ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Uefa Champions League: Το προφίλ των διεκδικητών


Μπορεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη να προκάλεσε την άμεση διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (με την επανεκκίνηση τους να αποτελεί προς το παρόν αβέβαιη υπόθεση), ωστόσο αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις ομάδες που προχωρούσαν πολύ μακριά φέτος στο Uefa Champions League. Σε εξέλιξη βρισκόταν η φάση των "16" του θεσμού, όμως γνωρίζουμε τις πρώτες τέσσερις ομάδες που πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά. Οι δύο εξ αυτών (Λειψία, Αταλάντα) με επιβλητικό τρόπο, οι άλλες δυο (Ατλέτικο, Παρί Σεν Ζερμέν) με άκρως δραματικό. Πάμε λοιπόν να δούμε τη φετινή παρουσία των συλλόγων αυτών στα πρωταθλήματα τους, προσπαθώντας να εκτιμήσουμε τις συνολικές τους δυνατότητες κατά τη φετινή σεζόν.

ΛΕΙΨΙΑ


Η ανεβασμένη τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία Λειψία, καθοδηγούμενη από τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, συνέχισε και φέτος να στηρίζεται στον νεανικό της κορμό και τον ενθουσιασμό που πηγάζει από αυτό. Ξεκίνησε με φιλοδοξίες τη σεζόν και σε συνδυασμό με το κακό ξεκίνημα της κυρίαρχης Μπάγερν στη Μπουντεσλίγκα, όχι μόνο καθιερώθηκε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα αλλά για πολύ καιρό "οδηγούσε την κούρσα", ενώ ανακηρύχθηκε και πρωταθλήτρια χειμώνα στη Γερμανία. Το έργο βέβαια που παρακολουθούσαμε και τις προηγούμενες χρονιές, με τη Μπάγερν να ξεκινάει ασταθώς αλλά να ανακάμπτει στη συνέχεια και να πανηγυρίζει εκείνη τον τίτλο, φαίνεται πως πήγε να επαναληφθεί και φέτος, ωστόσο η Λειψία παρέμενε σε "τροχιά" τίτλου έχοντας σε 25 αγώνες 50 βαθμούς, 5 λιγότερους από την πρωτοπόρο Μπάγερν.

Η ομάδα από την ανατολική Γερμανία έχει πετύχει στα φετινά παιχνίδια του πρωταθλήματος 14 νίκες, 8 ισοπαλίες, ενώ έχει ηττηθεί μόλις 3 φορές, από ομάδες όμως που δεν είναι στην πρώτη πεντάδα. Συγκεκριμένα, δυο "στραβοπατήματα" το φθινόπωρο (ήττες με 3-1 εντός από Σάλκε και 2-1 εκτός από Φράιμπουργκ) και άλλο ένα τον Γενάρη από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι οι μόνες φορές που η νεανική ομάδα της Λειψίας έφυγε χωρίς να πάρει τίποτα από τον αγωνιστικό χώρο. Το αρνητικό για την ομάδα είναι πως με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα της έδειξε πως το μεγάλο της φορμάρισμα το πέρασε το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη, όταν σε 8 αγώνες κέρδισε τους 7 και έφερε 1 ισοπαλία με τη Ντόρτμουντ σε εκείνο το "τρελό" 3-3. Μετά τη χειμερινή διακοπή ξεκίνησε με νίκη (3-1 επί της Ουνιόν), ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, με μια ήττα εκτός προγράμματος από την Άιντραχτ κι αρκετές ισοπαλίες που της στέρησαν την πρωτιά.

Η Λειψία σκοράρει με μεγάλη συχνότητα (62 γκολ σε 25 ματς, περίπου 2,5 γκολ ανά αγώνα δηλαδή!) κι έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος μαζί με τη Μπάγερν, καθώς αμφότερες έχουν δεχθεί 26 τέρματα. Πρώτος της σκόρερ είναι ο εξαιρετικός Γερμανός επιθετικός, Τίμο Βέρνερ με 21 γκολ.

ΑΤΑΛΑΝΤΑ


Η ομάδα από το Μπέργκαμο αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του Champions League, αλλά και της Ιταλικής Serie A την τελευταία τριετία. Πέρσι κατέλαβε την τέταρτη προνομιούχο θέση στο πρωτάθλημα, ενώ φέτος κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, έχοντας συγκεντρώσει 48 βαθμούς πριν τη διακοπή, συγκομιδή που την κρατούσε στην τέταρτη θέση και της φετινής κούρσας. Προφανώς ο στόχος της παραμένει ο ίδιος, μια θέση δηλαδή στην τετράδα για να αγωνιστεί και του χρόνου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και να αποδείξει ότι καθιερώνεται μεταξύ των κορυφαίων.

Η Αταλάντα είναι αναμφίβολα μια "ροκ" ομάδα, με τρομερή παραγωγικότητα που την απέδειξε και στα πρόσφατα ματς με την Βαλένθια. Για του λόγου το αληθές, στο φετινό πρωτάθλημα έχει πετύχει 7 γκολ τρεις φορές (7-1 με την Ουντινέζε, 7-0 εκτός την Τορίνο και 7-2 εκτός τη Λέτσε) και 5 γκολ από δυο φορές! (5-0 σε διαδοχικά ματς εντός έδρας απέναντι σε Μίλαν και Πάρμα)

Έχει την πρώτη επίθεση της Serie A με 70 τέρματα, την ώρα που η πρωτοπόρος Γιουβέντους έχει σημειώσει 50 και η δεύτερη Λάτσιο 60! Από το ξεκίνημα της σεζόν φάνηκε πως η ομάδα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι βαδίζει στο σωστό δρόμο, καθώς στις πρώτες 10 αγωνιστικές είχε μαζέψει 21 βαθμούς, με 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα. Συνέχισε γνωρίζοντας την ήττα άλλες μόλις 4 φορές, ωστόσο δεν είχε καθαρίσει την τέταρτη θέση από τη Ρόμα που την ακολουθούσε σε απόσταση 3 βαθμών. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ο φοβερός και τρομερός Γιόσιπ Ίλιτσιτς με 15 τέρματα.

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ


Η μόνιμη πρωταθλήτρια Γαλλίας τα τελευταία χρόνια χρειάζεται και τη λιγότερη ανάλυση από όλους τους υπόλοιπους, καθώς για ακόμα μια σεζόν βάδιζε με ασφάλεια προς την κατάκτηση της Ligue 1. Με συγκομιδή 68 βαθμών και διαφορά 12 πόντων από τη δεύτερη Μαρσέιγ, η ομάδα της πρωτεύουσας είχε ουσιαστικά καθαρίσει τον τίτλο και είχε στρέψει την προσοχή της στο Champions League, εκεί όπου κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της Ντόρτμουντ.

Το σύνολο του Τούνχελ είχε απολογισμό 22 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες (από Ρεν, Ρεμς και Ντιζόν στο ξεκίνημα) μέχρι τη διακοπή, ενώ το μεγαλύτερο νικηφόρο της σερί διήρκεσε 6 αγώνες το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Με 75 τέρματα και μέσο όρο 2,78 γκολ ανα ματς, καταλαβαίνει ο καθένας πως σχεδόν καμία άμυνα στη Γαλλία δεν μπορούσε να σταματήσει τη μηχανή των αστέρων, ενώ Εμπαπέ και Νεϊμάρ με 18 και 13 γκολ αντίστοιχα ηγούνται της επιθετικήε γραμμής της Παρί.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η φετινή ομάδα της Ατλέτικο έπρεπε να φτάσει ο Μάρτιος για να φερει τα πρώτα χαμόγελα στους φιλάθλους της. Παρακολουθώντας τα ματς με τη Λίβερπουλ, ένας φίλαθλος που δεν την παρακολουθεί συχνά θα έβγαζε το συμπέρασμα πως ο Σιμεόνε έχτισε και φέτοε τη γνωστή παθιασμένη και δυσκολοκατάβλητη ομάδα που βλέπουμε τόσα χρόνια. Η πραγματικότητα όμως για τους "ροχιμπλάνκος" είναι διαφορετική. Στο πρωτάθλημα βρίσκονται εκτός τετράδας, συγκεκριμένα στην 6η θέση και έπρεπε να ξεπεράσουν τα εμπόδια δυο εκ των Χετάφε, Σοσιεδάδ και Σεβίλλης για να παίζουν του χρόνου στο Champions League. Η πορεία της εντός των συνόρων φέτος είναι απογοητευτική, ακόμα και στο θεσμό του Κυπέλλου, η Ατλέτικο αποχαιρέτησε νωρίς, και κανείς δεν περίμενε να αποκλείσει μια ομάδα όπως η Λίβερπουλ.

Η ομάδα της Μαδρίτης είχε διαγράψει στη La liga μια επιεικώς μέτρια πορεία με 11 νίκες, 12 (!) ισοπαλίες και 4 ήττες, με μέσο όρο πόντων ανά αγώνα 1,67. Με μικρή παραγωγικότητα (μόλις 31 γκολ υπέρ), αρκετά προβλήματα στα αποδυτήρια και κακό θέαμα, η Ατλέτικο όχι απλώς προβλημάτιζε με την πορεία της, αλλά για πρώτη φορά είχε τοσο κακή εικόνα επί ημερών Ντιέγκο Σιμεόνε που τα σενάρια περί απομάκρυνσής του διέρρεαν συχνά. Απο τους διακριθέντες στο πρωτάθλημα, θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει τον Γιαν Όμπλακ, ίσως και τον Ζοάο Φέλιξ, ενώ ο Μοράτα συνεχίζει να παλεύει στην επίθεση (8 τέρματα και πρώτος σκόρερ της ομάδας), ωστόσο το κενό που άφησε ο Γκριεζμάν ουδέποτε καλύφθηκε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code