ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Sebastian Coe: Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος μας σήμερα, είναι μια τεράστια αφύπνιση για όλους μας, ως ανθρώπους, ως επιχειρήσεις και ως αθλητισμός.

Με μια φορτισμένη επιστολή ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Sebastian Coe, αναφέρεται στις συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημία στον Παγκόσμιο Αθλητισμό, κι μας δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων που έχει θέσει για την ανάπτυξη και πρόοδο του Στίβου στην μετά πανδημίας εποχή. 

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες:

1.   Επιστροφή των αθλητών πίσω στους αγώνες το συντομότερο δυνατόν, εφόσον αυτό είναι ασφαλές.
2.   Επιτάχυνση της αναθεώρησης του έως σήμερα συστήματος προεπιλογής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
3.   Αναθεώρηση του παγκόσμιου χρονοδιαγράμματος αγώνων με στόχο την αποφόρτιση των αθλητών από μετακινήσεις και πολυήμερους αγώνες, καθώς και νέες εκδηλώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τους πολλούς.
4.   Ανάπτυξη στρατηγικών για περαιτέρω πρόοδο και διείσδυση του Στίβου στην κοινωνία (προγράμματα για παιδιά, καινοτομία, αειφορία, νέες τεχνολογίες) .

Αναλυτικά η επιστολή:

Η δημιουργικότητα και η ανθεκτικότητα των ανθρώπων, σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, που επηρεάζουν κάθε χώρα του πλανήτη, με κάνουν να νιώθω παρηγοριά. Από τις ομάδες μου στο Μονακό, οι οποίες ολοκλήρωσαν τη 2η εβδομάδα σε απομόνωση, αλλά εξακολουθούν να «τρέχουν» τις δουλειές, και τις Ομοσπονδίες-Μέλη σε 214 χώρες, οι οποίες προσπαθούν, μέρα με τη μέρα, κι ώρα με την ώρα, να καταλάβουν πώς να κρατήσουν τα πάντα στη διάθεσή μας, και τους αθλητές που κάνουν ότι μπορούν να προπονηθούν στα σπίτια τους, βρίσκοντας παράλληλα χρόνο να δημιουργήσουν βίντεο για έμπνευση και κινητοποίηση, καθώς και, μαθήματα για ενήλικες και παιδιά, οι οποίοι όπως και οι ίδιοι, είναι σε περιορισμό κατ’οίκον. Ποτέ δεν ήμουν πιο περήφανος για αυτούς. Το πνεύμα της ανθρώπινης αισιοδοξίας και προσπάθειας, αντέχει στο χρόνο. Όταν θα περάσουμε από αυτό, και θα το κάνουμε, θα είμαι πιο δυνατοί και πιο καινοτόμοι. Θα είμαστε πιο συνεργατικοί και ανθεκτικοί. Θα είμαστε ισχυρότεροι, και πιο ανεκτικοί. Θα είμαστε περισσότερο ολοκληρωμένοι, όχι λιγότερο.

Στον αθλητισμό έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να μην υπεκφεύγουμε, και να διορθώσουμε τις ατέλειες. Έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε με ευρύ πνεύμα, και να καταρρίψουμε τα σχέδια και να απαλείψουμε τη νοοτροπία του «αυτός είναι ο τρόπος που το κάνουμε πάντα». Κι εδώ βρίσκεται η ειρωνεία καθώς πιστεύω ότι η αποφυγή κοινωνικών επαφών  θα μας φέρει κυριολεκτικά πιο κοντά ως μία κοινότητα και ο αθλητισμός μπορεί να βρίσκεται στο κέντρο. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος μας σήμερα, είναι μια τεράστια αφύπνιση για όλους μας, ως ανθρώπους, ως επιχειρήσεις και ως αθλητισμός. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό και να επεξεργαστούμε νέους τρόπους υλοποίησης αθλητικών εκδηλώσεων, δημιουργώντας και σχεδιάζοντας νέες εκδηλώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τους πολλούς καθώς και τους λίγους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρόνο για καινοτομία και παράταση των αθλημάτων σε όλο το έτος. Όχι μόνο να εστιάζουμε σε ημερίδες, ή σε μονοήμερους αγώνες δρόμου,  από τη μία πλευρά, κι από την άλλη σε 10ήμερες υπερβολές. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε φεστιβαλ σαββατοκύριακου για τρέξιμο, άλματα και ρίψεις, τα οποία θα εκμεταλλευθούν τις εποχές του Βόρειου και Νότιου Ημισφαιρίου.
Θα πρέπει να εργαστούμε με τις Κυβερνήσεις για να επανέλθει ο αθλητισμός στα σχολεία, να ανοικοδομήσουμε τις υποδομές των σωματείων, να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους να αθληθούν και να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση ( Έχω την εντύπωση ότι οι άνθρωποι αυτή την περίοδο σκούνται περισσότερο– κάνοντας  15λεπτες ασκήσεις ρουτινας στα σπίτια τους ή βγαίνοντας έξω για μία ημερήσια βόλτα – παρά από όσο έχουν ασκηθεί τον τελευταίο μήνα). Αυτό θα πρέπει και πρέπει να είναι μία νέα συνήθεια. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Η ανακοίνωση που έγινε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από την Ιαπωνική Κυβέρνηση και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο 2020 θα αναβληθούν για το 2021, ήταν ευπρόσδεκτη. Είναι αυτό που οι αθλητές ήθελαν και πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα δώσει σε όλους τους αθλητές, τους υπεύθυνος τεχνικούς και τους εθελοντές  κάποια ανάσα και βεβαιότητα σε αυτές τις πρωτοφανείς και αβέβαιες μέρες. Η εστίαση όλων μας πρέπει να είναι η υγεία και η ευημερία των εαυτών μας, των οικογενειών μας και των συμπολιτών μας. Κι όσο δύσκολο κι αν είναι για μας στον Αθλητισμό να το πούμε, καμιά φορά ο Αθλητισμός χρειάζεται να περάσει σε δεύτερο πλάνο. 

Δεν ξέρουμε ακόμα την ακριβή ημερομηνία των Αγώνων του χρόνου, και δεν πρόκειται να κάνω καμία εικασία για την απόφαση της ΔΟΕ και της Ιαπωνικής Κυβέρνησης. Εφόσον πήραν την απόφαση, εμείς θα κοιτάξουμε, αν υπάρχουν, ποιες είναι οι επιπτώσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του ΟΡΕΓΚΟΝ 21. Ξέρω ότι ο καθένας θα ήθελε απαντήσεις στις δύο αυτές ερωτήσεις τώρα, αλλά, όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να ελέγξουμε και να συζητήσουμε τις πιθανότητες.  Όλες οι κορυφαίες διοργανώσεις βασίζονται σε μία πολύπλοκη και λεπτών διασυνδέσεων ομάδα ενδιαφερομένων πλευρών. Έτσι ας πάρουμε τον χρόνο τώρα, επειδή δεν βιαζόμαστε από αγώνα σε αγώνα, να κοιτάξουμε αληθινά στις επιλογές που έχουμε και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Κι αυτό είναι αυτό που κάνουμε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Μπορεί να καθόμαστε στην απομόνωση των σπιτιών μας σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά είμαστε όλοι προσηλωμένοι σε 4 προτεραιότητες τώρα:

Να φέρουμε τους αθλητές πίσω στους αγώνες το συντομότερο δυνατόν, εφόσον είναι ασφαλές να γίνει κάτι τέτοιο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε και να δημιουργήσουμε μια περίοδο αγώνων ανοιχτού στίβου  - μονοήμερων συναντήσεων το 2020, ξεκινώντας και τελειώνοντας αργότερα από το συνηθισμένο, έτσι ώστε οι αθλητές, όταν είναι ικανοί και ασφαλείς, να έχουν πρόσβαση σε αγώνες σε κάθε περιοχή. Τα πρωταθλήματα Diamond League έχουν αναβληθεί μέχρι τον Ιούνιο σε αυτό το στάδιο, όπως και οι συναντήσεις της Continental Tour Gold, αλλά έχουμε επίγνωση ότι οι αθλητές μας πρέπει να αγωνιστούν κάποια στιγμή φέτος, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν συγκρίνουν τις επιδόσεις τους και να προσαρμόσουν την προπόνησή τους ανάλογα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021. Έχουμε ένα δίκτυο φανταστικών διευθυντών συναντήσεων, πόλεων, κυβερνήσεων και οργανωτικών επιτροπών σε όλες τις εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και της Continental Tour με τους Diamond League, τους μαραθώνιους και αγώνες δρόμου, που είναι πρόθυμοι να είναι και να συνεργαστούν μαζί μας για να το κάνουμε αυτό. Έχουμε καταπληκτικούς συνεργάτες που θα εργαστούν μαζί μας σε χρονοδιαγράμματα και δυνατότητες και έχουμε 214 αποφασισμένες ομοσπονδίες που διερευνούν τις εθνικές και τοπικές δυνατότητες. Οι τεράστιες ευχαριστίες μου βρίσκονται μαζί με όλους αυτούς τους ανθρώπους.
  • Επιταχύνουμε  την τρέχουσα αναθεώρηση του Ολυμπιακού συστήματος προεπιλογής και καθορίζουμε τις αλλαγές στη διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε οι αθλητές να γνωρίζουν πού βρίσκονται. Την περασμένη εβδομάδα όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι συμφώνησαν στην πρόταση της ΔΟΕ ότι όλοι οι αθλητές που θεωρούνται κατάλληλοι σήμερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 θα εξακολουθήσουν να είναι κατάλληλοι για το επόμενο έτος. Στον αθλητισμό ο κύριος άξονας προσόντων είναι η τήρηση των προτύπων εισόδου που καθορίστηκαν τον Μάρτιο του 2019. Μόλις διατεθούν αυτές οι θέσεις, οι υπόλοιποι αθλητές προέρχονται από τον κατάλογο World Ranking. Επι του παρόντος, όλοι οι αθλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής για τα αγωνίσματά τους, θα εξακολουθήσουν να είναι κατάλληλοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Αυτό είναι περίπου το 50% των θέσεων. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι θα αναπτύξουμε μια σαφή και δίκαιη διαδικασία για τους υπολοίπους αθλητές ώστε να συμμετάσχουν, δεδομένου ότι πολλοί αγώνες έχουν αναβληθεί. Θα συνεργαστούμε με την Επιτροπή Αθλητών μας, το Συμβούλιο μας και τη ΔΟΕ για να το κάνουμε αυτό. Εξετάζουμε επίσης πώς μπορούμε να διατηρήσουμε φέτος αθλητικές διοργανώσεις ανοιχτού στίβου, με μια σειρά μονοήμερων συναντήσεων σε κάθε ήπειρο οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν τέλη Αύγουστου και να διαρκέσουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ώστε οι αθλητές μας να μπορέσουν να επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση τόσο γρήγορα όσο είναι δυνατόν, όταν θα είναι ασφαλές να γίνει αυτό.
  • Αναδιοργάνωση του χρονοδιαγράμματος των αγώνων, όχι μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία θα παρουσιάσουν μερικές σημαντικές δυσλειτουργίες αλλά και μακροπρόθεσμα. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλα τα αθλήματα για να λύσουμε το χρονοδιάγραμμα αθλητικών γεγονότων για το 2021 και το 2022 και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο και θα είναι αποδεκτό από όλους.  Ξεκινήσαμε μια ανασκόπηση του παγκόσμιου χρονοδιαγράμματος των αθλημάτων μας τον Φεβρουάριο, συγκεντρώνοντας μια ομάδα από διαφορετικούς τομείς των αθλημάτων μας και από διάφορα μέρη του κόσμου για να αναθεωρήσουμε το φάσμα των αθλητικών γεγονότων που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Καταβάλουμε νέες προσπάθειες και χρόνο σε αυτό. Επιδιώκουμε επίσης να επεκτείνουμε τις μονοήμερες αθλητικές συναντήσεις και να παρέχουμε εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας σε όλα τα μέρη του κόσμου, ώστε οι αθλητές μας να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να αγωνιστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, αλλά μπορούν να το κάνουν στις δικές τους ηπείρους και στις δικές τους χώρες. Αυτό είναι καλό για τους αθλητές, τις οικογένειες τους και τους φίλους τους καθώς και τους πολυάριθμους φιλάθλους που ακολουθούν τα αθλήματα μας.
  • Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τη στρατηγική μας για την διείσδυση του αθλητισμού. Έχουμε ομάδες που σχεδιάζουν ένα νέο πρόγραμμα για παιδιά; Νέες διοργανώσεις,  νέες συνεργασίες για να βοηθήσουμε τον κόσμο να προχωρήσει, νέες συνεργασίες γύρω από την αειφορία, την ποιότητα του αέρα και της υγεία του και τη χρήση νέων τεχνολογιών για να αναδείξουμε τα εκπληκτικά ταλέντα των αθλητών μας, τις ιστορίες τους και τους θριάμβους τους και να τα φέρουμε στα σπίτια εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο.



Προτεραιότητα για όλους μας τώρα είναι να περιορίσουμε την πανδημία, να είμαστε υγιείς και να μένουμε σπίτι. Αλλά όπου μπορούμε να προωθήσουμε τα αθλήματά μας προς τα εμπρός, πρέπει και πάλι να ευχαριστήσω την ομάδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, τις Ομοσπονδίες Μελών μας, τους αθλητές μας και όλους τους συνεργάτες μας που ανταποκρίνονται σε αυτό.
Ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος μετά από αυτή την πανδημία. Θα είναι διαφορετικά και αυτό θα μπορούσε να είναι καλό. Επιστρέφοντας στις βασικές ανθρώπινες αξίες, πίσω στα βασικά στοιχεία του τι είναι σημαντικό, επαναπροσδιορίζοντας τον σκοπό μας, είναι κάτι που μπορούμε όλοι να κάνουμε σε μια ανθρώπινη, επιχειρηματική και αθλητική κλίμακα.
Έχουμε ακούσει πολλά την προηγούμενη εβδομάδα από τις κυβερνήσεις, τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης, τους πρωθυπουργούς και τους προέδρους σχετικά με την απομόνωση, την καραντίνα και όλοι την ασκούμε. Αλλά, όπως είπα στην αρχή, αν και είμαστε απομονωμένοι φυσικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ένστικτό μου είναι ότι τελικά αυτό θα μας φέρει πιο κοντά, κι όχι πιο μακριά.

Sebastian Coe
World Athletics President

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code