ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Λαμία: Αγωνιστικό πισωγύρισμα και το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε!

Ο Θανάσης Μαγκλάρας γράφει για την κακή εμφάνιση της Λαμίας στην Κρήτη, την έλλειψη ενός κουμανταδόρου στον άξονα ενώ έχει και υστερόγραφα.



Η μονομαχία της Λαμίας με τον ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ ήταν μια ακόμα περίτρανη απόδειξη του γιατί η Λαμία απώλεσε την είσοδό της στην εξάδα. Μία ομάδα που έχει μάθει να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται σε χαμηλό τέμπο παιχνιδιού με τις γραμμές κοντά και τη συνεχή αναζήτηση του επιθετικού τρανζίσιον, ήταν απόλυτα λογικό να μη μπορεί να σταθεί σε ένα παιχνίδι που ο αντίπαλος άνοιξε μόλις στο ενάμιση λεπτό το σκορ και επέβαλλε έναν ρυθμό τρέχοντας με χίλια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οχτώ συνεχόμενοι αγώνες χωρίς να γευτεί τη χαρά της νίκης η ομάδα του Άκη Μάντζιου. Για να ακριβολογούμε είναι οχτώ παιχνίδια για το πρωτάθλημα και τρία για το κύπελλο, τα δύο με τον Ολυμπιακό και το ένα με τα Τρίκαλα στο ΔΑΚ Λαμίας που ναι μεν πήρε την πρόκριση όμως δεν έθελξε με την εικόνα της η Λαμία. Σε αυτά τα οχτώ παιχνίδια το σκοράρισμα για την ομάδα της Φθιώτιδας προέκυπτε με το σταγονόμετρο. Μοναδική εξαίρεση η πολύ καλή εμφάνιση με αντίπαλο τον Άρη για 50' λεπτά. Πέρα από την αδυναμία που έδειξε στο σκοράρισμα η ομάδα του 50χρονου τεχνικού, σταδιακά έχασε και αυτό που της έδωσε το μεγάλο σερί στον πρώτο γύρο, δηλαδή την πολύ σοβαρή αμυντική συνοχή και τις ελάχιστες φάσεις μπροστά στην εστία της.

Στο παιχνίδι στο Γεντί Κουλέ η Λαμία φάνηκε ότι μπήκε απροετοίμαστη κυρίως ψυχολογικά. Είχε απέναντι της μια ομάδα που έπαιζε στην έδρα της, με πάρα πολύ κόσμο να τη στηρίζει και να δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα, και που με νίκη εξασφάλιζε την είσοδό της στα play-offs. Αυτό που παρουσίασε η Λαμία ήταν η εικόνα η οποία δεν ήθελε να χαλάσει το πάρτυ του ΟΦΗ. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Επασί, κατά τη γνώμη μου, είναι ποιοτικά ένας καλύτερος τερματοφύλακας από το Θεοδωρόπουλο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως έδειξε ότι του λείπει ο ρυθμός τον οποίο σε μεγάλο βαθμό διαθέτει ο Έλληνας κίπερ και τον έχουμε δει να σημειώνει ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις. Βέβαια δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε και τη ρέντα που είχε ο ΟΦΗ στο συγκεκριμένο παιχνίδι με τρεις να μετατρέπονται σε τρία γκολ μέχρι το 19ο λεπτό.

Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η εικόνα των Ασίγμπα και Αντέτζο. Ειδικά ο Νιγηριανός στόπερ δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εμφανίσεις. Στο πρώτο γκολ το οποίο ξεκινάει ο Σεμέδο από τα δεξιά και κανένας δεν τον μαρκάρει ούτε από τα στόπερ ούτε από τα κεντρικά χαφ, μετά τη σέντρα του Τσιλιανίδη οι δύο αμυντικοί της Λαμίας χάνουν από τη φάση τον πρώτο σκόρερ του ΟΦΗ. Ο Φιγκειρέδο έφυγε στην πλάτη τους και άνοιξε το σκορ. Θέλησαν να χρησιμοποιήσουν το τεχνικό offside και αυτό τους γύρισε μπούμερανγκ με τη συγκεκριμένη τακτική να απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση. Ο Ασίγκμπα σε ένα ακόμα παιχνίδι στερήθηκε και ανεβασμάτων με το Βασιλόγιαννη πολλές φορές στην εξέλιξη του αγώνα να δείχνει απελπιστικά μόνος στη δεξιά πλευρά. Όσον αφορά τους Βύντρα και Βάντερσον θεωρώ ότι χάθηκαν στη γενικότερη μετριότητα που παρουσίασε η αμυντική τετράδα της ομάδας του Άκη Μάντζιου.

Μία ανεξήγητη απόφαση είχε για μένα η ενδεκάδα που παρέταξε ο 50χρονος τεχνικός, που στην ουσία των αλλαγών μετατρέπονται σε δύο. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια ενημέρωση από τα ρεπορτάζ ότι ο Μπεχαράνο αντιμετώπιζε κάποια πρόβλημα τραυματισμού. Με βάση αυτό θεωρώ παράλογη τη μη χρησιμοποίησή του και τη μη μετατόπιση του Γιάννη Σκόνδρα στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο τελευταίος με το Δημούτσο στα χαφ αντιμετώπισαν πάρα πολλά προβλήματα και όπως έδειξε και το αποτέλεσμα άλυτα, από την τριάδα των Μεγιάδο, Νέιρα και Ναμπί. Αυτή η τριάδα αποτελούν και παράγουν όλο το παιχνίδι της ομάδας του Σίμου. Με τη χρησιμοποίηση μόνο δύο χαφ απέναντι τους, που κυρίως είναι και αμυντικογενείς παίκτες δεν ήταν δυνατό να κρατήσουν μπάλα στα πόδια τους. Αυτό το παιχνίδι φανέρωσε για μία ακόμα φορά την έλλειψη που υπάρχει στον άξονα της Λαμίας για ένα παίκτη που θα αναλάβει αυτό που λέμε ποδοσφαιρικά το κουμάντο του παιχνιδιού.

Αυτό που λείπει στην ουσία από την ομάδα του Άκη Μάντζιου είναι ένας παίκτης να μπορεί να παίζει και στο έξι και στο οχτώ, να έχει τη δυνατότητα και να μαρκάρει και να μπορεί να βγάλει τη μπάλα μπροστά με αξιώσεις και το πιο σημαντικό πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, να πατάει περιοχή! Για αυτό θεωρώ παράλογη τη μη συμμετοχή του Βολιβιανού χαφ, που μπορεί να κάνει κάποιες από αυτές τις δουλειές. Ένα ακόμη κομμάτι που δε λειτούργησε την περασμένη Κυριακή, σε αντίθεση με ότι είδαμε στο παιχνίδι με τον Άρη, ήταν το επιθετικό τρανζίσιον. Οι Ρόμανιτς και Βασιλόγιαννης έδειχναν απελπιστικά μόνοι κάθε φορά που η μπάλα έβγαινε στα άκρα, με το Σέρβο νεαρό άσο ειδικά να κάνει για άλλη μια αγωνιστική εμφάνιση μακριά από τα στάνταρ που μας έχει συνηθίσει. Είχα σημειώσει σε προηγούμενο άρθρο ότι η Λαμία χρειάζεται τον καλό Ρόμανιτς για να μπει στα play-offs και τελικά δυστυχώς για την ίδια δεν τον είχε.

Τέλος οι δύο επιθετικοί που παρατάχθηκαν στην αναμέτρηση αυτή γρήγορα περιορίστηκαν σε έναν παθητικό ρόλο. Παρόλο που κράτησαν τις γραμμές τους κοντά με τους δύο χαφ, σε κανένα σημείο του αγώνα δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν ανασταλτικά ούτε να κλέψουν μπάλες. Γρήγορα μετά το δύο μηδέν με το καταπληκτικό γκολ του Ναμπί, οι μεσοαμυντική γραμμή της ομάδας γύρισε μέτρα πίσω στο γήπεδο. Μεγάλο λάθος και δεν υπήρχε τέτοια εντολή αλλά λειτούργησε το αίσθημα επιβίωσης των παικτών. Με αυτή την οπισθοχώρηση ο Αραβίδης και ο Καραμάνος αποκόπηκαν εντελώς από τη συνολική λειτουργία της Λαμίας και στην ουσία ήταν σα να παίζουν με 9 παίκτες. Σε ελάχιστα σημεία φάνηκε η συμμετοχή τους  και κυρίως απείλησαν από στατικές φάσεις. Οι κινήσεις που έκαναν πιο πολύ μπέρδευαν την επιθετική ανάπτυξη με τους εξτρέμ να πέφτουν πάνω στους επιθετικούς και τα χαφ να μην παίρνουν μέτρα στο γήπεδο. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τα γεγονότα που συνέβησαν και δεν μπόρεσε η Λαμία να κερδίσει την είσοδό της στην εξάδα.

Υ.Γ. 1) Επειδή θα υπάρξουν απορίες για το τι εννοώ με τη λέξη κουμανταδόρου ως προς το χαφ που λείπει από τον άξονα της Λαμίας, η ομάδα της Φθιώτιδας στερείται ενός παίκτη στο στυλ των Μίσιτς, Γκιγιέρμε, Κρίστισιτς, Δώνη ( με κάθε σεβασμό στους υπόλοιπους παίκτες της λίγκας με τα ίδια στοιχεία ) .

Υ.Γ. 2) Η Λαμία μπαίνει με μειονέκτημα έδρας στα play-out. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσει τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας και μόλις τρία στο ΔΑΚ Λαμίας. Αυτό που υπάρχει σαν σενάριο πλέον στην ελληνική πραγματικότητα, με λίγες πιθανότητες βέβαια εκπλήρωσης, είναι να δώσει εισιτήριο για την Ευρώπη και 7η θέση. Στο -5 η Λαμία από τον έβδομο Ατρόμητο αλλά πρέπει να μπει με στόχο να διεκδικήσει κάθε πιθανότητα που θα έχει για να κλείσει η χρονιά με θετικό πρόσημο.

Υ.Γ. 3) Πολύ σημαντικό το μήνυμα που πέρασαν οι δύο ομάδες με την έναρξη του αγώνα βγαίνοντας στο γήπεδο με προσφυγόπουλα σε μια εποχή που η κατάσταση είναι απολύτως τεταμένη και τα γεγονότα στα σύνορα της χώρας μας τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς. Καλώς ή κακώς δε φταίνε οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους για λάθη κυβερνήσεων που οδηγήθηκαν σε πόλεμο. Μακάρι τις επόμενες μέρες να δοθεί λύση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να βρουν αυτοί οι άνθρωποι που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί την προσωπική τους κανονικότητα. Η χαρά που έδωσαν οι διοικήσεις, οι παίκτες και οι οπαδοί σε αυτά τα παιδάκια ήταν συνεχώς γραμμένη στο πρόσωπο τους και για μένα ήταν η στιγμή της αγωνιστικής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code