ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Οι τρανσέξουαλ παίκτες συμμετέχουν ισάξια στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής


Η Mara Gomez και ο Marcos Rojo είναι οι πρωτοπόροι στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής που έχουν ξεπεράσει τις διακρίσεις λόγω φύλου για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Εκτός από την απόλυτη χαρά που τους φέρνει το ποδόσφαιρο, η Mara Gomez και ο Marcos Rojo έχουν την επιπλέον ικανοποίηση να γνωρίζουν ότι μετά από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, ανοίγουν έναν δρόμο για παίκτες τρανσέξουαλ στην Αργεντινή.


Ψηλή, λεπτή και με τα μαλλιά της δεμένα σε αλογοουρά, η Gomez παίζει για την ομάδα της Villa San Carlos στη La Plata, 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) νότια του Μπουένος Άιρες.

Στα 23 της, στοχεύει να γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ στο νέο γυναικείο πρωτάθλημα στην πατρίδα της.




"Υπέφερα πολλά από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς, την λεκτική κακοποίηση στο δρόμο και στο σχολείο. Το ποδόσφαιρο ήταν σαν θεραπεία για μένα", δήλωσε η Gomez στο AFP.

Άρχισε να παίζει στα 15, με ενθάρρυνση από τους γείτονες.


Στο γυναικείο πρωτάθλημα στη La Plata, η Gomez διακρίθηκε ως η κορυφαία σκόρερ των τελευταίων δύο σεζόν.
Αυτό ώθησε τη Villa San Carlos, να επιδιώξει να την προσλάβει.

"Είναι γρήγορη και είναι πολύ καλή στο να βάζει γκολ", δήλωσε ο εκπαιδευτής Juan Cruz Vitale.
"Σε αντίθεση με αυτό που σκέφτηκαν οι άνθρωποι και τα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι τόσο δυνατή. Έχω αρκετά κορίτσια που είναι πιο δυνατά και παρόλο που είναι γρήγορη, έχω κορίτσια που είναι πιο γρήγορα", σημείωσε.


Αλλά ο Vitale πρόσθεσε: "Είναι έξυπνη και μαθαίνει γρήγορα. Και πιάνει τους στόχους, κάτι που μας λείπει".

Ο σύλλογος βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής της αίτησης του στον Ποδοσφαιρικό Σύνδεσμο της Αργεντινής για να εγγραφεί η Gomez, μόλις λήξει η απομόνωση λόγω του κοροναϊού.

"Υπάρχει ένας νόμος για την ταυτότητα φύλου που δεν μπορούν να ξεφύγουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι αστέρι", είπε ο προπονητής.




Η Αργεντινή ηγήθηκε της Λατινικής Αμερικής με την έγκριση νόμου περί ταυτότητας φύλου το 2012, ο οποίος επέτρεψε στην Gomez να αλλάξει επίσημα το φύλο της στην εθνική της ταυτότητα όταν έγινε 18 ετών.


"Είμαι πολύ χαρούμενη που γνωρίζω ότι ως κοινωνία κάνουμε κάτι λίγο περισσότερο, ώστε να ανοίγουμε μυαλά", είπε η Gomez καθώς σκέφτηκε την προοπτική να γίνει επαγγελματίας παίκτρια σε μια χώρα που έχει δημιουργήσει μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Diego Maradona και Lionel Messi.



"Παίζοντας με τους άντρες"



Ο Rojo άρχισε να παίζει φέτος ως κεντρικός επιθετικός με τον σύλλογο Union del Suburbio στο Gualeguaychu στα βορειοανατολικά της χώρας, την πρώτη φορά που συμμετέχει σε ομάδα ανδρών.

Πριν από δύο χρόνια, άλλαξε το όνομα και το φύλο του στην εθνική του ταυτότητα και η ομάδα δεν είχε καμία αμφιβολία για την υπογραφή του.

Το πρωτάθλημα στην επαρχία Entre Rios θα δηλώσει την ιδιότητά του μόλις ξεκινήσουν οι ποδοσφαιρικές δραστηριότητες.

Στο σαλόνι του Rojo κρέμεται μια φωτογραφία του στο 15ο πάρτι γενεθλίων του, όταν ακόμα αναγνωριζόταν ως κορίτσι. Η οικογένειά του, του έχει δώσει την πλήρη υποστήριξή της κατά τη μετάβασή του σε αγόρι.

"Ήθελα να κάνω την αλλαγή στα επίσημα χαρτιά μου γιατί πάντα το ονειρό μου ήταν να παίξω με τους άντρες. Από τότε που ήμουν μικρός, ένιωθα σαν να ήμουν ένας από αυτούς", είπε ο Rojo.

"Το ποδόσφαιρο ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα γιατί ήταν αυτό που πάντα έψαχνα, αυτό που ήθελα", είπε. "Η υποστήριξη μιας ομάδας για αυτήν την αλλαγή σημαίνει πολλά".

Ο Rojo είπε ότι το ανδρικό ποδόσφαιρο είναι «πολύ πιο απαιτητικό».

"Τα αγόρια είναι όλοι καλοί kickers. Για μένα, θα είναι τεράστιο επίτευγμα αν καταφέρω να παίξω στην πρεμιέρα της κατηγορίας κάποια στιγμή".


"Το δικαίωμα να παίξει"



Ο Sebastian Rajoy, πρόεδρος της Union del Suburbio, δήλωσε ότι "όλοι έχουν το δικαίωμα να ασχολούνται με τον αθλητισμό".




"Οι σύλλογοι είναι αυτοί που προσφέρουν την ευκαιρία. Κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, και σε αυτήν την περίπτωση είμαστε εμείς", είπε.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ενσωμάτωσης παικτών τρανσέξουαλ, η Gomez και ο Rojo γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να κληθούν στην υποβολή τεστ ορμονών προτού γίνουν πλήρως δεκτοί στα πρωταθλήματα.





"Η συζήτηση συνδέεται με το δίλημμα μεταξύ της βιολογίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων", δήλωσε η Ayelen Pujol, ειδική στην ταυτότητα φύλου στον αθλητισμό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code