ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Δανεικοί, Β' Ομάδες και Super League 2

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό είναι οι δανεικοί παίχτες και ιδίως οι νεαροί παίχτες που προέρχονται από τις ακαδημίες. Αν και σε όλο τον κόσμο οι ακαδημίες είναι τα φυτώρια παραγωγής ταλέντων που τα επόμενα χρόνια θα στελεχώσουν τις πρώτες ομάδες και κάποιοι από αυτούς θα γίνουν τα αυριανά μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στην Ελλάδα αυτό αποτελεί μια ακόμη αφορμή για καυγά ανάμεσα στους ισχυρούς του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.


Αν και η ιδέα για δημιουργία πρωταθλήματος Β ομάδων, κατά τα πρότυπα της Ισπανίας, αυτή απορρίφθηκε από τους περισσότερους. Έτσι οι μεγάλες ομάδες αναγκάζονται και δίνουν τους παίχτες τους από τις ακαδημίες τους δανεικούς είτε σε ομάδες σε άλλα πρωταθλήματα, είτε σε ομάδες της Super League 1, δημιουργώντας πολλές φορές ζητήματα ηθικής. Δυστυχώς η απευθείας απορρόφηση τους από τις πρώτες ομάδες φαντάζει ακόμα ένα όνειρο θερινής νυκτός, μια και στο βωμό του πρωταθλητισμού, θυσιάζονται ταλέντα, αφού οι ομάδες θέλουν έτοιμους παίχτες και όχι φερέλπιδες.


Μια καλή λύση σε αυτό το διέξοδο θα ήταν ο υποχρεωτική τους απορρόφηση από ομάδες του δεύτερου τη τάξη επαγγελματικού μας πρωταθλήματος, κάτι που θα έλυνε μια σειρά από πολλά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να λυθούν με άλλους τρόπους.


Το πρώτο και το κυριότερο είναι το οικονομικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν συχνά οι ομάδες της Super League 2, μια και καλούνται να ανταποκριθούν και να λειτουργήσουν ως ΠΑΕ με επαγγελματικά και οικονομικά κριτήρια, χωρίς να έχουν όμως τους απαραίτητους πόρους. Έτσι, είτε φέρουν πολλές φορές παίχτες μικρής αξίας και ελάχιστα προσόντα, μόνο και μόνο για συμπληρώσουν το ρόστερ τους. Πολλές φορές αναγκάζονται να υπογράψουν συμβόλαια με καλούς παίχτες, τα οποία στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να καλύψουν, δημιουργώντας προβλήματα στους ίδιους τους παίχτες αλλά και στις ομάδες τους. Ο δανεισμός νέων παιχτών από τις ακαδημίες των ομάδων της Super League 1, με καλυμμένα τα συμβόλαιά τους, θα τους έλυνε τα χέρια στο οικονομικό ζήτημα αλλά και στο ζήτημα της κάλυψης των αγωνιστικών τους αναγκών. Αυτό θα έλυνε και τα χέρια των ομάδων της Super League 2 από το βραχνά της κάλυψης των οικονομικών τους αναγκών για αρκετούς παίχτες, δίνοντας τους την δυνατότητα να διαθέσουν τα χρήματα σε άλλες επενδύσεις, όπως η βελτίωση των γηπεδικών τους εγκαταστάσεων, δημιουργώντας υπεραξία στο προϊόν τους.


Το δεύτερο ζήτημα αφορά τους ίδιους τους παίχτες, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν αγωνιστική δράση σε επαγγελματικό επίπεδο, μέσα στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, προσλαμβάνοντας τις αναγκαίες για τους ίδιους, αλλά και για τις ομάδες τους, ποδοσφαιρικές εμπειρίες, οι οποίες θα τους φανούν χρήσιμες για το μέλλον τους. Τα πραγματικά ταλέντα θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, και να ετοιμαστούν κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουν μελλοντικά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στις μεγάλες ομάδες της Super League 1. Επίσης οι παίχτες, ειδικά αυτοί που φεύγουν στο εξωτερικό σε ηλικία 18 και 19 ετών, δεν θα άλλαζαν περιβάλλον, κάτι που για πολλούς αποτελεί αντικίνητρο για την μετέπειτα πορεία τους.


Το κυριότερο ζήτημα, που άπτεται της ηθικής του δανεισμού παιχτών από μια ομάδα της ίδιας κατηγορίας σε μια άλλη, θα λύνονταν αυτόματα, μια και δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει η μια ομάδα την άλλη για έμμεσο και άμεσο επηρεασμό τους στην απόδοσή τους στα μεταξύ τους και μη παιχνίδια. Άλλωστε η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται. Στην περίπτωση που μια ομάδα θα ανεβαίνει στην Super League 1, ο παίχτης θα πηγαίνει σε άλλη ομάδα της Super League 2.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code