ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Σαν σήμερα ο Σπύρος Λούης κέρδισε την πρώτη θέση στο Μαραθώνιο


Σαν σήμερα (10/04), 124 χρόνια πριν, ξεκινάει ο θρύλος του άσημου νερουλά Μαρουσιώτη Σπύρου Λούη, κερδίζοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Α’ Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και στον πρώτο συναγωνιστικό Μαραθώνιο, το δημοφιλέστερο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, αφιέρωσε εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα της, με τίτλο «On this day...Spiridon Louis wins Europe's first Olympic athletics title», όπου μεταξύ άλλων αναφέρει : «17 διαγωνιζόμενοι – στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν δρομείς από την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τις Η.Π.Α., καθώς και τη διοργανώτρια χώρα την Ελλάδα – παρατάσσονται την πόλη του Μαραθώνα για ένα αγώνα 40 χλμ. στην απογευματινή ζέστη και πάνω από σκονισμένους δρόμους προς την Αθήνα.

Στο 32ο χιλιόμετρο ο 24χρονος Σπύρος Λούης πήρε το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του και δεν το έχασε ως το τέλος, καθώς μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο λίγο πριν τις 5 μμ πρώτος κάτω από τις επευφημίες 60.000 συμπατριωτών του.

Μία ακόμη σημαντική στιγμή της ζωής του ήταν όταν προσκλήθηκε προσωπικά από τον Αδόλφο Χίτλερ στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936, και κατά τη διάρκεια της παρέλασης και όταν του παρέδωσε έναν κότινο από την Αρχαία Ολυμπία, δεν τον χαιρέτησε ναζιστικά.

Στον επίλογο του άρθρου αναφέρεται η ιστορία με τη δημοπρασία του αργυρού κυπέλλου που απονεμήθηκε στο Σπύρο Λούη μετά τη νίκη του και το οποίο αγοράσθηκε έναντι του ποσού των 860.000 δολαρίων, ποσό ρεκόρ δημοπρασιών για ολυμπιακά αναμνηστικά, και επισυνάπτεται σχετικό βίντεο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code