ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Πέσαμε από τα σύννεφα, για τα...αυτονόητα!



 Πριν μπω στο ''ζουμί'' του άρθρου θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η παρέα μας έχει μεγαλώσει. Οι καθιερωμένες ''quarantine nights'' έχουν τύχει μεγάλης αναγνώρισης, όταν δεχτήκαμε μηνύματα που ουσιαστικά μου ζητούσαν να εξηγήσω όσα αναφέρει γνωστό σάιτ με έρευνά του περί μειώσης μπάτζετ, τι σχέση με την πραγματικότητα έχουν όσα έγραφα και έλεγα για τον Ομπράντοβιτς αυτή την εβδομάδα, μια γενικευμένη σύγχυση δηλαδή. Ακόμα όμως και όσοι δε ρώτησαν, είμαι σίγουρος πως έχουν μεγάλη αγωνία να δουν τι θα συμβεί και ζητούνται απαντήσεις.

 Να πω την αλήθεια, ξόδεψα ένα μεγάλο μέρος της σημερινής μου μέρας αναλύοντας κάθε πτυχή του συγκεκριμένου άρθρου, όχι μόνο όσα γράφονταν μέσα σε αυτό, αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν από το υπάρχον μπάτζετ του Παναθηναικού. Τι μας λέει λοιπόν το συγκεκριμένο άρθρο; Ότι απέτυχε η καμπάνια του ''pao alive''. Το συγκεκριμένο εγχείρημα ναι μεν δεν ξεκίνησε καλά, ωστόσο τα βαριά χαρτιά (Νέα Υόρκη και Αυστραλία) κάηκαν για διαφορετικούς εξωγενείς παράγοντες. Και το γεγονός πως εν μέσω της...προθεσμίας που είχε βάλει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μέχρι τα τέλη Ιούνη προέκυψε μια πανδημία, σίγουρα διαφοροποιεί λιγάκι τα δεδομένα σχετικά με τις ημερομηνίες, τις απαιτήσεις και τα deadlines για το pao alive. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το Βοτανικό και θέλω να σταθώ εδώ και να σημειώσω κάτι σημαντικό. Τελευταία φορά που ο ισχυρός άνδρας των ''πρασίνων'' δημοσιοποίησε κάτι σχετικά με τον Βοτανικό ήταν μια φωτογραφία στο instagram με τον κύριο Πατούλη, τον περιφερειάρχη Αττικής, όπου συζητούσαν για το εγχείρημα του Βοτανικού και για κάποια έργα στη Λεωφόρο, μέσα στον Φεβρουάριο. Το αν ο Βοτανικός έχει πιθανότητες να ευοδωθεί ή όχι λοιπόν, αν υπάρχει κάποιο plan b είναι αρκετά νωρίς να το κρίνω. Στα υπόλοιπα μη μπασκετικά δεν έχω κάποια ένσταση, απλώς στάθηκα σε αυτά τα δύο σκέλη γιατί υπάρχουν αρκετά ζητήματα για να είμαστε απόλυτοι και...ισοπεδωτικοί.

  Πάμε τώρα στο κομμάτι του μπάσκετ. Μερικοί έπεσαν από τα σύννεφα διαβάζοντας πως θα πέσει το μπάτζετ, άλλοι το έχουν αναγάγει σε...τέλος εποχής, νομίζοντας πως ο Παναθηναικός του χρόνου θα συναγωνίζεται με τον Ήφαιστο και τον Κολοσσό. Για να σας δώσω λοιπόν μια απλή διάσταση του τι σημαίνει μείωση του μπάτζετ, ενδεικτικά αξίζει να αναφέρω πως από τη στιγμή που λόγω της πανδημίας θα υπάρξει δραματική μείωση μισθών στους παίκτες, αναπόφευκτα μειώνεται και το μπάτζετ, αφού οι παίκτες θα παίρνουν λιγότερα. Γενικότερα, θα πάμε σε μια μεταβατική σεζόν, όπου ΟΛΕΣ οι ομάδες, μηδεμιάς εξαιρουμένης θα πάμε σε μείωση μπάτζετ, άλλες σε μεγαλύτερο, άλλες σε μικρότερο βαθμό. Οι παίκτες, λόγω της ρευστής κατάστασης, είναι δεδομένο ότι θα ρίξουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις, γιατί σε μια παράξενη για όλους περίοδο, ένας ρολίστας για παράδειγμα σε μια μέτρια ομάδα της Euroleague ή τέλος πάντων παίκτες δεύτερης και τρίτης διαλογής, δεν θα επιδιώξουν να βρουν ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, αλλά ένα αξιοπρεπές συμβόλαιο, εναρμονισμένοι και με τις συνθήκες της εποχής. Εκτός όλων των άλλων, οι ''πράσινοι'' διαθέτουν έναν αξιόλογο ελληνικό κορμό παικτών που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και του χρόνου στην ομάδα (Καλάθης, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης, Παππάς, Παπαδάκης) και ένα σύνολο ξένων, οι οποίοι εξαιρώντας τον Μπέντιλ πρόσφεραν πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα και όσα αμοίβονταν. Οπότε από τη στιγμή που κρατάς τον κορμό και αντικαθιστάς παίκτες που δεν πρόσφεραν, δεν μπορώ να φανταστώ πόσο χειρότερη μπορεί να είναι η ομάδα.

  Σε όλη αυτή την ιστορία ο Παναθηναικός (όπως και ο Ολυμπιακός) έχει έναν σύμμαχο, που στην προκειμένη περίσταση μοιάζει με μάνα εξ ουρανού. Και μιλάω για τη μείωση της φορολογίας, η οποία κατά κάποιο τρόπο φρενάρει την χασούρα αρκετών εκατομμυρίων. Χωρίς να θέλω να το παίξει προφήτης εκ του ασφαλούς, θεωρώ πως αν η σεζόν τελείωνε ομαλά, η διοίκηση του ''τριφυλλιού'' θα προχωρούσε σε μια ελαφρά αύξηση του μπάτζετ, εκμεταλλευόμενη ακριβώς αυτή την αλλαγή. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η χασούρα άλλων ομάδων της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία με τις ελληνικές. Τι να πει η Εφές, που ξόδεψε ένα σκασμό λεφτά προσφέροντας τεράστια συμβόλαια, ήταν πρώτη και κοντά στο όνειρο και είδε τα πάντα να γκρεμίζονται. Τι να πουν ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Μιλάνο και η Μακάμπι που έκαναν μεγάλα ανοίγματα και αυτή τη στιγμή, όχι μόνο χάνουν λεφτά, αλλά οι χώρες τους βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας. Και βάλτε ως παράμετρο, ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία, ίσως συναντήσουν δυσκολία στο προσελκύσουν παίκτες, οι οποίοι θα θέλουν να κλείσουν από Μάη ή Ιούνη το επόμενο συμβόλαιο τους, καθώς το κομμάτι της ασφάλειας αποτελεί πλέον τεράστια παράμετρο στο μυαλό κάθε παίκτη...

  Τέλος, θέλω να ξεκαθαρίσω και το θέμα του προπονητή. Χθες βγήκε αυθαίρετο συμπέρασμα πως όσα ακούγονται για Ζοτς και Σάρας αποτελούν σενάρια στη σφαίρα της φαντασίας. Επιτρέψτε με να πιστεύω πως για έναν προπονητή σαν τον Ομπράντοβιτς, ο οποίος έχει γεμίσει τον τραπεζικό του λογαριασμό με εκατομμύρια ευρώ, έχει κατακτήσει τα πάντα και αποτελεί τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην Ευρωλίγκα, σε μια χρονιά περίεργη όπως θα είναι η επόμενη, θα έρθει στους ''πράσινους'' αν το θέλει ο ίδιος και γίνουν οι σωστοί χειρισμοί, όχι αν αντί για 1 εκατομμύριο του δώσει ο Γιαννακόπουλος 700 χιλιάδες. Για να μην παρεξηγηθώ, κι εγώ πιστεύω πως φαβορί για τον ''πράσινο'' πάγκο είναι ο Βόβορας, αλλά ο Ομπράντοβιτς εξακολουθεί να απασχολεί τον Παναθηναικό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Για τον Γιασικεβίτσιους εξ αρχής έχω επισημάνει τις δυσκολίες, ωστόσο και στην περίπτωση του Λιθουανού, θεωρώ αυτονόητο πως οι ''πράσινοι'' θα κάνουν μια διερευνητική επαφή και θα εξαντλήσουν τα περιθώρια να τον φέρουν στην Αθήνα...

  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code