ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Κριστιάνο Ρονάλντο, από τη φτώχεια στη μεγάλη δόξα των γηπέδων



Ρονάλντο, όχι το φαινόμενο αλλά ο Κρισιάνο. Κάποιοι βέβαια θεωρούν τον Πορτογάλο ως φαινόμενο.
Μπορεί να τους κατηγορήσει και κανείς; Μάλλον όχι... Όταν σε ηλικία 35 ετών εξακολουθεί να παίζει ακατάπαυστα σε top επίπεδο, τότε σίγουρα έχει αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές όλα αυτά τα χρόνια τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, όμως αυτό που όλοι μας θα πρέπει να παραδεχτούμε είναι πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι το ζωντανό παράδειγμα του ότι εάν κάτι το θες πραγματικά θα το επιτύχεις , με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα έχοντας στο παρασκήνιο τα οικογενειακά του προβλήματα αλλά και τα δυσβάσταχτα οικονομικά του. Μέσα σ' όλα αυτά όμως και ένα πρόβλημα στην υγεία του. Τα ξεπέρασε όλα και σήμερα μιλάμε για έναν άνθρωπο που αφήνει ιστορία.

Τα πρώτα του βήματα στην επαφή με το ποδόσφαιρο

Ο Ρονάλντο είχε διαγνωστεί σε ηλικία 15 ετών με πρόβλημα στην καρδιά. Θεραπεύτηκε όμως και έτσι ξεκίνησε την καριέρα του στα 18 του στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, πριν υπογράψει με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2003.

Το πρώτο γκολ του το σημείωσε το 2002, σε ηλικία 17 ετών, με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να φτάσει τα 100 γκολ στην καριέρα του ο Κριστιάνο, ο οποίος τα κατάφερε στην όγδοη αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 2008-09. Σημείωσε το δεύτερο τέρμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο ευρύ 4-0 επί της Γουέστ Μπρομ.

Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με την Μάντσεστερ αναδεικνύοντας έτσι το ταλέντο του και κατακτώντας επιπλέον  τρεις διαδοχικές Πρέμιερ Λιγκ, έναν τίτλο Τσάμπιονς Λίγκ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Στα 23 του κερδίζει την πρώτη του χρυσή μπάλα και το βραβείο ως παίκτης της χρονιάς.

Συνολικά ο Ρον με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πραγματοποίησε 292 εμφανίσεις, 118 γκολ και 69 ασίστ. Με την ομάδα της Σπόρτινγκ σημείωσε μόλις 31 εμφανίσεις, 5 γκολ και 5 ασίστ.

Η αρχή της καριέρας του με τη Σπόρτινγκ

Το 2002 εντάχθηκε στην ομάδα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ξεκινώντας από τις ακαδημίες και έπειτα στην ομάδα των ανδρών. Ήταν ο πρώτος παίκτης της Σπόρτινγκ που κατάφερε σε μια χρονιά να παίξει σε πέντε κατηγορίες της: K16,K17,K18, στη Β' ομάδα, και στην Πρώτη Ομάδα. Κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα του στις 7 Οκτωβρίου το 2002, σκοράροντας
 2 γκολ κόντρα στη Μορειρένσε,το τελικό σκορ ήταν 3-0. Στις 13 Αυγούστου 2002 κάνει ντεμπούτο με τη Σπόρτινγκ στο Τσάμπιονς Λιγκ, εναντίον της Ίντερ.

Η σταδιοδρομία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το Νοέμβριο του 2002 ο Ρον συμμετείχε σε έναν φιλικό αγώνα με την Μάντσεστερ, όπου οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές και εντυπωσίασαν τους παίκτες του συλλόγου, πράγμα που τόνισαν και στον προπονητή τους. Μετά απ αυτό ο Άλεξ Φέργκιουσον δεν έχασε χρόνο και τον ένταξε στην ομάδα του.

Στις 16 Αυγούστου το 2003 ο Κριστιάνο κάνει το πρώτο του ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, που μπήκε ως αλλαγή στον αγώνα με την Μπόλτον. Η εμφάνηση του ήταν άψογη αφού σημείωσε τρεις πάσες για γκολ και πήρε κι ένα πέναλτι. Αναδεικνύεται MVP του αγώνα. Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, στην Πρέμιερ Λιγκ, το πετυχαίνει στις 4 Δεκεμβρίου του 2004, εναντίον της Πόρτσμουθ. Στο Champions League σκοράρει απέναντι στην Ρόμα, ενώ είχε σκοράρει και στα προκριματικά τον Αύγουστο του 2005. Πετυχαίνει το πρώτο του χατ τρικ ως επαγγελματίας τον Ιανουάριο του 2008 κόντρα στη Νιούκαστλ, στο Όλντ Τράφοντ.

Η μεγάλη και ανοδική του πορεία στη Ρεάλ Μαδρίτης

Το 2009 ο Ρονάλντο έγινε περιζήτητος, καθώς ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Μετακόμισε στην Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης, για το ποσό των 94 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο του γκολ με τη «βασίλισσα»  το πετυχαίνει με πέναλντι  κόντρα στην Ντεπορτίβο Λα κορούνια στις 29 Αυγούστου το 2009. Το πρώτο του χατ-τρικ το πετυχαίνει στις 5 Μαΐου του 2010, κόντρα στη Μαγιόρκα, εκτός έδρας. Στις 20 Απριλίου 2011 σκοράρει με κεφαλιά και χαρίζει στην ομάδα του το Κύπελλο Ισπανίας, κόντρα στη Μπαρτσελόνα.

Τη σεζον 2010-11 γίνεται ο καλύτερος πρώτος σκόρε στην ιστορία του Ισπανικού πρωταθλήματος, φτάνοντας συνολικά στα 41 τέρματα. Ένα χρόνο μετά στις 21 Απριλίου χαρίζει τη νίκη στη Ρεάλ με 2-1 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, σκοράροντας ένα κρίσιμο γκολ που οριστικοποίησε το πρωτάθλημα.
Στις 16 Απριλίου, αν και απών στον τελικό, πανηγύρισε το δεύτερο Κύπελλο Ισπανίας, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, το τελικό σκορ ήταν 2-1.

Το 2014 φτάνει στα 49 γκολ συνολικά σε ευρωπαϊκά παιχνίδια με τη Ρεάλ, ενώ ισοφαρίζει το απόλυτο ρεκόρ τερμάτων σε μία σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ με 14 τέρματα, ρεκόρ ισάξιο με των  Ζοζέ Αλταφίνι τη χρονιά 1962-1963 και Μέσι την περίοδο 2011-12.

Στις 29 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, σπάει το ρεκόρ Μέσι και Αλταφίνι, αφού σκόραρε στον ημιτελικό κόντρα στην Μπάγερν, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 16 τέρματα σε μία χρονιά Champions League. Έφτασε στις 438  συμμετοχές, 450 γκολ και 131 ασίστ με την ομάδα της Ρεάλ.


Η μεταγραφή και όχι και τόσο καλή πορεία μέχρι στιγμής στη Γιουβέντους

Στις 10 Ιουλίου 2018 , ο Πορτογάλος υπέγραψε τετραετή σύμβαση με τη «γηραιά κυρία».  Η μεταγραφή του ήταν αξίας 100 εκατ. ευρώ και ήταν  η υψηλότερη για έναν παίκτη άνω των 30 ετών, και το υψηλότερο που πληρώθηκε ποτέ από ιταλικό σύλλογο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Ρονάλντο πετυχαίνει τα πρώτα του γκολ με τη φανέλα της Γιουβέντους  στην τέταρτη εμφάνισή του για τη έδρα του με 2-1 νίκη επί του Σασουελε και γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που κέρδισε 100 αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, δημιουργώντας το τέρμα της ομάδας στη νίκη επί της Βαλένθια.

 Κατακτά το πρώτο του τρόπαιο με τον Ιταλικό σύλλογο τον Ιανουάριο του 2019, καθώς και το Super Cup Ιταλίας  αφού σημείωσε το μοναδικό γκολ εναντίον της Μίλαν.  Στις 20 Απριλίου, ο Ρονάλντο έλα συμμετοχή  στον αγώνα πρωταθλήματος με αντίπαλο την Φιορεντίνα, και καθώς η Γιουβέντους κέρδισε την όγδοη διαδοχική νίκη εντός έδρας , ο Ρόναλντο έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τίτλους πρωταθλήματος στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Τελείωσε την πρώτη χρονιά στη Γιουβέντους με 21 γκολ και 8 ασίστ, ενώ στο σύνολο μέχρι στιγμής με την Ιταλική ομάδα μετρά 75 εμφανίσεις, 53 γκολ και 14 ασίστ. Και απ ότι φαίνεται σκοπεύει να ανανεώσει μαζί της ως το 2022.


Οι συμμετοχές και οι επιτυχίες του με την Εθνική Πορτογαλίας

Ο Ρονάλντο κάνει το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας τον Αύγουστο του 2003, κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Καζακστάν. Το 2004 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, συμμετείχε με την Εθνική του, πετυχαίνοντας κι ένα γκολ. Δέκα χρόνια μετά σπάει το ρεκόρ του  Παουλέτα, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ της Πορτογαλίας με 47 γκολ.

Στην αναμέτρηση με το Καμερούν το τελικό σκορ ήταν  5-1 υπέρ της Πορτογαλίας. Ο Ρονάλντο, πετυχαίνοντας 2 γκολ, έφτασε τα 49, ενώ το 2013 πέτυχε και το πρώτο του χατ-τρικ με την Εθνική του ομάδα. Το 2016 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016 έγινε ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική Πορτογαλίας φτάνοντας τις 128 συμμετοχές, ξεπερνώντας τον Λουίς Φίγκο.


Eυρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το 2004 ο Κριστιάνο κλήθηκε να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ομάδας του, όπυ υπέστη ήττα σοκ και ο Ρον ήταν ο μοναδικός σκόρε του αγώνα, όπου και το γκολ του ήταν το πρώτο με τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας.

Το 2008 η ομάδα του αποκλείστηκε από τη Γερμανία με 3-2 και πάλι και σε αυτήν τη διοργάνωση ο Ρονάλντο βάζει ένα γκολ. Στη διοργάνωση του 2016 που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, πέτυχε συνολικά 3 γκολ και 3 ασίστ και παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία πέρασε με δυσκολία στην 3 θέση, κατέκτησε το κύπελλο νικώντας με 1-0 τη Γαλλία στις καθυστερήσεις. Αυτό ήταν και το πρώτο κύπελλο που κέρδισε ο Κριστιάνο με την Εθνική του ομάδα.


Οι συμμετοχές και οι επιτυχίες του στο μουντιάλ

Στο μουντιάλ του 2006 η Πορτογαλία ήρθε αντιμέτωπη με την Γερμανία και καταφέρει να περάσει πρώτη στην φάση των 16. Έφτασε μέχρι και τους 4 της διοργάνωσης όπου δεν κατάφερε να νικήσει εκεί τη Γαλλία.  Ο Ρονάλντο πέτυχε ένα γκολ σε αυτή τη διοργάνωση με πέναλτι, στον αγώνα με την Τσεχία.

Το 2010 στο παγκόσμιο κύπελλο, Ο Ρονάλντο με την Πορτογαλία, έφτασε έως και τους 16 της διοργάνωσης, περνώντας δεύτερη από τον όμιλο. Στη φάση των 16, αποκλείστηκαν από την νικήτρια της διοργάνωσης, Ισπανία.. Και εκεί πέτυχε ένα γκολ, στον αγώνα με αντίπαλο τη Βόρεια Κορέα.

Στο μουντιάλ του 2014 όπου είχε λάβει χώρα στη Βραζιλία ο Ρονάλντο έκανε ατομική προπόνηση καθώς αντιμετώπιζε ενοχλήσεις στο γόνατο. Στον πρώτο αγώνα κόντρα στη Γερμανία συμμετείχε κανονικά σε όλη τη διάρκεια. Τον Ιούνιο ο γιατρός του τον προειδοποίησε πως απειλείται η καριέρα του αν θα συνέχιζε να αγωνίζεται με το πρόβλημα που είχε στο γόνατο. Παρόλα αυτά, ο Ρονάλντο αγωνίστηκε και στον δεύτερο αγώνα της Πορτογαλίας, εναντίον τις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας μία ασίστ, στο τέλος του αγώνα, ο τελικό σκορ ήταν 2-2, σκορ το οποίο ανανέωσε τις ελπίδες της Πορτογαλίας για πρόκριση, στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στον τελευταίο αφώνα της διοργάνωσης, ο Ρονάλντο έφτασε συνολικά τα 50 τέρματα με τα χρώματα της Εθνικής του ομάδας και έγινε ε ο πρώτος Πορτογάλος που πετυχαίνει γκολ σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα.

Στον πρώτο αγώνα της διοργάνωσης του 2018 με την Ισπανία πετυχαίνει χατ τρικ και γίνεται ο πρώτος ηλικιακά μεγαλύτερος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο και ο τέταρτος στην ιστορία που σκόραρε ένα γκολ σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετράει συνολικά 164 εμφανίσεις και 99 γκολ με την Πορτογαλία.



Τίτλοι και διακρίσεις

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανήκει στους καλύτερος παίκτες του κόσμου και είναι από τους κορυφαίους παίκτες του αθλήματος. Κατέχει 5 χρυσές μπάλες και 4 χρυσά παπούτσια. Επιπλέον έχει κατακτήσει 25 τρόπαια στην καριέρα του συμπεριλαμβανομένων των  5 τίτλων του Champions League, 5 τίτλους πρωταθλημάτων και ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Επιπλέον δύο UEFA Super Cap και
και τρεις παγκόσμιες διοργανώσεις της ΦΙΦΑ Κλάμπ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code