηγήσει την κοινωνική αλλαγή στην παραθαλάσσια περιοχή Buenos Aires Villa 31, ενώ το βιβλίο συνεχίζει να παρουσιάζεται σε σχολεία και κοινοτικούς συλλόγους όπου συζητείται ο ρόλος των γυναικών. 
"Είναι ένα επαναστατικό κομμάτι της λογοτεχνίας", δήλωσε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ayelen Pujol στην  FIFA.comΗ συνεισφορά της σε όλο αυτό είναι μια φανταστική ιστορία που θέτει τη σημασία να μπορείς να παίξεις σε μία γυναικεία ομάδα, σε μια θέση που προοριζόταν προηγουμένως μόνο για τους άνδρες, κάτι το οποίο είναι πάνω από οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Η συγγραφέας του  "¡Qué jugadora!" η Pujol βλέπει επίσης το  "Pelota de papel 3"  ως απόδειξη ότι υπάρχει ένα ακροατήριο για το γυναικείο ποδόσφαιρο εκεί έξω και λέει "Θέλουν να πάνε στα παιχνίδια και να μάθουν τις ιστορίες αυτών των παικτριών."
Προσφέροντας μια τελευταία γνώμη για το βιβλίο, πρόσθεσε: "Μπορούμε τώρα να σκεφτούμε τους εαυτούς μας ως τους κύριους χαρακτήρες της ιστορίας μας, σαν μέρος της, και αν θέλετε να γράψετε, τότε μπορείτε τώρα και ποδοσφαιρικές ιστορίες. Αυτό σημαίνει το "Pelota de papel".



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code